Hámlasztó kisokos – mikor, milyet, hogyan használjunk?

A bőrünk működésének is megvan a maga körforgása, hiszen a sejtek előbb-utóbb elhalnak, a helyükön pedig újak képződnek. Ez a folyamat viszont néha lelassul, aminek fakó, fáradt bőrkép lesz az eredménye.

Hámlasztó kisokos – mikor, milyet, hogyan használjunk?

A hámlasztó hatású kozmetikumok azonban segítenek a problémán, persze csak akkor ha a megfelelő készítményt a megfelelő módon használjuk. Nézzük is a részleteket.

Az alapok: a hámlasztók típusai

A hámlasztóknak két fő típusa létezik, a fizikai és a kémiai. A fizikaiakat bőrradírnak is hívják, sajátos ismertetőjegyük, hogy apró szemcséket tartalmaznak. Ez alapján lehet őket a legegyszerűbben megkülönböztetni, hiszen a Helia-D webáruházban kapható kémiai hámlasztók például teljesen homogén folyadékok.

A működési mechanizmusuk szintén eltérő: a bőrradírokban lévő szemcsék konkrétan ledörzsölik az elhalt hámsejteket, míg a kémiai hámlasztók olyan savakat tartalmaznak, melyek feloldják őket. Ez utóbbiak tehát sokkal gyengédebbek a bőrhöz, hiszen a radírozás során mikrosérülések keletkezhetnek, ha pedig erősen dörzsöljük, az irritációt okoz.

A kémiai hámlasztókat viszont nem kell dörzsölni, elég csak gyengéden bemasszírozni, és megvárni amíg beszívódik. A bőrradírokkal ellentétben lemosni sem kell őket, néhány percnyi várakozás után folytathatjuk a rutint a szérumokkal, krémekkel. 

Milyen fajta kémiai hámlasztók léteznek?

A típuson belül többféle altípust is megkülönböztetünk, attól függően, hogy mi a fő hatóanyag. Háromféle létezik, az AHA, BHA és a PHA sav. 

- Az AHA-sav (Alpha Hydroxy Acid) anti-aging hatással bíró összetevő, hiszen halványítja a pigmentfoltokat, javítja a bőr nedvességmegtartó képességét, csökkenti az UV-sugárzás okozta károsodásokat. 

- A BHA-savat (Betha Hydroxy Acid) szalicilsav néven is ismerhetjük. Különlegessége, hogy zsírban oldódik, képes behatolni a pórusok belsejébe és ott kifejteni hámlasztó hatását. Emiatt a zsíros, pattanásos bőrrel küzdőknek kiváló választás, hiszen meggátolja a pórusok eltömődését, ezáltal a mitesszerek és aknék képződését. Gyulladáscsökkentő hatású.

- A PHA-sav (Polyhydroxy Acid) hatása nagyon hasonló az AHA-savhoz, viszont sokkal gyengédebb. Ezért a használata főleg azoknak javasolt, akiknek a bőre érzékeny, és az előbbi összetevő irritációt okozott számukra. 

Melyiket használjuk?

Mint látható, az egyes hatóanyagok működése eltér egymástól, így a bőrünk igényeihez mérten célszerű választani. Persze azzal sincs gond, ha egyaránt alkalmazunk például AHA és BHA-savas hámlasztót is, csak arra ügyeljünk, hogy felváltva, eltérő napokon használjuk őket. 

Érdemes fokozatosan bevezetni a rutinunkba, hogy a bőrünknek legyen ideje hozzászokni. Amennyiben viszont rendszeresen hámlasztunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a fényvédelemre (ezt egyébként sem ajánlott elhanyagolni), hogy a friss bőrsejteket megvédjük az UV-sugárzás okozta ártalmaktól.

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás: