Japán szakéexport: Rekordeladások 80 országban, 6%-os növekedés 2024-ben
![Japán szakéexport: Rekordeladások 80 országban, 6%-os növekedés 2024-ben](/upload/file/61132/orig.webp)
Regionális szinten Ázsia tette ki az export teljes volumenének 61%-át, de némi csökkenést tapasztalt az elmúlt évhez képest. Dél-Korea azonban jelentős, 29%-os növekedést könyvelt el, míg Thaiföld és Malajzia szintén jól teljesített. Észak-Amerikában 27%-os volt a növekedés, ami a fine dining elterjedésének volt köszönhető. Észak-Európában a tavalyi évhez képest 18%-kal nőt az export: itt öt év alatt 2,5-szörösével bővült a piac a borágazati együttműködéseknek köszönhetően. Ezen belül az Egyesült Királyság és Franciaország exportja körülbelül háromszorosára, illetve 2,6-szorosára nőtt.
A JSS 2024. évi fontosabb kezdeményezései és a jövőbeli kilátások
A szaké globális ismertségének növelése érdekében a JSS megerősítette partnerségeit a sommelier-ek nemzetközi egyesületével (Association de la Sommellerie Internationale, ASI), valamint a sommelier-ek franciaországi egyesületével (Union de la Sommellerie Française, UDSF). 2024-ben a JSS egy mesterkurzust tartott az ASI által Spanyolországban szervezett bootcamp képzésen, aminek célja az volt, hogy a szakét megismertesse a fiatal sommelier-ekkel. A JSS a forgalmazási csatornák kibővítése céljából nemzetközi kereskedelmi vásárokon is részt vett, többek között a ProWein, a ProWine Sao Paulo és a Warsaw Wine Experience elnevezésű vásárokon.
2024 egyik jelentős mérföldköve volt, hogy az ASI által szervezett, "Európa, Afrika és a Közel-Kelet legjobb sommelier-je" verseny döntőjének felszolgálási feladatába bekerült a szaké is, ami tovább növelte elismerését a sommelier-ek körében. Ezenfelül "A japán szaké koji gombával való készítéséhez szükséges hagyományos ismeretek és készségek" felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára 2024 decemberében, ami fellendítette a szaké globális jelenlétét. 2025-ben a JSS célja, hogy felgyorsítsa a latin-amerikai, kelet-európai és délkelet-ázsiai bővítést az export további növekedésének elősegítése érdekében.
Forrás: Japan Sake and Shochu Makers Association
Kiadó: Business Wire/Japan Sake and Shochu Makers Association