Karácsonyi hajrában a megtakarítások is

Bár több bank nem várta meg a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntését, ám a gyorsan lépőknek még szép, infláció feletti kamatok elérhetőek. A BiztosDöntés.hu összeállításából az is kiderül, milyen egyéb lehetőségek adódnak év végén pénzünk fialtatására.

Karácsonyi hajrában a megtakarítások is

Advent utolsó hetében a karácsonyi készülődés mellett érdemes kicsit távolabbra is tekinteni és pénzügyeink terén is felkészülni az új esztendőre. 

Még bezsebelhetjük az adójóváírást

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a legtöbb biztosítónál és pénztárnál ezen a héten még lehetőség van új szerződések megkötésére, amelyek révén 2024-ben 20 százalékos, de maximum 280 ezer forintos adójóváírásra leszünk jogosultak. Az adójóváírás mértéke a decemberre 7 százalékos mértékűre, s a jövő év egészében 6 százalékos szint körül várt inflációt is figyelembevéve számottevő hozamot jelent – ráadásul az adójóváírást egészségpénztárba irányítva – kötött feltételek mellett – már jövőre fel is használhatjuk.

Állampapírok infláció felett

A hosszú távra, ám nem nyugdíjban gondolkodók az állampapír piacon nézhetnek körül. A novemberi változást követően a korábbi kedvenc Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) új sorozata, a 2032/I 2025. áprilisági évi fix 9,9 (időarányosan 13,8) százalékos kamatot kínál, onnantól áll majd vissza a tényleges inflációkövetés 0,5 százalékpontos kamatprémiummal, míg a lejárat előtti utolsó 3 évben a kamatprémium 1 százalék lesz. A papír a régi PMÁP sorozatok 2024-re várt 18-20 százalékos hozamával nem versenyezhet, ám az első időszakban egész biztosan az elérhető legjobb megoldást kínáló konstrukció lehet. 

A rövidebb futamidőben gondolkodók a megújult Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) legújabb 2027/N konstrukcióját választhatják, aminek a kamata negyedévente a korábbi 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok átlagához kötött, arra 1,5 százalékos kamatprémiumot fizet. A február közepéig terjedő időszakban a papír évi 9,31 százalékos kamaton forog, a negyedév lejártával fizetett időarányos kamat 2,82 százalék lesz – jelezte a BiztosDöntés.hu szakembere. 

Hétfőn még elérhetőek a top-betétek

Akik ugyanakkor rövidebb távra tekintenek előre, s megtakarításaik (vagy épp év végi prémiumok) néhány hónapos fialtatására keresnek megoldást, azoknak Gergely Péter szerint néhány napjuk maradt, hogy kedvező betéti konstrukciót találjanak. A BiztosDöntés.hu szakértője arra figyelmeztet, hogy december 19-én jó eséllyel 10,75 százalékra csökken a jegybanki alapkamat mértéke, aminek következtében a hétfőn még 9,50 százalékon elérhető Gránit Bank 13 hónapos lekötést kínáló KamatMax Plusz betét adott hónapra fizetendő kamata 8,75 százalékra csökken majd. Ugyanakkor a bank egyéb termékei is – így például a fix évi 9 százalékos kamatot kínáló, 6 hónapos lekötésre nyitható KamatMax, vagy a 3 hónapos, évi 8,5 százalékos kamatozású Gránit eBank betét – kamatai is jó eséllyel változnak majd keddtől – figyelmeztet Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint hétfőtől már több bank is vágott betéti termékein, amelyek ugyanakkor kamatozásukban így is infláció feletti kamatot kínálnak – fájdalom, a 15 százalékos kamatadó és a 13 százalékos szocho fizetéssel a kamatnak csak 72 százaléka jelenhet meg nettó összegként a számlánkon.

Mindez a MagNet Bank legjobb ajánlata esetében azt jelenti, hogy hétfőtől a korábbi évi 9,1 százalék helyett már csak 8,09 százalékot kínáló, 3 hónapos Prizma Forint Betét a futamidő lejártakor 1 millió forint után 14 402 forintos nettó kamatkifizetést teljesít majd. A banknál 6 hónapra évi 8,30 százalék helyett 7,24, 12 hónapra a múlt heti 7,02 helyett 6,62 százalékon köthetjük le a pénzünket.

A MagNetnak van olyan új ajánlata is (Hello Betét) ahol új ügyfeleknek akár 150 ezer forint bónusz is üti a markát 10 millió forintos lekötés esetén a betéti kamaton felül.

Hétfőtől kevesebbet kamatoznak az Oberbank TOP betét kamatai is, ám a kamatváltozás mértéke alatta marad majd a várt jegybanki kamatcsökkenésnek – hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője. Az Oberbank 3 és 6 hónapra az eddigi 7,25 százalék helyett már csak évi 6,75 százalékos kamatot kínál, 9 hónapos futamidőnél 6,50, 12 hónaposnál évi 6,00 százalékos a kamatajánlat az 50 bázispontos kamatcsökkenés után. 

TBSZ mellé jár a csúcskamat

Gergely Péter szerint az év végéig még elérhető az MBH Bank akciós 3 hónapos Kombinált betétjének 12 százalékos abszolút csúcs-kamata, ám ennek feltétele az, hogy az ügyfél a betét összegével megegyező pénzt helyezzen el egy 2023-as indítású Tartós Befektetési Értékpapírszámlán (TBSZ), ahol az összegből értékpapírok vásárlására van lehetőség. A TBSZ nagy előnye, hogy Szocho mentes befektetés és 3 év elteltével történő kifizetéskor csak 10 százalékos adót kell fizetni a hozam után, az 5. évtől pedig adómentesen felvehető a TBSZ számlán fialtatott összeg hozama – jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője. 

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás:

Hiányzik még egy lökés a lakáspiacnak

A KSH friss adatai szerint tavaly csak 18,65 ezer új lakás épült fel, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es adat. Az építési engedélyek száma 39%-kal csökkent. Idén sorfordító hónapok jöhetnek a lakáspiacon, ám a szereplők még óvatosak. Ahhoz, hogy 2024-ben érdemben nőjön az otthon-építési kedv, még szükség van egy lökésre, további érdemi kormányzati ösztönzőkre – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
2024. 02. 24. 21:00
Megosztás:

Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2024. 02. 24. 20:00
Megosztás:

Újabb 193 ezer laptopot kaphatnak az iskolák

2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható - tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
2024. 02. 24. 19:00
Megosztás:

Stabil a hazai munkaerőpiac

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.
2024. 02. 24. 18:00
Megosztás:

Javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.
2024. 02. 24. 17:00
Megosztás:

Alig drágult a személyautóknál a kgfb

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 16:00
Megosztás:

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás:

4,6%-os munkanélküliségi ráta és 10,3%-os reálbérnövekedés a hazai munkaerőpiacon

A november-januári időszakban továbbra is csúcsközelben állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig nem változott érdemben, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4.718 ezer fő volt.
2024. 02. 24. 08:00
Megosztás: