Meg akar fogni egy Z-generációst? 8 másodperce van erre!

Goatok, hópelyhek, sherok és normie-k – a négy fő típus, amibe a Z-generáció (1995 és 2010 közöttiek) tagjait jellemük szerint soroljuk, vagyis a menők, az érzékenyek, a hősnők és átlagemberek. De bármelyik típusba is tartoznak, jónéhány témában teljesen másképp gondolkodnak, mint az utánuk következő nemzedékek. Legyünk szülők, pedagógusok, munkaadók, vagy akár célcsoportként tekintsünk rájuk, a megértésükhöz érdemes tisztán látnunk a különbségeket.

Meg akar fogni egy Z-generációst? 8 másodperce van erre!

„Azt érzem, hogy leéltem az életem 90%-át és mit csináljak 28 évesen már?” – Fajt Alex (28) színész és étteremvezető, aki esténként a TikTok-on alszik el (65.300 követő)
„A Z generáció sokkal nyitottabb az új dolgok befogadására, de ez valahol a visszájára is üt, mert telítődünk – úgy élünk, mint egy végtelen svédasztal előtt” – Almási Fanni (27), „Fanni néni”, autizmussal élő gyerekek terapeutája (123.000 követő)

„Ha nem akarsz rosszfej lenni, akkor elég sokat kell nyomkodnod a telefont” – Boateng Stephany (25), zenész, görkoris oktató, négyéves gyermek anyukája (Insta: 12.300 követő)

Ezek a mondatok A NEMZEDÉK című Youtube-sorozatban hangzanak el, amelynek epizódjaiban a fenti személyiségtípusokat képviselve két-két Gen-Z fiatal vall őszintén korosztályának gondolkodásmódjáról és szokásairól. A Compact TV videósorozatát egy komoly kutatás előzte meg, amelynek tanulságai szépen felvázolják a különbségeket a digitális bennszülöttek és felmenőik között.

1) Az új fiatal felnőttek naponta közel 5 órát interneteznek, és 50%-uk már nem keresőkben, illetve Google Maps-en néz utána a különböző szolgáltatásoknak (mint teszik azt az X és Y generációk szülöttjei), hanem Instagramon és Facebookon

2) Az újdonságokra nem csupán felkapják a fejüket, hanem azonnal utána is néznek, és abba, ami érdekli őket, végtelen mélyre képesek ásni

3) A rövidebb utakat könnyebben megtalálják (ugyanahhoz a feladathoz, amihez a felettük lévő nemzedéknek öt lépés szükséges, nekik akár kettő is elég)

4) Facebook helyett inkább az Insta és TikTok világa felé tendálnak (ténykedésüket itt kevésbé követik le a szülők). A hagyományos reklámokban kevésbé hisznek – ők az első generáció, akiknek már nemcsak egy termék ára és minősége számít, hanem a gyártó értékrendje is (elvárják a sokszínűséget, a felvállaló-képességet és a környezettudatosságot)

5) Telefonszámot már nem szívesen adnak meg (nem is veszik azt fel ismeretleneknek), viszont az Instájukat azonnal bárkivel megosztják

6) A náluk idősebb generáció megtanult küzdeni a dolgokért és tudták, hogy a kitartásnak meglesz az eredménye – előttük viszont minden ott volt, úgy nőttek fel, hogy bármit megkaphatnak. Ez türelmetlenséget eredményezett és minden-azonnal-kell hozzáállást, ami elszakadhat a valóságtól

7) Míg a felmenők kettő, ők párhuzamosan öt képernyő kezelésére képesek (multitaskingolnak), ami elképesztő mennyiségű információ egyidejű befogadását jelenti – igaz, a figyelmük ideje jóval rövidebb: amennyiben új információt akarunk átadni egy Z generációsnak, 8 másodpercünk van arra, hogy az érdeklődését felkeltsük

A közösségi média intenzív használata legalább annyira elidegeníti ezt a generációt, mint amennyire összeköti, a fokozott szorongásszinthez*, a testképzavarokhoz és a FOMO-hoz (kimaradástól való félelem) egyaránt hozzájárul. Ugyanakkor például nyitott, elfogadó, mindenki-elfér-mindenki-mellett mottójukból talán érdemes lehet tanulni.

*A Cigna International Health’s idei felmérése szerint a 18-24 évesek 91%-a vallja magát stresszesnek, a GWI 2022-es kutatása szerint pedig 10-ből 3 Z-generációs hajlamos a szorongásra

Tovább erősödhet hazánk kapcsolata Svájccal

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.
2024. 05. 27. 17:30
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás:

Több mint 400 millió forintból újult meg a művelődési központ Tótkomlóson

Több mint 400 millió forint uniós támogatás segítségével újult meg a művelődési központ és könyvtár a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 27. 08:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
2024. 05. 27. 08:00
Megosztás: