Kamatemelés az Ethereumon

A kriptopénzekkel szemben talán leggyakrabban elhangzó kritika, hogy elképesztő energiapazarlóak. Az Ethereum bányászok például nagyjából annyi elektromos áramot használnak fel, mint egész Hollandia, és ezért cserében csak néhány tranzakciót könyvelnek el másodpercenként.

Kamatemelés az Ethereumon

Fontos érteni, hogy ez csak a Proof of Work (PoW) konszenzus mechanizmust használó kriptopénzekre igaz (mint a Bitcoin vagy az Ethereum). Egy másik mechanizmust (Proof of Stake, vagyis PoS) használó kriptókra nem igaz, azok kevés áramfelhasználással működnek. Az Ethereum fejlesztőinek pedig a kezdetek óta az a deklarált célja, hogy idővel az Ethereumot is energiahatékony PoS-re állítják át.

2020 decemberében el is indult az Ethereum PoS verziója, de a biztonság kedvéért csak úgy, hogy közben megmaradt a régi, energiapazarló PoW Ethereum lánc is. A két lánc azóta is párhuzamosan fut. A tranzakciók, okos szerződések végrehajtása maradt a régi Ethereum láncon, hiszen a biztonságos működését az évek során az már addigra bizonyította. Így ha az derülne ki, hogy az új lánc működésével gondok adódhatnak (amelyen túl sok minden jelenleg nem történik), akkor ennek hatása csak korlátozott és menedzselhető lenne a közösség számára.

Az új lánc működésével azóta sincs gond, és a fejlesztők is hamarosan elkészülnek a két lánc egyesítéséhez szükséges feladatokkal. Néhány hónapon belül megtörténik a várva várt összeolvadás, a “Merge”, a régi Ethereum lánc befűződik az újba. Ez az Ethereum eddigi legfontosabb és technikailag legbonyolultabb újítása lesz. Ezzel megszűnik a PoW-hez kapcsolódó bányászat, és helyét teljes egészében a PoS-hez kapcsolódó validálás veszi át.

A bányászat megszűnésének várhatóan óriási hatása lesz. Jelenleg évi kb. 5 millió új éter keletkezik, amely a bányászok zsebébe kerül. A bányászok azonban bevételük java részét nyomban a piacra öntik, hiszen az éterükért kapott dollárból fizetik ki a hollandiányi áramszámlájukat. Ez az éter kínálati nyomás a “Merge” után eltűnik – írja blogján Szabó Dávid, a Decent Investments portfóliókezelője.

A PoS mechanizmus úgy működik, hogy ha valaki részt szeretne venni a blokklánc vezetésében (validálni szeretne), akkor éter óvadékért cserében ezt megteheti. Ha rosszul végzi a dolgát (csalni próbál vagy hanyag), akkor büntetést vonnak le az óvadékból, ha azonban jól (és a túlnyomó többség nyilván ilyen), akkor kétféle bevételre számíthat. Egyrészt kap az újonnan keletkező éterekből. Új éterek a “Merge” után is keletkeznek majd, kb. 500-600 ezer évente, ami jóval kevesebb, mint amennyi jelenleg a PoW láncon keletkezik. Másrészt kap a tranzakciós díjakból is.

Ha van éterünk, akkor óvadékba tehetjük és validálni kezdhetünk. Ehhez akár egy szolgáltató segítségét is igénybe vehetjük, mint ahogyan azt sokan teszik. Így a validálásból származó bevétel nagyon hasonlít a hagyományos piacok kötvénybefektetéseiből szerezhető passzív jövedelemre. Az újonnan keletkező éterekből például aktuálisan a PoS Ethereum láncon a letett óvadék 4-5 százalékát lehet évente megkeresni. A tranzakciós díjakból azonban jelenleg még nem részesülnek a validátorok, hiszen az még a PoW lánc bányászainak jár. Csakhogy ez is megváltozik a két lánc összeolvadásával, ami után a validátorok további bevételre tesznek majd szert a tranzakciós díjakból.

Néhány hónap múlva (várhatóan júniusig) tehát alapjaiban változik meg az Ethereum “monetáris politikája”. Az új éterek kibocsátása a tizedére csökken (“kivezetik a pénznyomtatást”), a bányászok éter kínálata (amiből az áramszámlát fizetik) pedig eltűnik. A validálásért fizetett “kamat” (az “Ethereum alapkamata”) pedig várhatóan a jelenlegi 4-5 százalékról 7-10 százalékra növekszik. Azt gondolom, hogy ezek a hatások még nincsenek teljesen beárazva az éter piacán.

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Melyik a legnépszerűbb használtautó ma Magyarországon?

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig. Ez az érték 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónap volumenét. A minden korábbi évnél aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs, amikor éves szinten 817 ezer használt autó belföldi átírása zajlott le.
2022. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj számítás pontos képlete - elmagyarázzuk végre, hogyan is jön ki a nyugdíj összege

Az öregségi nyugdíjak kiszámításának menete, módszertana sokak számára teljesen ismeretlen terep, pedig érdemes tisztában lenni a törvényi szabályozással. Hiszen mindenkinek az életében egy fontos állomás az, mikor az aktív munkavégzés után nyugdíjba vonul és idős korában már a nyugdíjából kell fenntartani magát.
2022. 08. 19. 04:01
Megosztás:

Romániában kelendőbb volt az elektromos autó mint a dízel

Romániában több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint dízelt - közölte a román Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium csütörtökön.
2022. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Az EMA megkezdte a Skycovion nevű oltóanyag vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség csütörtökön.
2022. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Lengyel és Cseh megállapodás a szlovák légtér közös őrizetéről

Lengyelország és Csehország jövő héten, augusztus 27-én megállapodást ír alá a szlovák légtér közös őrizetéről - jelentette be Jana Cernochová cseh védelmi miniszter csütörtökön Varsóban, miután a lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt.
2022. 08. 19. 01:00
Megosztás:

Kilőttek az olajárak az OPEC-főtitkár nyilatkozata után

Meredeken emelkedett az olaj ára azt követően, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkár túlzónak nevezte a kőolajkereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmakat. Az interjú után az amerikai könnyűolaj típus, a WTI jegyzése 2,6 százalékkal 90,3 dollárra, a Brent ára 2,7 százalékkal 96,2 dollárra ugrott.
2022. 08. 19. 00:01
Megosztás:

Hogyan lehet jövőálló a befektetésünk?

A környezetvédelem, a társadalmi kérdések kezelése és a jó vállalatirányítás (ESG) szempontjai a magántőkealapokon keresztüli befektetések során is egyre inkább előtérbe kerülnek. A befektetési döntések meghozatala előtt az alapoknak érdemes a jogi környezetet részletesen felmérni. A greenwashing, valamint a közzétételi kötelezettségek teljesítésének elmaradása okozta veszélyek a befektetésünk jövőbeli értékét is jelentősen negatív irányba befolyásolhatják – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.
2022. 08. 18. 23:00
Megosztás:

Tovább emelkedtek a lakásárak, de a kérdőjelek is sokasodnak

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is a legmagasabb (234%), azonban az éves növekedés értékét tekintve Csehország és Észtország is megelőzte hazánkat. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH és az MNB legfrissebb lakásárindexei alapján 2022. I. negyedévének ingatlanpiaci változásait vizsgálja.
2022. 08. 18. 22:00
Megosztás:

A legbefolyásosabb afroamerikai cégvezetők között a Unisys alelnöke

A vállalat szenior alelnökét és vezető jogtanácsosát, Claudius Sokenu-t 2022 legbefolyásosabb színesbőrű vállalatvezetői közé választotta a Savoy című amerikai magazin.
2022. 08. 18. 21:00
Megosztás:

Védjegyek a metaverzumban

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés őrületes ütemére az elmúlt 25 év alatt. Mára az internet mindennapi életünk szerves részévé vált, és a fejlődés egy új mérföldköveként elkezdte szárnyait bontogatni a metaverzum. Ezt sok ember hasonló szkepticizmussal figyel, mint Vágási Feri idejében az internetet. De mi is az a metaverzum, és hogy jön egyáltalán képbe a védjegyjog? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Kovács Márkkal, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédjével.
2022. 08. 18. 20:00
Megosztás:

A Corteva közzétette pénzügyi jelentését

Éves szinten ~7%-os osztalékemelés a harmadik negyedévtől kezdődően. A stratégiai portfolió felülvizsgálatával kapcsolatos struktúra átalakítási program bejelentése.
2022. 08. 18. 19:00
Megosztás: