Megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlik a spanyol parlamentben a miniszterelnök-választás

Megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlik a spanyol parlamentben a miniszterelnök-választás kétnapos ülése szerdán Madridban.

Megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlik a spanyol parlamentben a miniszterelnök-választás

A törvényhozás alsóházának épülete körül már napokkal korábban biztonsági kordont vont a rendőrség és korlátozta az átmenő forgalmat, hogy távol tartsa a katalán amnesztiatörvény ellen csaknem két hete tüntetők tömegét.

Az ülés kezdetén a parlament bejáratától több száz méterre felállított kordonok mögött a hatóságok szerint mintegy 700 tiltakozó gyűlt össze nemzeti színű zászlókkal. "Spanyolország nevében, Spanyolország érdekében, a spanyolok közötti egyetértésért amnesztiát adunk a katalán függetlenségi folyamat során vádemelés alá vont személyeknek. Ez egy olyan intézkedés, amelyet a katalán társadalom jelentős része kért, és amelyet politikai képviselőinek 80 százaléka, valamint az ülésteremben jelenlévő erők többsége jóváhagyott" - fogalmazott miniszterelnök-jelölti programbeszédében Pedro Sánchez.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: az egységes Spanyolország jobb, virágzóbb, erősebb, amelyet nem "kényszerrel és társadalmi feszültséggel" kívánnak elérni, mint korábbi kormányzása idején a konzervatív Néppárt (PP).

"A párbeszéd, a nagylelkűség és a megbocsátás segített begyógyítani a sebeket. Célunk, hogy továbbra is alkalmazzuk" - jelentette ki. Pedro Sánchez hangsúlyozta: a pártja által benyújtott jogszabály teljesen törvényes és összhangban van az alkotmánnyal, amnesztiára pedig más országokban is van példa.

Beszédében a szocialista vezető bírálta a spanyol ellenzéki jobboldali pártokat, amelyek szavai szerint haragot és gyűlöltet terjesztve, társadalmi dühöt szítva használják ki a lakosság egy részének félelmeit. Kritikával illette a "hagyományos jobboldalt", amely "útitársként áldását adta" a szélsőjobboldalra, és megnyitotta előtte a kormányzás lehetőségének ajtaját. Ezek a pártok az elmúlt évtizedben megkétszerezték a szavazataikat Európában - jegyezte meg.

Pedro Sánchez programjának elemeit ismertetve kiemelte: a haladás útját kínálja, és egyetlen célja a spanyolok életének javítása, előmozdítva az európai értékeket és a pluralitásról folytatott párbeszédet. "Még teljesebb életet biztosítani állampolgárainknak több és jobb munkahellyel, több és jobb közszolgáltatással, több megfizethető lakhatási lehetőséggel, nagyobb fenntarthatósággal, nagyobb egyenlőséggel, nagyobb területi kohézióval, több együttéléssel és több Európával" - fogalmazott.

Tervezett intézkedésként bejelentette a többi közt az élelmiszerek jelenleg érvényes kedvezményes általános forgalmi adójának fenntartását a következő fél évben, ingyenes tömegközlekedés biztosítását a kis-, és fiatalkorúak számára, valamint a munkanélkülieknek, továbbá a munkaidő csökkentését heti 37,5 órára.

Növelni kívánja emellett a lakhatási támogatás összegét, a szociális bérlakások számát, a fizetett szülési szabadságot 20 hétre mindkét szülő esetében, és csökkenteni az egészségügyi várólisták hosszát, valamint a területi egyenlőtlenségeket, hogy 30 percen belül minden egyes településről elérhetők legyenek az alapvető közszolgáltatások.

Pedro Sánchez újbóli kormányfővé választása esetére elkötelezte magát Palesztina önálló államként elismerése mellett, amelyet a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett. Azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt elítélve a "palesztinok válogatás nélküli gyilkolását" Gázában és Ciszjordániában. Hangsúlyozta azt is, hogy ugyanakkor Spanyolország "Izraellel van" az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.

A spanyol parlament a miniszterelnök-választási vitát követően csütörtökön szavaz a jelöltről, aki saját pártján kívül hét másik parlamenti erő támogatásával 179 igen szavazatra számíthat, így várhatóan már a szavazás első köre eredményes lehet.

A szocialisták a katalán amnesztiáról szóló törvényjavaslatnak köszönhetően szerezték meg a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjainak támogatását Pedro Sánchez újraválasztásához, akit október elején kért fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását.

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás:

Miért jó az alumínium autóbeálló?

Az alumínium autóbeállók nagyszerűen ötvözik az időtállóság, a modern megjelenés és a könnyű kezelhetőség minden előnyét. Ezeken keresztül kitűnő választást jelentenek mindazoknak, akik praktikusan és egyben stílusosan kívánják megválaszolni az autójuk parkolásának kérdését.
2024. 06. 15. 19:00
Megosztás:

Pénzt takaríthatsz meg a szerszámok biztonságos tárolásával

A szerszámok megfelelő tárolása elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, legyen szó hobbiról, otthoni javításról vagy professzionális munkáról. A szerszámok rendezett és könnyen elérhető helyen történő tárolása nemcsak időt takarít meg, de megelőzi a szerszámok elvesztését és károsodását is.
2024. 06. 15. 18:00
Megosztás:

Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint) - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 15. 17:00
Megosztás:

Májusban 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban- közölte a Bamosz pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 16:00
Megosztás:

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás: