Magyar nyugdíjas vagy? Akkor dolgozz a nyugdíj mellett is!

Számos tényező befolyásolhatja azt, hogy egy magyar nyugdíjasnak szüksége van-e további munkára a nyugdíj mellett, hogy meg tudjon élni.

Magyar nyugdíjas vagy? Akkor dolgozz a nyugdíj mellett is!

Miért kell dolgoznia sokszor egy magyar nyugdíjasnak?

- Nyugdíj összege: A nyugdíj összege alapvető fontosságú. Ha valaki alacsony összegű nyugdíjat kap, az nehezebb helyzetbe hozhatja pénzügyileg, mivel a napi szükségleteket nehezebb fedezni.

- Életszínvonal és költségek: A megélhetés költségei különbözőek lehetnek Magyarországon. Az életkörülmények és az életszínvonal eltérőek lehetnek az ország különböző területein. Egy magasabb költségű városban vagy régióban élő nyugdíjasnak több pénzre lehet szüksége a megélhetéshez.

- Egyéb kiadások: Egészségügyi, lakhatási és egyéb kiadások is befolyásolhatják a nyugdíjasok pénzügyi helyzetét. Egészségügyi problémák esetén az orvosi költségek megnövekedhetnek.

- Infláció: Az infláció hatással van a pénz értékére, és hosszú távon a nyugdíj is kevésbé lehet értékes. Az alacsony nyugdíjak esetén az infláció még nagyobb terhet róna a nyugdíjasokra.

dühös nyugdíja

- Hosszabb élettartam: Az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és ez azt jelenti, hogy a nyugdíj mellett hosszabb ideig kell megélni a megtakarításokból vagy a nyugdíjból.

- Kevés megtakarítás: Ha valakinek kevés megtakarítása van a nyugdíj mellett, akkor kénytelen lehet tovább dolgozni, hogy kiegészítse a jövedelmét.

- Korai nyugdíjazás: Ha valaki korábban nyugdíjba vonul, a nyugdíj összege általában kisebb lesz, és hosszabb ideig kell fenntartani azt.

Az említett tényezők mindegyike vagy egy kombinációja okozhatja azt, hogy egy magyar nyugdíjasnak szüksége van további munkára a nyugdíj mellett. Az állam szociális segélyeket és támogatásokat is nyújthat a rászorulóknak, de ezek is változók és különbözőek lehetnek az egyéni körülményektől függően.

Ön is kérhet havi 8000 Ft-ony nyugdíjemelést, ITT írtunk róla.

Az időskori pénzügyi tervezés és megtakarítások fontosak lehetnek annak érdekében, hogy az emberek méltó és komfortos életet élhessenek nyugdíjas éveikben.

Mindenki békés, nyugalomban, egészségben és pénzügyi biztonságban töltött nyugdíjas évekről álmodik, azonban mégsem teszünk következetes lépéseket ennek érdekében. Erre mutat rá az OTP Nyugdíjpénztár 2023-ban készített kutatása is. 

Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók 39 százaléka szerint a jövő kiszámíthatatlan, bármit is teszünk, nem tudunk rá felkészülni, és csupán 47 százalék gondolja úgy, hogy pont a kiszámíthatatlanság miatt kell félretenni.

kedves boldog nyugdíjas nő

A maradék 3 százalék szerint, pedig nincs ok az aggodalomra, a jövő kiszámítható. Azonban nyugdíjas éveink közelebb vannak, mint gondolnánk, a jövő pedig valóban kiszámíthatatlan, ezért nem árt előre tervezni, hogy elkerüljük a nemvárt, kellemetlen helyzeteket.

A magyarok 53 százaléka a mostaninál több időt szánna a hobbijára.

Szintén ennyien utaznának, 48 százalék a családdal, unokákkal töltene több időt, és csak a megkérdezettek 17 százaléka döntene a munka mellett.

Az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából azonban látható, hogy a felnőtt korosztálynak mindössze csak az ötöde tervez hosszú távra és készül valamilyen öngondoskodási formával nyugdíjas éveire.

Ennek ellenére mégis mindenki dédelget álmokat nyugdíjas éveire vonatkozóan. Ki az aktív, ki inkább a passzív pihenést helyezné előtérbe, de egy biztos: minél előbb kezdünk el félretenni, annál nagyobb esélyünk van a tervezett programok biztos, gondtalan megélésére.

Mindenki eljátszott már a nyugdíjas évek gondolatával...

Ha szeretnénk, hogy idős korunkban is aktívak maradjunk, érdemes időben, már ma megtenni az első lépést!

„A takarékoskodást azonban nem lehet elég korán kezdeni. Érdemes már fiatalon következetesnek lenni, hiszen így nem egyszerre, nagy összegben kell félretenni, ráérünk kis lépésekben, apránként is” – mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. „Csak tűzzünk ki egy adott összeget – legyen ez akár csak pár ezer forint –, amit minden hónapban félreteszünk, ezzel is kikövezve a boldog, nyugalomban töltött nyugdíjas évekhez vezető utunkat. Később még hálásak leszünk magunknak” – tette hozzá.

Mennyi pénzre lesz szükségünk nyugdíjas korunkban? Milyenek a nyugdíjkilátások, mi okoz bizonytalanságot a nyugdíjas éveket illetően?

A megkérdezettek 30 százaléka szerint havi 200-300 ezer forint elegendő lesz a megélhetéshez. 23 százalékuk ennél többre, 300-400 ezer forintra tippel, 24 százalék pedig még ennél is többre, 400 ezer forint felé lövi be az összeget.

A lakosság 32%-a úgy gondolja, hogy legalább 65 éves korukig kell majd dolgozniuk. 24% feltételezi azt, hogy 65-70 éves korukra is átnyúlik a munka és további 21% azon sem lepődne meg, ha 70 éves korukig, vagy még azután is dolgozniuk kellene. A megkérdezetteknek csupán 6%-a gondolja úgy, hogy már 60 éves kora előtt befejezheti a munkát.

A jelenleg gazdaságilag aktív válaszadók pesszimistán vélekednek nyugdíjkilátásaikról, a megkérdezett korosztály 56%-a attól tart, hogy a nyugdíjas éveiben más segítségére fog szorulni anyagilag. 54% számára a bizonytalanság oka az a gondolat, hogy az egészségügyi kiadásait nem fogja tudni önerőből finanszírozni.

idős nyugdíjas ember

További 37% amiatt aggódik, hogy nem lesz képes a későbbiekben mindent megadni a családjának, és csupán 11% az aránya azoknak, akik nem éreznek bizonytalanságot.

A nem nyugdíjas korú magyar felnőtt lakosság 55 százaléka egyáltalán nem bízik abban, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszútávon fenntartható lenne és csupán 2 százalék az aránya azoknak, akik bíznak benne teljesen. Ezért kell saját kezünkbe venni a jövőnket, és fontos, hogy az állami nyugdíjak mellett megtakarítással is rendelkezzünk.

Azonban minél később kezdünk el takarékoskodni, annál többet kell félreraknunk és annál kisebbek lesznek a hozamaink. A nyugalmunk és anyagi stabilitásunk érdekében érdemes hosszú távú pénzügyi tervet készíteni és bebiztosítani magunkat. Minél előbb lépünk az öngondoskodás útjára, annál kevésbé leszünk kiszolgáltatva váratlan helyzeteknek.

Nyugdíjasok is kedvelik a kriptó befektetést, ITT mutatjuk melyiket.

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás:

Az agráriumban továbbra is biztosított az erő a haladáshoz

Az új pályázatok forrásainak felhasználása révén 2900 milliárd forintból újulhat meg az agrárium. A támogatások célja, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar Európa élvonalába kerüljön - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Szatmári cégcsoport beruházásának átadóján kedden Jászladányban a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 29. 11:30
Megosztás: