Ilyen évet zártak a bankok: csúcsot döntöttek a lakáshitelek 2021-ben

Féloldalas helyreállás jellemezte a lakossági hitelpiac 2021-es évét a Bank360 gyorsértékékelése alapján. A két évvel ezelőtti válságban is talpon maradó lakáshitelek valósággal kirobbantak tavaly az MNB friss adatai szerint, a személyi kölcsönök és babaváró statisztikák azonban kevésbé mutatnak erős hitelpiacot.

Ilyen évet zártak a bankok: csúcsot döntöttek a lakáshitelek 2021-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái alapján már a teljes tavalyi évről képet kaphatunk, így a 2020-as válság miatt bezuhanó folyósításhoz képesti kilábalást is nyomon lehet követni. Ami nem is igazán kilábalás, hiszen azok a jelzáloghitelek tudtak tavaly nagy mértékben növekedni, amelyek vissza sem estek két éve.  A koronavírust valóban megsínylő személyi kölcsönök viszont a javulás ellenére sem hozták a válság előtti számokat, a babaváró kölcsönt pedig fokozatos süllyedés jellemezte már az indulása óta.

Egekben voltak a lakáshitelek tavaly

A lakáshiteleket március óta töretlenül 100 milliárd forint feletti havi folyósítás jellemezte, ami korábban soha nem fordult elő, így nem lehetett kétséges az éves rekord. A 2020-as - egyébként szintén rekordnak számító - 928 milliárd forintos folyósítást még közel 400 milliárdnyival haladta meg tavaly a lakáshitelek kihelyezése. Így az 1303 milliárd forintos éves szám a lakosság töretlen lakásvásárlási és -építési kedvét támasztja alá, ami a koronavírus után csak még nagyobb mértékben szabadult rá a hitelpiacra.

A személyi kölcsönök kilábalása ugyanakkor még nem mondható teljesnek. Bár a tavalyi bezuhanás már a múlté, a 2019-ben 559 milliárd forintos hitelkihelyezést nem érte utol a személyi hitelek piaca. A tavalyi 468 milliárd forintos folyósítás így az erős válság előtti és a gyenge válság alatti érték között helyezkedik el.

A babaváró hitelnél pedig nem is a kilábalást érdemes figyelni, hanem a kedvezményes hiteltípus iránti kereslet lassú mérséklődését. A 2019 júliusában induló babaváró kölcsönt kapkodták az első hónapokban, a 2019-es szám valamivel alacsonyabb értékét ugyanis mindössze fél év alatt érte el – évesítve 900 milliárd feletti számot ad ki az induló év. A 2020-as 618 milliárd forint ennél alacsonyabb volt, a tavalyi 550 milliárdos folyósítás pedig azt mutatja, hogy még egy fokkal csökkent az érdeklődés az egy gyermek után kamatmentes hitel iránt, bár hirtelen bezuhanásról nem lehet beszélni, az alacsonyabb számokat stabilon hozza a babaváró - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Decemberben még nem ömlöttek a zöld hitelek

A lakáshitelek decemberi folyósítási száma már csökkenést mutatott a korábbi hónapokhoz képest, a 105,2 milliárdos hitelkihelyezés azonban így is jelentősnek számít. Egy évvel korábban ugyanis még 71,5 milliárd forintot tett ki a lakáshitelek folyósítása. A zöld hitelek azonban még nem tudták ellensúlyozni a piaci lakáshitelek csökkenését, amit a kamatemelések és a nyári feltorlódott hiteligénylések csökkenése okozhatott.

Az MNB már korábban nyilvánosságra hozta, hogy december 31-ig mindössze 8 milliárd forintos összegben folyósították a bankok a kedvezményes, de szigorú energetikai feltételeket támasztó zöld hiteleket. (Várhatóan 2022-ben ugorhat meg a zöld hitelek folyósítása, mert a szerződött állomány már december végén is 20 milliárd forint fölött volt.) A mai statisztikák alapján döntően az energiatakarékos házat maguk építők kaphatták meg már a hitelt, építésre és bővítésre ugyanis összesen 15,1 milliárd forintot folyósítottak decemberben a pénzügyi intézetek, ami rekordmagas összeg. A lakásfelújítási cél és az új lakás vásárlása ennél kevésbé lehetett domináns.

A karácsony nem segített a személyi kölcsönökön

A személyi hitelek markáns visszaesést szenvedtek el decemberben, a 33,3 milliárd folyósításnál utoljára februárban volt alacsonyabb a havi folyósítás. A válság alatti alacsony számokat azonban így is felülmúlják, 2020 decemberében ugyanis mindössze 22,1 milliárd forintot folyósítottak a szabad felhasználású kölcsönből.

Év végén szépített a babaváró

A babaváró kölcsön decemberi 41,2 milliárd forintos folyósítása meghaladta az előző havi 37,6 milliárd forintos kihelyezést, a kedvezményes kölcsön lassú csökkenését azonban jól mutatja, hogy a korábbi év decemberéhez képest 8,5 százalékkal csökkent a havi folyósítás. Egy évvel ezelőtt ugyanis még nem az volt a kérdés, hogy vajon meghaladja-e a gyermekvállalást elősegítő kölcsön folyósítása a 40 milliárdot, hanem hogy elérhető-e még a 60 milliárdos összeg- utóbbi már lehetetlenül nagy számnak tűnik a babaváró hitel számára.

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás:

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát, a beruházáshoz a kormány több mint egymilliárd forint támogatást biztosított az önkormányzatnak - hangzott el a szerdai átadó ünnepségen.
2024. 04. 26. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 26. 10:00
Megosztás:

Javarészt erősödtek az ázsiai indexek

Döntően erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,84 százalékos emelkedéssel, 37 943 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:00
Megosztás: