Magyarország a horgászok országa

Magyarországon mindig is népszerű sportnak számított a horgászat. A közkedvelt szabadidősport a világjárvány óta még népszerűbb lett, ahogy sokan kaptak rá vagy tértek vissza ehhez a természetközeli kikapcsolódási formához. Mit érdemes tudni a horgászat magyarországi helyzetéről, és mire számítson, aki szeretne belevágni?

Magyarország a horgászok országa

Versenysport és szabadidős tevékenység

A horgászat egyszerre közkedvelt szabadidősport és egy nagyon komoly tudást és technikai felszereltséget igénylő versenysport. Magyarország pedig kiemelkedő az utóbbiban: a magyar válogatottak számos alkalommal győzedelmeskedtek világversenyen. De a pecázás nemcsak a versenyzésről szól: az elmúlt évek során a vízpartokon elszaporodott bottartók, etetőanyagos vödrök és itt-ott felbukkanó egy-egy pontymatrac az ékes bizonyíték rá, hogy a 21-dik századi rohanós világban is van igény erre a természetes kikapcsolódási formára.

Van hol horgászni itthon

Mi magyarok igazán el vagyunk látva természetes vizekkel: nemcsak Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton a miénk, itt van a Duna, a Tisza, no meg a rengeteg holtág, víztározó és mesterséges horgásztó is. A sokféle különböző víz pedig minden horgászmódszer űzésére lehetőséget teremt: lehet kuttyogatni a Dunán, bojlizni számos remek tavon (Maconkai-tó, Pölöskei-tó és társai), a nyugati, illetve északkeleti országrészek pedig kiváló legyes vizekkel szolgálnak. A klasszikus fenekező horgászat, a finomszerelékes horgászat, a pergetés és az egyéb hagyományos módszerek pedig szinte akárhol űzhetők. Van miből választani tehát!

horgászat

Pár érdekes számadat

A horgászatot nem űzők számára meghökkentő számok következnek. A 2023-as adatok alapján a regisztrált horgászok száma elérte a 870 ezer főt! Emellett majdnem minden 20. magyarnak van érvényes állami horgászjegye, ami szintén egy megsüvegelendő szám. Az országban 160 ezer hektárnyi természetes víz áll rendelkezésre, ezen felül pedig számtalan mesterséges vízfelület is várja a halfogásra viszkető magyarokat.

Milyen halfajokra horgászunk a legtöbbet?

A magyar horgászok többsége a békés halakat, ezen belül is főképp a pontyot, amurt, kárászt, illetve keszegféléket igyekszik horogra csalni. A fenekező, illetve finomszerelékes módszerek mellett sokan horgásznak ragadozó halakra: a legtöbben süllőre és csukára mennek, bár a balin, a harcsa és a domolykó horgászatának is vannak rajongói. A legyező horgászok pedig általában a domolykó mellett a szivárványos és sebes pisztrángot szeretnék elcsípni. Persze ennél sokkal több halfajta él a hazai vizekben, de talán a fenti fajok kerülnek leggyakrabban szákba (a sajnos gyakori, invazív törpeharcsa mellett).

Mire van szükséged, ha horgászni szeretnél?

Az első lépés, hogy regisztrálj a HORINFO rendszerben, amely után tudsz igényelni Magyar Horgászkártyát. (Ez a dokumentum mindenkinek kötelező, kivéve, ha az adott naptári évben nem töltöd be a 15. életévedet, külföldi állampolgár vagy, vagy csak 90 napos turista állami horgászjegyet szeretnél.) Ha korábban nem vizsgáztál le, akkor ezen túl le kell tenned egy horgászvizsgát is, hogy tisztában legyél a horgászatra vonatkozó szabályokkal, például a tilalmi időkkel. Ha ez megvan, ki kell váltanod az állami horgászjegyet és fogási naplót az adott évre. Ez a két dokumentum, na meg a horgászkártya mindig nálad kell, hogy legyen.

Ha nem turista jegyet szeretnél, be kell lépned egy egyesületbe is. Mindezen felül pedig területi jegyre is szükséged lesz – ebből választhatsz országosat, megyeit, illetve csak külön vízterületre vonatkozót is, sok opció van. Ha sokat tervezel horgászni, érdemes egy évre megváltani a területi engedélyt, ha csak időnként jutsz le a vízpartra, a heti- vagy napijegyek előnyösebbek lehetnek.

Ha minden szükséges okmányod megvan, már csak a felszerelésed összeállítása következik. Döntsd el, hogy melyik horgászmódszert szeretnéd kipróbálni, ugyanis a különféle technikák egész más felszerelést igényelnek. A bojlis horgászathoz például elengedhetetlen egy bottartó, rod pod, míg a pergetéshez vagy legyezéshez megint másra lesz szükséged. Érdemes kifaggatnod a horgászbolti eladókat, olvasgatnod a horgászati témájú portálokat, illetve minél többet beszélgetni tapasztalt pecásokkal, ugyanis az ő segítségükkel a legkönnyebb elsajátítani a különféle módszereket és tippeket.

A horgászfelszerelések beszerzéséhez érdemes felkeresned a JADABO honlapját, ahol számos kiváló minőségű termék közül válogathatsz. Ha tanácstalan vagy, telefonon és emailen is eléred őket; 30 év szakmai tapasztalatával segítenek kiválasztani, milyen termékek lennének ideálisak az igényeidhez és a pénztárcádhoz!

Innen pedig már csak az van hátra, hogy pecabottal a kezedben nekivágj a vizeknek! A horgászat egy roppant sokszínű és sok izgalmat tartogató hobbi; minél többet vallatod a vizeket, annál több izgalom és élmény vár. Szóval hajrá, és görbüljön!

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás: