Hogyan hosszabbítsuk meg a laptopunk élettartamát?

Évek óta kering a köztudatban az az összeesküvés-elmélet, amely szerint a gyártók azon munkálkodnak, hogy csökkentsék az eszközök élettartamát különböző módszerekkel. Dokumentumfilmet is készítettek a témában, azonban mai napig nem tisztázott, hogy ez valós feltevés-e. Az biztos, hogy a fogyasztói társadalom gyökeresen átalakította az életünket, minél többet, minél jobbat és minél hamarabb szeretnénk birtokolni. A méregdrágán megvásárolt termékek a rövid garanciaidő letelte után gyakran azonnal elromlanak és egy-egy termék javításának költségei olyan nagyok, hogy nem éri meg és inkább újat vásárolunk. A kulcs azonban a választott termékek minősége. A számítástechnikai eszközök kapcsán a Furbify-t kérdeztük, hiszen a felújított laptopok specialistájaként nagy tapasztalattal rendelkeznek az élettartamukat illetően.

Hogyan hosszabbítsuk meg a laptopunk élettartamát?

 Megerősíteni vagy megcáfolni nem tudják, hogy valóban vannak-e olyan gyártók, akik igyekeznek csökkenteni a termékek élettartamát. A Furbify tapasztalatai szerint a korábbi alapkategóriás modellek jobb minőségűek voltak és hosszabb ideig voltak életképesek a mai modellekhez képest. A problémát nem az jelenti, hogy bele lenne kódolva az eszközökbe, hogy rövidebb élettartammal bírjanak. A kiváltó ok valószínűleg az, hogy jelentősen megnövekedtek az elvárások a dizájn és hordozhatóság tekintetében. Ki ne ismerné a jellegzetes formájú korai ThinkPadeket, ma már azonban nagyon nehéz lenne széles körben értékesíteni egy ilyen szinte megsemmisíthetetlen, de robusztus, nehezen hordozható laptopot. Vannak, akik emiatt a korábbi modelleket keresik, de ezek lassan a felújított piacról is kifutnak, és egyre nehezebben állják meg a helyüket, ha nagyobb teljesítményt várunk tőlük.

Az üzleti kategóriás laptopok klasszisokkal megbízhatóbbak

Az üzleti széria mindig az ellenállóságot és a hosszú élettartamot jelképezte a számítástechnikában. Ha emellett a kategória mellett tesszük le a voksunkat, nem kell attól tartanunk, hogy már kezdhetünk is gyűjteni az új eszközre.

„Azt biztosan kijelenthetjük, hogy még mindig a business class a legjobb befektetés. Felújított formában is gyakran többszörösen felülmúlják az azonos árú, új, alsó kategóriás gépeket. Ha jól bánunk velük, továbbra is akár ötször hosszabb ideig látják el a feladatukat” - tette hozzá Tóth Roland, a Furbify marketing szakértője.

Az új üzleti típusú eszközök azonban sokak számára nem megfizethetőek. Viszont egy megbízható kereskedőtől egy megkímélt darab, garanciával, már kiváló döntés lehet, és hosszú évekre letudhatjuk a laptop vásárlást. A felújított laptopok mellett szól, hogy ha bármilyen komolyabb hiba bukkan fel a számítógépben, az általában már az első bekapcsolásnál kiderül. Kicsit paradox módon a felújított gépek így bizonyos szempontból még megbízhatóbbak is az újaknál, hiszen ezeket már kipróbálták.

„A Furbify-nál az első két hónapban még garanciára sincs szükség, hiszen ügyfeleink indoklás nélkül elállhatnak a vásárlástól, és minden további kérdés nélkül visszavásároljuk a terméket. Valós garanciát adunk, a felújított piacon nem megszokott minimum 2 évet, amely a jelenlegi promóciónk keretein belül 3 év, de 5 évre is kibővíthető. Azért is vagyunk ilyen bátrak, mert valóban időtálló masinákat kínálunk” - mondta el Tóth Roland.

Néhány egyszerű lépéssel évekkel is meghosszabbíthatjuk a laptopunk élettartamát

- Naprakész operációs rendszer: mindig frissítsük az alkalmazásokat, az operációs rendszert és a meghajtókat. Így kiküszöbölhetők a biztonsági kockázatok, valamint a rendszer működése is stabilabb lehet.

- Ha nem használjuk a laptopunkat, akkor minden esetben kapcsoljuk ki, így megkíméljük az akkumulátort és az operációs rendszert egyaránt.

- Ügyeljünk arra, hogy extrém hidegben vagy melegben körültekintően használjuk a laptopot. Például, ha kint felejtettük éjszakára az autóban télen, akkor bekapcsolás előtt várjuk meg míg picit átmelegszik.

- Ügyeljünk arra, hogy ne érje folyadék a laptopot. Az üzleti kategóriás laptopok ugyan többnyire cseppálló billentyűzettel rendelkeznek, előfordulhat, hogy a folyadék bejut a gép belsejébe és tönkreteszi.

- Tisztításnál ügyeljünk arra, hogy megfelelő tisztítószereket és képernyő tisztítására is alkalmas törlőt használjunk. Így nem karcolódik össze a kijelző és a burkolat.

- Ne hagyjuk, hogy az akku teljesen lemerüljön, 20-30%-os töltöttségnél tegyük töltőre és sose töltsük 100%-ra.

- Minden esetben használjuk a laptophoz vásárolt töltőt, mert egyes töltők kárt tehetnek az akkumulátorban.

Összefogtak a jegybankok - mekkora a baj a bankszektorban?

Az amerikai jegybank nehéz helyzetben van a szerdai kamatdöntő ülése előtt, mivel az infláció elleni törekvések mellett a bankszektor nehézségeit is figyelembe kell vennie. A betétkivonások negatívan hatnak a bankok hitelnyújtási képességére, a további szigorítás súlyosbítaná ezt, a kamatemelés felfüggesztése viszont az inflációnak kedvezne.
2023. 03. 20. 13:30
Megosztás:

Médiatorta 2022 - how költenek a legtöbbet hirdetésre a médiában?

A sajtó megtartotta helyét a médiatortában, 2022-ben a teljes sajtópiaci bevétel 112,185 milliárd Ft. A kiadók a megnövekedett költségek ellensúlyozása érdekében áremelésekkel stabilizálták bevételeiket. A nyomtatott sajtó minimális - , az inflációt alulmúló növekedéssel ugyan - de megőrizte az előző évben elért eredményeit, melyre hatással voltak a parlamenti választások és a tarifaemelések is.
2023. 03. 20. 13:00
Megosztás:

Lakberendezési ötletek a tapéta kiválasztásához

A tapéta egy időre szinte feledésbe merült, a legtöbben inkább festették a falakat, de újra nagy népszerűségnek örvend a lakberendezési trendekben. Egy tökéletes tapéta kiválasztásával új arculatot, gyönyörű dizájnt adhatunk otthonunknak. 
2023. 03. 20. 12:30
Megosztás:

Hogyan pályázzunk esélyesen egy állásra?

Álláskeresőként lehetőségünk van több helyre is pályázatot benyújtani, annak függvényében, hogy mik az igényeink, a végzettségünk, tapasztalataink és képességeink. Nem előnyös egy-két munkáltatóra koncentrálni, ha képbe kerül több lehetőség is, hiszen nem tudhatjuk, hány ember közül fogják kiválasztani a jövőbeni dolgozójukat.
2023. 03. 20. 12:00
Megosztás:

Így vásárolja meg a csődbe ment svájci Credit Suisse bankot a másik svájci UBS

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit.
2023. 03. 20. 11:30
Megosztás:

Ma van a boldogság nemzetközi napja - De ki törődik a boldogtalanokkal?

A magyarok 64%-át már az utazás tervezése is boldoggá teszi – derül ki a Kiwi.com felméréséből, amit a boldogság világnapja alkalmából publikáltak. A régióban vizsgált országokhoz hasonlóan mi is a tengerparton éljük át a legnagyobb boldogságot, de minket sokkal inkább feldob egy végigtombolt koncert, mint egy fine dining élmény.
2023. 03. 20. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 20. 10:30
Megosztás:

Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések

Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 20. 10:00
Megosztás:

Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette térdre a teljes vendéglátóipart, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni. Helyben fagylaltot készíteni ma már rizikós vállalkozás, és egyre többen ismerik fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel lehet javítani. Mindeközben a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, a drágulás miatt joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.
2023. 03. 20. 09:30
Megosztás:

Gyengült kissé a forint hétfő reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 09:00
Megosztás:

Az internet sötét oldalától a magyar cégek sincsenek biztonságban

Több száz millió ember használja az internetet minden nap szerte a világon. A legnagyobb információs megosztó rendszerként alapjaiban változtatta meg életünket. Mégis meglepően keveset tudunk annak valós méretéről és ritkábban emlegetett részéről, a Dark Webről. Milyen hatással lehetnek ezek a magyarországi vállalatokra és azok informatikai rendszereire?
2023. 03. 20. 08:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 08:00
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban

Februárban öthavi csúcsra nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 03. 20. 07:00
Megosztás:

Háromnapos könnyűzenei fesztivált tartanak a Fishing on Orfű szervezői

Népszerű fellépőkkel, fiatal tehetségekkel rendeznek háromezer látogató részére fesztivált a júniusi - már teltházas - Fishing on Orfű (FOO) szervezői augusztus 17. és 19. között az anyafesztivál helyszínén. A Happy Fisherman Campre (HFC) március 22-től lehet jegyeket váltani - tájékoztatta a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.
2023. 03. 20. 06:00
Megosztás:

Csökkent a várható élettartam Európában

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2023. 03. 20. 05:00
Megosztás:

Olcsó tengerparti nyaralások Európában - Hová érdemes utazni, ahol olcsó az élet?

Számos helyet lehet találni Európában, ahol az élet olcsóbb, és ahol a tengerparti nyaralás is megfizethető lehet. Íme néhány lehetőség: olcsó bulgáriai nyaralási tippek, olcsó román tengerparti nyaralási tippek, Horvátországi olcsó nyaralási leherőségek és helyszínek.
2023. 03. 20. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a napos, tavaszias idő

Napos, tavaszias idő várható a héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Péntektől felhősebb időre kell készülni, szórványosan előfordulhat eső, záporeső és megélénkül a nyugati szél, de továbbra is 20 fok közelében várhatók a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 20. 03:00
Megosztás:

1973-1993 között születettél? Ezért vagy alkoholfüggő!

Az alkoholfogyasztás okai nagyon változatosak lehetnek, és az egyén egyedi élethelyzetétől és körülményeitől függnek. Azonban az alkoholfogyasztás sok esetben az életkor előrehaladtával növekvő stressz, nyomás, szorongás és érzelmi nehézségek kezelésének egyik módja lehet. Különösen sújtja ez a 30-50 éves férfi korosztályt. Van kiút? Mi a megoldás?
2023. 03. 20. 02:00
Megosztás:

Hatalmas emelkedést mértek a mobilfizetéseknél

Nagyon népszerűek az okostelefonos fizetési megoldások, 2022-ben az egy évvel korábbinak a többszörösére nőtt a tranzakciók száma és az azokhoz köthető forgalom - derül ki a K&H összeállításából.
2023. 03. 20. 01:00
Megosztás:

Itt az ideje a fatelepítésnek

Most van itt az ideje a fatelepítésnek - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat e heti agrometeorológiai elemzésében csütörtökön.
2023. 03. 20. 00:05
Megosztás: