Lehet könnyűszerkezetes is a CSOK Pluszos ingatlan - mennyibe kerülnek most ezek a házak?

Egy hagyományos házépítéshez képest sokkal hamarabb beköltözhetőek a könnyűszerkezetes házak, amelyek a CSOK Pluszra jogosultaknak is jó alternatívát jelenthetnek. Hiszen a megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkező könnyűszerkezetes lakóingatlanokra a bankok többsége kamattámogatott hitelt is nyújt - derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából. A könnyűszerkezetesként eladásra kínált használt budapesti lakóingatlanok esetében 850 ezer forint, Pest vármegyében 628 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken pedig várostól függően 285-712 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Lehet könnyűszerkezetes is a CSOK Pluszos ingatlan - mennyibe kerülnek most ezek a házak?

Akik számára lényeges a minél gyorsabb költözés, illetve nyitottak a hagyományostól eltérő lakóingatlanok felé is, azoknak jó alternatívát nyújthatnak a könnyűszerkezetes vagy készházak. A könnyűszerkezetes ingatlanok előnye lehet még a viszonylag kedvezőbb ár is, azonban a minőségi alapanyagokból épült készházak esetében olyan hatalmas különbség nincs a téglaházak árához viszonyítva. Felmerül a kérdés, hogy hitel segítségével hogyan finanszírozhatóak, és az állami támogatások, kamattámogatott hitelek miként vehetőek igénybe ezekre az ingatlanokra.

Így fogadhatják el fedezetként a bankok a könnyűszerkezetes házakat, a CSOK Plusz hitelhez is  

“Egy hagyományos ház építéséhez képest jóval hamarabb elkészülnek a könnyűszerkezetes, előregyártott elemekből összeszerelhető, felépíthető házak. Vannak, akik azért mondanak le a könnyűszerkezetes házról, mert azt gondolják, hogy a bankok nem fogadják el lakáshitel fedezeteként, különösen az államilag támogatott kedvezményes hitelekhez, például a CSOK Pluszhoz. Azonban a CSOK Pluszról szóló jogszabály nem tartalmaz az ingatlan szerkezetének típusára vonatkozó megkötéseket, így a könnyűszerkezetes házak esetében is igénybe vehető a kamattámogatott lakáshitel, amennyiben az adott ingatlan az elvárt minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és a CSOK Plusz ingatlanra vonatkozó feltételeinek megfelel - legyen szó akár építésről, akár ingatlanvásárlásról” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Már a legtöbb magyarországi lakossági bank nyújt hitelt erre az ingatlantípusra, ugyanakkor a feltételek különbözőek lehetnek a hitelintézeteknél. Van például olyan bank, amelyiknél csak a 10 évnél fiatalabb könnyűszerkezetes házak jöhetnek szóba, míg más pénzintézet az építés dátumától függetlenül elfogadja a könnyűszerkezetes elemekből készült lakóházakat fedezetként. Általában szükség van az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő, jellemzően ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ engedélyek benyújtására - különösen építési hitel esetén. Építési hitelek esetén változó az is, hogy adott bank a szakaszos folyósítást az építésnél egyébként szokásos készültségi fokok szerint valósítja meg, vagy csak magasabb készültségi fok elérésénél folyósít a könnyűszerkezetes ingatlanoknál. 

“Ugyanakkor mindig az a döntő, hogy az ingatlan az értékbecslő szakmai véleménye alapján elfogadható legyen a hitel fedezeteként. A korszerű, az építésügyi szabályoknak megfelelő könnyűszerkezetes házakat nem utasítják el a bankok” - fogalmazott Korponai Levente. 

Mennyibe kerülnek a könnyűszerkezetes házak Budapesten és vidéken? 

“A CSOK Pluszra jogosultaknak figyelniük kell arra, hogy bár az új építésű vagy a használt könnyűszerkezetes házak egyaránt alkalmasak lehetnek a hitel fedezetére, a kedvezményes hitelből nem lehet a telekvásárlást finanszírozni. A könnyűszerkezetes ingatlanok azért jelenthetnek lehetőséget a saját otthonról álmodozók számára, mert állami támogatásokat is igénybe lehet venni az építkezésre, de a kivitelezés költségei jóval kedvezőbbek.” - emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A szakember azt is elmondta, hogy az eladó lakóingatlanok kínálatában szereplő könnyűszerkezetes házak értéke jellemzően 20-25 százalékkal elmarad a téglaépítésűekétől, de jelentős különbségek vannak az árakban. 

Budapesten például a használt könnyűszerkezetes házak átlagos négyzetméterára 850 ezer forint. A XI. kerületben 800 ezer forint, de akad olyan városrész - a XII. és a XVI. kerület -, ahol négyzetméterenként 1,1 és 1,8 millió forint kínálják eladásra ezeket.

Pest vármegyében 628 ezer forintos átlagár jellemzi a könnyűszerkezetes használt ingatlanokat. Ezen belül Szigetszentmiklóson például 794 ezer forintért kínálják eladásra a tulajdonosok, de Szigethalom és Szigetmonostor 600 ezer forint alatti árral rendelkezik. 

A vármegyeszékhelyeken is széles a skála. Győrben például 712 ezer forintos négyzetméteráron szerepelnek a kínálatban a használt könnyűszerkezetes házak. Kecskeméten viszont csupán 600 ezer, míg Miskolcon csak 285 ezer forint. 

A Monero (XMR) elveszítette erejét, élesen zuhant az árfolyama, a Mantle (MNT) és a Meme Moguls (MGLS) viszont optimista jövőt lát

Ahogy a kriptopénzek a medve és bika piaci tendenciák között ingadoznak, a Monero (XMR) komoly veszteséget szenvedett, az árából az utóbbi hetekben jelentősen veszített. Közben a Mantle (MNT) és a Meme Moguls (MGLS) tokenek robbanásszerű piaci aktivitást mutatnak, ami jelentős emelkedési trendet jelez. A Meme Moguls, amely már most is nagy port kavar a piacon, az első befektetőknek már több mint 120%-os megtérülést hozott, ami a jelenlegi DeFi érmék között a legjobbak közé emeli. További részletek lentebb.
2024. 02. 28. 08:07
Megosztás:

A Temut vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít - tájékoztatta a nemzeti versenyhatóság kedden az MTI-t.
2024. 02. 28. 08:00
Megosztás:

Indul a GINOP harmadik szakasza

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 02. 28. 07:30
Megosztás:

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás: