Így is felkészülhetünk arra, ha jönnek a hatóságok

A különböző hatóságok rendszeresen ellenőrizhetik a jövőben is nemcsak a multikat, de a mikro-, kis- és középvállalkozásokat egyaránt. Azért, hogy ne érje a cégvezetőket meglepetés, a szabályok betartása mellett, a felkészült hozzáállásra is érdemes kellő figyelmet szentelni. Ehhez pedig akár külsős segítséget is igénybe lehet már venni, például szituációs helyzetgyakorlatok formájában.

Így is felkészülhetünk arra, ha jönnek a hatóságok

Az ilyen képzések lényege, hogy egy reálisan nagy eséllyel bekövetkező eseményt imitáljanak a gyakorlatban, mégpedig azt, amikor egy cég székhelyére kiszáll valamelyik hatóság. Leggyakrabban ez a rendőrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), esetleg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lehet. A tréning során a résztvevők átélhetik azt, amit egy effajta helyzetben valóban is átélhetnének. Ugyanazt a viselkedést tapasztalják az instruktorok részéről, amit a valóságban is, ezáltal éles helyzetben már nem, vagy csak kisebb eséllyel érheti őket meglepetés. 

„A gyakorlat felépítése valósághű, legalábbis az általunk szervezett biztosan. Jellemzően kisebb csoportok számára kerül megszervezésre, az adott cég irodájában, hogy életszerű legyen. Az első találkozás egy nyílt eljárási cselekménnyel indul, elfogással, előállítással. Ennek során az adrenalinszint eléri azt az állapotát, amit jó eséllyel ritkán kell a szervezetnek elviselnie. Fizikai konfrontáció nem történik, hiszen a cselekmény az úgynevezett fehérgallérosokkal szemben zajlik, ahol alapvetően nem számít a hatóság ellenállásra. Ez tehát csak az alaphangulat elérése miatt kell, meg mert a valóságban is megtörténhet” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Ezt követően rendszerint megkezdődik az éles gyakorlat, házkutatással az érintett irodahelyiségekben, amely során végig fenntartják azt a nyomást, amit a valóságban is átélhetnek a cégvezetők. A gyakorlat egyes fejezeteiben valós eseményt szimulálva, valós kihívásokkal kell szembenéznie a résztvevőknek, közben reakciókat kapva az instruktoroktól.

A házkutatás során minden a törvény és a taktikai előírások szerint történik. Ezt követően sor kerül a gyanúsított- és tanúkihallgatásokra, amely során több különböző kihallgatási stílust is megtapasztalhatnak a résztvevők.

Az egyes stílusok között egyrészt taktikai, másrészt személyiségtípusbeli különbségek is fellelhetők, de a való életben is alapvetően ezekkel találkozhat valaki, ha netán ilyesfajta helyzetbe kerül. Egy ilyen tréning jobbára képzett pszichológus és olyan szakértő szakfelügyelete alatt zajlik, mint például egy volt rendőrségi bűnügyi profilozó. Ők végig kísérnek minden eseményt, utána pedig értékelést és instrukciókat adnak az egyes résztvevők számára személyre szabottan.

„A kihallgatást nálunk olyan volt nyomozó és vizsgáló kolléga végzi, aki közel 25 évig ezt csinálta a rendőrség különböző kiemelt bűnügyi szerveinél. A gyakorlat egyes részeit, összefoglalóját és egyéb pszichológiai előadás részét olyan kolléga tartja, aki részt vett hazai és nemzetközi fedett műveletekben, belföldön kiemelt fegyveres bűnelkövetők felderítését végezte, mindemellett az FBI ILEA instruktorai képezték ki túsztárgyalásra. Az eljárásokat úgynevezett parancsnokként egy volt osztályvezető kolléga koordinálja, aki pedig a legjelentősebb hazai gazdasági bűncselekmények nyomozásait irányította” – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a vezető instruktorok magas szintű tudását az is alátámasztja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán is oktattak már a témában.

A magánnyomozó továbbá azt is elmondta, hogy a cégvezetők egyik legnagyobb ellensége ilyenkor a stressz. Ezért a gyakorlat során erre is nagy figyelmet szentelnek. Kiemelt hangsúlyt kap a legmodernebb egészségmegőrző módszerek megismertetésére olyan szakértőtől, aki egyebek mellett a hazai börtönvilágról és annak sajátos szabályairól is elrettentő történeteket tud mesélni. 

A hónap végén indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben, a repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 13:00
Megosztás:

Egyházi óvodát újítottak fel Orosházán

Kibővítették és energetikailag felújították az evangélikus óvodát a Békés vármegyei Orosházán 388 millió forint uniós támogatásból - közölte az egyházközség.
2023. 09. 25. 12:30
Megosztás:

Lassú élénkülést mutat a használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac, augusztusban hetvenkétezer-ötszáz személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, míg 2023. első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján hétfőn, az MTI-nek küldött közleményben.
2023. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás: