Jó hír a fiatal lakásvásárlóknak: a lakástámogatások mellé jegybanki segítség is érkezik

Jövőre könnyebben léphetnek az önállósodás útjára az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok. 2024 első felében ugyanis várhatóan a mostani 20 százalékkal szemben már 10 százalékos önerővel is vehetnek lakáshitel segítségével lakást.

Jó hír a fiatal lakásvásárlóknak: a lakástámogatások mellé jegybanki segítség is érkezik

Az ingatlan.com adatai szerint a fiatalok körében népszerű, 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások átlagára Budapesten 34,8 millió forint volt október közepén. A vármegyeszékhelyeken pedig 9,6-29,9 millió forintos átlagáron kínálják eladásra ezeket a lakásokat. 

Az alacsonyabb önerőhöz persze nagyobb hitel is kell, és kérdés, hogy mit bír el a fiatalok fizetése. Egy 20 éves futamidejű 10-30 milliós lakáshitel havi törlesztője például most 80-250 ezer forint a legkedvezőbb konstrukcióknál. 

Jövőre nagy valószínűséggel könnyebben tudják megvásárolni az első lakásukat a megfelelő jövedelemmel rendelkező fiatalok, hiszen a jelenleginél kisebb önrésszel vehetnek majd fel lakáshitelt - derül ki a money.hu és az ingatlan.com közös elemzéséből, amely bemutatja, hogy mennyiért kínálják eladásra az első lakásként jó alternatívát jelentő 40 négyzetméternél kisebb lakásokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken. A fiatalok önálló lábra állását továbbá a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási program átalakítása is segítheti.

ingatlan vásárlás kedvezmények és hitel önerő a fiatalok részére

Mennyiért lehet most egy garzonban önálló lábra állni?

“Jelenleg a lakáshiteles ingatlanvásárlás esetén minimum 20 százalékos önrészt kell vállalniuk a vevőknek, azaz a vételár ötödét kell saját erőből finanszírozniuk.

A magyar jegybank tervei szerint azonban az önállósodó fiatalok első lakásvásárlásánál jövő év első felében 10 százalékra csökkentené ezt a határt. Vagyis a fiatalok számára az önálló lábra álláshoz kisebb megtakarított összeg is elegendő lehet.

A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy fiatalok az első lakásuk megvásárlásához a jövőben további segítséget kaphatnak a támogatási rendszer átalakításának és az abban megjelenő új elemeknek köszönhetően.

A maximum 40 négyzetméteres fővárosi lakóingatlanokat az ingatlan.com adatai szerint október közepén átlagosan 34,8 millió forintért kínálták eladásra. Kerületenként azonban nagy a szórás. A legnépszerűbb városrészek közül a III., a XI., XIII. és XIV. kerületekben a garzonlakások átlagára 33-45,5 millió forint. A XX., XXI., és a XXIII. kerület a legolcsóbb, ahol átlagosan 26,5-27,8 millió forintért hirdetik ezeket a kis lakásokat.

mekkora önerő kell egy lakáshitelhez 2024

Már 3,5 milliós önrésszel is elérhető lesz egy budapesti garzon

“A jelenlegi fővárosi átlagárakból kiindulva nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével ingatlant vegyen. Ez éppen 3,5 millió forinttal kevesebb, mint amit idén kellene előteremtenie, ugyanakkor a hitelösszeget mindenképp növeli majd az alacsonyabb önerő.

A 30-39 éves fiatalok átlagos nettó keresete az idei első félévben 397 ezer forintot tett ki, így kevesebb mint egy évnyi átlagfizetésből összejöhet a szükséges önerő a fővárosban.

Az önálló lábra álláshoz tehát nagy könnyebbséget jelenthet a minimum önerő határ csökkentése, de ahhoz, hogy tömegesen jelenhessenek meg a piacon az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok, szükség lesz a lakástámogatási rendszer tervezett új elemeire is.  Segíthet ugyanakkor, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan kedvezőbbé válik a lakáshitelek piacán, ami szintén helyzetbe hozhatja a megfelelő keresetű fiatalokat.

A jövedelmen pedig elég nagy a hangsúly, hiszen nemcsak az önerőt kell felmutatni, hanem a fizetésnek el kell bírnia a hitel törlesztőjét is. A 10 százalék önerő mellett szükséges 31 milliós hitelösszeg 20 éves futamidőre 250 ezer Ft havi törlesztővel jár jelenleg, ha a legkedvezőbb ajánlatokat nézzük” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.  

A vármegyeszékhelyeken a budapestinél jóval alacsonyabb áron kínálják a lakásokat, így alacsonyabb összegű önrész és lakáshitel is elég lehet az első lakáshoz. A legolcsóbb városokban - Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban - 9,6-18,5 millió forint a garzonok átlagára.

Veszprémben, Győrben és Debrecenben a legdrágábbak, utóbbi városokban 28-29,9 millió forintért hirdetik ezeket az ingatlanokat. Összességében várostól függően 10-25 millió forintos lakáshitellel már lehet garzonlakást találni, egy ilyen összegű hitelnél 80-200 ezer forint lehet a törlesztőrészlet 20 éves futamidőre nézve. 

lakáshitel törlesztőrészlet nagysága hitel felvétele esetén

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az önálló lábra álláshoz szükséges önerő csökkentése, valamint az új lakástámogatási rendszer egyaránt élénkítheti mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacot.

Ugyanakkor a fiataloknak sem szabad túlvállalni magukat a törlesztőrészlettel, valamint figyelniük kell arra is, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan nézzenek körül, használják az online összehasonlító kalkulátorokat, mert a bankok lakáshitelei között jelentős eltérések vannak.

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás:

Világelső lett a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül első helyre rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát - írta az egyetem az MTI-nek küldött szombati közleményében.
2023. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Megdőlt az országos melegrekord szombaton

Megdőlt az országos melegrekord szombaton: Békéscsabán 18 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2023. 12. 03. 01:00
Megosztás: