Így fog minket segíteni a mesterséges intelligencia a következő 10 évben

Jelentős változásokra és jobb életminőségre számíthatunk a következő 10 évben hazánkban a mesterséges intelligenciának és az automatizációnak köszönhetően. Gulyás László, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) MI Szakosztályának elnöke és az ELTE MI Tanszékének docense szerint mindennapos látványnak számítanak majd az önvezető autók, a csomagszállító drónok, illetve a mesterséges intelligencia elsősorban nem humanoid robotok formájában lesz jelen az életünkben. Az egészségügy sem marad ki a fejlődési hullámból, bár a szakember szerint a páciensek számára nem lesz látványos a változás, annak előnyeit mégis élvezni fogják.

Így fog minket segíteni a mesterséges intelligencia a következő 10 évben

Máhr Tamás, az ABBYY magyarországi vezetője és az NJSZT MI Szakosztályának alelnöke szerint az elkövetkező évtizedben a társadalom a már meglévő technológiák elterjedését fogja nagyobbrészt megtapasztalni. A mindennapi életünkre a legnagyobb hatással a munka területén lesz az új technológia. Munkahelyeinken egyre gyakrabban szembesülünk majd a mesterséges intelligencia által hajtott automatizáció eredményeivel.

Ezt a jelenséget felerősítheti Magyarország 2020-ban elkészült Mesterséges Intelligencia Stratégiája, amely három szintből áll. A kormányzat és a Mesterséges Intelligencia Koalíció először egy széleskörű, az MI alkalmazásához szükséges feltételrendszert akar megteremteni. Ezután szektor- és technológia-specifikus fejlesztésekre lehet számítani, majd a polgárok mindennapi életminőségét javító fejlesztések és intézkedések várhatók.

Gulyás László és Máhr Tamás szerint a stratégia ambíciózus céljai nagyon fontosak Magyarország számára, melynek megvalósításában az oktatás különböző szintjeinek is fontos szerepe lesz.

Milyen lesz egy napunk 2035-ben?

Sokan fel sem ismerik, hogy a mesterséges intelligencia már ma is része az életüknek, ha mondjuk okostelefont használnak, interneteznek, vagy navigáció segítségével közlekednek. Ez a jövőben még jobban fel fog erősödni és ki fog egészülni további automatizációs megoldásokkal. Gulyás László szerint sokan használják majd a járművek különböző önvezető funkcióit, és az sem lesz meglepő, ha drón szállítja ki a megrendelt ételt vagy terméket.

A bevásárlás is megváltozhat. A boltokban elhelyezett kamerák és szenzorok segítségével automatikusan fizethetünk majd, ha kilépünk a kapun (erre már léteznek példák), illetve a komolyabb vásárlásokat nem PIN-kóddal, hanem az arcunkkal, vagy más biometrikus adatunkkal erősíthetjük majd meg.

Az egészségügyben elképzelhető, hogy diagnosztikai szoftverek a számítógépes látás segítségével automatikusan ismernek majd fel betegségeket, elváltozásokat és adnak ajánlást az orvosoknak diagnózisra, kezelésre – az viszont biztos, hogy a végleges döntést még nagyon sokáig a szakemberek fogják meghozni. Az automatizáció minden bizonnyal fel fogja gyorsítani a folyamatokat.

A bizalmon múlik az elterjedés sebessége

Az, hogy milyen mértékben terjed el az automatizáció, azon fog múlni, hogy a kutatók és a társadalom mekkora bizalmat szavaznak neki. Gulyás László szerint először az alacsony kockázatú és hatású folyamatok automatizálása várható, mint amilyenek például a már elterjedt navigációs, vagy útvonal-ajánló rendszerek is.

„Az emberek szeretik a kényelmet és a hatékonyságot, így várhatóan elfogadják majd az automatizált megoldásokat, legyen szó közlekedésről, kiszállításról, de akár az egészségükről vagy a befektetéseikről is. A technológiák fejlődésének története azt mutatja, hogy néhány költséges baleset valószínűleg elkerülhetetlen, de mindenki ezek minimalizálására törekszik, addig is, amíg a megfelelő szabályozás és sztenderdek ki nem alakulnak.” – tette hozzá Gulyás László.

Máhr Tamás elmondta, hogy „egy kis ellenállás várható, lesznek olyan emberek, akik kétkednek az intelligens automatizációban. Azok viszont még többen lesznek, akiknek komolyan megkönnyíti majd az életét, munkáját a technológia. Főleg a munka területén lesz ez érzékelhető a közeljövőben, mert ebben a környezetben inkább döntünk racionális, érzelmektől mentes érvek alapján. A cégek körében az elfogadottság már most is magas, ez az érték pedig tovább fog növekedni a jövőben.”

Nemzetközi helyzet

A két szakember egyetértett abban, hogy jelenleg komoly versenyt vív Kína és az Egyesült Államok, céljuk a mesterséges intelligencia és automatizáció gyors és széleskörű meghonosítása és további fejlesztése. Ennek a versenynek nagy a tétje: az rendelkezik majd jobb gyártási technológiával és nagyobb gazdasági és politikai befolyással, aki gyorsabban teszi elérhetővé és használhatóvá a legújabb informatikai és automatizációs megoldásokat. Nagyon fontos Európa pozíciója is ebben a versenyben: jelenleg a szabályozás kereteinek kialakításában jár élen az EU.

Kit kellene követnie Magyarországnak?

A szakértők szerint Litvánia és Észtország jó példát nyújthatnak a politikai döntéshozók és cégek számára. Litvánia például világelső a digitális és technológiai képességekben és negyedik a kommunikációs technológiák terén. Észtországnak pedig világszerte ismert digitális lakossági ügyintéző portálja van és a Digitális Egészség Index első, a Globális Kiberbiztonsági Index harmadik helyét foglalja el és az első állam, amely valaha blokklánc-technológiát használt fel a hálózatok, rendszerek és adatok kompromisszummentességének biztosítása érdekében.

Az oktatás tekintetében nagyon fontos a mesterségesintelligencia-mérnökök képzése, ami már több magyar egyetemen megindult, például az ELTÉ-n, a BMÉ-n és a Szegedi Egyetemen is. Viszont legalább ennyire fontos a leendő felhasználók felkészítése is. Ez egyrészt az általános és középiskolákban kell megtörténjen a megfelelő tantárgyi keretek között. Az idősebb korosztályt azonban így már nem lehet elérni. Ezért is üdvözlendők az MI Kihíváshoz hasonló, szélesebb társadalmi kört megcélzó kezdeményezések.

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás: