Lopott autót vett egy magyar család egy kereskedőtől: így védekezhetnek a használtautó-vásárlók a lopott jármű vásárlásától

Használt jármű vásárlása potenciális kockázatokat rejt magában, a járművezetők csalárd eladók áldozatául eshetnek, és komoly problémákkal szembesülhetnek. Nemrég Magyarországon is napvilágot látott egy történet egy családról, akik egy márkakereskedéstől használt autót vásároltak, amelyről később kiderült, hogy lopott.

Lopott autót vett egy magyar család egy kereskedőtől: így védekezhetnek a használtautó-vásárlók a lopott jármű vásárlásától

A carVertical autóipari szakértője szerint az ilyen bűncselekmények minden európai országban gyakoriak, ezért fontos, hogy a lopott autó megszerzésének kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsük.

Senki sem vállal felelősséget a lopott autóért

Bár sok vásárló bízik a márkakereskedésekben a magáneladókkal szemben, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kereskedőktől való autóvásárlás automatikusan biztonságos. A közelmúltban történt esetben a család 7 éves hitelt vett fel, hogy egy budapesti márkakereskedéstől vásároljon járművet.

Az autót úgy regisztrálták, ahogyan azt általában szokták, anélkül, hogy gyanút fogtak volna, hogy valami baj lehet. Hamarosan azonban megkereste őket a rendőrség, mivel a járművet lopottnak jelentették be, és a törvény szerint vissza kell adni a jogos tulajdonosnak.

Sem a márkakereskedés, sem a lopott autót regisztrálni engedő állami hatóságok nem vállaltak felelősséget a kialakult helyzetért. A család egyetlen módja, hogy visszakapja nehezen megkeresett pénzét, ha beperli a márkakereskedést és a kormányt. A nyomozás azonban időt és türelmet igényel, így nem számíthatnak arra, hogy egyhamar visszakapják a befektetésüket.

A lopott járműadatok cseréjének elmulasztásának valódi költségei

A lopott autók gyakran kerülnek másik országba, mivel a kormányok nem cserélnek járműadatokat. Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője szerint az egy országban maradó autókat általában szétszerelik és alkatrésznek adják el. A fent említett történetben azonban nem ez a helyzet.

"Nem mindennap fordul elő, hogy egy lopott autót ugyanabban az országban adnak el. Ez azt bizonyítja, hogy a lopási adatok cseréje a különböző intézmények között időbe telhet, és a vevőknek óvatosnak kell lenniük, amikor kezet fognak az eladóval" - mondja Buzelis.

Bár a lopott autók száma Magyarországon a 2015-ös 2407 esetről 2021-re 561-re csökkent, évente több száz autós veszíti el járművét. 

Gépkocsi lopás kalkulátor segítségével kiszámolhatod melyik autó márka a tolvajok kedvence, melyiket lopják legszívesebben.

A vásárlóknak további intézkedéseket kell tenniük a lopott autók elkerülése érdekében

Ez a konkrét eset egy jelentős problémára világított rá: a helyi intézmények nem feltétlenül rendelkeznek időben a járművekkel kapcsolatos összes adattal, mivel azokat fel kell dolgozni, és különböző rendszereken és adatbázisokon kell átmenniük.

"Amikor egy új tulajdonos megpróbál regisztrálni egy lopott autót, általában ekkor derül ki, hogy az adott jármű eltűnt, és a rendőrség közbelép. Ez azonban nem így történt. Ez a történet értékes tanulsággal szolgál a többi vásárló számára is: ne bízzanak meg gondolkodás nélkül a kereskedőkben, és tegyenek intézkedéseket saját védelmük érdekében az autó alapos átvizsgálásával, beleértve az alvázszám ellenőrzését is. Úgy tűnik, ha a vásárlók nem ellenőrzik maguk egy autó előéletét, akkor senki sem fogja" - magyarázza Buzelis.

A lopott járművek összetett világában egy tény tagadhatatlan: az ilyen bűncselekmények hatása messze túlmutat az anyagi veszteségen. Szomorúan emlékeztet arra, hogy közösségeink nem védtelenek az autólopásokkal szemben, és hangsúlyozza az állandó éberség és az innovatív biztonsági intézkedések szükségességét.

Hogyan kerülje el, hogy lopott járművet vásároljon?

Buzelis szerint, amikor használt autót vásárolnak egy márkakereskedéstől vagy magáneladótól, a vásárlóknak a lehető legtöbb kérdést kell feltenniük a jármű múltjáról. A valódi eladóknak alapos tájékoztatást kell tudniuk nyújtani.

Fontos ellenőrizni, hogy az autó valóban a tulajdonosé-e, a forgalmi engedélyek, a karbantartási adatok és a biztosítási papírok ellenőrzésével. A vevőknek azt is ellenőrizniük kell, hogy a dokumentumokban szereplő alvázszám megegyezik-e a jármű karosszériáján szereplővel. Az alvázszámot több helyen is bepecsételik az autón, és mindegyiknek meg kell egyeznie.

A különböző járműtörténeti platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megadják egy autó alvázszámát, és ellenőrizzék annak előéletét, beleértve a lopási adatokat is. Ezeket az információkat több ország bűnüldöző szerveitől, biztosítótársaságoktól, autószervizektől és más intézményektől gyűjtik össze.

A fizikai sérülések is jelezhetik, hogy az autót ellopták, ezért a vásárlóknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ajtózárakat és a karosszéria egyéb részeit.

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás: