Hidegen hagyta az állampapíros propaganda a lakosságot a Mikulás raliban

A megtakarítások fele lekötetlen betétben maradt, a másik fele értékpapírokba került decemberben. A lakosság az állampapírokat reklámozó kötelező banki levél ellenére inkább befektetési alapokat vagy OTP-részvényt vásárolt a karácsonyfa alá - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Hidegen hagyta az állampapíros propaganda a lakosságot a Mikulás raliban

Jól megtömött zsákkal jött a Mikulás decemberben a kisbefektetőkhöz: minden rekordot megdöntött tavaly a háztartások értékpapír-állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint december végén már több mint 23 410 milliárd forintnyi magyar pénzügyi eszköz volt a lakosság számláin, ehhez jött még a 2182,3 milliárd forintnyi külföldi kötvény, részvény és befektetési jegy, ami szintén rekord összeg. 

A külföldi eszközök állománya nem a frissen beáramló pénzek miatt jutott történelmi csúcsra, inkább a Mikulás rali segített ebben. A decemberi árfolyamemelkedés a magyarországi értékpapírokra is kedvező hatással volt, bő 240 milliárd forinttal gyarapította az értékpapírszámlákat. Emellett még 374 milliárd forintnyi friss megtakarítás is került a kisbefektetők számláira, így jutottak sosem látott magasságokba az egyenlegek.

Az állampapíros levél a jelek szerint keveseket hatott meg

Magyar állampapírokba a decemberi friss pénzbeáramlásból mindössze 109,3 milliárd forint jutott, ami elég szerény mennyiség ahhoz képest, hogy az év utolsó hónapjában küldték ki a bankok az összes ügyfelüknek az állampapírok vásárlására biztató kötelező edukációs levelet. A dokumentumban arra hívták fel a figyelmet, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között mekkora hozamot értek volna el a kisbefektetők állampapír-vásárlással ahhoz képest, mintha lekötetlen betétben tartották volna a pénzüket. Ehhez képest a bankszámlákra 375 milliárd forintnyi friss pénz került decemberben, a pulykapénzt a jelek szerint kevesen fektették be állampapírba.

Az is igaz viszont, hogy az edukációs levélben szereplő 14-15 százalékos állampapírhozamok tavaly decemberben már elérhetetlenek voltak a lakosság számára, a legutolsó 2023-as inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) forgalmazását is novemberben lezárta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Azóta a heti forgalmazási adatok alapján nem fogynak már jól az állampapírok, de decemberben az állomány még történelmi csúcson volt, 12 554 milliárd forinton tetőzött. Az idei első negyedévben számos kamatfizetés és lejárat várható, kérdéses, hogy a befektetők ismét állampapírba teszik-e majd a pénzüket, vagy más helyet keresnek a megtakarításaiknak. 

Az alapkezelők vittek mindent

A banki kötvények népszerűsége mit sem csökkent az év végén. Újabb 22 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak, ezzel a háztartások állománya 626,2 milliárd forintra ugrott, ami csaknem 11 éves rekord. Az év végi megtakarítási bumm nagy nyertesei a befektetési alapok lettek, ezekbe 212,7 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került, az állomány így 8136,7 milliárd forintos történelmi csúcson volt. 

Az alapok népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a hozamukat tavaly július óta a 15 százalékos kamatadó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval is sújtja az állam, vagyis hatalmas hátrányban vannak az állampapírokkal szemben. Tavaly a lakossági megtakarításokért folyó versenyt még megnyerték az állampapírok, 2372,6 milliárd forintos friss beáramlással, eközben az alapokba 2037 milliárd forint került. 

A második félévben viszont már fej-fej mellett teljesített a két értékpapír-kategória, az állampapírokba 940 milliárd, az alapokba 935 milliárd forint lakossági megtakarítás ment a lényegesen kedvezőtlenebb adózási feltételek ellenére is. Kérdés, hogy az idén, ha tovább csökkennek az állampapírkamatok, mennyi lakossági megtakarítás kerül át befektetési jegyekbe - mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. 

Az örökzöld OTP-részvényből is került a fenyőfa alá

A háztartások részvényállománya is történelmi csúcson volt az év végén, 1577,5 milliárd forintnyi magyar részvényt birtokoltak. A rekordhoz az év utolsó hónapjában két tényező járult hozzá, az egyik az a 30 milliárd forint volt, amiből a kisbefektetők részvényeket vásároltak az árfolyamnyereség reményében. A másik pedig a 82,1 milliárd forintnyi árfolyam-emelkedés, amit a decemberi tőzsderali hozott. 

2023-ban a Mikulás rali nem maradt el sehol a világon, így Budapesten sem. A magyar kisbefektetők is erre spekuláltak, és szokás szerint a legtöbben ismét banki részvényt vásároltak. Nem pénzügyi vállalati papírokba mindössze 6,7 milliárd forintot fektettek be, bankrészvénybe eközben több mint 23 milliárdot. Az árfolyamnyereség döntő része - 68 milliárd forint - is a bankpapírokból származott. Banki részvényekben így az év végén már 862 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás volt. 

Ennek a legnagyobb része vélhetően OTP-papír volt, hiszen számottevő tőzsdei forgalma csak ennek az egy banknak van Magyarországon. Az OTP 2023-at 15800 forintos árfolyamon zárta, januárban viszont 17 ezer forint fölött is járt már az árfolyam, vagyis a karácsonyfa alá OTP-részvényt vásárló kisbefektetők jól jártak. Egyes kormányzati intézkedések, például a vállalati hitelekre alkalmazott új kamatplafon, miatt ugyan azóta lejjebb került a papír, de még mindig bőven a tavaly év végi záróár fölött kereskednek vele - írja elemzésében a Bank360.hu.

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás:

Egy új rendelet miatt nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta azt követően, hogy március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók közt - mondta a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2024. 02. 29. 03:30
Megosztás:

A 6%-os lakáshitel már jónak számít, de van annál jobb is?

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.
2024. 02. 29. 03:00
Megosztás:

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.
2024. 02. 29. 02:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 - most már gyerek sem kell hozzá!

Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást 2024-ben, melyről a money.hu számolt be részletesen. Nézzük, mit kell tudni a 2024-es otthonfelújítási támogatásokról.
2024. 02. 29. 02:00
Megosztás:

Tavaszi szünet 2024 – Változás miatt így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után

Tavaszi szünet 2024 – Fontos változás jön, így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után! Idén egyszerre lesz az óraátállítás és az iskolai tavaszi szünet, fontos bejelentés érkezett mert a gyerekeket is megviselheti az órák átállítása! Nem változik az iskolák napi kezdése, marad a 8 óra, nem lesz 9 órás kezdés. Részletek a cikkünkben.
2024. 02. 29. 01:00
Megosztás:

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás: