Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki a lakáspiacot érintő kormányzati intézkedésekről elmondta, felkerült az asztalra az albérletpiac kérdésköre, ami vadonatúj elemnek számít, mivel eddig csak a saját tulajdonú ingatlanszerzés állt a fókuszban.

Az albérletpiac megfizethetőbb irányba történő terelése főként a fiatalokat hozhatja helyzetbe. Ezzel összhangban van az is, hogy az akciótervben külön pont célozza a fiataloknak szóló új támogatási formák bevezetését.

A kormányzat által tervezett egyik legfontosabb intézkedés lehet, hogy visszatérne a 2018 végén megszűnt lakáscafeteria.
Ez lehetővé tenné, hogy a munkáltatók kedvezőbb adózással vagy adómentesen támogassák munkavállalójuk lakhatását, így növelve a dolgozók vásárlóerejét a lakáspiacon - mondta Balogh László.

A közleményben arra is kitértek, hogy 2025-ben ezer milliárd forintos nagyságrendben áramolhat tőke az ingatlanpiacra részben az inflációkövető állampapírokból kiszálló befektetők révén. Ennek hatására az idén jelentősen élénkülő piac jövőre túlfűtötté válhat, ami az árrobbanás veszélyét is hordozza.

Balogh László a közleményben megjegyezte, hogy az akciótervben szereplő Airbnb- és lakbérszabályozás viszont ezzel ellentétesen hathat.

A befektetői piac hűtése azért is lehet fontos a kormányzat számára, mert enélkül a 2025-ben adott állami támogatások pillanatok alatt elveszítenék az értéküket. A befektetők okozta árrobbanás ugyanis a saját célra vásárlók számára is megdrágítaná a lakásokat.
Közölték, a társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítás szerint Budapesten négyszeresére növelnék a tevékenységhez kapcsolódó átalányadó mértékét és 2026 végéig nem adnának ki új engedélyt rövid távú lakáskiadáshoz. Ez a korlát még nem vonatkozik az idény benyújtott engedélyekre.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy vélte, ez egyelőre "biztonsági játéknak" tűnik a kormányzat részéről, mivel a jelenlegi helyzetet konzerválja, de a kiadható napok számát nem korlátozza.

Ugyanakkor szorosabban követhetik a terézvárosi lakáspiac alakulását, ahol a tervek szerint 2026-tól beszüntetik a kerületben a rövid távú lakáskiadást. A várható intézkedés pedig már most nyomot hagyott az árakon.

Szintén a kormányzati akcióterv lakáspiacot érintő része az 5 százalékos önkéntes kamatplafon bevezetése a lakáshiteleknél.
A Bankszövetség ezt szigorú korlátokkal vezetné be, mivel a hitelek forrásköltsége jelenleg 6 százalék körül jár, vagyis olcsóbban kellene az ügyfeleknek adniuk a kölcsönt, mint amennyibe nekik kerül.

Ezért a bankok csak fiatal, első lakásvásárlóknak nyújtanának ilyen hitelt, energiatakarékos, kisebb alapterületű és maximum 1 millió forintos négyzetméterárú ingatlanok vásárlására, amiből viszont alig van a piacon.

A kormány ezt viszont szélesebb körre terjesztené ki - olvasható az ingatlan.com közleményében.

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás:

Továbbra is kihívást jelent a Brexit a logisztikában?

A Brexit hatása az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre, és ezzel egyidejűleg a kapcsolódó logisztikai folyamatokra négy év elteltével is érezhető. A folyamatosan bevezetésre került új szabályozások, megnövekedett költségek és a határátkelési eljárások bonyolultsága jelentősen megnehezítik a vállalkozások működését. Az ESRI adatai szerint az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem volumene ötödével csökkent, miközben a közúti áruszállítás jelentős késéseket szenved el.
2024. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Hatszáz milliós biotechnológiai beruházás valósul meg a hátrányos helyzetű Tarnabodon és Szécsényben

Magyarországon egyedülálló biotechnológiai üzem épül a Heves vármegyei Tarnabodon. A több mint hatszáz millió forintnyi beruházás célja a világ egyik leghatékonyabb antioxidánsának előállítása, amely alapjául szolgál egy új és innovatív funkcionális ital kifejlesztésének.
2024. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Az MBH Csoport BUPA digitális platformjának új fejlesztésével segítséget kapnak a vállalkozók az uniós pályázatok benyújtásához

A pályázási folyamatot megkönnyítő, új digitális előszűrő szolgáltatás érhető el októbertől az MBH Csoport mikro-, kis- és középvállalatoknak szóló BUPA platformján. A cégvezetők a funkció segítségével megtudhatják, hogy a fejlesztési terveik megvalósításához melyik konstrukció illeszkedhet leginkább, valamint részletes útmutatást is kapnak a pályázás lépéseihez. Az indulást követően, elsőként a KKV Technológia Plusz Hitelprogramra (GINOP Plusz - 1.4.3-24) indítható előzetes forrásjogosultság-vizsgálat a BUPA-n keresztül.
2024. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Dollármilliókat spórolhat a gyémántbányászatnak a Szegedi Tudományegyetem kutatása

A gyémántkitermelés költséghatékonyabbá tétele mellett jelentősen csökkenti a környezeti terhelést is az a kutatás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Geológia Tanszékén végeznek. Sahroz Khan, az SZTE Földtudományok Doktori Iskolája PhD-hallgatója kutatásának fókuszában az áll, hogy mi különbözteti meg a meddő és a gyémántban gazdag lelőhelyeket.
2024. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Folyamatosan növekszik az eÁfa rendszer felhasználóinak száma

Az általános forgalmi adóval kapcsolatban 2024 talán legizgalmasabb és legfontosabb újdonsága az adóhatóság eÁfa rendszerének elindulása volt. Az adóhatóság új korszakot nyitott a bevallási kötelezettségek teljesítése terén a rendszer januári bevezetésével és elérhetővé tételével. Legutóbbi online előadásunkon Horváth Tibor, a NAV Központi Irányítás, Ellenőrzési Főosztály, főosztályvezetője volt a vendégünk, akivel arra kerestük a választ, hogy az elmúlt háromnegyedév fényében hol tart most a NAV eÁfa rendszere, mik az adózói tapasztalatok a rendszert illetően, illetve milyen újítások, fejlesztések várhatók a közeljövőben.
2024. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Válság közeleg - Ismét csökkenő autóeladások jelzik a bajt

Augusztust követően szeptemberben is csökkentek Európában az új autó eladások. Az EU-ban 6,1 százalékkal kevesebb gépkocsit adtak el, mint egy évvel korábban.
2024. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor: Már egy éve töretlenül nő a fizetések vásárlóereje

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 augusztusában a bruttó átlagkereset 628.800 forintot tett ki. Ez azt jelenti, hogy az előző év azonos időszakához képest a bruttó átlagkereset 73 ezer forinttal, azaz 13,1 százalékkal emelkedett.
2024. 10. 22. 13:00
Megosztás:

Az USA jegybank veszélyt lát, így óvatosságra int

Tegnap a Fed négy területi vezetője is a monetáris politika jövőbeli alakulásáról beszélt különböző eseményeken.
2024. 10. 22. 12:30
Megosztás:

Leleplezés! A boltokban kapható vaníliás cukorban van vanília egyáltalán? Vagy mi van benne akkor?

A boltokban kapható vaníliás cukor – amely széles körben elérhető és gyakran használt sütési hozzávaló – általában nem tartalmaz valódi vaníliát, hanem vanília aromát vagy vanillin-t, amely mesterséges vagy természetes forrásból is származhat.
2024. 10. 22. 12:00
Megosztás:

Új, munkajogi, versenyjogi és adatvédelmi online rendszert fejlesztettek

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) munkafolyamataihoz nyújt támogatást az a digitális ökoszisztéma, amelyet a Wolters Kluwer Hungary Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen fejlesztett állami támogatással - tájékoztatta a társaság az MTI-t hétfőn.
2024. 10. 22. 11:30
Megosztás:

Vegyesen indult a heti kereskedés a tengerentúlon; emelkedtek az olajárak

A Dow Jones 0,8, az S&P500 pedig 0,2%-kal mérséklődött és az utóbbi index szinte mind a 11 fő ágazata mínuszban zárt. A Nasdaq Composite ezzel szemben 0,3%-kal növekedett az Nvidia 4,2%-os emelkedésének vezérletével.
2024. 10. 22. 11:10
Megosztás:

Szakértők a PropFit tartják a DeFi jövőjének, látják a potenciális hozamokat azon kriptovaluta kapcsán, amely finanszírozott számlákat ígér a kereskedőknek

Az iparági szakértők szerint a Proprietary Finance (PropFi) a DeFi jövője. Az iparági szakértők úgy vélik, hogy a PropFi forradalmasítja a befektetők és kereskedők tőkéhez való hozzáférését, és emiatt egyre nagyobb figyelmet kap mind a hagyományos pénzügyi szektorban, mind a kriptovaluta kereskedelemben.
2024. 10. 22. 10:44
Megosztás:

Emelkedtek az amerikai és európai hozamok; újra gyengült a forint az euróval szemben

Tovább hűltek a kamatcsökkentési várakozások az USA-ban és folytatódott a meredek hozamemelkedés, köszönhetően az erős amerikai konjunktúra-adatoknak és a vámok emelésével kampányoló – és ezzel várhatóan magasabb inflációt okozó - Donald Trump emelkedő győzelmi esélyeinek.
2024. 10. 22. 10:00
Megosztás: