Ismét vásárolható a Diófa Alapkezelő sikerterméke

Szeptember 20-tól ismét vásárolhatók a Diófa Alapkezelő sikertermékének számító Magyar Posta Takarék Ingatlanalap (MPTIA) „A” sorozatának befektetési jegyei. A népszerű befektetési termék értékesítését azt követően kellett átmenetileg felfüggeszteni, hogy augusztus 16-án a sorozat elérte a Magyar Nemzeti Bank által megállapított forgalmazási maximumot. A befektetési jegy mérsékelt kockázatával és rövid visszaváltási idejével közkedveltnek bizonyult a befektetők körében, az elmúlt években nyújtott kimagasló teljesítményének köszönhetően pedig továbbra is nagy keresletnek örvend, miközben egyre nagyobb az érdeklődés az MPTIA T+130 munkanapos visszaváltású „I” sorozata iránt is.

Ismét vásárolható a Diófa Alapkezelő sikerterméke

Újraindul a népszerű befektetési termék értékesítése

A Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA) „A” sorozata elindítása óta nagy népszerűségnek örvend a befektetők körében, kedvező feltételeivel az Alapkezelő egyik sikertermékévé vált. A termékbe vetett bizalomnak köszönhetően olyannyira megnőtt annak forgalma, hogy a Magyar Nemzeti Bank 5/2019. (IV.1.) számú ajánlása nyomán értékesítését idén augusztusban átmenetileg fel kellett függeszteni. Ennek oka, hogy az MNB a három évvel ezelőtti ajánlásában forgalmazási limitet határozott meg minden nyilvános, nyílt végű ingatlanalapra vonatkozóan, amelyben maximalizálta a piacon elérhető azonnali visszaváltású ingatlanalapok volumenét.

Az ingatlanalapok forgalomba hozatalának és visszaváltásának szabályozása egy nemzetközi színtéren is bevett gyakorlat. Az MNB által minden érintett magyarországi ágazati szereplőre, alapkezelő társaságra egységesen vonatkozó piacfelügyeleti intézkedés lényege, hogy az azonnali visszaváltású, meghatározó ingatlan kitettséggel rendelkező befektetési termékek esetén védje a befektetőket, és támogassa az alapok stabilitását.

Az alap „A” sorozatának forgalmazását most az elegendő mennyiségű befektetési jegy ismételt rendelkezésre állásának köszönhetően szeptember 20-án újraindították, így a befektetők újból vásárolhatnak a mérsékelt kockázatú, rövid visszaváltási idővel rendelkező termékből. 

Az MPTIA, Magyarország harmadik legnagyobb ingatlanbefektetési alapja 300 milliárd forintot meghaladó nettó eszközértékkel, az „A” sorozat népszerűsége pedig annak köszönhető, hogy az ingatlanalapok az elmúlt években stabilan magas hozamot biztosítottak, akkor is, amikor egyéb befektetési formák hozama nagyon alacsony szintre esett vissza. Emellett tovább növelhette a keresletet a befektetési termékekre vonatkozó szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése is, amely alól az ingatlanalapok kivételt képeznek, vélhetően megnövelve ezzel az eszköztípus iránti befektetői érdeklődést.

A fokozott befektetői érdeklődésnek köszönhetően a későbbiekben többször is megismétlődhet a sorozat átmeneti szüneteltetése, de ez minden esetben csupán annak megvételét érinti, a visszaváltása a továbbiakban is zavartalan. A termék természetes életciklusának köszönhetően az alap forgalmazói időről időre ismét el fogják indítani az A sorozat értékesítését.

Az értékesítés felfüggesztéséről és újraindításáról a továbbiakban a Diófa Alapkezelő weboldalán (www.diofaalapkezelo.hu), valamint a termék forgalmazóinál, az MBH Befektetési Bank Zrt.-nél, az MBH Bank Nyrt.-nél és az Equilor Befektetési Zrt.-nél tájékozódhatnak.

Megéri alternatív befektetési megoldásokban is gondolkodni

Az átmeneti szüneteltetés nem érintette az MPTIA „I” sorozatának befektetési jegyeit, melyek megvásárlásával a befektetők ugyanabból a portfólióból részesülhetnek, mint az „A” esetében, a két sorozat között csupán a visszaváltás időtartamában van különbség – mely az „I” sorozat esetében hosszabb, T+130 munkanapos. Ugyanakkor az „I” sorozat befektetési jegyeinek visszaváltási időtartamának köszönhetően a termék alacsonyabb díjterheléssel jár, ezért a befektetők számára az „A” sorozatnál is nagyobb hozamot biztosít, kedvező alternatívát kínálva azoknak a megtakarítóknak, akik hosszabb visszaváltású befektetési termékekben is szívesen tartják a pénzüket.

Az év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
2023. 12. 07. 07:30
Megosztás:

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás:

A Roszatom is megháromszorozná globálisan az atomerőművi kapacitásokat 2050-ig

A Roszatom állami vállalat a Nukleáris Világszövetség (WNA) meghívására csatlakozott a Net Zero Nuclear Industry Pledge nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a globális nukleáris ipari kapacitás megháromszorozása 2050-ig. A nukleáris iparág vezetőinek kezdeményezése kiemeli a nukleáris ipar kulcsszerepét a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésben és a klímaváltozás elleni küzdelemben.
2023. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Az arany értékét követve 700,000 dollár lehet hamarosan a Bitcoin

A közismert kriptoelemző, Adam Back friss elemzésében úgy vélekedik, a BTC értéke rövidesen elképesztő szinteket érhet el.
2023. 12. 07. 00:01
Megosztás:

Év végéig ingyenes vitarendezést biztosít a Budapesti Békéltető Testület

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet - közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Kecskeméten új naperőmű épült

Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten, a 9,7 milliárd forintos beruházást 41 százalékban európai uniós támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozta a társaság - tájékoztatta az MVM szerdán az MTI-t.
2023. 12. 06. 23:00
Megosztás:

Vasárnaptól több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje

Vasárnaptól a jobb csatlakozások érdekében országszerte több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje - olvasható a MÁV honlapjának szerdai közleményében.
2023. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Idén az első fél évében tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai, az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot - közölte az MBH Bank szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette a takarmányelőállítást a Bonafarm-Bábolna

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával együttműködve 406 millió forint európai uniós támogatással a brojlercsirkék és pecsenyekacsák jobb növekedését elősegítő takarmányokat fejlesztett, valamint megvalósította a gyártás valós idejű minőségellenőrzését - közölte a Bonafarm az MTI-vel.
2023. 12. 06. 21:30
Megosztás:

A dolgozókat frusztrálja az irodai adminisztráció

A magyarok négyötöde elégedetlen a mindennapi munkahelyi adminisztrációval, a papírmunkával és az egyéb belső folyamatok kezelésével - derül ki a TOPdesk Magyarország MTI-hez szerdán eljuttatott reprezentatív felméréséből.
2023. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Éves összevetésben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben októberben

Havi szinten nőtt, éves összehasonlításban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben októberben.
2023. 12. 06. 20:30
Megosztás: