Különleges ingatlanok a piacon - hogyan lehet hatékonyan eladni őket?

Sokan fantáziálnak arról, hogy dombházban, kastélyban vagy épp egy régi vízimalomban élik le az életüket és akad néhány elszánt ember, aki meg is valósítja ezt. A különleges ingatlanok mindig rejtenek kockázatot, hiszen nem lehet a bevált receptek szerint felújítani, korszerűsíteni, berendezni vagy épp eladni. Ez utóbbi szakértőjével, a különleges ingatlanok értékesítésében nagy tapasztalattal rendelkező Korompay Ritával, a GDN Ingatlanhálózat Völgyvidék - Etyek irodájának tulajdonosával beszélgettünk.

Különleges ingatlanok a piacon - hogyan lehet hatékonyan eladni őket?

Szabályok és lehetőségek

Egészen másként kell nekiállni egy betonozott óvóhely vagy egy stég eladásának, mint egy családi ház vagy panellakás értékesítésének. Minden esetben körbe kell járni, hogy vannak-e és ha igen milyen szabályok vonatkoznak az adott ingatlanra. Egy stég esetében tudni kell, hogy vontatható-e, ha igen hogyan, egy kastélynál a műemléki védelemmel, a különleges építési szabályokkal is tisztában kell lenni, ahogy az sem mindegy, hogy egy birtok a földtörvény hatálya alá esik-e vagy sem - sorolja a példákat a szakértő. Nem ritka az sem, hogy szakértőket kell bevonni a felmérés folyamatába - emeli ki Korompay Rita.

Értékbecslés másként

Hagyományosan az értékbecslés alapja, hogy megnézzük a hasonló ingatlanok milyen áron keltek el. A különleges ingatlanoknál azonban gyakran nem találhatóak hasonlító adatok, ilyenkor jön jól az értékbecslői gyakorlat. Meg kell vizsgálni építési szempontból az épületet: mennyiből lehetne ma létrehozni egy ilyet, mennyibe kerülne az újjáépítése. Fel kell mérni a földterületet, ha tartozik a birtokhoz a vizes részeket és persze a házat magát, ezeknek van egy négyzetméter ára, így meg tudunk határozni egy konkrét összeget - avat be a különleges ingatlanok árazási módszerébe a GDN etyeki irodájának tulajdonosa.

Nyomozó és ingatlan szakértő

A fent leírt módszerhez az információkat, adatokat és az épületben vagy területben rejlő lehetőségeket felmérni nem egyszerű és gyakran nem egy emberes feladat. Korompay Rita építésszel, földmérővel és jogásszal dolgozik együtt, ha egy nehezebben árazható ingatlan kerül a látókörébe. A különlegességek eladása általában nem egy gyors folyamat, bár sok az érdeklődő, épp a ritkaság miatt, a döntésig nehezebben jutnak el az emberek, egy évnél hosszabb időbe is telhet a vevő megtalálása. Kivéve, amikor valaki épp ilyet keres! Korompay Rita ingatlan szakértő elmesélte, hogy akadt olyan megbízójuk, aki kifejezetten vízimalmot keresett, amit lakóingatlanná alakíthat. Az építészmérnök régi álma valósult meg, amikor az etyeki GDN iroda talált neki egy átalakítható, működővé tehető malmot a patakparton.

Minden eset más és mégis egyforma

Minden különleges ingatlannál fontos az előzetes felmérés és hogy mindent írásba kell foglalni. Ez ugyan jelentősen megnöveli a tranzakcióval járó adminisztratív terheket, ugyanakkor tiszta helyzetet teremt, megelőzve ezzel a félreértéseket és a későbbi vitás helyzeteket. Szintén közös az ilyen ingatlanoknál, hogy erősen szűrni kell az érdeklődőket, hiszen sokan csak kíváncsiskodnak vagy átgondolatlanul vágnak bele az ingatlanvásárlásba. Az álmodozók kiszűrése nemcsak azért fontos, hogy ne kelljen naponta megtekintésre kísérni az embereket, akikben nincs vételi szándék, hanem azért is lényeges, hogy a vevőt megmentsük a rossz döntéstől. Sokan kergetek egy álomképet, amit azon a helyen nem lehet vagy jelentős kiadásokkal jár megvalósítani.

Nehezebb és mégis

Egy különleges ingatlan eladása több munkát és nagyobb odafigyelést igényel, ugyanakkor sok esetben kifejezetten érdekes feladat - szögezi le a szakértő. Nem elég, ha valaki sokat látott már az ingatlanpiacon, szükség van a megfelelő tudással rendelkező együttműködőkre és személyes elkötelezettségre is. Korompay Rita például minden általa értékesített ingatlan esetében beleképzeli magát a vevő helyébe, kigondolja ő hogyan hasznosítaná, miként élne az adott épületben, ezzel tudja segíteni a vevő jelölteket is. Nem meglepő, hogy sokan, akik megörökölnek egy ritka adottságokkal rendelkező ingatlant kifejezetten őt keresik.

Fontos leszögezni, hogy a különleges ingatlanok eladásánál duplán igaz, hogy szakértő segítség nélkül nem vagy nagyon sok nehézséggel lehet értékesíteni őket, így érdemes egy kifejezetten ezen a területen tapasztalattal bíró szakértőt felkeresni.

Világhírű ukrán balett-társulat debütál Budapesten

Pjotr Iljics Csajkovszkij Diótörő című balettjének feldolgozását adja elő a világhírű ukrán társulat, az Ukrainian Classical Ballet december 22-én a Budapest Kongresszusi Központban.
2024. 09. 16. 11:00
Megosztás:

Másfél éves mélyponton az amerikai hozamok, visszatért a 394-es szint köré a forint

A múlt héten az EKB a papírforma szerint másodszor is csökkentette az irányadó kamatszintet.
2024. 09. 16. 10:30
Megosztás:

Idei legerősebb hetüket zárták az amerikai piacok

A tengerentúli részvények pénteken az év legjobb hetét zárták, miután a kifejezetten kedvezőtlen előző heti esés nagy részét korrigálták a piacok.
2024. 09. 16. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel zárták a hetet a nyugat-európai tőzsdék

A páneurópai Stoxx600 index 0,7%-os növekedéssel zárta a pénteki kereskedést. Az összes nyugat-európai tőzsde növekedett, élén a DAX 1,0%- os emelkedésével, melyet a FTSE100 és a CAC40 0,4%-os pozitív teljesítménye követett.
2024. 09. 16. 09:30
Megosztás:

Ezeket ellenőrzi a rendőrség egy héten át

Az ország egész területére kiterjedő ellenőrzést tart a rendőrség ezen a héten a közutakon, elsősorban azt vizsgálják, hogy az autósok becsatolják-e a biztonsági öveket, a motorosok pedig használnak-e bukósisakot.
2024. 09. 16. 09:00
Megosztás:

A Dogecoin és WIF bálnák Raboo indulását várják, amelytől 10 000%-os növekedést prognosztizálnak

A DOGE árrobbanását követően olyan mémérmék, mint a Dogwifhat kerültek reflektorfénybe, és jelentős értéknövekedést tapasztaltak. Azonban a piac az utóbbi időben lelassult, így a befektetők most a következő nagy mémérmét keresik, amely hatalmas robbanás előtt állhat.
2024. 09. 16. 08:27
Megosztás:

Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben

Spanyolország nyomatékosan visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben - közölték spanyol külügyi források az EFE spanyol hírügynökséggel vasárnap, reagálva arra, hogy a dél-amerikai országban terrorista vádakkal őrizetbe vették két állampolgárát.
2024. 09. 16. 08:00
Megosztás:

Kriptovaluták vagy hagyományos befektetések? Melyikkel nyerhetsz többet?

A befektetők körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés: kriptovaluták vagy hagyományos befektetések hozhatnak nagyobb nyereséget? Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes alaposan megfontolni, melyik illik jobban a pénzügyi céljaidhoz és kockázatvállalási hajlandóságodhoz.
2024. 09. 16. 07:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 16. 06:00
Megosztás:

Innovációk a sportfogadások világában

A sportfogadás már régóta a szórakozás egyik legizgalmasabb formája, de az utóbbi években hatalmas változás történt a színtéren.
2024. 09. 16. 05:15
Megosztás:

Ursula von der Leyen uniós segítséget ajánl

Együttérzését fejezte ki vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Kelet-Közép-Európában pusztító árvizek károsultjaival és áldozataival, valamint uniós segítséget ajánlott.
2024. 09. 16. 05:00
Megosztás:

Titkos pénzügyi trükkök: Így takaríts meg több ezer forintot havonta!

A mai gazdasági környezetben egyre többen keresik azokat az apró, de hatékony módszereket, amelyekkel csökkenthetik havi kiadásaikat és több pénzt tehetnek félre.
2024. 09. 16. 04:00
Megosztás:

Hollandiában egyre több a becsületbűntény

Hollandiában a rendőrség egyre több olyan bűntényről szerez tudomást, amelyekben az indíték a család "becsületének" vélt megsértése, és az áldozatok szinte minden esetben nők - írta pénteken a NOS napilap.
2024. 09. 16. 03:00
Megosztás:

Novemberi nyugdíjemelés - mitől függ az emelés mértéke?

A novemberi nyugdíjkorrekció nem automatikus, annak ellenére, hogy az előző években a magyar nyugdíjasok megszokhatták, hogy év közben, különösen novemberben, szükség volt a nyugdíjak kiigazítására.
2024. 09. 16. 02:00
Megosztás:

Mit Jelent az "M" Betű a tenyereden? Tenyérjóslás kisokos

A tenyérjóslás, vagy más néven chiromantia, ősi gyakorlat, amely az emberi kéz vonalai és alakzatai alapján próbálja megfejteni az egyén jellemét, sorsát és jövőjét. Az egyik legérdekesebb jelenség, amely sokak tenyerében megfigyelhető, az "M" betű formációja, amelyet a tenyér különböző vonalai hozhatnak létre.
2024. 09. 16. 01:00
Megosztás:

Tart a mém érmék sikere, a Popcat ötödével emelkedett, a Pepe Unchained összegyűjtött 13 millió dollárt

A mém érmék piaca a hétvégéhez közeledve is folytatta az emelkedést, pedig sokan azt hitték, hogy az e heti emelkedő árfolyam csak egy átmeneti fellendülés lesz. A piaci tőkeérték alapján a top 10 mém érme mindegyike emelkedett az elmúlt 24 órában, élén a Popcat érmével. A Solana-alapú mém érme csak a csütörtöki napon 19 százalékot emelkedett.
2024. 09. 16. 00:01
Megosztás:

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint, vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig az ÖBB leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.
2024. 09. 15. 22:00
Megosztás:

Íme 5 RWA kriptovaluta, amelyek gazdaggá tesznek és megszabadítanak a 9-től 5-ig tartó robottól

Eleged van a napi ingázásból és a merev munkarendből? Fedezz fel olyan úttörő kriptoeszközöket, amelyek képesek megváltoztatni az életed. Ezek a rejtett digitális kincsek lehetőséget kínálnak a pénzügyi szabadságra, és segíthetnek kitörni a hétköznapi, 9-től 5-ig tartó munkából. Olvass tovább, hogy megtudd, melyik érmék állnak készen a robbanásszerű növekedésre a valós eszközöket (RWA) képviselő kriptók világában.
2024. 09. 15. 21:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 15. 20:00
Megosztás:

1 dollár alatti kriptók, amelyekből 1 milliárd dolláros portfóliót lehet építeni - Szakértők az XLM, LUNC és CYBRO mellett tették le a voksukat

Néhány kriptovaluta, amely kevesebb mint egy dolláros árfolyamon kereskedik, jelentős érdeklődést váltott ki a szakértők körében. A Stellar (XLM), a Terra Classic (LUNC) és a Cybro (CYBRO) a legkiemelkedőbb választások közé tartoznak. Ezek a kriptók ígéretes hozamokat kínálnak, és a következő nagy lehetőségként tűnhetnek fel egy milliárd dolláros portfólió építésében. Tudd meg, miért tartják ezeket az érméket érettnek a növekedésre.
2024. 09. 15. 19:00
Megosztás: