Így is felkészülhetünk arra, ha jönnek a hatóságok

A különböző hatóságok rendszeresen ellenőrizhetik a jövőben is nemcsak a multikat, de a mikro-, kis- és középvállalkozásokat egyaránt. Azért, hogy ne érje a cégvezetőket meglepetés, a szabályok betartása mellett, a felkészült hozzáállásra is érdemes kellő figyelmet szentelni. Ehhez pedig akár külsős segítséget is igénybe lehet már venni, például szituációs helyzetgyakorlatok formájában.

Így is felkészülhetünk arra, ha jönnek a hatóságok

Az ilyen képzések lényege, hogy egy reálisan nagy eséllyel bekövetkező eseményt imitáljanak a gyakorlatban, mégpedig azt, amikor egy cég székhelyére kiszáll valamelyik hatóság. Leggyakrabban ez a rendőrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), esetleg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lehet. A tréning során a résztvevők átélhetik azt, amit egy effajta helyzetben valóban is átélhetnének. Ugyanazt a viselkedést tapasztalják az instruktorok részéről, amit a valóságban is, ezáltal éles helyzetben már nem, vagy csak kisebb eséllyel érheti őket meglepetés. 

„A gyakorlat felépítése valósághű, legalábbis az általunk szervezett biztosan. Jellemzően kisebb csoportok számára kerül megszervezésre, az adott cég irodájában, hogy életszerű legyen. Az első találkozás egy nyílt eljárási cselekménnyel indul, elfogással, előállítással. Ennek során az adrenalinszint eléri azt az állapotát, amit jó eséllyel ritkán kell a szervezetnek elviselnie. Fizikai konfrontáció nem történik, hiszen a cselekmény az úgynevezett fehérgallérosokkal szemben zajlik, ahol alapvetően nem számít a hatóság ellenállásra. Ez tehát csak az alaphangulat elérése miatt kell, meg mert a valóságban is megtörténhet” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Ezt követően rendszerint megkezdődik az éles gyakorlat, házkutatással az érintett irodahelyiségekben, amely során végig fenntartják azt a nyomást, amit a valóságban is átélhetnek a cégvezetők. A gyakorlat egyes fejezeteiben valós eseményt szimulálva, valós kihívásokkal kell szembenéznie a résztvevőknek, közben reakciókat kapva az instruktoroktól.

A házkutatás során minden a törvény és a taktikai előírások szerint történik. Ezt követően sor kerül a gyanúsított- és tanúkihallgatásokra, amely során több különböző kihallgatási stílust is megtapasztalhatnak a résztvevők.

Az egyes stílusok között egyrészt taktikai, másrészt személyiségtípusbeli különbségek is fellelhetők, de a való életben is alapvetően ezekkel találkozhat valaki, ha netán ilyesfajta helyzetbe kerül. Egy ilyen tréning jobbára képzett pszichológus és olyan szakértő szakfelügyelete alatt zajlik, mint például egy volt rendőrségi bűnügyi profilozó. Ők végig kísérnek minden eseményt, utána pedig értékelést és instrukciókat adnak az egyes résztvevők számára személyre szabottan.

„A kihallgatást nálunk olyan volt nyomozó és vizsgáló kolléga végzi, aki közel 25 évig ezt csinálta a rendőrség különböző kiemelt bűnügyi szerveinél. A gyakorlat egyes részeit, összefoglalóját és egyéb pszichológiai előadás részét olyan kolléga tartja, aki részt vett hazai és nemzetközi fedett műveletekben, belföldön kiemelt fegyveres bűnelkövetők felderítését végezte, mindemellett az FBI ILEA instruktorai képezték ki túsztárgyalásra. Az eljárásokat úgynevezett parancsnokként egy volt osztályvezető kolléga koordinálja, aki pedig a legjelentősebb hazai gazdasági bűncselekmények nyomozásait irányította” – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a vezető instruktorok magas szintű tudását az is alátámasztja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán is oktattak már a témában.

A magánnyomozó továbbá azt is elmondta, hogy a cégvezetők egyik legnagyobb ellensége ilyenkor a stressz. Ezért a gyakorlat során erre is nagy figyelmet szentelnek. Kiemelt hangsúlyt kap a legmodernebb egészségmegőrző módszerek megismertetésére olyan szakértőtől, aki egyebek mellett a hazai börtönvilágról és annak sajátos szabályairól is elrettentő történeteket tud mesélni. 

Ezeken a településeken nyerhettél a legnagyobbat az ingatlanoddal

A money.hu legfrissebb elemzésében összefoglalta az elmúlt 5 év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját. Az ingatlan.com adatai felhasználásával összeállított toplistán ott van Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több települése is. A szakértők kitértek arra is, hogy a hitelkamatok alakulása hogyan hatottak az ingatlanárakra.
2024. 06. 15. 04:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás: