Kizárólag megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemet nyitott Dabason a Prohuman cégcsoport

Jelentős tartalékot jelenthet a magyar munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Ezért is nyitott a Prohuman cégcsoport Dabason kizárólag fogyatékosággal élőket foglalkoztató csomagolóüzemet, ahol már 55 kolléga végez értékteremtő munkát. Magyarország piacvezető HR szolgáltatója így immár irodái mellett öt telephelyen és egy call centerben dolgozik megváltozott képességű dolgozókkal országszerte.

Kizárólag megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemet nyitott Dabason a Prohuman cégcsoport

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára, Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere és Tóth Ágnes, a Prohuman Zrt. vezérigazgatója hivatalosan megnyitotta a Prohuman dabasi csomagolóüzemét, ahol a telephelyvezető kivételével csak megváltozott munkaképességű munkavállalók dolgoznak. A telephelyre tavaly nyáron kezdték el toborozni a dolgozókat, mára 55 főre bővült a létszám, a következő hetekben pedig további 5-10 főt szeretnének felvenni.

Az ország piacvezető HR szolgáltatója Dabassal együtt öt telephelyen dolgozik megváltozott munkaképességű kollégákkal (Csepelen, Karcagon, Újlengyelben és Miskolcon). Az üzemek mellett Miskolcon működik a vállalat Esélyteremtő Híváskoordinációs Központja, ahol immár közel 100 munkatárs dolgozik, és a Prohuman irodáiban is igyekszik szellemi munkakörökben megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni.

„Célunk, hogy lehetőséget teremtsünk a megváltozott munkaképességű embereknek a munka világába való visszatérésre, valamint megerősítsük bennük, hogy munkájuk fontos és értékteremtő – mondta el a dabasi telephely megnyitóján Tóth Ágnes. – Mivel a dinamikusan változó munkaerőpiacon egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkavállalók felkészültsége, kompetenciája, a munkalehetőség biztosítása mellett kollégáink képzésével is foglalkozunk új dabasi telephelyünkön, hogy a megszerzett tudást hosszú távon is kamatoztatni tudják.”

Az elmúlt években jelentősen növekedett a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának aránya Magyarországon, immár 140-150 ezer érintett honfitársunk tartja fenn magát és családját munkával – arányuk azonban még mindig elmarad az EU-s átlagtól, ahol 50% a foglalkoztatási arány a körükben. A Prohuman szerint fontos, hogy minél több cég foglalkozzon ezzel a lehetőséggel, különösen a jelenlegi, munkaerőhiányos helyzetben.

„Az elmúlt bő egy évtizedben több mint kétszeresére nőtt a megváltozott munkaképességű emberek körében a foglalkoztatási ráta, és mára meghaladta a 40%-os szintet. Ugyanakkor még mindig elmaradunk az EU 50%-os átlagától, így van bővülési potenciál – tette hozzá Tóth Ágnes. – Ha teljes megoldást nem is, tartalékot biztosan jelent a magyar munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek bevonása. Noha sok vállalatnál tartanak tőle, hogy túlságosan nehéz lenne megfelelni a követelményeknek, a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő honfitársaink értékes és hatékony tagjai lehessenek a csapatunknak. Ezt tapasztaljuk Dabason is.”

Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere elmondta: „A Duna-Tisza közén vagyunk, az ország szívében, ahol az elmúlt évszázadok viharai sok viszontagságot hoztak. Ahogy egy közösség életében, gyakran egy ember életében is olyan helyzet állhat elő, amikor újra kell kezdeni. Ilyen, amikor valakinek megváltozik a munkaképessége. A munka ugyanis több, mint jövedelemszerzés; az önbecsülésünket és önértékelésünket is szolgálja. Ez a munkahely, amelyet ma átadunk, közel 60 embernek biztosítja ezeket, 60 családnak segít a megélhetésben. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása helyi érdek, társadalmi érdek és üzleti érdek is. Hálásak vagyunk, hogy mindez Dabason valósulhat meg, és továbbra is partnerek leszünk ebben.”

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az üzleti életben is egyre természetesebb, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók szerves részei a gazdaságnak. Itt, Dabason is látjuk, hogy az általuk végzett precíz munka határidő, minőség és ár tekintetében is maximálisan versenyképes. Értékteremtő foglalkoztatásuk ösztönzése állami feladat is, ezért Magyarország kormánya évente több mint 70 milliárd forinttal támogatja az megváltozott munkaképességűeket alkalmazó vállalkozásokat, köztük a Prohuman cégcsoportot is.”

Varsó műholdprogramra vesz fel hitelt az EIB-től

Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján.
2024. 05. 21. 04:00
Megosztás:

Az okos pénz ezeket a kriptókat keresi most, te is?

Ahogy a kriptopiac továbbra is egy közelgő bikapiacot vár, az ügyes befektetők tokeneket halmoznak fel, hogy növeljék portfóliójukat a piacon. Tekintettel a fellendülési potenciáljukra, a Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) kereskedési volumene növekedést mutatott. Ebben a háttérben egy új piaci szereplő, a KangaMoon (KANG) megmutatta, hogy potenciálisan az egyik legjobb altcoinná válhat a piacon.
2024. 05. 21. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás: