Javultak a globális befektetési lehetőségek

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.

Javultak a globális befektetési lehetőségek

Kifejtették, hogy idén lassulhat a gazdasági növekedés a fejlett országokban, azonban a 2023-ra várt három fő folyamat közül kettő érdemben javult. Európában a földgázárak jelentős csökkenésének köszönhetően elkerülhető lesz a recesszió, és Kínában a szigorú karaténpolitika hirtelen eltörlése jelentős hátszelet adhat a világgazdaságnak, aminek Európa lehet az egyik legnagyobb nyertese - mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az Amundi az eurózónában idén stagnálást, jövőre 0,9 százalékos GDP-növekedést vár. Németország, Európa vezető gazdasága idén recesszióba süllyedhet (-0,2 százalék), de a német kancellár lát esélyt arra, hogy elkerüljék a gazdasági visszaesést. Jövőre a német GDP az euróövezetivel azonos ütemben, 0,9 százalékkal emelkedhet az Amundi előrejelzése szerint.

Az Egyesült Államok gazdasága idén 0,9 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal erősödhet. A fejlődő piacok gazdasági teljesítménye jövőre és 2024-ben is meghaladja majd a fejlett országokét. Az előrejelzés szerint az idei 3,6 százalék után jövőre már 4,0 százalékkal bővülhet a GDP ezekben az országokban.  Várakozásaik szerint Kínában az újranyitást övező kezdeti sokk után felpattanás várható a második negyedévtől. A kínai GDP a tavalyi 3,0 százalék után idén 5,1 százalékkal, 2024-ben 4,7 százalékkal nőhet.

Kiss Péter elmondta, hogy elindult a fogyasztói árak csökkenése, de még mindig a központi bankok célszintjei fölött alakulnak az indexek 2023-ban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az első negyedévben befejezheti a szigorítást, az irányadó kamat 5,25 százalékon tetőzhet a jelenlegi 4,75 százalék után. Az Európai Központi Bank (EKB) további 75 bázisponttal, 4,50 százalékra emelheti az irányadó kamatot.

A javuló európai gazdasági helyzetet, és a beinduló kínai kereslet miatt a jövőbeni inflációra vonatkozó várakozások is nőhetnek, ami elnapolhatja a sokak által várt fordulatot a fejlett jegybankok monetáris politikájában - mondta.

Az energiaárak csökkenését rövid távon az enyhe tél, és a tározók vártnál magasabb töltöttségi szintje támogatja, hosszabb távon az LNG terminálok gyors építése, illetve ezek sikeres ideiglenes pótlása segíti. Korábban sokan arra számítottak, hogy az európai ipar "padlót fog", azonban a szektor teljesítménye a vártnál is ellenállóbb volt - mondta Kiss Péter.

Az Amundi prognózisa szerint a kínai gazdaság felpattanása és a világgazdasági növekedés gyorsulása további áremelkedést hozhat az olajpiacon; a globális kereslet rekordmagasságokba emelkedhet, az olajár átlagosan 80-90 dollár körül mozoghat. A nyersanyagpiac másik sztárja a réz lehet idén, a gyors áremelkedés elsősorban a kínai nyitásnak köszönhető, mivel az ázsiai ország a világ teljes rézkeresletének 50 százalékát adja.

Kocsi János, az Amundi részvényportfolió menedzsere elmondta, hogy a piacokon az év végén uralkodó kedvezőtlen befektetői hangulat optimizmusba csapott át, kiárazódtak az árfolyamokból a korábbi recessziós félelmek.

Az emelkedésnek fundamentális okai is vannak. Az amerikai piacokon a befektetők a korábban kétszámjegyű profitcsökkenésre számítottak, de várhatóan idén 4-5 százalékos lehet az egy részvényre jutó nyereség (EPS) visszaesése a korábban várnál kevésbé szigorú kamatpolitikának is köszönhetően.

Januárban azok a piacok teljesítettek legjobban, amelyek megszenvedték a tavalyi évet, így a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq, valamint a fejlődő piacok teljesítettek átlagon felül az év első hónapjában. Az Amundi előrejelzése szerint 2023-ben is ezek a piacok teljesíthetnek jól. Az emelkedő kamatkörnyezet kedvezhet a bankpapíroknak, a magas olajárak és finomítói marzsok pedig az integrált olajipari cégeknek, a kínai gazdasági felpattanásával és a növekvő lakossági fogyasztásnak köszönhetően a turizmus, szabadidő, vendéglátás szektorban működő cégek részvényei teljesíthetnek jól.

A magyarok döntő többsége még mindig Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni - derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.
2023. 04. 01. 18:00
Megosztás:

Több millió kilométert tettek meg a 3-as metró pótlóbuszai

A 3-as metró felújítása alatt a pótlásban részt vevő buszok 22 902 495 kilométert tettek meg utasaikkal - közölte a BKV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 04. 01. 17:05
Megosztás:

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Szombaton kezdődik a 10. Színházi Olimpia, amelyen 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.
2023. 04. 01. 16:00
Megosztás:

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – derült ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészített legújabb elemzéséből. Évről-évre emelkedik a részmunkaidős állásokra vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott ilyen munkakörre, egy évvel később már 4,97%, 2022-ben pedig 7,34%.
2023. 04. 01. 15:00
Megosztás:

Rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
2023. 04. 01. 14:00
Megosztás:

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás: