Körforgás a lízingpiacon: a zöldebb megoldás?

Az operatív lízing, más néven tartós bérlet egyre népszerűbb autófinanszírozási forma a vállalatok körében, mivel egyszerű és költséghatékony: az autó a flottakezelő tulajdonában marad, így a lízingbe vevő áfamentesen jut hozzá, emellett a magán és üzleti célra is használt céges járművek esetében a bérleti díj áfájának legalább 50 százaléka is visszaigényelhető.

Körforgás a lízingpiacon: a zöldebb megoldás?

A futamidő végén pedig a konstrukció újabb előnye jelentkezik: a bérlőnek nem kell aggódnia a maradványérték miatt, és az eladásba sem kell energiát fektetnie - mindez a tulajdonos, azaz a flottakezelő rizikója. Gyakran felmerülő kérdés ugyanakkor az operatív lízing kapcsán, hogy vajon mivel jár fenntarthatósági szempontból, ha a cégek mindig új autókat szereznek be, amelyeket pár évig használnak, majd ”leejtenek” a használtautó-piacra, ezzel autófelesleget termelve. Az utóbbi években azonban számos olyan megoldást dolgoztak ki a lízingszolgáltatók, amelyekkel más konstrukcióknál fenntarthatóbb lehet a tartós bérlet. Ezekről nyújt áttekintést a legnagyobb hazai flottakezelő, az ALD Automotive | LeasePlan összeállítása.

Egy autó több élete

A lízingelt flottaautók élete nem csak addig tart, ameddig a gépjármű az első tulajdonosánál van. A tartós bérlet futamideje a legtöbb esetben 3-5 évet ölel fel, az ALD Automotive | LeasePlan adatai szerint is jellemzően 4 évesen érkeznek vissza a céghez az autók. „Az elmúlt években gyakran érte a flottakezelőket az a kritika, hogy nem fenntartható szolgáltatást nyújtanak, hiszen 4 évente újautó vásárlásra ösztönzik a cégeket. Hazánk legnagyobb flottaszolgáltatójaként az elmúlt évek során kulcsfontosságúnak tartottuk, hogy valóban fenntartható megoldások kialakításával rácáfoljunk erre a kritikára” – mondja Pesti Tímea, az ALD Automotive | LeasePlan vezérigazgatója. A cég a fiatal, keveset futott, futamidő lejárta előtt visszakerülő autókat gyakran átteszi rövidtávú lízingflottájába, ahonnan már 1 hónapra is bérelhető autó az operatív lízing összes előnyével. Ezzel gyakorlatilag egy új életciklust biztosít az adott autónak. Mindez azért is előnyös a cégeknek, mert a rugalmas flottából így akár elektromos autót, kisbuszt vagy dobozos autót is bérelhetnek, attól függően, hogy éppen mire van szükségük, így nem szükséges egy-egy rövidebb időszakra új autót beszerezni.

Hosszabb távú bérlet

Kényszer szülte, de fenntarthatósági szempontból vonzó megoldás, ha a cégek tovább használják az autókat, mint az eredetileg szerződött futamidő: „A COVID-járvány alatt vált népszerűvé a lízingszerződések hosszabbítása, amikor nem mertek belevágni a cégek új, hosszú távú elköteleződésekbe, később pedig a szállítási nehézségek miatt került előtérbe ez a lehetőség. Az új autók drágulása miatt azóta is sokan halogatják a beszerzéseket, így továbbra is népszerű mindez az ügyfelek körében" – mondja Pesti Tímea, hozzátéve: a szerződés hosszabbítása mellett a cégek úgy is kitolhatják az autók lízingéletét, hogy a visszakerülő autókból választva használtautó-lízingre szerződnek kedvezőbb havi díj mellett. Ehhez hasonló megoldás az ún. Driver Sales, amikor a lízingszolgáltató lehetőséget ad az autóhasználók – tehát nem a cég, hanem maguk a sofőrök – számára, hogy a szerződés lejártakor megvásárolják az általuk használt gépjárművet.

Lízingcégtől használt autót

A LeasePlan, még az ALD Automotive-val történő összeolvadást megelőzően, 2018-ban használtautó-szalont is nyitott, ahol viszonteladók mellett már magánszemélyek számára is értékesíti a céges lízingszerződések végén beérkező, jó állapotú, garantáltan és visszakövethetően szervizelt autókat – ezzel újabb életciklust adva nekik. „Azelőtt kizárólag viszonteladó partnereknek, aukciókon értékesítettük a sokszor tökéletes állapotban lévő, 4 éves autókat. Ezek további életútját azonban nem tudtuk így lekövetni, mostanra viszont az eladásra kínált használtautóink nagy többségét saját szalonunkban értékesítjük, ami a nyitás óta közel 7000 gépjárművet jelent” – mondja Pesti Tímea. Az ismert szerviztörténetben természetesen a benne foglalt javítások, alkatrész-, folyadék- és szűrőcserék is fontosak, de már maga a szervizeltetés ténye is árulkodó: ha az autó előző tulajdonosa vette a fáradságot, és rendszeresen, a gyártó által előírt időközönként vagy adott kilométerenként elvitte az autót szervizre, biztosak lehetünk abban is, hogy lelkiismeretes, az autójáról gondoskodó tulajdonossal van dolgunk. Ez pedig nem csupán a hosszú életű, megbízható autó, de egyúttal a fenntarthatóság záloga is.

Folytatódik a nyáriasan meleg idő

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban is mindössze 20 fokig csökken a hőmérséklet. Szombaton egy érkező hidegfront hozhat némi felfrissülést - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 06. 16. 21:00
Megosztás:

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás: