Kevesen annyira “kockázatvállalók”, hogy állami támogatással vegyenek ingatlant

Az idei év elején a korábbi CSOK-ot felváltotta a CSOK Plusz, és ennek a váltásnak a kapcsán sokféle jóslat született korábban, megnéztük, hogy a valóság milyen képet mutat.

Kevesen annyira “kockázatvállalók”, hogy állami támogatással vegyenek ingatlant

2024 elején módosult a korábbi CSOK. A feltételek változása azt jelentette, hogy volt, akinek a korábbi támogatás, és volt, akinek az új felelt meg. Így 2023 végén még a CSOK előző verziójának utolsó pillanatokban történő kihasználása mozgatta meg a keresletet az ingatlanpiacon, míg az idei év első hónapjaiban már az új feltételek mellett elérhető támogatás. Számottevő hatást azonban az ingatlanközvetítők nem érzékeltek a gyakorlatban.

Miközben az ingatlanok túlárazottságában az idei év első felében az állami támogatások feltételezett kereslet-felhajtó hatása is közrejátszott, az állami támogatásra vásárlók valójában nem igazán erősítették az érdeklődők sorait - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látta, hogy míg a kamatok csökkenése, így a nagyobb hitelfelvételi kedv is közrejátszhatott a piac év eleji élénkülésében, addig az állami támogatások igénybevétele minimális volt. Utóbbi oka szerinte az lehet, hogy egyrészt sokan nem jogosultak a támogatásokra, másrészt, akik jogosultak lennének, azok egy jelentős része sem annyira “kockázatvállaló”, hogy a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket elfogadja.

Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője is azt tapasztalta, hogy habár jelen vannak az ingatlanpiacon az állami támogatásokat - mint a Babaváró vagy a CSOK Plusz - kihasználni kívánó érdeklődők, számuk némileg elmaradt a várttól.

Hasonlóképpen fogalmazott Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője, aki azt tapasztalta, hogy az új CSOK Pluszt kihasználó érdeklődők száma növekedést mutatott az év első felében, ugyanakkor összességében nem voltak túl sokan. Pozitívumként értékelte viszont azt, hogy szerinte emiatt az állami támogatások árfelhajtó hatása sem volt érzékelhető, ahogy az egyébként a korábbi CSOK esetében jellemző volt.

Ugyanezt érzékelte Nagy Aloisia Andrea, a Balla Ingatlan Bel- és Észak-Budán aktív ingatlanközvetítője, aki szerint azt lehet mondani, hogy a CSOK-kal kapcsolatos várakozások nem igazolódtak be az év első hónapjaiban, mivel az új CSOK nem mozgatta meg különösebben a vevőket.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a dél-pesti területeken a vevők számára a családi házaknál 50-60 millió forint a lélektani határ, míg 30 millió forint a lakásoknál, de ha valaki CSOK Pluszt és egyéb támogatásokat igénybe véve szeretne vásárolni, akkor már az 50-60 millió forintos szint felett is nézelődnek. A probléma csak az, hogy nekik viszonylag alacsony a számuk.

De a CSOK Plusz Dél-Budán sem hozta azokat a számokat, melyeket sokan reméltek tőle. Az év első hónapjaiban mindössze néhány igénylővel találkoztak a Balla Ingatlan dél-budai irodájában - derült ki Nagy Csaba régiós vezető szavaiból.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt mondta, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély volt azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásároltak ingatlant, így a vevőket inkább a piaci kamatozású hitelek mozgatták. A helyzet az északi agglomerációban sem volt jobb: az állami támogatások itt sem igazán éreztetik hatásukat, már csak azért sem, mert túl magasak ehhez az ingatlanárak - tette hozzá a szakértő.

Ugyanezen okból az állami támogatások a Balatonnál sem nagyon pörgették az ingatlanpiacot. Mint Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodája ingatlanközvetítője elmondta, a támogatások igénybevételéhez jellemzően túl magasak a Balatonnál is az árak, hiszen Siófokon például egy újépítésű családi ház ára körülbelül 110 millió forintnál indul - tette hozzá.

Tényleg megéri megvenni a legolcsóbb apa-fia szetteket?

Manapság egyre népszerűbbek az összeöltözős családi fotózások, sőt, sokan már a hétköznapok során is szívesen viselnek lányaikkal vagy fiaikkal összepasszoló szetteket.
2024. 09. 15. 08:11
Megosztás:

Pécsen és Villányban is kínál programokat az Európai Bordalfesztivál

Négy ország énekegyüttese, több néptánccsoport és zenekar, valamint Berecz András népi énekes is fellép a Pécsen és Villányban zajló 28. Európai Bordalfesztiválon szeptember 20. és 22. között.
2024. 09. 15. 07:00
Megosztás:

Romániában csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések

Romániában 21 százalékkal csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések az év első hét hónapjában – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR) pénteken.
2024. 09. 15. 06:00
Megosztás:

Újabb nyolc vármegyében és a fővárosban is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Budapesten és további nyolc vármegyében oldja fel szeptember 15-től a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - tudatta a szervezet szombaton az MTI-vel.
2024. 09. 15. 05:00
Megosztás:

Az átlagosnál kétszer több hőségnap volt idén nyáron

Az idei nyáron az átlagosnál kétszer több hőségnapot regisztrált a HungaroMet Zrt., azaz olyan napot, amikor a legmagasabb hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokot.
2024. 09. 15. 04:00
Megosztás:

A keleti beruházásokra nyitott európai államok sokat profitálhatnak az új világgazdasági korszakból

A keleti beruházásokra nyitott európai államok sokat profitálhatnak az új világgazdasági korszakból, és a legjobb példa erre éppen Magyarország - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 09. 15. 03:00
Megosztás:

Te is 40 fokon szoktál mosni? Akkor jó nagy baromságot művelsz!

Milyen hőfokon szokott mosni? Ön is 40 fokon mos, ahogy a legtöbb magyar háziasszony (vagy háziúr)? Cikkünkben szakértő segítségével elemezzük, miért nem ez a legjobb választás, és hogyan takaríthatunk meg jelentős mennyiségű villamos energiát, ha a megfelelő hőmérsékleten mossuk ruháinkat, törölközőinket vagy ágyneműnket.
2024. 09. 15. 02:00
Megosztás:

Ha gázkonvektorral fűtenél, be ne kapcsold addig, amíg ezt le nem ellenőrzöd!

A fűtési szezon beköszöntével sokan készülnek arra, hogy újra beindítsák otthonukban a gázkonvektorokat. Bár ez egy hatékony és gyakran használt fűtési megoldás Magyarországon, nagyon fontos, hogy a fűtési szezon előtt néhány elengedhetetlen lépést megtegyünk a biztonság érdekében.
2024. 09. 15. 01:00
Megosztás:

Alig 2 nap alatt 200 ezer dollárt gyűjtött a MEMEBET, ebből egy kriptobálna 50 ezer dollárért vásárolt

Az Ethereum biztonságos, decentralizált hálózata által működtetett Memebet olyan játékélményt ígér, amely egyszerre átlátható és biztonságos. A platform még a Telegramhoz is csatlakozik, így nagyon könnyű használni. Ráadásul nem bonyolult a regisztráció, és nincsen KYC ellenőrzés sem.
2024. 09. 15. 00:01
Megosztás:

AI + Blockchain = Robbanásszerű növekedés! Ez az érme a technológiai befektetések jövője!

A mesterséges intelligencia és a blokklánc technológia kombinációja forradalmi ugrást ígér a technológiai befektetések terén. Az innovációk által megnyitott úton egy új digitális érme emelkedik ki, mint az éllovas. Ez a cikk bemutatja ennek a korszakalkotó kriptovalutának a potenciálját, és felfedi, mely digitális eszközök készülnek lenyűgöző növekedésre. Merülj el, és fedezd fel a technológiai befektetések jövőjét!
2024. 09. 14. 23:00
Megosztás:

Fektess be 200 dollárt ebbe az 5 kriptóba, és szeptember végére szerezhetsz akár 20 000 dolláros hozamot

Fedezd fel a jelentős nyereség lehetőségét azáltal, hogy kis összeget helyezel el stratégiailag bizonyos kriptovalutákban. Ez a cikk öt ígéretes digitális eszközt mutat be, amelyek értéke jelentősen növekedhet szeptember végére. Tudd meg, mely kriptók állnak készen lenyűgöző növekedésre, és miért kínálhatnak jövedelmező hozamot egy szerény, 200 dolláros befektetésre.
2024. 09. 14. 22:00
Megosztás:

Harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség a fővárosban

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség szintje Budapesten - közölte a főpolgármesteri hivatal szombaton az MTI-vel.
2024. 09. 14. 21:00
Megosztás:

Jövő pénteken kezdődik a háromnapos Miskolci Piknik

Jövő pénteken keződik a három napon át tartó Miskolci Piknik a vármegyeszékhelyen, ahol többek között a német lemezlovas, Alle Farben is fellép - közölték a szervezők.
2024. 09. 14. 20:00
Megosztás:

A szerb elnök jóváhagyta a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását

Visszaállíthatják Szerbiában a kötelező sorkatonai szolgálatot, az erről szóló jóváhagyást Aleksandar Vucic szerb elnök már alá is írta, de a kormánynak is jóvá kell hagynia.
2024. 09. 14. 19:00
Megosztás:

Szelektív csődhelyzeti besorolással tartja nyilván Ukrajnát az S&P

Megerősítette Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek szelektív csődhelyzeti (SD) besorolását az S&P Global Ratings, miután lezajlott az ukrán kormány által kezdeményezett eurokötvény-csereprogram.
2024. 09. 14. 17:00
Megosztás:

Létrejött a Magyar Fenntartható Befektetési és Pénzügyi Fórum

A fenntarthatóságot ténylegesen segítő hazai befektetések növelésre, a fenntarthatósági fordulat gyorsítására létrejött a Magyar Fenntartható Befektetési és Pénzügyi Forum (HuSiF) - közölte a fórum szervezője az Aquincum Sustainable Finance Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2024. 09. 14. 16:00
Megosztás:

Nemzetközi rendőr lovasverseny is lesz a Nemzeti Vágtán

Idén sok más program mellett nemzetközi rendőr lovasversenyt is rendeznek a Nemzeti Vágtán, amely október 4-től 6-ig zajlik a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.
2024. 09. 14. 15:00
Megosztás:

Pénzügyi döntést hozna? Erre mindenképpen figyeljen oda!

Kik azok a finfluenszerek és milyen tevékenységet végeznek? Hogyan képesek befolyásolni a fogyasztókat, és milyen kockázatokat rejthet a tevékenységük? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legújabb tájékoztatója. A versenyhatóság a Gondolja Végig Higgadtan információs sorozatában most a finfluenszerekre, vagyis azokra az influenszerekre hívja fel a fogyasztók figyelmét, akik a közösségi média felületeiken különböző pénzügyi eszközöket, szolgáltatásokat népszerűsítenek.
2024. 09. 14. 14:00
Megosztás:

Tovább csökkent a munkabalesetek száma Magyarországon

A munkabalesetek száma 2023-ban tovább csökkent Magyarországon, derül ki a nemzetgazdaság 2023. évi munkavédelmi helyzetéről szóló jelentésből. A munkabaleseti adatok pozitív változása a hazai munkakörülmények, a munkavégzés biztonságának további javulását, a kormány által kialakított munkavédelmi szabályozási környezet hatékonyságát mutatja, amelynek köszönhetően a halálos munkabalesetek száma is immár három éve folyamatos csökkenést mutat - tájékoztatott pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 09. 14. 13:00
Megosztás:

Egy hírhedt Ethereum kereskedő 5 millió dollárt költött NEIRO-ra és erre az ígéretes kripto ICO-ra

Egy merész lépés, amely felkeltette a kripto világ figyelmét: egy legendás Ethereum kereskedő 5 millió dollárt fektetett be a Neiro Ethereum (NEIRO) és a feltörekvő ICO, az ETFSwap (ETFS) projektjeibe. Ez a stratégiai befektetés kiemeli mindkét projekt hatalmas potenciálját, ahogy azok igyekeznek hullámokat kelteni a folyamatosan változó kriptovaluta piacon.
2024. 09. 14. 12:00
Megosztás: