Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.

Szilágyi Péter a washingtoni magyar nagykövetségen összegyűlt diaszpóravezetőket arról tájékoztatta, hogy a program tavaly, a járványt követően új formában indult újra, ugyanakkor a jelenlegi ösztöndíjidőszak során nem tudták feltölteni a teljes keretet jelentkezőkkel. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a diaszpóraszervezetek által keresett területekről nem volt megfelelő számú jelentkező. A diaszpóra részéről a legnagyobb igény cserkészvezetők, néptáncoktatók és magyar idegen nyelvi tanárok iránt mutatkozik - mondta a helyettes államtitkár. Bejelentette, hogy az északi féltekére vonatkozó ösztöndíjidőszak a tervek szerint 2023. október 1-től 2024. június 30-ig tart majd, és emelkedhet az ösztöndíj összege.

Online előadásában a politikus hangsúlyozta: a 2010 óta az egyszerűsített honosítási eljárásban részt vett 1,15 millió új magyar állampolgár jelzi, hogy a nemzetpolitika milyen mértékben vált fontossá a magyar kormányzatnak. Közölte, hogy jóval a pályázati keret felett érkezett igény a világban működő magyar szervezetek részéről a közelmúltban zárult nyílt diaszpórapályázatra, amely idén a Gondoskodó Nemzet Program részeként jelent meg. A diaszpóra alprogram két céljára összesen 408 pályázat érkezett, amelyek közül 144-et az Egyesült Államokból adtak be - tette hozzá a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy a bírálatot végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szeretne minél gyorsabban döntést hozni.

Szilágyi Péter azt is mondta: egyre többen döntenek úgy a diaszpórából, hogy ideiglenesen vagy véglegesen hazaköltöznek Magyarországra. Letelepedésük megkönnyítése érdekében úgynevezett hazaváró iroda (welcome office) nyílik nekik, ahol egyablakos ügyintézés keretében kapnak segítséget a többi között a gyerekek iskolai beiratkozásához, adó- és lakcímkártya ügyintézéséhez, valamint vállalkozás indításához.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén működő diaszpóraszervezetek vezetőit Takács Szabolcs nagykövet köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban tartottak először regionális diaszpóraértekezletet Washingtonban, és 2019 után rendezték meg újra az eseményt. Kijelentette, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, és emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi egyesült államokbeli népszámláláson mintegy 1,4 millióan vallották magukat magyarnak vagy magyar származásúnak, tehát "a magyar nemzet mintegy tizede az Egyesült Államokban él". Ez fontos visszajelzés a magyar kormánynak és a diplomáciai testületeknek - tette hozzá.

Takács Szabolcs azt mondta, hogy a magyar kormányzati politika számára az elsődleges a magyar érdekek végrehajtása, amellett, hogy teljesíti a NATO- és EU-tagságból fakadó kötelezettségeit. A diaszpóra szervezetei segítenek a magyar érdekek érvényesítésében - hangsúlyozta a nagykövet.

Lauer Rice Andrea, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, a Diaszpóra Tanács amerikai elnöke a konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében az amerikai magyar diaszpóra előtt álló egyik fontos feladatnak nevezte, hogy gondoskodjon az utánpótlásról, fiatalításról az '56-osok generációja után. Másik teendőként említette, hogy a magyar közösségekbe minél nagyobb számban bevonják a magyarul nem beszélő, de identitásukat őrző magyarokat is.

A konferencián bemutatták a washingtoni magyar nagykövetségen a jövőben dolgozó közösségi diplomatát Fekete Zsuzsanna személyében, aki a posztról négy év után leköszönő Mirk Zitát váltja. A regionális diaszpóraértekezlet hangversennyel zárult a nagykövetségen, amelyet az amerikai közönség előtt is megnyitottak. A Kaliforniában élő magyar-amerikai zongoraművész, Peter Klimo játszotta magyar zeneszerzők ismert darabjait.

Magyar alkotás zsebelte be a legjobb film díját a pármai fesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d'Argento díjat A játszma című filmért a pármai filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 26. 00:05
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 09. 25. 23:30
Megosztás:

Afrika mutatkozik be a PONT Fesztiválon, a Múzeumkertben

Többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományok lesznek megismerhetők az ingyenes PONT Fesztiválon október 14-én, szombaton a Múzeumkertben.
2023. 09. 25. 23:00
Megosztás:

A Hgroup S.p. A. együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casával

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa) - közölte a Duna House Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 22:30
Megosztás:

Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az EB

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.
2023. 09. 25. 22:00
Megosztás:

Románia támogatja Georgia európai integrációját

Románia támogatja Georgia európai integrációs törekvéseit, és azt reméli, hogy ebben előrelépés történhet az Európai Tanács decemberi ülésén - mutatott rá Nicolae Ciuca, a kétkamarás román parlament szenátusának elnöke hétfőn Bukarestben, miután tárgyalt Salva Papuasvilivel, a georgiai parlament elnökével.
2023. 09. 25. 21:30
Megosztás:

Aratnak az okoseszközös fizetések, óránként több mint 5500 tranzakciónál tartanak

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az okoseszközös fizetések havi összege júniusban lépte át a 30 milliárd forintot, majd júliusban, augusztusban is bőven meghaladta ezt a szintet. A magyar piacon elsőként a K&H-nál megjelent Google Pay-fizetések összege idén augusztusban megközelítette a 12 milliárd forintot, az Apple Pay-fizetéseké pedig majdnem elérte a 22 milliárd forintot.
2023. 09. 25. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 25. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zárták a hétfőt a tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 09. 25. 20:00
Megosztás:

A borágazat uniós szakpolitikája elmarad a környezetvédelmi és versenyképességi célkitűzésektől

Aggályos a szőlőtermesztőkre vonatkozó tervezett uniós intézkedések hatása, a borágazat uniós szakpolitikája nemcsak hogy elmarad a környezetvédelmi célkitűzésektől, de intézkedései az ágazat versenyképességét sem célozzák meg közvetlenül - derült ki az Európai Számvevőszék hétfőn közzétett jelentéséből.
2023. 09. 25. 19:30
Megosztás:

Visszaesett a Hell Energy bevétele

Az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. árbevétele a korábbi évek dinamikus növekedése után az idei első fél évben csak kismértékben emelkedett, míg a pénzügyi eredmény soron elkönyvelt jelentős vesztesége miatt visszaesett az adózott nyeresége.
2023. 09. 25. 19:00
Megosztás:

A Számvevőszék szerint szabályszerű az energetikai hivatal víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján szabályszerű volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása az ellenőrzött időszakban.
2023. 09. 25. 18:30
Megosztás:

A vezető papírok közül egyedül az OTP emelkedett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 09. 25. 18:00
Megosztás:

15.2%-kal nőttek a bérek júliusban

Júliusban 15.2%-os növekedést mutatott a bérdinamika, a hónapban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt a teljes munkaidőben, a munkáltatók teljes körénél foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 385 600 forinton állt.
2023. 09. 25. 17:00
Megosztás:

Nem készül több Lego újrahasznosított műanyagból

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél - jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.
2023. 09. 25. 16:30
Megosztás:

Kriptopénz előértékesítés?

Elmondjuk hogyan működik!
2023. 09. 25. 16:15
Megosztás:

Varga Mihály uniós adózási elvekről egyeztet magyarországi vállalatvezetőkkel

Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 16:00
Megosztás:

A minilakások népszerűsége töretlen

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, tíz-húsz négyzetméter közötti minilakások, ezek a kis alapterületű ingatlanok szűk, de annál jelentőségteljesebb részt foglalnak el a hazai ingatlanpiacból - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 15:30
Megosztás:

Figyelj az útlezárásokra az M0-s autóúton és az M5-ös autópálya szakaszán

Burkolatjavítás miatt félpályás és teljes útlezárásra kell számítaniuk az autósoknak az M0-s autóút és az M5-ös autópálya csomópontjában október közepéig - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 15:00
Megosztás:

Ebben a hónapban tovább romlott az ifo német konjunktúraindexe

Szeptemberben romlott az ifo német konjunktúraindexe az előző havihoz képest, bár jobbnak bizonyult a vártnál a müncheni egyetem gazdaságkutató intézetének hétfői jelentése szerint.
2023. 09. 25. 14:30
Megosztás: