Lehet könnyűszerkezetes is a CSOK Pluszos ingatlan - mennyibe kerülnek most ezek a házak?

Egy hagyományos házépítéshez képest sokkal hamarabb beköltözhetőek a könnyűszerkezetes házak, amelyek a CSOK Pluszra jogosultaknak is jó alternatívát jelenthetnek. Hiszen a megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkező könnyűszerkezetes lakóingatlanokra a bankok többsége kamattámogatott hitelt is nyújt - derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából. A könnyűszerkezetesként eladásra kínált használt budapesti lakóingatlanok esetében 850 ezer forint, Pest vármegyében 628 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken pedig várostól függően 285-712 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Lehet könnyűszerkezetes is a CSOK Pluszos ingatlan - mennyibe kerülnek most ezek a házak?

Akik számára lényeges a minél gyorsabb költözés, illetve nyitottak a hagyományostól eltérő lakóingatlanok felé is, azoknak jó alternatívát nyújthatnak a könnyűszerkezetes vagy készházak. A könnyűszerkezetes ingatlanok előnye lehet még a viszonylag kedvezőbb ár is, azonban a minőségi alapanyagokból épült készházak esetében olyan hatalmas különbség nincs a téglaházak árához viszonyítva. Felmerül a kérdés, hogy hitel segítségével hogyan finanszírozhatóak, és az állami támogatások, kamattámogatott hitelek miként vehetőek igénybe ezekre az ingatlanokra.

Így fogadhatják el fedezetként a bankok a könnyűszerkezetes házakat, a CSOK Plusz hitelhez is  

“Egy hagyományos ház építéséhez képest jóval hamarabb elkészülnek a könnyűszerkezetes, előregyártott elemekből összeszerelhető, felépíthető házak. Vannak, akik azért mondanak le a könnyűszerkezetes házról, mert azt gondolják, hogy a bankok nem fogadják el lakáshitel fedezeteként, különösen az államilag támogatott kedvezményes hitelekhez, például a CSOK Pluszhoz. Azonban a CSOK Pluszról szóló jogszabály nem tartalmaz az ingatlan szerkezetének típusára vonatkozó megkötéseket, így a könnyűszerkezetes házak esetében is igénybe vehető a kamattámogatott lakáshitel, amennyiben az adott ingatlan az elvárt minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és a CSOK Plusz ingatlanra vonatkozó feltételeinek megfelel - legyen szó akár építésről, akár ingatlanvásárlásról” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Már a legtöbb magyarországi lakossági bank nyújt hitelt erre az ingatlantípusra, ugyanakkor a feltételek különbözőek lehetnek a hitelintézeteknél. Van például olyan bank, amelyiknél csak a 10 évnél fiatalabb könnyűszerkezetes házak jöhetnek szóba, míg más pénzintézet az építés dátumától függetlenül elfogadja a könnyűszerkezetes elemekből készült lakóházakat fedezetként. Általában szükség van az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő, jellemzően ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ engedélyek benyújtására - különösen építési hitel esetén. Építési hitelek esetén változó az is, hogy adott bank a szakaszos folyósítást az építésnél egyébként szokásos készültségi fokok szerint valósítja meg, vagy csak magasabb készültségi fok elérésénél folyósít a könnyűszerkezetes ingatlanoknál. 

“Ugyanakkor mindig az a döntő, hogy az ingatlan az értékbecslő szakmai véleménye alapján elfogadható legyen a hitel fedezeteként. A korszerű, az építésügyi szabályoknak megfelelő könnyűszerkezetes házakat nem utasítják el a bankok” - fogalmazott Korponai Levente. 

Mennyibe kerülnek a könnyűszerkezetes házak Budapesten és vidéken? 

“A CSOK Pluszra jogosultaknak figyelniük kell arra, hogy bár az új építésű vagy a használt könnyűszerkezetes házak egyaránt alkalmasak lehetnek a hitel fedezetére, a kedvezményes hitelből nem lehet a telekvásárlást finanszírozni. A könnyűszerkezetes ingatlanok azért jelenthetnek lehetőséget a saját otthonról álmodozók számára, mert állami támogatásokat is igénybe lehet venni az építkezésre, de a kivitelezés költségei jóval kedvezőbbek.” - emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A szakember azt is elmondta, hogy az eladó lakóingatlanok kínálatában szereplő könnyűszerkezetes házak értéke jellemzően 20-25 százalékkal elmarad a téglaépítésűekétől, de jelentős különbségek vannak az árakban. 

Budapesten például a használt könnyűszerkezetes házak átlagos négyzetméterára 850 ezer forint. A XI. kerületben 800 ezer forint, de akad olyan városrész - a XII. és a XVI. kerület -, ahol négyzetméterenként 1,1 és 1,8 millió forint kínálják eladásra ezeket.

Pest vármegyében 628 ezer forintos átlagár jellemzi a könnyűszerkezetes használt ingatlanokat. Ezen belül Szigetszentmiklóson például 794 ezer forintért kínálják eladásra a tulajdonosok, de Szigethalom és Szigetmonostor 600 ezer forint alatti árral rendelkezik. 

A vármegyeszékhelyeken is széles a skála. Győrben például 712 ezer forintos négyzetméteráron szerepelnek a kínálatban a használt könnyűszerkezetes házak. Kecskeméten viszont csupán 600 ezer, míg Miskolcon csak 285 ezer forint. 

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás:

Donald Trump árnyékos oldala - érdemes megnézni azt is...

The Dark Side of The Moon: vagy más néven a Trump trade árnyékos oldalát láthattuk a tegnapi napon.
2024. 07. 19. 03:00
Megosztás:

Mi van az ALDI-s hűtőkben? Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.
2024. 07. 19. 02:00
Megosztás:

Az áram ára 10-szeresére ugrott néhány óra alatt! A nagy meleg miatti fogyasztás növekedése az ok

2024. július 18-án este 20 és 21 óra között 999 eurós megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi áramár alakult ki HUPX magyar áramtőzsdén, ami a nagy meleg mellett az időjárástól független erőművek európai szinten való fejlesztésének elmaradása és az elégtelen tárolókapacitás számlájára írható fel.
2024. 07. 19. 01:00
Megosztás:

A The Meme Games előértékesítése percek alatt 100 000 dollárt gyűjtött - A 2024-es párizsi olimpia hivatalos mém érméjévé válhat?

A The Meme Games ($MGMES) tokenben találkozik a degen mém érme mánia és a 2024-es olimpia szellemisége. A befektetőknek vásárlás után a tér öt legnagyobb projektje közül ki kell választaniuk kedvenc mém érme versenyzőjüket.
2024. 07. 19. 00:01
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás: