Kamatstoppal próbálja védeni a lakosságot és a kkv szektort a magyar kormányzat

A koronavírus-járvány, hosszú ideig tartó konfliktusok és nem megfelelő brüsszeli szankciók miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet rendkívüli mértékű inflációt eredményezett, és a pénzpiaci környezet rendkívül kedvezőtlenül alakult. A lakosság és vállalkozások számára elérhető hitelkamatok, beleértve a jegybanki alapkamatot is, jelentősen megnőttek, ami nélkülözve a kormányzati beavatkozást, a törlesztőrészletek rendkívül magasra emelkedtek volna. Ez pedig munkahelyek elvesztését és családok otthonainak elvesztését vonhatta volna maga után - hívta fel a figyelmet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteki elemzésében.

Kamatstoppal próbálja védeni a lakosságot és a kkv szektort a magyar kormányzat

Ebben a nehéz helyzetben a kormánynak meg kellett őriznie a háztartások és a vállalkozások pénzügyi stabilitását, a lakhatás biztonságát, hiszen az ügyfelek 20 százalék feletti hitelkamatokkal találták szembe magukat. Ezért a kormány 2022. januárban bevezette a lakossági kamatstopot, majd 2022 novemberében kiterjesztette azt vállalkozások számára is.

Az intézkedést a kormány többször meghosszabbította, legutóbb az év végéig, annak érdekében, hogy a háztartásokat és a hazai kis- és közepes vállalkozásokat is megvédje a magas hozamkörnyezet negatív hatásaitól.

A kamatstop eddig 350 ezer családnak és 60 ezer kkv-nak nyújtott segítséget, miközben jelenleg is 300 ezer lakossági jelzáloghitellel rendelkező háztartás biztonságát garantálja, továbbá 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól. A kormány intézkedése eddig közel 330 milliárd forinttal segítette a családokat és a kkv szektort.

A kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően letörte a szankciós inflációt, így az áremelkedés mértéke már harmadával csökkent, és a jegybank is megkezdte az effektív kamat csökkentését. Így bár a kamatkörnyezet némileg javult, a családok és a vállalkozások megvédése érdekében az inflációhoz hasonlóan egy számjegyű kamatokra van szükség.

Ezért a kamatstopok kivezetésére abban az esetben adódik lehetőség, ha a jegybanki irányadó kamat is egy számjegyűre csökken.

Autószállítókat ellenőrzött a NAV Hajdú-Bihar vármegyében

A kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közösen ellenőrizte az autószállítókat Hajdú-Bihar vármegyében, az akció hatására megnőtt a vállalkozói hajlandóság a bizonylatolásra és a szükséges engedélyek beszerzésére - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 05:30
Megosztás:

Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Amikor az étkezés megtervezésére kerül a sor, a fejlett világban sokunknak bőséges választási lehetősége van. Nagyrészt a kereskedelemnek köszönhetően egész évben hozzáférhetünk a friss termékekhez, függetlenül attól, hogy hol élünk. Míg a fejlett gazdaságú országokban a legtöbb embernek nem kell kétszer is meggondolnia, hogy elég élelemhez jusson, más országokban sokan nem ilyen szerencsések.
2024. 10. 18. 05:00
Megosztás:

Rákaptak a magyar vállalkozók az utalvány alapú csekély értékű ajándékra - vajon miért?

Egyre több hazai vállalkozás ismeri fel a csekély értékű ajándéknak, mint kiegészítő juttatási formának az előnyeit az utalványok piacán aktív Rewin Magyarország Kft. tapasztalatai szerint. A cégek által vásárolt utalványok értéke 57 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A társaság várakozásai szerint a karácsony előtti időszakban tovább erősödik az érdeklődés a vállalatok részéről, és decemberre akár 90 százalékkal is emelkedhet az ezt a juttatási formát használó vállalkozások száma a múlt év végéhez képest.
2024. 10. 18. 04:30
Megosztás:

Adóoptimalizálás 2025: november 20-ig dönthetnek a cégek a csoportos társasági adózásról

A Forvis Mazars szakértői fontos határidőre figyelmeztetnek: november 20-ig dönthetnek a cégcsoportok, hogy jövőre közösen adóznak-e. Azoknak a cégeknek, amelyek elmulasztják beadni a kérelmüket, egy teljes évet kell várniuk az újabb lehetőségre. A választás jelentős adminisztratív könnyítéseket és akár komoly adómegtakarítást is hozhat, de alapos megfontolást igényel.
2024. 10. 18. 04:00
Megosztás:

425 milliárd forintra nőtt a Start Garancia kezességi állománya

A Start Garancia Zrt. kezességvállalási volumene tavaly év végéhez képest 37 százalékkal, 425 milliárd forintra gyarapodott idén szeptemberig, ezzel közel 630 milliárd forintnyi finanszírozás megvalósulásához járult hozzá – ismertette az eredményeket Limbach Attila vezérigazgató a társaság éves partnerrendezvényén.
2024. 10. 18. 03:30
Megosztás:

Leveri a Temu-t a magyar online piacon az új webáruház-óriás?

Nemrég egy olyan új webshop-óriás jelent meg a magyar piacon, amely a legnagyobb európai hátterű online piactér, ahol az aktív vásárlók száma a teljes régióban meghaladta a 20 milliót. Az Allegro Lengyelországból indult, ám már most több mint 5 millió felhasználója van Lengyelországon kívül. A magyar piacra lépés alaposan felboríthatja az itthoni kereskedelmet is.
2024. 10. 18. 03:00
Megosztás:

Nostradamus elárulta, mit kell a zsebedbe tenned, hogy sok pénzt nyerj a héten!

A titkok mestere, a világhírű jóslatok atyja, Nostradamus, egy olyan módszert osztott meg, amely talán meghozza a gazdagságot számodra is – és nem is akármilyen módon!
2024. 10. 18. 02:30
Megosztás:

Ez lesz a pénzed sorsa, ha Magyarország bevezeti az eurót! Állampapírokkal, forint hitelekkel mi lesz?

Az euró bevezetése Magyarországon régóta vita tárgya, és bár az ország hivatalos csatlakozási időpontja még nincs kitűzve, a gazdasági környezet és a politikai tényezők egyre inkább napirendre tűzik a kérdést.
2024. 10. 18. 02:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és a HUN-REN

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat, az együttműködés fókuszában a magyar tudomány eredményeinek gazdasági hasznosítása, a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti tudásátadás elősegítése, valamint a fiatal kutatók szakmai támogatása áll - közölte a Magyar Innovációs Szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 01:30
Megosztás:

Ez a Kádár-kockák típushibája! Így tudod kijavítani, hogy a fűtés a töredékébe kerüljön!

Közeleg a téli hideg: még nem késő gondoskodni az otthonunk szigeteléséről, és ebben segíthet egy új, különleges hőszigetelési eljárás, amely már Magyarországon is elérhető. A Kádár-kockák esetében egy típushibáról van szó, a szakértő bemutatja, mit érdemes tenni, és hogyan lehet kijavítani ezt a problémát.
2024. 10. 18. 01:00
Megosztás:

PEPE, BOME, PEPU – Melyik mém érme lesz a következő befutó?

A mém érme szektor ismét teljes gőzzel dübörög.
2024. 10. 18. 00:01
Megosztás:

Magasban a Kapzsiság Index: 5 elemzői tipp, amit érdemes megfogadni - MTAUR, SOL, SUI, WIF, XRP

A kriptopiac most a "kapzsiság" zónában van, ami nagy árugrásokat jelez előre néhány érménél.
2024. 10. 17. 23:30
Megosztás:

Felejtsd el az Uniswapot! Ez az új DeFi érme 500x-os növekedésre készül 2025-ig – Ne maradj le!

Az Uniswap hosszú ideje uralkodik a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektorban, de egy új versenytárs most komoly figyelmet kelt, elképesztő növekedési potenciállal. Ez az új DeFi érme lenyűgöző, 500x-os nyereséget ígér 2025-re, és a befektetők már most felfigyeltek rá. A kriptovilág is izgalomban van, ahogy ez a potenciális áttörés egyre nagyobb reflektorfénybe kerül.
2024. 10. 17. 23:00
Megosztás:

Ez a 3 alig ismert altcoin lehet a jegyed nagy nyereséghez a következő bikapiacon: 150 dolláros befektetésből akár 75,000 dollárt is csinálhatsz mindössze 3 hónap alatt

Három kevéssé ismert kriptovaluta lehet a kapu jelentős profitokhoz a közelgő bikapiacon. Egy kis befektetés potenciálisan exponenciálisan növekedhet mindössze három hónap alatt. Ez a cikk azokba az érmékbe nyújt betekintést, amelyek jelentős növekedésre vannak felkészülve, és rávilágít arra, hogyan válhat egy 150 dolláros befektetés akár 75,000 dollárrá. Az alábbi információk feltárhatják a következő nagy lehetőségeket a kriptopiacon.
2024. 10. 17. 22:30
Megosztás:

Integrált hallgatói felületet hozott létre a Miskolci Egyetem

Integrált internetes hallgatói felületet (IHF) hozott létre a Miskolci Egyetem a DigitALL - Az oktatás átalakítása a Miskolci Egyetemen című projekten belül, hogy hallgatóik tanulmányait a digitális térbe helyezve támogassák - közölte csütörtökönön az MTI-vel az intézmény kommunikációs központja.
2024. 10. 17. 22:00
Megosztás:

Az elemzők szerint ez a 3 kriptovaluta akár 100-szoros hozamot is hozhat, miközben az Ethereum új magasságokat ér el

Miközben az Ethereum új rekordokat dönt, pénzügyi szakértők olyan kriptovalutákra összpontosítanak, amelyek még nagyobb hozamot ígérhetnek. Három konkrét altcoint emelnek ki, amelyek értéke akár 100-szorosára is növekedhet. Ez a cikk felfedi, mely digitális érmék állnak jelentős növekedés előtt, és miért tűnnek ki a zsúfolt kriptopiacon.
2024. 10. 17. 21:30
Megosztás:

Kiüti a szemedet az Ethereummal (ETH) kapcsolatban | Az ETH és az altcoinok egy nagy kitörés küszöbén!

Az Ethereum egy jelentős piaci mozgásra utal, amit sokan talán észre sem vesznek. Stabil teljesítménye mögött finom jelek sugallják egy lehetséges emelkedés bekövetkeztét. Az altcoinok is ébredezni látszanak, jelezve, hogy áttörések előtt állhatnak, amelyek átalakíthatják a kriptopiacot.
2024. 10. 17. 21:00
Megosztás:

A bizonytalanságok ellenére is optimista a technológiai szektor

Az egyre komplexebb szabályozási környezet, valamint a geopolitikai helyzet bizonytalansága ellenére is optimizmus uralkodik a technológiai szektorban a növekedési kilátásokat illetően – többek között erre mutat rá a DLA Piper Tech Index* riportjának 2024. évi kiadása. A globális elemzés különböző régiókban vizsgálja a technológiai ágazat aktuális trendjeit, legyen szó a mesterséges intelligenciáról, a kiberbiztonságról, az M&A tranzakciókról vagy az ESG-kérdésekről.
2024. 10. 17. 20:30
Megosztás:

Csökkent a magyar tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1042,56 pontos, 1,39 százalékos csökkenéssel, 74 127,83 ponton zárt csütörtökön.
2024. 10. 17. 20:00
Megosztás:

Egy sikeres kripto szakértő, aki 500 millió dollárt keresett Kaspa-n, most egy alulértékelt gyöngyszemet ajánl, amely kevesebb mint 0,001 dollárért kapható

Miután egy tapasztalt kriptovaluta-szakértő 500 millió dolláros profitot ért el a Kaspa befektetéséből, most egy új, alulértékelt digitális eszközt azonosított, amely kevesebb mint 0,001 dollárért kapható. Ez a fókuszváltás felkeltette a kriptoközösség figyelmét. A cikk betekintést nyújt ebbe a feltörekvő lehetőségbe, és feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 17. 19:30
Megosztás: