Költözés lakáshitellel: ekkora korszerű ingatlanra lehet elég 35 millió forint

Jelentős választékkal találkozhatnak azok, akik ingatlaneladásból származó 25 milliós összeget egészítenék ki 10 millió forintos lakáshitellel annak érdekében, hogy korszerű ingatlant vásároljanak. Budapesten a XX., XXI. és XXIII. kerületben majdnem 50 négyzetméteres jó minőségű lakást lehet venni 35 millióból. Az V. kerületben viszont legfeljebb 22 négyzetméteres korszerű ingatlan jön ki ugyanekkora összegből. A fővároson kívüli piacon pedig Tihanyban, Püspökmolnáriban és Balatonszemesen legfeljebb 19-24 négyzetméterre elég 35 millió forint. A másik végletet képviseli egyebek mellett Kunmadaras, Biharnagybajom, ahol akár 400-500 négyzetméteres jó állapotú, felújított, újszerű vagy új építésű ingatlant is lehetne vásárolni ennyi pénzből, ha lenne ekkora ingatlan a kínálatban.

Költözés lakáshitellel: ekkora korszerű ingatlanra lehet elég 35 millió forint

A fokozatosan csökkenő kamatok, valamint a januártól érvénybe lépő 7,3 százalékos thm-plafon miatt egyre többen veszik fontolóra a költözést. Az ingatlan.com adatai alapján ezeket a döntéseket sokan a karácsonyi időszakban hozzák meg, ami januárban rendszerint keresleti és látogatottsági csúcsot okoz az ingatlanhirdetési portálon. Az ingatlan.com és a money.hu ezért azt vizsgálta meg, hogy egy ingatlan eladásából befolyó 25 millió forint és egy 10 millió forintos lakáshitel, azaz összesen 35 millió forint mire elegendő, ha valaki jó minőségű és korszerű ingatlant szeretne vásárolni ennyi pénzből.

Továbblépés havi 80 ezerből

“A lakásárak között nagyon nagy a szórás, de a 35 millió forintos keret még az országon belül legdrágábbnak számító Budapest több városrészében is elég lehet egy jó minőségű garzonlakásra, a fővároson kívüli piacon pedig megyétől függően akár korszerű családi házban is gondolkodhatnak a költözést tervezők” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője a kilátások kapcsán arról beszélt, hogy 2024-ben javulhat a gazdasági környezet, aminek következtében a lakáshitelkamatok még lejjebb ereszkednek. “Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a törlesztőrészlet, a januártól életbe lépő 7,3 százalékos önkéntes thm-plafont figyelembe véve kevesebb mint 80 ezer forintos törlesztőrészletet jelentene. Ez pedig az idei első háromnegyed évre vonatkozó országos átlagbérnek alig több mint 20 százaléka. Ráadásul könnyen lehet, hogy a legkedvezőbb banki ajánlatok között lesznek olyanok, amelyek jövőre megközelítik a lélektani határt jelentő 6 százalékos kamatszintet.” - tette hozzá a szakember.

Országos toplista

A fővároson belül a 35 millió forint a legdrágább, V. kerületben legfeljebb 22 négyzetméteres korszerű lakásra elég. Ugyanakkor a XX., a XXI. és XXIII. kerületben 48-49 négyzetméteres jó minőségű lakás is kijön ekkora összegből.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy a Veszprém vármegyében - a Balaton partján lévő - Tihanyban mindössze 19 négyzetméter jön ki 35 millió forintból. A Vas vármegyei Püspökmolnáriban 21 négyzetméterrel, a Somogy vármegyei - szintén Balaton-parti - Balatonszemesen pedig 22 négyzetméterrel lehet számolni, ha valaki jó állapotú, felújított, újszerű vagy új építésű ingatlant keres.

A másik végletet képviseli többek között a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras, a Békésben található Hunya vagy a Hajdú-Biharban lévő Biharnagybajom esetében 400-500 négyzetméteres korszerű ingatlan is beleférne a 35 milliós keretösszegbe, ha lenne ekkora ingatlan a kínálatban.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás: