Ma már „büntetőkamat” a thm-plafon

Januárban még csodaszámba ment, ma már lényegében büntetőkamatnak számít, ha valaki a bankok és a kormány által kötött megállapodás 7,3 százalékos thm-plafonján kap lakáshitel-ajánlatot a bankjától. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hetek még ádáz kamatcsökkentési lázat hoznak majd, így aki ki tud várni, havonta több ezer forintot, a futamidő egészében pedig milliókat tud spórolni.

Ma már „büntetőkamat” a thm-plafon

Másfél hónappal ezelőtt vezették be a bankok a kormányzattal kötött megállapodás alapján a 7,3 százalékos teljes hiteldíj mutató (thm) plafont, de mára azt kell mondanunk, hogy aki a fenti kamatszint mellett kap lakáshitel ajánlatot, az lényegében már „büntetőkamaton” veszi fel a hitelét - kommentálta Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a pénzintézetek kamatváltozásait.

A szakember arra emlékeztetett, hogy a piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb thm szint már 120 bázisponttal van a thm-plafon mértéke alatt. Egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetén egy átlagjövedelemmel rendelkező család jelenleg öt banknál is (UniCredit, Gránit, MagNet, Raiffeisen és Erste Bank) 7 százalék alatti thm-mutató mellett tud lakáshitel felvenni.

A lakáshitel kamatok szintje a BiztosDöntés.hu szakértője szerinti ma már inkább 6 százalék felé mutat. Az UniCredit speciális ajánlata már 6 százalék alatti (5,85%-os) kamatról indul, a Gránit Bank általánosan elérhető lakáshitelének kamata pedig a mai naptól 6,18 százalék, így a standard ajánlatok közül elsőként a Gránit Bank ajánlata csúszott be a 6,5 százalékos thm-szint alá.

Ez a fenti példában szereplő adatokkal számolva azt jelenti, hogy a thm-plafon szintjénél is 12 000 forinttal kisebb, 146 400 forintos havi törlesztőrészlettel tud számolni az, aki nem január első napjaiban állt sorba a fenti kondíciójú lakáshitelért. A teljes visszafizetendő hitel összeg pedig közel hárommillió forinttal 35,1 millió forintra olvadt. (A konstrukció szerint az UniCredit speciális ajánlatánál a havi törlesztőrészlet nem éri el a 143 ezer forintot, a teljes hitelteher 34,3 millió forint.)

Még érdemes kivárni

Gergely Péter szerint a pénzintézetek szemmel láthatóan egymásra licitálnak a kamatcsökkentésekben és a következő 1-2 hónapban kamatszintek már a piaci verseny miatt süllyedhetnek tovább. A szakértő szerint épp ezért a hitelfelvételt tervezőknek így nagyobb tér nyílik és ha a finanszírozási feltételekben jól tudnak megállapodni az eladóval, akkor további tízezreket spórolhatnak egy-egy hitelfelvételnél akár annak köszönhetően is hogy 2-3 héttel később nyújtják be a hitelkérelmüket.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a hitelkiváltásban gondolkodóknak pedig mindenképpen érdemes kivárniuk, hiszen egy-két hónapnyi, pár ezer forinttal magasabb törlesztőrészleten bevállalt törlesztéssel a futamidő fennmaradó részére lényegesen kisebb törlesztőrészlettel számolhatnak. Ha a thm-szint 6 százalékra esik vissza - amire a szakértő szerint március hónapban bizonyosan számítani lehet - abban az esetben az az ügyfél, aki tavaly áprilisban a jegybank által kimutatott 8,93 százalékos átlagos thm-szint mellett vett fel hitelt, havi 36 000 forinttal kisebb törlesztőrészlettel számolhat és a teljes visszafizetendő összeg 9 millió forinttal lehet kevesebb mint a hitelfelvételekor. 

Jönnek a hitelkiváltó ajánlatok

Ezek a törlesztési feltételek már bőven fedezetet teremtenek arra, hogy a hitelnyújtáskor kapott kedvezmények visszafizetése ellenére is jobban jöjjenek ki az ügyfelek. Ráadásul - vélekedett Gergely Péter - a következő hetekben szinte bizonyosan megjelennek majd azok a banki ajánlatok, amelyek akár a saját banknál felvett hitel olcsóbbra váltását segítik a korábban magas kamatozás mellett hitelt felvevő ügyfeleknek.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a tavasz végére ugyanakkor 5-6 százalék közötti thm-szintek mellett beállhat majd a piac, onnantól a hitel mellé adott kedvezményekre terelődhet majd át a banki verseny, hiszen a kamatszintekben már nehéz lesz merész huszárvágásokat tenni.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: