Informatikai labort adtak át Debrecenben

Három hallgatói informatikai labort adtak át szerdán a Debreceni Egyetemen (DE); a fejlesztés a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) konzorciumában valósult meg.

Informatikai labort adtak át Debrecenben

Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára az átadóünnepségen elmondta: az informatikai képzést folytató 19 hazai egyetemen 681 millió forintos ráfordítással támogatják az informatikai labor-, illetve tananyag-fejlesztéseket hazai és európai uniós forrásból, a Programozd a jövőd! projekt részeként.
    
A DE-n kialakított három hallgatói labor mintegy 60 millió forintba került, az országos program 2022 végére fejeződik be - tette hozzá a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy Veszprém után Debrecenben adták át a második hallgatói informatikai laboratóriumot.
    
A kormány számára kiemelten fontos az informatikai képzés megerősítése, valamint a hallgatói kör növelése, ezért is döntöttek arról, hogy a Programozd a jövőd! keretében eszközökkel is támogatják a képzéseket - jelezte Solymár Károly Balázs.
    
Azt mondta, a most átadott új laboroknak köszönhetően a hallgatók a kurzusok elvégzése után nemzetközileg elismert szakmai vizsgát tehetnek, és ezt az egyébként drága vizsgabizonyítványt a kurzusok befejeztével ingyen szerezhetik meg. A hallgatói laboroknak köszönhetően ráadásul nemcsak a diákok, hanem az egyetemi oktatók továbbképzésére is lehetőség nyílik.
    
Az elsősorban a mérnök-informatikai képzést támogató Cisco hallgatói laborokban olyan kiemelt jelentőségű tantárgyak oktatására nyílik lehetőség, mint a hálózati alapismeretek, az informatikai biztonság, a számítógép-hálózatok tervezése, a nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások, a számítógépes hálózatok üzemeltetése, valamint a hálózati méréstechnika - ismertette a részleteket Hajdu András, az informatikai kar dékánja.
    
Ailer Piroska, a DE rektorhelyettese nagy kihívásnak nevezte, hogy a minőségi elméleti tudást biztosító felsőoktatási intézmények mind a műszaki, mind például az informatikai területen a gyakorlatban is hasznosítható, a gazdaság igényeihez igazodó tudással is felvértezzék a hallgatókat. Ebben a folyamatban fontosnak nevezte a cégeknél folyó hallgatói gyakorlatokat, a duális képzést, és a legkorszerűbb hardverekkel és szoftverekkel felszerelt hallgatói laboratóriumokat.

Hhajdúsági expót és agrárfórumot tartanak Hajdúböszörményben

Nemzetközi traktorhúzó versenyt, mezőgazdasági kiállítást és vásárt tartanak Hajdúböszörményben augusztus 9-10-11-én, egyidejűleg megrendezik Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumát - ismertették a szervezők csütörtökön Hajdúböszörményben, sajtótájékoztatón.
2024. 07. 05. 15:00
Megosztás:

Fejlesztésre nyert támogatást a Re-Glass Kft.

Az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. mintegy 350 millió forintos projekt keretében technológiai fejlesztést hajtott végre, amellyel képessé vált százszázalékos tisztaságú polivinil butirál (PVB) fólia és granulátum gyártására. A vállalat most piacot keres a speciális technológiának és a terméknek - tájékoztatta a cég ügyvezetője csütörtökön az MTI-t.
2024. 07. 05. 14:30
Megosztás:

Eljárás indult a Lidl Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt-t, mert a vállalkozás vélhetően megalapozatlan piacelsőségi állítással téveszthette meg a fogyasztókat - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 14:00
Megosztás:

Ismét lehet pályázni a Kincses Kultúróvoda címre

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), hogy erősítse az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködését, valamint elismerje az óvodai és kulturális területen meglévő értékeket.
2024. 07. 05. 13:30
Megosztás:

A McDonalds több céggel karöltve élelmiszerellátó bázist indít Kínában

Az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc négy pékséggel és élelmiszer-beszállítóval, köztük a Bimbóval és a Tyson Foodsszal együttműködve közösen indít élelmiszerellátó bázist a közép-kínai Hopej tartományban.
2024. 07. 05. 13:00
Megosztás:

Új esélyt kapnak a gazdák az uniós képviseletükre

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében Magyarország uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter.
2024. 07. 05. 12:30
Megosztás:

Ideális a száraz, meleg idő az aratáshoz

A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 05. 12:00
Megosztás:

Új felsővezetőket neveznek ki a 4iG csoportnál

Új felsővezetőket nevezett a 4iG a vállalatcsoportnál zajló transzformációs program következő állomásaként - közölte a társaság csütörtökön.
2024. 07. 05. 11:30
Megosztás:

Korszerűsítik a mezőhegyesi utakat

Kétszázmillió forint uniós támogatásból korszerűsítenek öt belterületi utat a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte a projektgazda az MTI-vel.
2024. 07. 05. 11:00
Megosztás:

Fontos szerepünk van a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban - mondta a budapesti EU-Kína turisztikai csúcstalálkozó szerda esti eseményén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 05. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 05. 10:00
Megosztás:

Jórészt gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,07 százalékos csökkenéssel, 40 893 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,61 százalékkal süllyedt.
2024. 07. 05. 09:30
Megosztás:

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés

Bizonytalanul, legfeljebb kisebb elmozdulással kezdhet pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 07. 05. 09:00
Megosztás:

Májusban lassult a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése

Májusban immár hatodik hónapja nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, a növekedés üteme azonban 4,4 százalékra mérséklődött az áprilisi 5,7 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.
2024. 07. 05. 08:30
Megosztás:

A nagy sportesemények is segítik a sörfogyasztást

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e a sörpiac - állapította meg csütörtökön kiadott elemzésében az Agroinform.hu.
2024. 07. 05. 08:00
Megosztás:

Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 05. 07:30
Megosztás:

Egyszerűbben ajánlhatják fel az ingatlanokat az államnak az örökösök

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.
2024. 07. 05. 07:00
Megosztás:

Egyre nő az agráriumban az információs igény

A külső, elsősorban pályázati és területalapú finanszírozás megkerülhetetlen az európai agrárvállalkozások működéséhez, ezek nélkül a legtöbb hazai vállalkozás is veszteséges lenne. Bár mindez az ökológiai gazdálkodás esetében nem feltétlenül igaz, ebben a tudásintenzív művelési módban is hatalmas az igény a naprakész financiális információkra, ahogy azt a Biokontroll nemrég véget ért konferenciasorozata is bizonyítja.
2024. 07. 05. 06:30
Megosztás:

Új partnerekkel erősít tovább az EY

A dinamikus hazai bővülés eredményeként hat új partneri kinevezéssel indítja az üzleti évet az EY Magyarország.
2024. 07. 05. 06:00
Megosztás:

Meghaladta a háromezret a vállalati e-autó programban igényelt személyautók száma

Mostanáig csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 07. 05. 05:30
Megosztás: