Idén is átadták a zenei Artisjus-díjakat

Zsoldos Bélát életműdíjjal, Sárik Pétert az év zeneszerzője, Szepesi Mátyást pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2022-es díjainak átadásán hétfőn Budapesten.

Idén is átadták a zenei Artisjus-díjakat

A szerzői egyesület huszonkettedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat nyolcadik éve ismeri el Junior Artisjus-díjjal - szerepel az Artisjus által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Artisjus-díjat a szakma adományozza: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján a zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetőség döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő.

Könnyűzenei alkotói életműdíjat kapott Zsoldos Béla zeneszerző, zeneművész, aki 1990-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének docense. Játéka több mint ötszáz lemezen hallható, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke. Idén Szabó Gábor-díjjal tűntették ki. "Minden művét - a mesterségbeli tudáson túl - kifinomult ízlés jellemzi és mélységes humánum hatja át" - fogalmazott méltatásában Bágyi Balázs.

Az év könnyűzeneszerzője Sárik Péter Fonogram- és Artisjus előadói díjas dzsesszzongoraművész. A Zeneakadémián diplomázott, majd klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. Az általa alapított Sárik Péter Trió az ország vezető dzsesszzenekara. Nevéhez fűződik Bartók Béla A kékszakállú herceg vára 2021-es dzsesszfeldolgozása. Írt dalokat énekeseknek, a Recirquelnek, létrehozta a Jazzkívánságműsor-sorozatot. "Tudatos, invenciózus, a zene egyneműségét, tartalmi-kifejező lehetőségeit hangsúlyozó, új utakat kereső és sikeresen meg is találó művész" - fogalmazott róla Kocsák Tibor.

Az év könnyűzenei szövegírója Szepesi Mátyás énekes, gitáros, dalszerző, a Konyha frontembere. Gitározott az Egyszercsak és a Magashegyi Underground zenekarban, saját együttesét, a Konyhát 2010-ben alapította, 2019-ben elnyerte a Petőfi Zenei Díj - Az Év szövegírója díjat. Sebestyén Áron így méltatta: "szövegeiben ugyanúgy jelen vannak a különleges költői képek, mint az éjszakai életből származó történetek, hangulatok. Nyelvezete mai, korszerű és ízlésesen leíró jellegű".

Az év produkciója a Napidal Sziámival című projekt lett. Müller Péter Sziámi a Covid-járvány idején indította el YouTube-csatornáját, amelyre egy éven keresztül minden nap kirakott egy dalötletet. Csaknem háromszáz amatőr és profi zeneszerző csatlakozott a projekthez, összesen több mint ezer feldolgozás született. Müller Péter Sziámi zenélt az URH-ban, a Kontroll Csoportban, jelenleg a Müller Péter Sziámi AndFriendsszel koncertezik. "A projekt abból a végtelen nyitottságból származik, ami eddig is jellemezte munkásságát és olyan példát mutat, amire most a legnagyobb szüksége van az alkotó közösségnek" - méltatta a produkciót Sebestyén Áron.

Az év junior könnyűzenei alkotója Dé:Nash, azaz Sallai Dénes Bálint. A 26 éves rapper-zeneszerző-dalszövegírónak két albuma jelent meg: 2019-ben a Tarsolylemez és 2021-ben a Történetek a narancsligetből.

Szintén az év junior könnyűzenei alkotója lett Kőrös Mimi, azaz Saya Noé. Hangulatos alternatív pop-noir hangzásvilágáról ismert, amely ízléses, rétegzett vokálharmóniákat kombinál sötét basszusokkal és alkalmi hip-hop és trap elemekkel. Museum of Sins című debütáló albumát idén Fonogram-díjra jelölték.

Az év junior könnyűzenei alkotói közössége a 2018-ban alakult Carson Coma zenekar lett. Debütáló nagylemezük, a Corduroy Club 2019-ben jelent meg, harmadik anyaguk az idei Digitális/Analóg, rajta olyan slágerekkel, mint a Pók vagy a Kék Hullám Kemping.

Az év komolyzenei művéért járó díjat három alkotónak, Vajda Gergelynek, Dragony Tímeának és Pintér Gyulának ítélték oda.

Vajda Gergely az elismerést Fuharosok című kamaraoperájáért érdemelte ki, amely Esterházy Péter azonos című elbeszélése alapján készült. A karmester, zeneszerző és klarinétművész az amerikai Huntsville Symphony Orchestra és a Portland Festival Symphony zeneigazgatója, az UMZE újzenei együttes művészeti vezetője, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. "Vajda zenéje azt teszi, amit minden kiváló drámai érzékkel rendelkező zeneszerző operája megvalósít: a zene segítségével átélhetőbbé teszi a történetet" - méltatta Szitha Tünde.

Szintén az év komolyzenei műve címet kapta Dragony Tímea To a Skylark (Egy mezei pacsirtához) című darabja. 2002-ben szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán. Kompozícióit neves szólisták és vezető szimfonikus zenekarok játsszák idehaza és külföldön. "Maradandó zenemű született. Kellemes énekelni, hangszerszólamai igazi kamarazenei feladatot adnak. A hagyomány talajából nő ki, de nem helyezhető más kor kulisszái közé" - méltatta Hollós Máté.

Pintér Gyula Shades (Árnyak) című művéért kapta meg a díjat. Zongorát Csebiss Lídiánál, zeneszerzést Pongrácz Zoltánnál és János Kautzkynál tanult. 1980-tól hangzanak el kompozíciói, 2006-ban jelent meg szerzői lemeze, 1997-től az EAR együttes és a NobilArt egyesület zeneszerző tagja. 2012-ben Erkel-díjat kapott. "A kompozíció, amely akusztikus hangszert is használ, azt a zenei felvetést járja körbe, hogy a modern eszközök, technológiák miként tudnak működni tradicionális kereteken belül" - hangsúlyozta laudációjában Bánkövi Gyula.

Az év junior komolyzenei alkotója cím idén Lázár Dánielé lett, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2020-ban zeneszerzőként, 2021-ben zeneszerzőtanárként. Kompozícióit olyan együttesek szólaltatták meg, mint az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vagy a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Az év nótaszerzője díjat Matusik Sándor kapta.

A valódi futball izgalmát adja vissza az interaktív magyar társasjáték

Nincs még egy olyan társasjáték a piacon, ami olyan magas színvonalon ötvözi az ügyességet, a szerencsét és a stratégiát, mint a Footballiser. Horváth Miklós, a száz százalékban magyar gyártmányú és fejlesztésű interaktív játék ötletgazdája elmondta, több mint ezer verziót teszteltek, mire eljutottak a végleges prototípusig. A társas ugyanazt az életérzést közvetíti, mint a labdarúgás, a gólörömöket is meg lehet élni benne, ráadásul a gyermekek kézügyességét és a finommotorikus mozgásukat is bizonyítottan fejleszti.
2022. 12. 09. 20:00
Megosztás:

A szerb parlament elfogadta a jövő évi költségvetést

A szerb parlament elfogadta pénteken a 2023. évi költségvetést, amely a bruttó hazai termék (GDP) 3,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol.
2022. 12. 09. 19:00
Megosztás:

Szombaton indul a BÁV online művészeti aukciója

Zsolnay-kerámiákra, szecessziós ezüsttárgyakra, retro lámpákra, órákra és festményekre is lehet licitálni a BÁV szombaton induló 7. Online Aukcióján december 19-ig az axioart.hu oldalon.
2022. 12. 09. 18:30
Megosztás:

Nem teljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

A MaxiRádió, a Balaton Rádió és a 88,9 - BestFM rádiók nem teljesített vállalásai miatt szabott ki pénzbüntetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely két helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását is véglegesítette - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.
2022. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Több mint 30 milliárd forintból valósultak meg szociális infrastruktúra-fejlesztések

Az elmúlt években a Széchenyi 2020 program keretében országosan 377 helyszínen több mint 30 milliárd forintot fordítottak kifejezetten a szociális infrastruktúra és az alapszolgáltatások fejlesztésére - közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton.
2022. 12. 09. 17:30
Megosztás:

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.
2022. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast cégcsoport és a Market Építő Zrt. két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító gyár létrehozására Magyarországon és Szerbiában - jelentették be a társaságok közös sajtótájékoztatójukon Budapesten pénteken.
2022. 12. 09. 16:30
Megosztás:

Csalók ismét Csányi Sándor nevével élnek vissza

Csalók Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak, valószínűtlen hozammal kecsegtető, befeketésnek álcázott ígéretekkel megszerezzék az adataikat és a pénzüket - figyelmeztet az OTP Bank pénteki közleményében.
2022. 12. 09. 16:00
Megosztás:

Együttműködik a jegybank és a kibervédelmi intézet

Együttműködési megállapodást kötött a  Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ-NKI) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai pénzügyi rendszer kiberkockázatainak hatékony csökkentése, illetve a kiberbiztonság magas szintre emelése érdekében - tájékoztatta a jegybank pénteken az MTI-t.
2022. 12. 09. 15:30
Megosztás:

Nagyot nőtt tavaly a használatiminta-oltalom bejelentések száma a világban

Magyarországon még az ezret sem éri el, világszinten azonban 28,1 százalékkal mintegy 3 millióra nőtt a "kisszabadalomnak" is nevezett használatiminta-oltalom bejelentések száma, amelynek előnyeire és fontosságára hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).
2022. 12. 09. 15:00
Megosztás:

A villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata az energiaszabályozó hatóságok kiemelt feladata

Szabályozói szempontból a következő év legfontosabb feladata az európai villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata lesz, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és fenntarthatóság hármasa rendkívüli kihívások előtt áll - hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a Budapest Climate Summit konferencián rendezett panelbeszélgetésen a hivatal pénteki közleménye szerint.
2022. 12. 09. 14:30
Megosztás:

Megjelent a Twitter-iratok második része

A Twitter "feketelistákat" készített bizonyos, kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókról - ez derült ki a közösségi médiumok korábbi vezetése idején követett gyakorlatról csütörtökön este nyilvánosságra hozott újabb belső üzenetváltásokból.
2022. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Csaknem tízmilliárd forint uniós forrás érkezik Békés megyébe

Csaknem tízmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta a Békés Megyei Önkormányzat közleményben az MTI-t.
2022. 12. 09. 13:30
Megosztás:

Megreformálta a higiéniáról alkotott fogalmainkat a Covid

A Covid időszak alatt alapvető fogyasztási cikké vált a nedves törlőkendő, amely azóta is elengedhetetlen kelléke nemcsak otthonunknak, de táskánknak is, amiben mindenhova magunkkal vihetjük. A fokozott higiéniára törekvő trendnek egyik zászlóshajójaként az elmúlt két évben meghódította a világot. Azt, hogy hosszú távon velünk fog maradni, mi sem bizonyítja jobban, mint a gyártók azon igyekezete, hogy az egészség védelme mellett a környezetvédelmi elvárásoknak is minél inkább megfeleljen. Ennek szellemében jelennek meg egyre másra a márkák portfóliójában teljesen lebomló változatok is. 
2022. 12. 09. 13:00
Megosztás:

Sikeresen lezárta első külföldi akvizícióját a Gloster 

A július 27-i bejelentésnek megfelelően tegnap a Gloster lezárta a G-Plus Consulting GmbH 51%-os részesedésének megvásárlását. 
2022. 12. 09. 12:30
Megosztás:

Felülteljesíthetnek a kínai részvények

Kínában az infláció a várakozásoknak megfelelően 1,6%-ra csökkent novemberben az előző havi 2,1%-ról. 
2022. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Komoly segítséget kapnak az ingatlanosok a kihívásokkal teli ingatlanpiacon

Egyedülálló eszközt biztosít ügyfelei számára a piaci tájékozódáshoz az ingatlan.com. A leglátogatottabb ingatlanhirdetési portál 2023-tól minden ingatlanközvetítő partnere előtt megnyitja adatbázisát. Az ingatlanértékesítők így még pontosabban tudják lekövetni a piaci mozgásokat, és hatékonyan tudják megbízóikat segíteni az adásvételek létrejötte során.
2022. 12. 09. 11:30
Megosztás:

A nehéz gazdasági környezet ellenére is töretlen az 5G terjedése

A világ számos részén jellemző gazdasági nehézségek ellenére valószínű, hogy az év végére eléri az egymilliárdot az 5G előfizetések száma a világban, 2028-ban pedig az 5 milliárdot is átlépheti. A mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmánya, az Ericsson Mobility Report új kiadásából az is kiderül, hogy a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérések terjedése gyorsabban nő a vártnál.
2022. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Újra kell tervezned az életedet? – megoldás lehet a felnőttképzés

A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet minden munkavállalót érzékenyen érint, hiszen számos olyan élethelyzet adódhat, amikor újratervezésre van szükség. A DEKRA Akademie szakértője elmondja, mikor érdemes felnőttképzésben gondolkodni, és milyen lehetőségek közül választhatunk.
2022. 12. 09. 10:30
Megosztás:

Rekord nyugdíjemelés jön 2023-ban!

Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj ezt követően már meghaladja majd a 200 ezer forintot, a medián nyugdíj pedig elérheti a 192 ezer forintot. A megélhetési költségek ugrásával összefüggésben a nyugdíjak összegének jelentős növelése sem feltétlenül segít azonban az idősek anyagi helyzetén.
2022. 12. 09. 10:00
Megosztás: