Kamatemelés az Ethereumon

A kriptopénzekkel szemben talán leggyakrabban elhangzó kritika, hogy elképesztő energiapazarlóak. Az Ethereum bányászok például nagyjából annyi elektromos áramot használnak fel, mint egész Hollandia, és ezért cserében csak néhány tranzakciót könyvelnek el másodpercenként.

Kamatemelés az Ethereumon

Fontos érteni, hogy ez csak a Proof of Work (PoW) konszenzus mechanizmust használó kriptopénzekre igaz (mint a Bitcoin vagy az Ethereum). Egy másik mechanizmust (Proof of Stake, vagyis PoS) használó kriptókra nem igaz, azok kevés áramfelhasználással működnek. Az Ethereum fejlesztőinek pedig a kezdetek óta az a deklarált célja, hogy idővel az Ethereumot is energiahatékony PoS-re állítják át.

2020 decemberében el is indult az Ethereum PoS verziója, de a biztonság kedvéért csak úgy, hogy közben megmaradt a régi, energiapazarló PoW Ethereum lánc is. A két lánc azóta is párhuzamosan fut. A tranzakciók, okos szerződések végrehajtása maradt a régi Ethereum láncon, hiszen a biztonságos működését az évek során az már addigra bizonyította. Így ha az derülne ki, hogy az új lánc működésével gondok adódhatnak (amelyen túl sok minden jelenleg nem történik), akkor ennek hatása csak korlátozott és menedzselhető lenne a közösség számára.

Az új lánc működésével azóta sincs gond, és a fejlesztők is hamarosan elkészülnek a két lánc egyesítéséhez szükséges feladatokkal. Néhány hónapon belül megtörténik a várva várt összeolvadás, a “Merge”, a régi Ethereum lánc befűződik az újba. Ez az Ethereum eddigi legfontosabb és technikailag legbonyolultabb újítása lesz. Ezzel megszűnik a PoW-hez kapcsolódó bányászat, és helyét teljes egészében a PoS-hez kapcsolódó validálás veszi át.

A bányászat megszűnésének várhatóan óriási hatása lesz. Jelenleg évi kb. 5 millió új éter keletkezik, amely a bányászok zsebébe kerül. A bányászok azonban bevételük java részét nyomban a piacra öntik, hiszen az éterükért kapott dollárból fizetik ki a hollandiányi áramszámlájukat. Ez az éter kínálati nyomás a “Merge” után eltűnik – írja blogján Szabó Dávid, a Decent Investments portfóliókezelője.

A PoS mechanizmus úgy működik, hogy ha valaki részt szeretne venni a blokklánc vezetésében (validálni szeretne), akkor éter óvadékért cserében ezt megteheti. Ha rosszul végzi a dolgát (csalni próbál vagy hanyag), akkor büntetést vonnak le az óvadékból, ha azonban jól (és a túlnyomó többség nyilván ilyen), akkor kétféle bevételre számíthat. Egyrészt kap az újonnan keletkező éterekből. Új éterek a “Merge” után is keletkeznek majd, kb. 500-600 ezer évente, ami jóval kevesebb, mint amennyi jelenleg a PoW láncon keletkezik. Másrészt kap a tranzakciós díjakból is.

Ha van éterünk, akkor óvadékba tehetjük és validálni kezdhetünk. Ehhez akár egy szolgáltató segítségét is igénybe vehetjük, mint ahogyan azt sokan teszik. Így a validálásból származó bevétel nagyon hasonlít a hagyományos piacok kötvénybefektetéseiből szerezhető passzív jövedelemre. Az újonnan keletkező éterekből például aktuálisan a PoS Ethereum láncon a letett óvadék 4-5 százalékát lehet évente megkeresni. A tranzakciós díjakból azonban jelenleg még nem részesülnek a validátorok, hiszen az még a PoW lánc bányászainak jár. Csakhogy ez is megváltozik a két lánc összeolvadásával, ami után a validátorok további bevételre tesznek majd szert a tranzakciós díjakból.

Néhány hónap múlva (várhatóan júniusig) tehát alapjaiban változik meg az Ethereum “monetáris politikája”. Az új éterek kibocsátása a tizedére csökken (“kivezetik a pénznyomtatást”), a bányászok éter kínálata (amiből az áramszámlát fizetik) pedig eltűnik. A validálásért fizetett “kamat” (az “Ethereum alapkamata”) pedig várhatóan a jelenlegi 4-5 százalékról 7-10 százalékra növekszik. Azt gondolom, hogy ezek a hatások még nincsenek teljesen beárazva az éter piacán.

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,6 százalékról - közölte a cseh Munkaügyi Hivatal csütörtökön Prágában.
2023. 06. 08. 11:00
Megosztás:

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a DKSZ

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében - közölte a HEPA szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 07:30
Megosztás:

A megfizethető és minőségi víziközmű-szolgáltatás fenntartása fontos cél

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyik legfontosabb feladata, hogy a rendelkezésére álló szabályozói eszközökkel biztosítsa a víziközmű-szolgáltatás stabil működését - hangsúlyozta a hivatal elnöke egy konferencián szerdán a MEKH közleménye szerint.
2023. 06. 08. 07:00
Megosztás:

Extra nagyméretű 3D nyomtatót fejleszt a G-MAX Europe Kft.

Extra nagyméretű 3D nyomtató tervezésére és prototípusának legyártására nyert a G-MAX Europe Kft. a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) 117,998 millió vissza nem térítendő támogatást - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:30
Megosztás:

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség, az uniós átlagot lényegesen meghaladó arányban emel vádat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásai nyomán - közölte a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:00
Megosztás:

Kevésbé nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleghiány

Az amerikai külkereskedelmi mérleg deficitje a vártnál némileg kevésbé nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.
2023. 06. 08. 05:30
Megosztás:

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2023. 06. 08. 05:00
Megosztás:

A GVH okozott figyelmet fordít a zöld ügyekre

Felértékelődnek a zöld ügyek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fokozott figyelmet fordít erre a területre - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 04:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 04:00
Megosztás:

Megmaradt a magyarok vállalkozó kedve

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban figyelhető meg. A magyar vállalkozások negyede a mezőgazdaságban tevékenykedik, és 98 százalékuk mikrovállalkozás: alkalmazott nélkül, vagy néhány munkavállalóval működik. Az Erste felmérése szerint ők azok, akik nem hirdetnek és a vevőkörüket leginkább saját, személyes kapcsolatrendszerük alakítja.
2023. 06. 08. 03:30
Megosztás:

Óriásit zuhant a magyar ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH ma reggel közzétett adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A tényadat jóval kedvezőtlenebb lett az általunk várt „mindössze” 1,1 százalékos éves visszaesésnél.
2023. 06. 08. 03:00
Megosztás:

Kötelező a kéményseprés évente? Családi házak kéményseprési 2023-as szabályok

2016. július 1. óta a Katasztrófavédelem teljes körű kéményseprőipari közfeladatot lát el a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken addig a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését. Tevékenysége sormunka keretében és sormunka keretén kívül, megrendelés alapján ellátandó feladatokból áll - olvashatjuk a hivatalos állásfoglalást a Katasztrófavédelem honlapján. Mennyibe kerül a kéményseprés 2023-ban? Mik a kéményseprés szabályai a családi házak vonatkozásában 2023-ban?
2023. 06. 08. 02:00
Megosztás:

Idén már 28 millió e-kereskedelmi csomagot vizsgált át a NAV

Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója szerdán Alsónémediben.
2023. 06. 08. 01:30
Megosztás:

Magyarország a világ minden részéről várja a beruházókat

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat - mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.
2023. 06. 08. 01:00
Megosztás: