Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.

Szilágyi Péter a washingtoni magyar nagykövetségen összegyűlt diaszpóravezetőket arról tájékoztatta, hogy a program tavaly, a járványt követően új formában indult újra, ugyanakkor a jelenlegi ösztöndíjidőszak során nem tudták feltölteni a teljes keretet jelentkezőkkel. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a diaszpóraszervezetek által keresett területekről nem volt megfelelő számú jelentkező. A diaszpóra részéről a legnagyobb igény cserkészvezetők, néptáncoktatók és magyar idegen nyelvi tanárok iránt mutatkozik - mondta a helyettes államtitkár. Bejelentette, hogy az északi féltekére vonatkozó ösztöndíjidőszak a tervek szerint 2023. október 1-től 2024. június 30-ig tart majd, és emelkedhet az ösztöndíj összege.

Online előadásában a politikus hangsúlyozta: a 2010 óta az egyszerűsített honosítási eljárásban részt vett 1,15 millió új magyar állampolgár jelzi, hogy a nemzetpolitika milyen mértékben vált fontossá a magyar kormányzatnak. Közölte, hogy jóval a pályázati keret felett érkezett igény a világban működő magyar szervezetek részéről a közelmúltban zárult nyílt diaszpórapályázatra, amely idén a Gondoskodó Nemzet Program részeként jelent meg. A diaszpóra alprogram két céljára összesen 408 pályázat érkezett, amelyek közül 144-et az Egyesült Államokból adtak be - tette hozzá a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy a bírálatot végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szeretne minél gyorsabban döntést hozni.

Szilágyi Péter azt is mondta: egyre többen döntenek úgy a diaszpórából, hogy ideiglenesen vagy véglegesen hazaköltöznek Magyarországra. Letelepedésük megkönnyítése érdekében úgynevezett hazaváró iroda (welcome office) nyílik nekik, ahol egyablakos ügyintézés keretében kapnak segítséget a többi között a gyerekek iskolai beiratkozásához, adó- és lakcímkártya ügyintézéséhez, valamint vállalkozás indításához.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén működő diaszpóraszervezetek vezetőit Takács Szabolcs nagykövet köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban tartottak először regionális diaszpóraértekezletet Washingtonban, és 2019 után rendezték meg újra az eseményt. Kijelentette, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, és emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi egyesült államokbeli népszámláláson mintegy 1,4 millióan vallották magukat magyarnak vagy magyar származásúnak, tehát "a magyar nemzet mintegy tizede az Egyesült Államokban él". Ez fontos visszajelzés a magyar kormánynak és a diplomáciai testületeknek - tette hozzá.

Takács Szabolcs azt mondta, hogy a magyar kormányzati politika számára az elsődleges a magyar érdekek végrehajtása, amellett, hogy teljesíti a NATO- és EU-tagságból fakadó kötelezettségeit. A diaszpóra szervezetei segítenek a magyar érdekek érvényesítésében - hangsúlyozta a nagykövet.

Lauer Rice Andrea, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, a Diaszpóra Tanács amerikai elnöke a konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében az amerikai magyar diaszpóra előtt álló egyik fontos feladatnak nevezte, hogy gondoskodjon az utánpótlásról, fiatalításról az '56-osok generációja után. Másik teendőként említette, hogy a magyar közösségekbe minél nagyobb számban bevonják a magyarul nem beszélő, de identitásukat őrző magyarokat is.

A konferencián bemutatták a washingtoni magyar nagykövetségen a jövőben dolgozó közösségi diplomatát Fekete Zsuzsanna személyében, aki a posztról négy év után leköszönő Mirk Zitát váltja. A regionális diaszpóraértekezlet hangversennyel zárult a nagykövetségen, amelyet az amerikai közönség előtt is megnyitottak. A Kaliforniában élő magyar-amerikai zongoraművész, Peter Klimo játszotta magyar zeneszerzők ismert darabjait.

Így emelkedik a nyugdíj korhatár a magyar jogszabályok alapján!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkifizetéseket az 1997. évi LXXXI törvény szabályozza, melynek 18. §-a szól az öregségi nyugdíjkorhatárról az alábbiak szerint:
2024. 06. 19. 02:00
Megosztás:

Meglepetést okozott az amerikai ipar teljesítménye

Az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban májusban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden közzétett adataiból.
2024. 06. 19. 01:30
Megosztás:

Nyaralni indul a magyar család és eurót váltana - hol a legolcsóbb az euró?

Minden évben sok magyar család dönt úgy, hogy külföldön tölti a nyaralását. Ehhez azonban szükség van egy kis előkészületre, hiszen az itthon megszokott forint helyett sok helyen eurót használnak. De hol érdemes eurót váltani? Ebben a cikkben megpróbálunk minden kérdésre választ adni.
2024. 06. 19. 01:00
Megosztás:

Az elhíresült lombkoronasétány ügyében nem történt kifizetés - az ÁSZ is vizsgálta

Lezárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, amelynek során a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett azon pályázati rendszert vizsgálta, amelynek célja a magyar erdők közjavainak ingyenes elérhetőségének bővítése volt. A vizsgált projektek között szerepelt a sajtóban is elhíresült nyírmártonfalvai lombkoronaösvény ügye is.
2024. 06. 19. 00:30
Megosztás:

1,5 millió dollárt gyűjtött az egyik legjobb gaming kriptó

Vesd el a kockát és kóstolj bele te is a GameFi izgalmas világába a Mega Dice segítségével! A játékok (gaming) és a decentralizált pénzügyek (DeFi) metszéspontja, a GameFi rendkívül gyorsan növekvő ágazat.
2024. 06. 19. 00:01
Megosztás:

A férfi hajtetoválás előnyei

A kor előrehaladtával egyre több férfi szembesül a kopaszodás zavaró jelenségével, ez pedig nagy problémákat okozhat az önbizalmuk terén. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fordíthatunk hátat a kopaszodásnak hajtetoválás segítségével. 
2024. 06. 18. 23:00
Megosztás:

7%-ra csökkent a magyar alapkamat, átmenetileg megállhat az MNB

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 25 bázisponttal, 7,00%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 25 bázisponttal 6,00%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,00%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 06. 18. 22:30
Megosztás:

Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
2024. 06. 18. 22:00
Megosztás:

Erősödött a forint árfolyama az MNB keddi kamatcsökkentése után

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 06. 18. 21:30
Megosztás:

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat - mondta Nagy István agrárminiszter kedden, a Hungarikum Bizottság ülésén a tárca közleménye szerint, ahol 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.
2024. 06. 18. 21:00
Megosztás:

Fedezi a hazai szükségletet az idei meggytermés

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet - mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő keddi sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
2024. 06. 18. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 18. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 06. 18. 19:30
Megosztás:

Kedvező hangulatban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 18. 19:00
Megosztás:

Több százmilliós fejlesztést hajtott végre a békéscsabai Galéria Invest Kft.

Csomagolóüzemet létesített és új eszközöket szerzett be a békéscsabai Galéria Invest Kft. Az építőiparban tevékenykedő vállalkozás 446 millió forintot fordított a fejlesztésre - közölték közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 18. 18:30
Megosztás:

Magánszemélynek nem szükséges engedély az unióban a jövedéki termékek nem kereskedelmi célú szállításához

Az Európai Unión belül a jövedéki termékek - például alkohol, cigaretta, üzemanyag - nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély - közölte kedden az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely összegyűjtötte, hogy nyaraláskor (oda és vissza úton) mire kell figyelni az útipoggyász összeállításánál.
2024. 06. 18. 18:00
Megosztás:

Egy pénztárcabarát megoldás, ha gyereked van: a hangoskönyv

A gyereknevelés nem egyszerű dolog. A picik figyelmét folyamatosan fenn kell tartani, mindig válaszolni a kérdéseikre, a közös játék és a szórakoztatás mindennapos feladat. Egy szülőnek sokszor fárasztó lehet a kocsiban ülve is fejből mesélni, altatáskor pedig újabbnál újabb történetekkel előállni.
2024. 06. 18. 17:45
Megosztás:

Miért érdemes felhőalapú CRM rendszert használni?

Ma már hazánkban is rengeteg vállalkozás használ valamilyen CRM rendszert az ügyfélkapcsolatok menedzselésére és a munkafolyamatok irányítására. 
2024. 06. 18. 17:35
Megosztás:

Új stratégia a céges flottakezelésében - Használtautó-eladás piaci értéken, három év garanciával, 30 nap alatt

A használtautó-értékesítés és különösen a céges flották kezelése gyakran nagy kihívást jelent a magyar vállalkozások számára. A piac gyors változása mellett az autók piaci értékének helyes meghatározása és a megbízható üzleti partner kiválasztása komoly fejtörést okozhat. Azonban az új, innovatív megoldások, mint a holland módszeren alapuló bizományos értékesítés, lehetővé teszik a flották hatékonyabb, kockázatmentes kezelését és rekordidő alatt, tűpontos piaci áron történő értékesítését.
2024. 06. 18. 17:30
Megosztás:

Szűkült a termőföld-piac az előző évben is

Tovább szűkült 2023-ban a termőföld-piac: 29 százalékkal kevesebb tranzakcióban 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint egy évvel korábban - derül ki a legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ingatlanforgalmi adatbázisát dolgozta fel.
2024. 06. 18. 17:00
Megosztás: