Lezárultak az önkormányzati szűrőprogramok: a résztvevők közel 40%-ánál magas koleszterinszintet mértek

Európában és Magyarországon is komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Előbbi esetén a lakosság 37 százaléka, míg idehaza 49 százaléka veszti életét ilyen jellegű egészségügyi probléma miatt[1]. Egy friss kutatás eredményei alapján azonban – a magas halálozási arány ellenére – még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra, pedig egy időben felfedezett és kezelt betegség akár életet is menthet. A Novartis számára kiemelten fontos, hogy ezt tudatosítsa az emberekben, ezért idén ősszel szűrőprogram-sorozatot indított a székesfehérvári, győri és szegedi önkormányzatokkal együttműködve. Az ingyenes alkalmakon ujjbegyes vérvizsgálatokat végeztek, melyekből kiderült, hogy a résztvevők közel 40%-ának magas a koleszterinszintje, így további vizsgálatokra lenne szüksége.

Lezárultak az önkormányzati szűrőprogramok: a résztvevők közel 40%-ánál magas koleszterinszintet mértek

Számos klinikai vizsgálat és kutatás igazolja, hogy a magas LDL koleszterinszint összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Azonban, ha sikerül az LDL értékét alacsonyabb szintre szorítani, és ott is tartani, kisebb lehet a rizikója a szív- és érrendszeri probléma bekövetkezésének[2]. A tévhitekkel ellentétben a magas koleszterinszint nem feltétlenül csak az egészségtelen életmódra vezethető vissza, sok esetben örökletes betegségről van szó, így lehetséges, hogy sokan nincsenek is tisztában az érintettségükkel. Éppen ezért nagyon fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, hiszen egy időben felfedezett eltérés és a megfelelő kezelés akár életet is menthet

Ezt szeretné tudatosítani a magyar lakosságban a Novartis is. A cég célkitűzései között szerepel ugyanis, hogy felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hosszú távon komoly népegészségügyi kockázatokkal járhatnak. A vállalat idén ősszel ingyenes szűrőprogramsorozatot indított az ország több pontján. A szegedi, székesfehérvári és győri önkormányzatokkal együttműködve összesen 9 alkalommal várták ujjbegyes koleszterinszint mérésekkel az érdeklődőket. A szűréseken összesen több mint 1000 magyar lakoson végezték el a vizsgálatot, amelyből közel 400 főnél mutattak ki magas koleszterinszintet. Őket tovább is küldték a részletesebb eredményeket mutató vénás vérvételre. Ezen a későbbi vizsgálaton eddig közel 70-en vettek részt, és a megjelentek közel 14 százaléka már lipid-csökkentő terápián van. Mindez ugyancsak azt igazolja, hogy milyen nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre és a szűréstudatosság népszerűsítésére.

A Novartis azt is szerette volna feltérképezni, vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek ódzkodnak a szűrővizsgálatoktól, ezért novemberben ezzel kapcsolatban egy felmérést[3] is végzett a lakosság körében. A leggyakrabban visszaköszönő indok (55 %), ami miatt az emberek nem szeretnek szűrésekre járni az volt, hogy nehéz az állami egészségügyi rendszerben időpontot kapni a szűrővizsgálatokra. Ezzel párhuzamosan a válaszadók közel 40%-a azzal (is) magyarázza a szűrővizsgálatok kihagyását, hogy a magánintézményekben drágák a szűrővizsgálatok, nincs pénzük ezt kifizetni. 33% egyszerűen azért nem vesz részt az orvosok által ajánlott szűrővizsgálatokon, mert nem szeret orvoshoz járni,  17 %-uk pedig nincs tisztában azzal, hogy milyen szűrővizsgálatok, milyen gyakorisággal, mely korosztálynak javasoltak. 13 % vélekedik úgy, hogy amíg a betegségnek nincs fizikai tünete, addig nem lehet komoly baja, 11 % pedig nem biztos benne, hogy a szűrővizsgálatok segítségével meg tudják előzni a betegségeket. 9 % azért nem megy el, mert tart az eredményektől, és további 5 % indokolja a szűrővizsgálatok kihagyását azzal, hogy nincs rá ideje.

“Mind a szűrőprogramokon megjelentek vizsgálatainak az eredményeiből, mind a kutatásban résztvevők válaszaiból az látszik, hogy az emberek sok esetben nem elég tudatosak a saját egészségükkel kapcsolatban. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy időben fény derüljön egy-egy betegségre és még a kezdeti stádiumban elkezdődhessen a megfelelő terápia, kezelés.” – mondta Maria Tilman, a Novartis Hungária kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője, majd hozzátette: “A Novartisnál különös figyelmet fordítunk az emberek edukálására és arra, hogy tudatosítsuk bennük: elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok. Ezért is kezdtük meg az együttműködést idén ősszel a szegedi, székesfehérvári és győri önkormányzatokkal. Az eredmények minket is megleptek, és még inkább beigazolták számunkra, hogy milyen fontosak a hasonló kezdeményezések. Bízunk benne, hogy a jövőben még több város önkormányzatával működhetünk majd együtt, és az ország más pontjaira is eljuttathatjuk a szűrőprogramot”.

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás: