Jó hír a fiatal lakásvásárlóknak: a lakástámogatások mellé jegybanki segítség is érkezik

Jövőre könnyebben léphetnek az önállósodás útjára az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok. 2024 első felében ugyanis várhatóan a mostani 20 százalékkal szemben már 10 százalékos önerővel is vehetnek lakáshitel segítségével lakást.

Jó hír a fiatal lakásvásárlóknak: a lakástámogatások mellé jegybanki segítség is érkezik

Az ingatlan.com adatai szerint a fiatalok körében népszerű, 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások átlagára Budapesten 34,8 millió forint volt október közepén. A vármegyeszékhelyeken pedig 9,6-29,9 millió forintos átlagáron kínálják eladásra ezeket a lakásokat. 

Az alacsonyabb önerőhöz persze nagyobb hitel is kell, és kérdés, hogy mit bír el a fiatalok fizetése. Egy 20 éves futamidejű 10-30 milliós lakáshitel havi törlesztője például most 80-250 ezer forint a legkedvezőbb konstrukcióknál. 

Jövőre nagy valószínűséggel könnyebben tudják megvásárolni az első lakásukat a megfelelő jövedelemmel rendelkező fiatalok, hiszen a jelenleginél kisebb önrésszel vehetnek majd fel lakáshitelt - derül ki a money.hu és az ingatlan.com közös elemzéséből, amely bemutatja, hogy mennyiért kínálják eladásra az első lakásként jó alternatívát jelentő 40 négyzetméternél kisebb lakásokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken. A fiatalok önálló lábra állását továbbá a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási program átalakítása is segítheti.

ingatlan vásárlás kedvezmények és hitel önerő a fiatalok részére

Mennyiért lehet most egy garzonban önálló lábra állni?

“Jelenleg a lakáshiteles ingatlanvásárlás esetén minimum 20 százalékos önrészt kell vállalniuk a vevőknek, azaz a vételár ötödét kell saját erőből finanszírozniuk.

A magyar jegybank tervei szerint azonban az önállósodó fiatalok első lakásvásárlásánál jövő év első felében 10 százalékra csökkentené ezt a határt. Vagyis a fiatalok számára az önálló lábra álláshoz kisebb megtakarított összeg is elegendő lehet.

A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy fiatalok az első lakásuk megvásárlásához a jövőben további segítséget kaphatnak a támogatási rendszer átalakításának és az abban megjelenő új elemeknek köszönhetően.

A maximum 40 négyzetméteres fővárosi lakóingatlanokat az ingatlan.com adatai szerint október közepén átlagosan 34,8 millió forintért kínálták eladásra. Kerületenként azonban nagy a szórás. A legnépszerűbb városrészek közül a III., a XI., XIII. és XIV. kerületekben a garzonlakások átlagára 33-45,5 millió forint. A XX., XXI., és a XXIII. kerület a legolcsóbb, ahol átlagosan 26,5-27,8 millió forintért hirdetik ezeket a kis lakásokat.

mekkora önerő kell egy lakáshitelhez 2024

Már 3,5 milliós önrésszel is elérhető lesz egy budapesti garzon

“A jelenlegi fővárosi átlagárakból kiindulva nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével ingatlant vegyen. Ez éppen 3,5 millió forinttal kevesebb, mint amit idén kellene előteremtenie, ugyanakkor a hitelösszeget mindenképp növeli majd az alacsonyabb önerő.

A 30-39 éves fiatalok átlagos nettó keresete az idei első félévben 397 ezer forintot tett ki, így kevesebb mint egy évnyi átlagfizetésből összejöhet a szükséges önerő a fővárosban.

Az önálló lábra álláshoz tehát nagy könnyebbséget jelenthet a minimum önerő határ csökkentése, de ahhoz, hogy tömegesen jelenhessenek meg a piacon az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok, szükség lesz a lakástámogatási rendszer tervezett új elemeire is.  Segíthet ugyanakkor, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan kedvezőbbé válik a lakáshitelek piacán, ami szintén helyzetbe hozhatja a megfelelő keresetű fiatalokat.

A jövedelmen pedig elég nagy a hangsúly, hiszen nemcsak az önerőt kell felmutatni, hanem a fizetésnek el kell bírnia a hitel törlesztőjét is. A 10 százalék önerő mellett szükséges 31 milliós hitelösszeg 20 éves futamidőre 250 ezer Ft havi törlesztővel jár jelenleg, ha a legkedvezőbb ajánlatokat nézzük” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.  

A vármegyeszékhelyeken a budapestinél jóval alacsonyabb áron kínálják a lakásokat, így alacsonyabb összegű önrész és lakáshitel is elég lehet az első lakáshoz. A legolcsóbb városokban - Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban - 9,6-18,5 millió forint a garzonok átlagára.

Veszprémben, Győrben és Debrecenben a legdrágábbak, utóbbi városokban 28-29,9 millió forintért hirdetik ezeket az ingatlanokat. Összességében várostól függően 10-25 millió forintos lakáshitellel már lehet garzonlakást találni, egy ilyen összegű hitelnél 80-200 ezer forint lehet a törlesztőrészlet 20 éves futamidőre nézve. 

lakáshitel törlesztőrészlet nagysága hitel felvétele esetén

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az önálló lábra álláshoz szükséges önerő csökkentése, valamint az új lakástámogatási rendszer egyaránt élénkítheti mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacot.

Ugyanakkor a fiataloknak sem szabad túlvállalni magukat a törlesztőrészlettel, valamint figyelniük kell arra is, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan nézzenek körül, használják az online összehasonlító kalkulátorokat, mert a bankok lakáshitelei között jelentős eltérések vannak.

Tovább erősödhet hazánk kapcsolata Svájccal

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.
2024. 05. 27. 17:30
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás:

Több mint 400 millió forintból újult meg a művelődési központ Tótkomlóson

Több mint 400 millió forint uniós támogatás segítségével újult meg a művelődési központ és könyvtár a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 27. 08:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
2024. 05. 27. 08:00
Megosztás: