Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

Az adatokat értékelve kiemelte: a kormány 2010. óta a teljes foglalkoztatottság elérésén dolgozik, miközben kiemelt figyelmet fordít a fiatalok munkaerőpiaci aktivitásának növelésére, így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan háromszor annyi fizetésért.

A fiatalok nyári diákmunkával keresett fizetése pedig a 25 év alattiak adómentességének köszönhetően is magasabb.

Az államtitkár hozzátette: a munkaalapú társadalom kiépítéséhez 2013 óta a Nyári diákmunka program is érdemben hozzájárul, amely elősegíti a fiatalok munkaerőpiacra lépését és erősíti munkaszocializációjuk folyamatát, miközben a diákok végzett munkájukkal szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban, erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatják le - emlékeztetett az államtitkár közleménye.

A helyhatóságok számára legfeljebb 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át. A támogatás megállapítása során teljes munkaidős havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként és havonta 326 000 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben pedig 266 800 forint összeg vehető figyelembe, emlékeztetett Czomba Sándor, és megjegyezte, a napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A legtöbb kérelem - a korábbi évekhez hasonlóan - továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár Bereg és Baranya vármegyékből érkezett be. A diákok 80 százalékát az önkormányzati pillérben foglalkoztatják, emellett jelentős az igény a turizmus, vendéglátás területén is, itt közel négyezer diák foglalkoztatására nyújtottak be kérelmet, ami a teljes igény 17 százaléka. A mezőgazdaság területén is több mint félezer diák foglalkoztatására érkezett be kérelem, utóbbiak jól jelzik a programra való igényt a versenyszféra területén is. A program július 1-től augusztus 31-ig tart, a munkáltatók és a diákok még regisztrálhatnak a területileg illetékes járási/fővárosi kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályain - hívta fel a figyelmet az NGM államtitkára.

Nőket is várnak a mérnöki szakmákban

Több mint 700 diáklány vett részt a műszaki karrierek lehetőségeit bemutató TechCsajok pályaorientációs rendezvényen Budapesten és Debrecenben - közölte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK)csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 07:30
Megosztás:

Lassult az infláció Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) csütörtökön közzétett végleges adataiból.
2024. 10. 18. 07:00
Megosztás:

Az energiahivatal felfüggesztette a HUNGARO ENERGY működési engedélyét

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2024. október 25-ei hatállyal felfüggesztette a HUNGARO ENERGY Kft. földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 90 napra; a felhasználók ellátására új földgázkereskedőt jelöl ki, az átmeneti időszakban a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja az ellátást az érintett nem lakossági fogyasztók számára - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 06:30
Megosztás:

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna meghívása a NATO-ba szimbolikus üzenet lenne

Ukrajna meghívása a NATO-ba szimbolikus üzenet lenne - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója alkalmából adott sajtótájékoztatóján Brüsszelben, leszögezve: ez azt jelentené az ukrán nép számára, hogy nincs egyedül.
2024. 10. 18. 06:00
Megosztás:

Autószállítókat ellenőrzött a NAV Hajdú-Bihar vármegyében

A kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közösen ellenőrizte az autószállítókat Hajdú-Bihar vármegyében, az akció hatására megnőtt a vállalkozói hajlandóság a bizonylatolásra és a szükséges engedélyek beszerzésére - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 05:30
Megosztás:

Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Amikor az étkezés megtervezésére kerül a sor, a fejlett világban sokunknak bőséges választási lehetősége van. Nagyrészt a kereskedelemnek köszönhetően egész évben hozzáférhetünk a friss termékekhez, függetlenül attól, hogy hol élünk. Míg a fejlett gazdaságú országokban a legtöbb embernek nem kell kétszer is meggondolnia, hogy elég élelemhez jusson, más országokban sokan nem ilyen szerencsések.
2024. 10. 18. 05:00
Megosztás:

Rákaptak a magyar vállalkozók az utalvány alapú csekély értékű ajándékra - vajon miért?

Egyre több hazai vállalkozás ismeri fel a csekély értékű ajándéknak, mint kiegészítő juttatási formának az előnyeit az utalványok piacán aktív Rewin Magyarország Kft. tapasztalatai szerint. A cégek által vásárolt utalványok értéke 57 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A társaság várakozásai szerint a karácsony előtti időszakban tovább erősödik az érdeklődés a vállalatok részéről, és decemberre akár 90 százalékkal is emelkedhet az ezt a juttatási formát használó vállalkozások száma a múlt év végéhez képest.
2024. 10. 18. 04:30
Megosztás:

Adóoptimalizálás 2025: november 20-ig dönthetnek a cégek a csoportos társasági adózásról

A Forvis Mazars szakértői fontos határidőre figyelmeztetnek: november 20-ig dönthetnek a cégcsoportok, hogy jövőre közösen adóznak-e. Azoknak a cégeknek, amelyek elmulasztják beadni a kérelmüket, egy teljes évet kell várniuk az újabb lehetőségre. A választás jelentős adminisztratív könnyítéseket és akár komoly adómegtakarítást is hozhat, de alapos megfontolást igényel.
2024. 10. 18. 04:00
Megosztás:

425 milliárd forintra nőtt a Start Garancia kezességi állománya

A Start Garancia Zrt. kezességvállalási volumene tavaly év végéhez képest 37 százalékkal, 425 milliárd forintra gyarapodott idén szeptemberig, ezzel közel 630 milliárd forintnyi finanszírozás megvalósulásához járult hozzá – ismertette az eredményeket Limbach Attila vezérigazgató a társaság éves partnerrendezvényén.
2024. 10. 18. 03:30
Megosztás:

Leveri a Temu-t a magyar online piacon az új webáruház-óriás?

Nemrég egy olyan új webshop-óriás jelent meg a magyar piacon, amely a legnagyobb európai hátterű online piactér, ahol az aktív vásárlók száma a teljes régióban meghaladta a 20 milliót. Az Allegro Lengyelországból indult, ám már most több mint 5 millió felhasználója van Lengyelországon kívül. A magyar piacra lépés alaposan felboríthatja az itthoni kereskedelmet is.
2024. 10. 18. 03:00
Megosztás:

Nostradamus elárulta, mit kell a zsebedbe tenned, hogy sok pénzt nyerj a héten!

A titkok mestere, a világhírű jóslatok atyja, Nostradamus, egy olyan módszert osztott meg, amely talán meghozza a gazdagságot számodra is – és nem is akármilyen módon!
2024. 10. 18. 02:30
Megosztás:

Ez lesz a pénzed sorsa, ha Magyarország bevezeti az eurót! Állampapírokkal, forint hitelekkel mi lesz?

Az euró bevezetése Magyarországon régóta vita tárgya, és bár az ország hivatalos csatlakozási időpontja még nincs kitűzve, a gazdasági környezet és a politikai tényezők egyre inkább napirendre tűzik a kérdést.
2024. 10. 18. 02:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és a HUN-REN

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat, az együttműködés fókuszában a magyar tudomány eredményeinek gazdasági hasznosítása, a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti tudásátadás elősegítése, valamint a fiatal kutatók szakmai támogatása áll - közölte a Magyar Innovációs Szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 01:30
Megosztás:

Ez a Kádár-kockák típushibája! Így tudod kijavítani, hogy a fűtés a töredékébe kerüljön!

Közeleg a téli hideg: még nem késő gondoskodni az otthonunk szigeteléséről, és ebben segíthet egy új, különleges hőszigetelési eljárás, amely már Magyarországon is elérhető. A Kádár-kockák esetében egy típushibáról van szó, a szakértő bemutatja, mit érdemes tenni, és hogyan lehet kijavítani ezt a problémát.
2024. 10. 18. 01:00
Megosztás:

PEPE, BOME, PEPU – Melyik mém érme lesz a következő befutó?

A mém érme szektor ismét teljes gőzzel dübörög.
2024. 10. 18. 00:01
Megosztás:

Magasban a Kapzsiság Index: 5 elemzői tipp, amit érdemes megfogadni - MTAUR, SOL, SUI, WIF, XRP

A kriptopiac most a "kapzsiság" zónában van, ami nagy árugrásokat jelez előre néhány érménél.
2024. 10. 17. 23:30
Megosztás:

Felejtsd el az Uniswapot! Ez az új DeFi érme 500x-os növekedésre készül 2025-ig – Ne maradj le!

Az Uniswap hosszú ideje uralkodik a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektorban, de egy új versenytárs most komoly figyelmet kelt, elképesztő növekedési potenciállal. Ez az új DeFi érme lenyűgöző, 500x-os nyereséget ígér 2025-re, és a befektetők már most felfigyeltek rá. A kriptovilág is izgalomban van, ahogy ez a potenciális áttörés egyre nagyobb reflektorfénybe kerül.
2024. 10. 17. 23:00
Megosztás:

Ez a 3 alig ismert altcoin lehet a jegyed nagy nyereséghez a következő bikapiacon: 150 dolláros befektetésből akár 75,000 dollárt is csinálhatsz mindössze 3 hónap alatt

Három kevéssé ismert kriptovaluta lehet a kapu jelentős profitokhoz a közelgő bikapiacon. Egy kis befektetés potenciálisan exponenciálisan növekedhet mindössze három hónap alatt. Ez a cikk azokba az érmékbe nyújt betekintést, amelyek jelentős növekedésre vannak felkészülve, és rávilágít arra, hogyan válhat egy 150 dolláros befektetés akár 75,000 dollárrá. Az alábbi információk feltárhatják a következő nagy lehetőségeket a kriptopiacon.
2024. 10. 17. 22:30
Megosztás:

Integrált hallgatói felületet hozott létre a Miskolci Egyetem

Integrált internetes hallgatói felületet (IHF) hozott létre a Miskolci Egyetem a DigitALL - Az oktatás átalakítása a Miskolci Egyetemen című projekten belül, hogy hallgatóik tanulmányait a digitális térbe helyezve támogassák - közölte csütörtökönön az MTI-vel az intézmény kommunikációs központja.
2024. 10. 17. 22:00
Megosztás:

Az elemzők szerint ez a 3 kriptovaluta akár 100-szoros hozamot is hozhat, miközben az Ethereum új magasságokat ér el

Miközben az Ethereum új rekordokat dönt, pénzügyi szakértők olyan kriptovalutákra összpontosítanak, amelyek még nagyobb hozamot ígérhetnek. Három konkrét altcoint emelnek ki, amelyek értéke akár 100-szorosára is növekedhet. Ez a cikk felfedi, mely digitális érmék állnak jelentős növekedés előtt, és miért tűnnek ki a zsúfolt kriptopiacon.
2024. 10. 17. 21:30
Megosztás: