Indul a nagy lakásbiztosítási váltó-hónap: kik adják a legjobb árakat?

Mely biztosítók adják a legkedvezőbb díjakat a lakásbiztosítási kampány elején?

Indul a nagy lakásbiztosítási váltó-hónap: kik adják a legjobb árakat?

Kis túlzással akár óránként is változhatnak a márciusi lakásbiztosítási kampányban a biztosítók díjai – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a kampány indulásakor (és február végén már látható változások alapján) nagybiztosító is van a legalacsonyabb díjat kínáló társaságok között. 

Péntek reggeltől van lehetősége felmondani a mintegy 3,3 millió lakásbiztosítással rendelkező ügyfélnek a meglévő szerződését attól függetlenül, hogy az adott szerződésnek mikor van a biztosítási évfordulója. 

Egy éves forgalom egy hónap alatt

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője az Insura.hu biztosításközvetítő felmérésének eredményét idézi, amely szerint a mostani kampányban biztosítást váltók száma elérheti a háromszázezret. Évente 350-450 ezer új lakásbiztosítási szerződés köttetik a piacon, ám ebből a szakértő szerint le kell vonni azt a 130-160 ezer új szerződést, amelyet akkor kötnek a lakástulajdonosok, amikor új lakásba költöznek. Vagyis a mostani kampányban lényegében egyetlen hónap alatt annyian válthatnak új biztosítót, mint amennyien az elmúlt években szerződéseik átvizsgálása és át- vagy újrakötése mellett döntöttek – hangsúlyozza Gergely Péter. 

Ez nem kgfb-kampány

Sokan párhuzamba állítják a mostani kampányt a 2013-ig megszokott kötelező felelősségbiztosítási kampánnyal, ám az összehasonlítás több ponton is sántít. Az ügyfelek szempontjából a legfontosabb különbség a szakértő szerint az, hogy míg a korábbi kgfb-kampányokban évi egyszeri díjhirdetésre volt csak lehetőség, így valóban a díjak október végi meghirdetésekor dördült el a startpisztoly – addig nem volt ismert, milyen díjak mellett lehet majd a következő év januárjától biztosítást kötni a kocsikra -, addig most a lakásbiztosítások esetében alapvetően más a helyzet. 

lakásbiztosítás váltás kampány 2024

Gergely Péter szerint azok az ügyfelek, akik az elmúlt napokban tarifáltak valamelyik biztosító oldalán vagy egy-egy díjösszehasonlító alkuszi portálon, azok jó eséllyel már megérezhették, valóban 10-30 százalékkal is kisebb díjakon lehet szerződni a biztosítókkal a kampány idején.

Ennek oka a BiztosDöntés.hu szakértője szerint összetett:

- Egyrészt a fennálló szabályok szerint a lakásbiztosítások mintegy 5,2 százalékát kitevő Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) Magyar Nemzeti Bank (MNB) által támasztott feltételrendszere szerint a biztosítóknak 60 nappal előre meg kell hirdetniük a következő negyedévre érvényes MFO díjaikat akkor is, ha az új díjak a korábbiaknál kedvezőbbek. Ez pedig azt jelenti, hogy a piaci ajánlatok között a kampány idején érvényes MFO díjak már jó ideje elérhetőek. 
- A másik fontos különbség, hogy a „sima” lakásbiztosítások esetében nincs egyidejű díjhirdetési kötelezettség, a biztosítók saját üzleti döntése az, mikor, mennyiszer hirdetnek díjat. 

A fentieknek köszönhetően Gergely Péter szerint az internetes biztosítási portálokon, így az Insura.hu oldalon is az elmúlt napokban elvégzett kalkulációk díjai már közel álltak a kampánydíjakhoz. 

„Percenként” változó sorrend

Ám a kampány egy hónapja tartogathat még meglepetéseket. A BiztosDöntés.hu szakértője arra figyelmeztet, hogy a biztosítók esetleges díjváltozásai percek alatt megjelennek a biztosítók saját kalkulációiban és a díjösszehasonlító biztosításközvetítői portálokon is. 

Ennek oka az, hogy a díjakat minden esetben már a biztosítók saját rendszere számolja a beadott feltételek alapján és a díj webservice szolgáltatás segítségével jelenik meg az ügyfél által nézett honlapon. Gergely Péter szerint ugyanarra a budapesti ikerházra február 29-én délután 3-kor és este 9 órakor elvégzett kalkuláció 2 biztosítónál mutatott díjeltérést. A kampány tényleges indulásának reggelén, 6 órára pedig újabb változás történt, aminek köszönhetően a legjobb ajánlatot adó biztosító változott, és az érintett ingatlan éves díja a csütörtöki 55,2 ezer forintról közel 10 százalékkal 50 ezer forint alá csökkent.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a díjhirdetés az alapbiztosítások esetében nincs feltételekhez kötve. Épp ezért könnyen előfordulhat az, hogy az előttünk álló hónapban akár naponta más rangsort mutat majd a díjak összehasonlítása. Azok a biztosítók, akik úgy érzik, hogy kiajánlott díjaik nem versenyképesek, pillanatok alatt csökkenthetik a díjaikat, hogy ne legyenek vesztesei a kampányidőszaknak. 

A megfelelő díj megtalálásakor viszont nem érdemes várni, mert a folyamat fordítva is működik – figyelmeztet Gergely Péter: azok a biztosítók, akik a kampány első időszakában túl sok új ügyfelet tudnak akvirálni, március második felére megemelhetik a díjaikat azért, hogy ne nyerjék túl magukat. A hirtelen érkező komoly ügyféltömeg ugyanis rövid távon nagyon komoly adminisztrációs terhet rak egy-egy biztosítóra, később pedig a megugró ügyfélkörnek köszönhetően akár többszörösére növekvő kárügyintézés követel meg olyan mértékű pénzügyi tartalékot és szervezetfejlesztést, ami rövid távon aránytalanul megnyomja a biztosítói költségoldalt. 

Így állt a lakásbiztosítás piaci részesedés a nagy roham előtt:

lakásbiztosítás piaci részesedés

Az indulás nyertesei KÖBE, K&H, Signal, Genertel, Groupama, Gránit

A kampány elindulásáig megismert díjak alapján a BiztosDöntés.hu szakértője igazolva látja azt a vélekedést, hogy a lakásbiztosítási piac minden tagja komolyan készült a kampányra. Hiába összpontosul az élő lakásbiztosítási szerződések 82 százaléka 4 nagy biztosítónál – Alfa (korábbi Aegon), Allianz, Generali, Groupama -, az érintett nagyok is komolyan beszálltak a díjversenybe. Ezt mindennél jobban bizonyítja, hogy a legattraktívabb árazással induló biztosítók listáján a péntek reggel érvényes díjak alapján nagybiztosító is ott van. 

Az első tapasztalatok szerint szegmensenként eltérő mértékben a kampány nyertesei között lehet a KÖBE, a K&H, a Signal, a Genertel, a Groupama és a Gránit Biztosító, de – ismétli Gergely Péter – a lakásbiztosítások idei kampányában ezek a nyertes/vesztes összehasonlítások valóban csak az adott pillanatra szólnak. Kicsit olyan lesz ez a hónap, mintha a tőzsdén lennénk – érdemesebb lesz napi, heti győzteseket hirdetni. Tényleges képet a piac változásáról majd csak a kampány április 2-i lezárulta után lehet majd látni. 

A díj nem minden

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ráadásul az ügyfeleknek nem szabad csak a díjak alapján dönteniük. Míg a kgfb-kampányban a szerződők arra keresnek partnert, aki az általuk okozott kárt 3. személynek (egy másik autósnak) megtéríti, addig a lakásbiztosításoknál azt keressük, ki biztosít nagyobb védelmet arra, amikor minket ér kár. 

A fentiek miatt a díjnál fontosabb, hogy olyan szerződésünk legyen, amelyik a háztartásban előforduló veszélyek, károk mindegyikére fedezet ad és a kártérítési összeg valóban fedezni tudja a kár összegét – tanácsolja Gergely Péter. Fontos lehet az is – múltbeli tapasztalat alapján -, hogy az adott biztosító kártérítési gyakorlata, gyorsasága milyen.  Végül pedig a biztosítás mellé kínált szolgáltatások – asszisztencia, szerelő küldés stb. – is olyan elem lehet, amely a díjmérték mellett komoly értékkel bírhat a biztosító választásban. 

Május 21-ig van ideje az szja-bevallási tervezetek leadásának

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 05. 09. 22:30
Megosztás:

Az idei rekordév lehet a turizmus számára

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a magyarországi szálláshelyek, amely 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleménye szerint az első negyedéves számok alapján rekordév lehet az idei.
2024. 05. 09. 22:00
Megosztás:

Péntektől ismét lehet venni Dunakanyar napijegyet

Ismét megvásárolható péntektől a szezonális Dunakanyar napijegy, amely a MÁV-Volán-csoport térségben közlekedő, illetve a Mahart kijelölt járatain is érvényes lesz - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön a vasúttársaság honlapján.
2024. 05. 09. 21:30
Megosztás:

Pécsre látogat a Zöld életre valók roadshow

Pécsre látogat május 9. és 11. között a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld életre valók komplex e-mobilitási roadshow-ja - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 05. 09. 21:00
Megosztás:

Visszaesés jöhet a Toyotánál

A japán autógyártó tegnap hajnalban tette közzé a március végén zárult negyedik üzleti negyedévének eredményeit.
2024. 05. 09. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 09. 20:00
Megosztás:

Egyre csak gyarapodik a Településfásítási Programban elültetett fák száma

Az év végére eléri az 56 ezret a Településfásítási Programban elültetett fák száma. A jövő generációinak, a gyermekeknek ültetjük a fákat a Településfásítási Program keretében - mondta Kovács Zita, az Agrárminisztérium (AM) birtokpolitikáért felelős miniszteri biztosa szerdán, a Veszprém vármegyei Farkasgyepűn a minisztérium közleménye szerint.
2024. 05. 09. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 09. 19:00
Megosztás:

Ismét történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 115,75 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 016,26 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön, a héten negyedszer ért el új rekordot.
2024. 05. 09. 18:30
Megosztás:

Magyarországra érkezik a Goodyear bemutatókamionja, pénteken indul a turné

Európai turnéra indul a Goodyear mobil bemutatóteremként működő kamionja és furgonflottája, hogy megismertesse a földrész fuvarozóival átfogó termék-, megoldás- és szolgáltatáscsomagját. A turné során az abroncsgyártó szakértői kézzelfogható példákkal mutatják be, hogyan tudja javítani a flották hatékonyságát, versenyképességét és fenntarthatóságát a Goodyear Total Mobility csomag. Ez azért is fontos, mert az európai fuvarozók a gumikat nevezték meg az egyik legfontosabb tényezőnek környezetvédelmi céljaik elérésében. A turné három magyarországi állomást tartalmaz, elsőként, pénteken Dunaharasztiba érkeznek a bemutatójárművek.
2024. 05. 09. 18:00
Megosztás:

Mit bizonyíthat a holnap induló magyar gyorsjelentési szezon?

Holnap itthon is beindul a gyorsjelentési szezon, hiszen egyből két nagyágyú is jelent. A négy nagy papírból az első kettő.
2024. 05. 09. 17:30
Megosztás:

Elektromos légitaxit fejlesztenek Rász el-Haimában

Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről - tájékoztatta az MTI-t a RAKTDA magyarországi képviselete.
2024. 05. 09. 17:00
Megosztás:

Közös elképzeléseik vannak Kínának és Szerbiának

Az átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről és megerősítéséről, valamint Szerbia és Kína közös jövőjének építéséről írt alá közös nyilatkozatot szerdán Belgrádban Aleksandar Vucic szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök.
2024. 05. 09. 16:30
Megosztás:

Inváziós halfajok telepítését akadályozta meg az Állami Halőri Szolgálat

Az idén már két esetben tiltotta meg inváziós halfajok, például ezüstkárász telepítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (Nébih ÁHSZ) a magyarországi nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken - közölte a Nébih a honlapján szerdán.
2024. 05. 09. 16:00
Megosztás:

Átadták a Warema porfestőüzemét Pécsen

Átadták az elsősorban árnyékolók gyártásával foglalkozó Warema Sun Shading Systems Hungary Kft. mintegy 3 milliárd forintból épült porfestőüzemét Pécsett szerdán.
2024. 05. 09. 15:30
Megosztás:

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat magyarországi vállalkozások, kutatóhelyek, magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére - tájékoztatta a NKFIH és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közös közleményben szerdán az MTI-t.
2024. 05. 09. 15:00
Megosztás:

Egyhangúlag támogatták az alapkamat áprilisi csökkentését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjai egyhangúlag az alapkamat 50 bázispontos csökkentésére voksoltak az áprilisi ülésen a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2024. 05. 09. 14:30
Megosztás:

Átadta Esztergom első új hulladékudvarát

Esztergomban átadták a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján - mondta el a cég vezérigazgatója a helyszínen.
2024. 05. 09. 14:00
Megosztás:

Lejjebb ment a 30 éves jelzáloghitelek kamata az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 09. 13:30
Megosztás:

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 09. 13:00
Megosztás: