Így karácsonyozott a brit uralkodó

Tavasszal elhunyt férjéről, Fülöp edinburghi hercegről emlékezett meg szombaton közvetített, a szokásosnál sokkal személyesebb hangvételű karácsonyi üzenetében a brit uralkodó.

Így karácsonyozott a brit uralkodó

Az életének 96., uralkodásának 70. esztendejében járó II. Erzsébet királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Néhány nappal korábban rögzített, felvételről sugárzott karácsonyi üzeneteit - más nyilvános megszólalásaival ellentétben - mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.
    
A királynő most először töltötte Fülöp herceg nélkül a karácsonyt azóta, hogy csaknem hét évtizede, édesapja, VI. György király halála után trónra lépett.
    
Üzenetében - megemlékezve a koronavírus-járvány áldozatairól is - kijelentette: karácsony különösen nehéz időszak azok számára, akik szeretteiket gyászolják. "Az idén különösképp átérzem én is ugyanezt" - fogalmazott az uralkodó. Néhai férjét április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel érte a halál. Fülöp és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. Ez példa nélküli évforduló volt az angol-brit monarchia 1200 éves történetében, és az edinburghi herceg 69 évig - ugyancsak rekordideig - volt uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.
    
Karácsonyi üzenetében a brit uralkodó kijelentette: nagyon jóleső érzéssel nyugtázta mindazt a szeretetteljes méltatást, amellyel férjéről az Egyesült Királyságban, a Nemzetközösség országaiban és a világ minden táján megemlékeztek. Fülöp herceg szeméből az utolsó pillanatig "ugyanúgy sugárzott a csibészes, fürkésző csillogás, mint amikor először szemet vetettem rá" - fogalmazott a királynő.
    
Erzsébet és Fülöp 82 éve, 1939-ben találkozott először, amikor a királyi család rövid látogatást tett Dartmouth haditengerészeti akadémiáján. Az eseményt szervező Lord Mountbatten - VI. György király távoli rokona, India későbbi alkirálya - saját első unokaöccsét, vagyis Fülöpöt, az akadémia 18 éves kadétját bízta meg az akkor 13 esztendős Erzsébet hercegnő és húga, Margit szórakoztatásával. Szombaton közvetített karácsonyi beszédében az uralkodó hangsúlyozta: az életnek ugyanúgy része a végső búcsú, mint az első találkozás. Hozzátette: bármennyire is hiányzik Fülöp herceg, tudja, hogy néhai férje azt szeretné, hogy ő és családtagjai jól érezzék magukat karácsonykor.
    
II. Erzsébet királynő - ugyancsak Fülöp emlékét felidézve - most először tett olyan kijelentést, amely saját utódlására vonatkozó közvetett utalásként is értelmezhető. Úgy fogalmazott: férje mindig gondolt arra, hogy fontos a stafétabot átadása a következő nemzedéknek. Ugyancsak most első ízben szerepelt kiemelten a karácsonyi üzenetben II. Erzsébet királynő két közvetlen majdani utódja, Károly trónörökös, az uralkodó és Fülöp herceg legidősebb fia, valamint Vilmos herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki majdan Károlyt követi a brit trónon.
    
A királynő - aki az elmúlt hónapokban többször is orvosi kezelést igénylő betegségeken esett át - ugyanabban a mondatban említette őket név szerint olyan családtagjaiként, akik átvették és továbbviszik Fülöp herceg sokrétű munkásságát. II. Erzsébet mindkettőjük esetében hangsúllyal említette, hogy elsőszülöttekről van szó, vagyis a királyi család olyan tagjairól, akik egyenes ágon öröklik majd a brit trónt.
    
A királynő egyetlen szóval sem említette ugyanakkor másodszülött fiát, András yorki herceget, aki belekeveredett a szexuális bűncselekményekért elítélt néhai amerikai pénzember, Jeffrey Epstein körül kirobbant, jogi következményekkel is fenyegető botrányba. Az uralkodó nem említette Harry herceget, Vilmos öccsét, Károly és Diana másodszülött fiát sem, aki csaknem két éve gyakorlatilag szakított a királyi családdal és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy alig hat hét múlva, februárban kezdődik az ő platinajubileumának, vagyis trónra lépése 70. évfordulójának ünnepségsorozata.

Csalás a lottósorsoláson - lebuktak az élő húzáson a kamerák előtt - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 08. 20. 04:01
Megosztás:

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás: