Lezárultak az önkormányzati szűrőprogramok: a résztvevők közel 40%-ánál magas koleszterinszintet mértek

Európában és Magyarországon is komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Előbbi esetén a lakosság 37 százaléka, míg idehaza 49 százaléka veszti életét ilyen jellegű egészségügyi probléma miatt[1]. Egy friss kutatás eredményei alapján azonban – a magas halálozási arány ellenére – még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra, pedig egy időben felfedezett és kezelt betegség akár életet is menthet. A Novartis számára kiemelten fontos, hogy ezt tudatosítsa az emberekben, ezért idén ősszel szűrőprogram-sorozatot indított a székesfehérvári, győri és szegedi önkormányzatokkal együttműködve. Az ingyenes alkalmakon ujjbegyes vérvizsgálatokat végeztek, melyekből kiderült, hogy a résztvevők közel 40%-ának magas a koleszterinszintje, így további vizsgálatokra lenne szüksége.

Lezárultak az önkormányzati szűrőprogramok: a résztvevők közel 40%-ánál magas koleszterinszintet mértek

Számos klinikai vizsgálat és kutatás igazolja, hogy a magas LDL koleszterinszint összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Azonban, ha sikerül az LDL értékét alacsonyabb szintre szorítani, és ott is tartani, kisebb lehet a rizikója a szív- és érrendszeri probléma bekövetkezésének[2]. A tévhitekkel ellentétben a magas koleszterinszint nem feltétlenül csak az egészségtelen életmódra vezethető vissza, sok esetben örökletes betegségről van szó, így lehetséges, hogy sokan nincsenek is tisztában az érintettségükkel. Éppen ezért nagyon fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, hiszen egy időben felfedezett eltérés és a megfelelő kezelés akár életet is menthet

Ezt szeretné tudatosítani a magyar lakosságban a Novartis is. A cég célkitűzései között szerepel ugyanis, hogy felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hosszú távon komoly népegészségügyi kockázatokkal járhatnak. A vállalat idén ősszel ingyenes szűrőprogramsorozatot indított az ország több pontján. A szegedi, székesfehérvári és győri önkormányzatokkal együttműködve összesen 9 alkalommal várták ujjbegyes koleszterinszint mérésekkel az érdeklődőket. A szűréseken összesen több mint 1000 magyar lakoson végezték el a vizsgálatot, amelyből közel 400 főnél mutattak ki magas koleszterinszintet. Őket tovább is küldték a részletesebb eredményeket mutató vénás vérvételre. Ezen a későbbi vizsgálaton eddig közel 70-en vettek részt, és a megjelentek közel 14 százaléka már lipid-csökkentő terápián van. Mindez ugyancsak azt igazolja, hogy milyen nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre és a szűréstudatosság népszerűsítésére.

A Novartis azt is szerette volna feltérképezni, vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek ódzkodnak a szűrővizsgálatoktól, ezért novemberben ezzel kapcsolatban egy felmérést[3] is végzett a lakosság körében. A leggyakrabban visszaköszönő indok (55 %), ami miatt az emberek nem szeretnek szűrésekre járni az volt, hogy nehéz az állami egészségügyi rendszerben időpontot kapni a szűrővizsgálatokra. Ezzel párhuzamosan a válaszadók közel 40%-a azzal (is) magyarázza a szűrővizsgálatok kihagyását, hogy a magánintézményekben drágák a szűrővizsgálatok, nincs pénzük ezt kifizetni. 33% egyszerűen azért nem vesz részt az orvosok által ajánlott szűrővizsgálatokon, mert nem szeret orvoshoz járni,  17 %-uk pedig nincs tisztában azzal, hogy milyen szűrővizsgálatok, milyen gyakorisággal, mely korosztálynak javasoltak. 13 % vélekedik úgy, hogy amíg a betegségnek nincs fizikai tünete, addig nem lehet komoly baja, 11 % pedig nem biztos benne, hogy a szűrővizsgálatok segítségével meg tudják előzni a betegségeket. 9 % azért nem megy el, mert tart az eredményektől, és további 5 % indokolja a szűrővizsgálatok kihagyását azzal, hogy nincs rá ideje.

“Mind a szűrőprogramokon megjelentek vizsgálatainak az eredményeiből, mind a kutatásban résztvevők válaszaiból az látszik, hogy az emberek sok esetben nem elég tudatosak a saját egészségükkel kapcsolatban. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy időben fény derüljön egy-egy betegségre és még a kezdeti stádiumban elkezdődhessen a megfelelő terápia, kezelés.” – mondta Maria Tilman, a Novartis Hungária kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője, majd hozzátette: “A Novartisnál különös figyelmet fordítunk az emberek edukálására és arra, hogy tudatosítsuk bennük: elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok. Ezért is kezdtük meg az együttműködést idén ősszel a szegedi, székesfehérvári és győri önkormányzatokkal. Az eredmények minket is megleptek, és még inkább beigazolták számunkra, hogy milyen fontosak a hasonló kezdeményezések. Bízunk benne, hogy a jövőben még több város önkormányzatával működhetünk majd együtt, és az ország más pontjaira is eljuttathatjuk a szűrőprogramot”.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás: