Megéri kipróbálni a CFD-kereskedést?

A tapasztalt kereskedők számára a különbözeten alapuló ügyletek, más néven CFD-k népszerű eszközök a portfóliójukban, amelyekkel anélkül spekulálnak a pénzügyi piacok változó árairól, hogy ténylegesen birtokolniuk kellene a részvényeket.

Megéri kipróbálni a CFD-kereskedést?

Miért választják a kereskedők a CFD-ket a hagyományos, sima vanilla opciós kereskedés helyett? A választ megtudhatod ebből a cikkből.

Ebben a cikkben három tippet adunk, amelyek útmutatásként szolgálhatnak az újonc befektetőknek a vagyonnövelő útjuk során. Ezek a hasznos alapszabályok nagyszerűek azok számára, akik most csöppentek a befektetés világába, mert segítenek nekik jobban megismerni magukat, mielőtt megtennék a következő lépést.

Nem fogunk túl mélyen elmerülünk a befektetési lehetőségek világában, de ha viszonylag új befektető vagy, akkor jó helyen jársz!

Ebben a cikkben 2 témáról fogunk beszélni:

A CFD-kereskedés előnyei

A CFD-kereskedés kockázatai

A CFD-kereskedés előnyei

1. Tőkeáttétel

Először is, mi az a tőkeáttétel?

A tőkeáttétel egy olyan befektetési modell, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb pozíciót érj el a pénzügyi piacon anélkül, hogy be kelljen fektetned a kereskedési érték 100%-át. Képzeld el a tőkeáttételt úgy, mint egy kart, amelyet arra használnak, hogy felnagyítsák a bemeneti erőt egy sokkal nagyobb kimeneti forrásra.

Befektetési szempontból a tőkeáttétel lehetővé teszi a vásárlási erőd növelését azáltal, hogy a teljes kereskedési érték csak egy részét, az úgynevezett fedezetet (margint) fekteted be, hogy nagyobb kitettségre tegyél szert az alapul szolgáló pénzügyi eszközzel szemben.

Egy példa a tőkeáttétel működéséről CFD-k esetebén

10:1 tőkeáttételi aránnyal a szükséges fedezet a tranzakció méretének egytizede. Ezért 1 000 000 HUF kitettség megszerzéséhez a fedezeti követelmény csak 100 000 HUF.

Mivel a CFD-k tőkeáttételes termékek, viszonylag kisebb tőkebefektetéssel nyithatsz kereskedési pozíciót. A tőkeáttételes kereskedés során nagyobb kitettségre teszel szert, mint amit a hagyományos, nem tőkeáttételes értékpapírokkal el lehet érni.

CFD kereskedés

2. Hozzáférés a globális piacokhoz / különböző típusú pénzügyi eszközökhöz

A CFD-k lehetővé teszik, hogy a világpiacok és értékpapírok széles skáláján spekulálj az árucikkektől, a devizától, az opcióktól és a részvényindexektől kezdve egészen a modern kor legnagyobb felhajtásáig – a kriptovalutákig!

Ez lehetővé teszi, hogy különböző piacokon vegyél részt, és a pénzügyi eszközök szélesebb körével kereskedj, amitől kiegyensúlyozott és változatos lesz a portfóliód. Így a kockázatok jelentősen alacsonyabbak, mivel a tojások több különböző kosárban vannak elosztva.

Egy másik figyelemre méltó előny, hogy a CFD-k a világ különböző globális piacaihoz biztosítanak hozzáférést, így a nap 24 órájában tudsz hatékonyan kereskedni. A CFD-kereskedést kínáló országok hosszú listája lehetővé teszi az egész világra kiterjedő kitettséget és a sokszínűséget. Ráadásul a CFD-k lehetővé teszik, hogy a piac nyitása és zárása előtti időszakokban is részt vegyél a kereskedésben, amelyek a kereskedési nap legingadozóbb időszakának számítanak.

3. A lehetőségek és a pozicionálás széles választéka

A hagyományos részvénykereskedéssel csak akkor lehet potenciális nyereséget elérni, ha egy eszköz ára emelkedik. Mi történik, ha a piacon csökkenő trend, a legtöbb részvény körül pedig bizonytalanság uralkodik?

A CFD-k potenciális nyereséget biztosítanak mind az EMELKEDŐ, mind a CSÖKKENŐ piacokon, mivel az ármozgásokra mindkét irányban spekulálhatsz. Mindaddig elérhetsz potenciális nyereséget, amíg a piac a te javadra mozog. Ha például úgy gondolod, hogy egy részvény túlértékelt, és az ára csökkenni fog, felhasználhatod a CFD-ket, hogy potenciálisan hasznot húzz a részvény árának csökkenéséből.

A CFD-kereskedés kockázatai

Senki sem akar ünneprontó lenni, és a CFD-k kereskedésével járó kockázatokról beszélni, de elengedhetetlen, hogy tisztában legyél a kockázatokkal, mielőtt elköteleznéd magad a tőkéd befektetése mellett. A CFD-k tőkeáttételi jellegük miatt magas kockázatú terméknek tekinthetők, ezért létfontosságú, hogy minden új befektető megértse a lehetséges kockázatokat és azok hatékony csökkentésének módszereit.

A tőkeáttételi kockázat a CFD-kereskedők fő aggodalma. Felpörgető jellege segíthet a nyereség növelésében, de a veszteségek a kezdeti befektetésen túl is növekedhetnek, ha a piac ellened mozog. Ilyenkor kétélű kardként funkcionál portfóliódban. Az egyéb kockázatokat, például a piaci kockázatokat, a likviditási kockázatokat és a végrehajtási kockázatokat szintén fontos figyelembe venni, mielőtt belevágnál a CFD-kereskedésbe. Mindez váratlan veszteségeket okozhat a portfóliódban, ha nem kezeled megfelelően.

A tőkeáttételi kockázat mérsékelhető stop-loss megbízásokkal, de ez nem garantálja, hogy nem fogsz veszteséget szenvedni, különösen akkor, ha a piaci mozgásokban éles változás következik be. Például 2020-ban, amikor a koronavírus-világjárvány megrendítette a pénzügyi piacot és széles körű bizonytalanságot okozott, sok kereskedő nem tudta hatékonyan kezelni kockázatait, miközben tőkeáttételt használt, ami nagy veszteségekhez vezetett.

Készen állsz a CFD-kereskedésre?

A CFD-k kiváló kiegészítői lehetnek a portfóliódnak fedezeti eszközként, vagy akár a nyereség maximalizálásához. Ügyelj arra, hogy összehangold befektetési céljaidat, kockázati étvágyadat és kereskedési stratégiáidat, hogy a legtöbbet hozhasd ki a CFD-kereskedésből.

Készen állsz, hogy kibővítsd portfóliódat CFD-kkel? Tudj meg többet a CFD-kereskedés részleteiről és a bevált taktikákról egy megbízható helyen.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: