Gyógyír a kánikulára - ezek a legolcsóbb partmenti települések a nyaralópiaco

A Balaton északi és déli partján lévő településeken eladó lakóingatlanok, nyaralók kínálata 16-16 százalékkal nőtt. A Velencei-tó mellett 24 százalékos, a Tisza-tónál pedig 50 százalékkal lett nagyobb a választék egy év alatt. A legnagyobb tavainknál már több mint 15 ezer eladó nyaralóból válogathatnak a vevők. A Balatonon Tihanyban kínálják a legmagasabb áron az ingatlanokat, ott 230 millió forintnál jár az átlagár. A drágább települések között van Gyenesdiás, Balatonudvari, Balatonakali és Balatonszemes is, ahol 121-160 millió forint az átlag. A legolcsóbb partmenti települések átlagára 50-80 millió forint, így a Balaton már a budapesti ingaltanárakat is lekörözi. Velence településen 80 millió forintért kínálják eladásra az ingatlanokat, a szomszédos Gárdonyban 58 millióért. A Tisza-tó partján Tiszafüred jelenti az egyik végletet 46 millióval, Tiszaderzs a másikat 9,5 milliós átlagárral.

Gyógyír a kánikulára - ezek a legolcsóbb partmenti települések a nyaralópiaco

Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben szintén jelentős kínálatbővülés ment végbe és a drágulás is megállt, sőt, csekély mértékben lejjebb mentek az árak - derül ki az ingatlan.com idei első hosszabb hőhullám apropóján készített elemzéséből. A több mint 15 ezer eladó ingatlanhirdetés adatai alapján készült összeállításból az is kiderül, mennyiért kínálják eladásra a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanokat és melyik településen a legnagyobb a választék.

“A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Melyek a legdrágább, legolcsóbb balatoni települések? Hol a legnagyobb a kínálat?

Az ingatlan.com elemzése szerint július közepén a Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan várt eladásra. Ugyanilyen mértékben nőtt a kínálat az északi parti településeken. Az északi parton pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő kínálja a legtöbb ingatlant. A tó mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez 2 százalékos emelkedést, lényegében viszont stagnálást tükröz.

A legtöbb eladó ingatlan déli parti települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend. “Az elmúlt években ezek a települések kiemelkedően népszerűek voltak, így lehetnek olyan eladók, akik látva a piac lassulását és a jelentős kínálatbővülést az árplafon közelében szeretnének megválni az ingaltanuktól. Vannak olyan eladók, akik az ingatlanuk árát inkább államkötvénybe fektetnék, vagy a nyaraló eladásával próbálnak tartalékot képezni.” - tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com adatai szerint az összes Balaton-parti települést nézve a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagára 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval. Majd Balatonakali jön a sorban 149 milliós összeggel, illetve Zamárdi, valamint Balatonszemes 125 és 121 millióval. Ezzel szemben a legolcsóbb tóparti és tóhoz közeli települések közé tartozik Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonújlak, Balatonszabadi, Balatonszentgyörgy, Révfülöp, Örvényes, Pécsely és Balatonfőkajár, ezeken a településeken 50-80 millió forint a lakóingatlanok átlagára. Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy a balatoni ingatlanárak már a budapesti árszintet is lekörözik.

Hogyan néz ki az ingatlanpiac a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén?

A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település, előbbi esetében 30 százalékkal, utóbbinál 20 százalékkal bővült a kínálat egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterárak Velencén 821 ezer forintnál, Gárdonyban pedig 771 ezer forintnál járnak, ezek az árak minimális 1, illetve 3 százalékos csökkenést jelentenek, gyakorlatilag itt inkább stagnálásról van szó. Velencén az eladásra váró ingatlanok átlagára 80 millió forint, utóbbin viszont 58 millió forint.

A Tisza-tó közelében a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót vásárolni. Részben ennek is köszönhető, hogy a kínálat 50 százalékos bővülése mellett az átlagos négyeztméterárak 2 százalékkal 341 ezer forintra emelkedtek. A tó körül a legdrágább település Tiszafüred, ahol 36 milliós átlagáron hirdetik az eladó ingatlanokat. A legalacsonyabb ár Tiszaderzshez és Kisköréhez köthető, ahol 9,5 és 20 milliós átlagos kínálati árral találkozhatnak az érdeklődők.

A munkásszállások legalább felét hazai munkavállalóknak kell biztosítani

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató új program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást.
2023. 12. 07. 12:00
Megosztás:

Folyamatos a szakképzés digitális fejlesztése

A képzési rendszernek is követnie kell a technológiai fejlődést, ezért folyamatos a szakképzés digitális fejlesztése - mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2023. 12. 07. 11:30
Megosztás:

Megállapodást kötött a MOHU Zrt. és a Szegedi SZEFO Zrt.

A MOHU Zrt. megbízásából megváltozott munkaképességű emberek végzik az elektronikai kis berendezések szétszerelését a Szegedi SZEFO Zrt. hódmezővásárhelyi telephelyén, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá.
2023. 12. 07. 11:00
Megosztás:

Bővült a mezőgazdasági kibocsátási érték

2023-ban a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
2023. 12. 07. 10:30
Megosztás:

December 10-től új menetrend lép életbe a Volánbusznál

Országszerte számos módosítást vezet be menetrendjén a Volánbusz december 10-től - tájékoztatta szerdán az MTI-t az állami társaság.
2023. 12. 07. 10:00
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi pozitív zárás után indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 12. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A romló nemzetközi befektetői hangulat miatt a negatív tartományban várható a nyitás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csötörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 07. 09:00
Megosztás:

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján.
2023. 12. 07. 08:30
Megosztás:

Csütörtök reggelre gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 07. 08:00
Megosztás:

Az év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
2023. 12. 07. 07:30
Megosztás:

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás: