Jön a tömeges elektromos autó vásárlás Magyarországon

Magyarországon is elérte a bűvös öt százalékot az új elektromos autók eladása, hívja fel a figyelmet a Next Autó cikke a Bloombergre hivatkozva. A hazai autó lízing vállalat írásából kiderül, hogy mindez azt jelentheti, hogy még jobban beindulhat a szegmens és még több zöld rendszámú autóval találkozhatunk majd az utakon.

Jön a tömeges elektromos autó vásárlás Magyarországon

Az új, de később mindent vivő technológiák felfutási ívét veszi górcső alá a Bloomberg Green elemzése, melyet az autólízing hazai úttörője, a Next Autó szemlézett. A mikrohullámú sütőnek például két évtizedig tartott a visszafogott értékesítés korszaka - ekkor az amerikai háztartások mindössze tizedében volt ilyen készülék. Aztán jöttek az 1980-as évek, és a mikrohullámú sütők szinte minden konyhában elterjedtek. A technológia átvételi görbéjének ez a gyorsuló része most az elektromos járműveknél tapasztalható, amely az átvételi arányokat vizsgálja világszerte. Amikor a Bloomberg elemzése egy évvel ezelőtt elkészült, 19 ország lépte át a kritikusnak számító EV fordulópontot, ami azt jelenti, hogy a kizárólag elektromos meghajtású új autók eladása elérte a teljes piac 5 százalékát.

Ezért bűvös az 5% az autóeladásoknál is

A sikertermékek, mint a televíziók, mobiltelefonok, LED-izzók és tabletek elterjedése S alakú elfogadási görbét követ. Az eladások a korai alkalmazói fázisban lassan épülnek fel, majd ahogy a dolgok általánossá válnak, begyorsulnak. A teljesen elektromos meghajtású járművek esetében az 5 százalék tűnik a fordulópontnak.

Az ötszázalékos küszöbérték jelzi a tömeges átvétel kezdetét, amikor a technológiai preferenciák gyorsan átfordulnak. Azóta öt további ország is megtette az ugrást. Az újonnan érkezők - Kanada, Ausztrália, Spanyolország, Thaiföld és Magyarország - idén csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amelybe az Egyesült Államok, Kína és Nyugat-Európa nagy része is beletartozik. A korai alkalmazók által kijelölt pálya mutatja, hogy az EV-k eladásai hogyan emelkedhetnek az új autók 5 százalékáról 25 százalékra mindössze négy év alatt.

Azért egy elektromos autó nem egy walkman

Országonként nagyon eltérő, hogy mennyi idő alatt érik el ezt a szintet, de amint az autók költségei, a töltőhálózat rendelkezésre állása és a vezetők szkepticizmusa általánosan megoldódik, a tömegek hamarosan követik az új technológiát.

Az USA-ban több időt töltenek az emberek autóikban, mint bárhol máshol, és a vezetők nagyobb hatótávolságot igényeltek, mint amit a korai modellek kínálni tudtak. Az amerikai piac több mint felét kitevő pickupok és nagy SUV-k szintén lassan haladtak a villamosítási folyamatban, mivel hatalmas akkumulátorigényük van. Az Egyesült Államokban az EV fordulópont ezért csak 2021 végén érkezett el - viszonylag későn ahhoz képest, hogy az ország mekkora vásárlóerővel rendelkezik.

Ma az amerikai EV-eladások már gyorsan emelkednek - a második negyedévben 42 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest -, de még nem érték el az átállt országok robbanásszerű fejlődési pályáját. Ez azonban megváltozhat, mivel a Tesla, a világ legnagyobb EV-gyártója, készül a Cybertruck pickup piacra dobására, és mivel a versenytársak ikonikus amerikai típusok neveivel dobnak piacra elektromos modelleket: Chevy Blazer és Silverado, Ford Explorer és F-150, Jeep Wrangler és Ram 1500, hogy csak néhányat említsünk.

Így állnak autók terén az ázsiai óriások

Úgy fest, hogy a fordulópont a láthatáron van India számára is, amely Kína és az USA után a harmadik legnagyobb autópiac a világon. Az elmúlt negyedévben az országban az új autók eladásának 3 százalékát tették ki az elektromos meghajtású járművek, miután hat hónap alatt megduplázódtak.

India hazai autógyártói nagymértékben fektetnek be az elektromosításba, és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk júniusban találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, akinek elmondta, hogy tervezi a piacra lépést, "amilyen hamar csak emberileg lehetséges".

A fordulópontot átlépő országokban gyors ütemű az átállás, az elmúlt negyedévben az eladások átlagosan 55 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Norvégia a csúcson az EV versenyben

Mint minden új technológia esetében, a növekedési ütem végül lelassul, ahogy a piac közeledik a telítettséghez - az S-görbe csúcsához. Érdekes módon erre is van már példa: Norvégia az elektromos autózás úttörője, ahol az új EV járművek aránya immár elérte a 80 százalékot és a növekedés elkezdett lassulni.

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás: