Javultak a globális befektetési lehetőségek

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.

Javultak a globális befektetési lehetőségek

Kifejtették, hogy idén lassulhat a gazdasági növekedés a fejlett országokban, azonban a 2023-ra várt három fő folyamat közül kettő érdemben javult. Európában a földgázárak jelentős csökkenésének köszönhetően elkerülhető lesz a recesszió, és Kínában a szigorú karaténpolitika hirtelen eltörlése jelentős hátszelet adhat a világgazdaságnak, aminek Európa lehet az egyik legnagyobb nyertese - mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az Amundi az eurózónában idén stagnálást, jövőre 0,9 százalékos GDP-növekedést vár. Németország, Európa vezető gazdasága idén recesszióba süllyedhet (-0,2 százalék), de a német kancellár lát esélyt arra, hogy elkerüljék a gazdasági visszaesést. Jövőre a német GDP az euróövezetivel azonos ütemben, 0,9 százalékkal emelkedhet az Amundi előrejelzése szerint.

Az Egyesült Államok gazdasága idén 0,9 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal erősödhet. A fejlődő piacok gazdasági teljesítménye jövőre és 2024-ben is meghaladja majd a fejlett országokét. Az előrejelzés szerint az idei 3,6 százalék után jövőre már 4,0 százalékkal bővülhet a GDP ezekben az országokban.  Várakozásaik szerint Kínában az újranyitást övező kezdeti sokk után felpattanás várható a második negyedévtől. A kínai GDP a tavalyi 3,0 százalék után idén 5,1 százalékkal, 2024-ben 4,7 százalékkal nőhet.

Kiss Péter elmondta, hogy elindult a fogyasztói árak csökkenése, de még mindig a központi bankok célszintjei fölött alakulnak az indexek 2023-ban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az első negyedévben befejezheti a szigorítást, az irányadó kamat 5,25 százalékon tetőzhet a jelenlegi 4,75 százalék után. Az Európai Központi Bank (EKB) további 75 bázisponttal, 4,50 százalékra emelheti az irányadó kamatot.

A javuló európai gazdasági helyzetet, és a beinduló kínai kereslet miatt a jövőbeni inflációra vonatkozó várakozások is nőhetnek, ami elnapolhatja a sokak által várt fordulatot a fejlett jegybankok monetáris politikájában - mondta.

Az energiaárak csökkenését rövid távon az enyhe tél, és a tározók vártnál magasabb töltöttségi szintje támogatja, hosszabb távon az LNG terminálok gyors építése, illetve ezek sikeres ideiglenes pótlása segíti. Korábban sokan arra számítottak, hogy az európai ipar "padlót fog", azonban a szektor teljesítménye a vártnál is ellenállóbb volt - mondta Kiss Péter.

Az Amundi prognózisa szerint a kínai gazdaság felpattanása és a világgazdasági növekedés gyorsulása további áremelkedést hozhat az olajpiacon; a globális kereslet rekordmagasságokba emelkedhet, az olajár átlagosan 80-90 dollár körül mozoghat. A nyersanyagpiac másik sztárja a réz lehet idén, a gyors áremelkedés elsősorban a kínai nyitásnak köszönhető, mivel az ázsiai ország a világ teljes rézkeresletének 50 százalékát adja.

Kocsi János, az Amundi részvényportfolió menedzsere elmondta, hogy a piacokon az év végén uralkodó kedvezőtlen befektetői hangulat optimizmusba csapott át, kiárazódtak az árfolyamokból a korábbi recessziós félelmek.

Az emelkedésnek fundamentális okai is vannak. Az amerikai piacokon a befektetők a korábban kétszámjegyű profitcsökkenésre számítottak, de várhatóan idén 4-5 százalékos lehet az egy részvényre jutó nyereség (EPS) visszaesése a korábban várnál kevésbé szigorú kamatpolitikának is köszönhetően.

Januárban azok a piacok teljesítettek legjobban, amelyek megszenvedték a tavalyi évet, így a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq, valamint a fejlődő piacok teljesítettek átlagon felül az év első hónapjában. Az Amundi előrejelzése szerint 2023-ben is ezek a piacok teljesíthetnek jól. Az emelkedő kamatkörnyezet kedvezhet a bankpapíroknak, a magas olajárak és finomítói marzsok pedig az integrált olajipari cégeknek, a kínai gazdasági felpattanásával és a növekvő lakossági fogyasztásnak köszönhetően a turizmus, szabadidő, vendéglátás szektorban működő cégek részvényei teljesíthetnek jól.

Együttműködést kötött az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország és görög partnerszervezete, az Export Credit Greece (ECG) a május 21-23. között Athénban rendezett Berni Unió Prágai Klubjának ülésén - közölte az EXIM Magyarország pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 06:00
Megosztás:

Az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajója lettünk

Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában, az ágazatban dolgozók száma öt év alatt a duplájára nőtt és átlépte a százezret - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyíregyházán.
2024. 05. 25. 05:00
Megosztás:

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás: