Kiderült, mennyit költenek telefonra, tévére, mosógépre és laptopra a magyarok

Bár idén a hazai kiskereskedelem számos problémával küzd, az Euronics friss adatai alapján az üzletlánc vásárlói kétszer többet költöttek idén telefonokra és mobilkiegészítőkre, mint tavaly, de nőtt a tévékre és háztartási nagygépekre fordított átlagos összeg is. Az idei trendek érdekessége, hogy átlagban ugyanannyit költünk egy-egy elöltöltős mosógépre, mint automata kávéfőzőre, ha pedig tévévásárlásra kerül sor, a boltokban jellemzően drágább készülékeket választunk, mint a webshopban, viszont a slágerterméknek számító laptopok esetében fordított a helyzet.

Kiderült, mennyit költenek telefonra, tévére, mosógépre és laptopra a magyarok

A magyarországi kiskereskedelmi forgalom általános apadásával párhuzamosan az év első 10 hónapjában az Euronics tapasztalatai szerint is csökkent mind az egyes termékkategóriák által generált árbevétel, mind a vásárlások száma, viszont az egy-egy vásárlás során elköltött átlagos összeg – vagyis a kosárérték – több területen, így a háztartási nagygépek, a tévék és a telefonok szegmensében is emelkedett. Különösen ez utóbbi volt a látványos az Euronics forgalmában, hiszen itt a kosárérték egy év alatt több mint a kétszeresére ugrott.

Nem haltak még ki a nyomógombos telefonok sem

A telefon és mobilkiegészítő kategóriában az átlagos országos kosárérték – az egy évvel korábbi 46 ezer forint után – immár meghaladja az 56 ezer forintot, ami alól a leglátványosabb kivételt az északnyugat-magyarországi régió jelenti, a maga 60 ezer forinton felüli átlagával. A kategórián belül legnépszerűbb termékeknek természetesen az okostelefonok számítanak, e készülékekre átlagosan közel 100 ezer forintot költöttek az Euronics vásárlói az online felületen, míg a fizikai üzletekben a némileg olcsóbb készülékek jutottak nagyobb szerephez. Érdekesség, hogy a nyomógombos és az otthoni vezeték nélküli telefonokra is van még kereslet, ezek a tízezer forint körüli árkategóriát jelentik.

Az üzletekben veszik jobban a felültöltős mosógépeket

„Az Euronics forgalmában a legmeghatározóbb termékkategóriának a háztartási nagygépek – pl. hűtők, mosógépek – számítanak, de nagy a különbség az online és az offline csatornáink között. Míg a fizikai üzleteinkben ez a kategória az összbevétel több mint 40%-át hozza, addig a webshopunk esetében ez az arány jóval magasabb, meghaladja a 60%-ot is. Mennyiségben ugyanakkor a háztartási kisgépek – pl. kézi porszívók, mikrosütők – vezetnek: az online vásárlások bő felét, a bolti forgalom több mint 60%-át adják ezek a termékek” – mondta el Metykó Tibor, a vállalat marketing és kommunikációs igazgatója.

A nagygépek között az első három helyen mind az offline, mind az online csatornán megtalálhatóak az alulfagyasztós hűtők és az elöltöltős mosógépek, de míg a fizikai boltokban a felültöltős mosógépek, addig a webshopban a beépíthető sütők tartoznak még ide. A hűtők esetében egy-egy készülékre átlagosan 150-160 ezer forintot költenek a fogyasztók, a beépíthető sütők átlagára 114 ezer forint, az elöltöltős mosógépeké mintegy 134 ezer forint, a felültöltősöké pedig közel 118 ezer forint.

A háztartási kisgépek esetében a legnagyobb mennyiség a kézi porszívókból, mikrosütőkből és porzsák nélküli porszívókból fogyott, míg a webshopban kiemelkedően népszerűnek számítanak még az airfryerek – forrólevegős sütők – is. A kézi porszívók átlagára 62 ezer forint körül volt, a porzsák nélküli készülékek kevesebb mint feleennyibe kerültek, a mikrókra átlagosan 25-26 ezer forintot költöttek, míg az airfryerek közel 34 ezer forintot kóstáltak. Árbevétel szempontjából igazi sikerkategóriának számítanak még az automata kávéfőzők – itt az átlagár meghaladja a 134 ezer forintot.

Budapesten nagyobb összeget szánnak tévévásárlásra

A televíziók kategóriájában több érdekességet is mutat az Euronics statisztikája. Egyrészt az online csatornán darabszámban a legtöbb a közepes méretű, 40-43, illetve 44-50 collos képátlójú készülékekből, valamint a kisebb, 32 hüvelykes tévékből fogyott, viszont a legnagyobb árbevételt a 60”-asnál is nagyobb, 300 ezer forint feletti átlagárú televíziók hozták. A hagyományos üzletekben ehhez képest a mennyiségi top 3-ban a 44-50 collos tévék helyett az 55-58-as készülékek kaptak helyet, és ezek viszik a prímet az árbevétel terén is. 

A fizikai boltokban a 32”-es tévék 60 ezer forint feletti átlagára ötezerrel múlja felül az online csatornán mért értéket, de a 40-43 collos kategóriában is a drágább modellek jutnak nagyobb szerephez (online átlagár: 90 ezer forint, offline átlagár: 98 ezer forint). Ezzel szemben a 60 collosnál is nagyobb tévék esetében a webshopokban jellemzően drágább termékeket vásárolnak, mint az áruházakban, hiszen a 304 ezer forint feletti átlagár 70 ezerrel múlja felül az offline átlagot.

További érdekesség, hogy a fővárosban lett a legmagasabb a tévékre költött átlagos összeg: míg Budapesten átlagosan 139 ezer forintot adtak ki a vásárlók egy-egy készülékre, addig a skála másik végén szereplő Dél-Magyarországon csak 111 ezer forintot. Más termékkategóriáknál ilyen mértékű területi különbség nem tapasztalható.

A webshopban jobban fogynak a drágább laptopok

Az IT-kategóriában mind a fizikai üzletekben, mind a webshopban a laptopok számítanak a legnépszerűbb terméknek, viszont amíg az online csatornán az átlagár megközelíti a 250 ezer forintot, addig az offline értékesítések esetében ez nem éri el a 200 ezer forintot sem. Szintén nagy forgalmat generálnak a webáruházban a 14 ezer forint körüli átlagárú wifis kamerák, valamint a 25 ezer forint átlagárú tintasugaras nyomtatók, az Euronics üzleteiben pedig még a wifi-routerek is slágernek számítanak.

 

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a magyar tőzsde

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az elemző szerint.
2024. 04. 23. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 23. 09:00
Megosztás:

Veszteséges volt a tavalyi év a román fuvarosok számára

A romániai teherfuvarozókat 2023-ban 2,55 milliárd euró kár érte a schengeni csatlakozás elmaradása miatt - közölte a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR) hétfőn.
2024. 04. 23. 08:30
Megosztás:

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, melyre maguk mellé hívják az egész országot, mert mint írják: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.” Mint felhívják rá a figyelmet, csak lokális választ adhatunk a globális problémákra. Ez a válasz a 10 millió Fa szerint, hogy legyen Magyarország Európa legzöldebb országa.
2024. 04. 23. 07:35
Megosztás:

Az UniCredit gondol a látássérült ügyfeleire is

A Mastercarddal való partnerség részeként az UniCredit minden - betéti, hitel- és prepaid - kártyáját Mastercard Touch Card kártyára cseréli, amely megkönnyíti a bankolást a vakok és gyengénlátók számára - közölte a pénzintézet hétfőn.
2024. 04. 23. 07:30
Megosztás: