Meghaladta a kétmilliárd eurót a Magyar Suzuki árbevétele

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára 2022-ben 129 022 autót gyártott, ez éves szinten 20 százalékos növekedés, az értékesítés nettó árbevétele 22,3 százalékkal, 2,144 milliárd euróra emelkedett - mondták el a cég vezetői csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Meghaladta a kétmilliárd eurót a Magyar Suzuki árbevétele

Krisztián Róbert, a társaság vezérigazgató-helyettese hozzátette: tavaly a logisztikai és a beszállítói láncokban bekövetkezett szakadás (itt elsősorban a félvezető hiányra kell gondolni), valamint az energiaárak és az alapanyagárak jelentős emelkedése miatt a Magyar Suzuki Zrt. nyeresége az egy évvel korábbihoz képest a felére csökkent, így 22,7 millió eurót tett ki.

Elmondta, hogy a teljes eladás 88 százalékát, csaknem 114 ezer autót 123 országba exportálták. Egyúttal jelezte, az esztergomi gyárban a Suzuki Vitara és az S-cross modelljét gyártják, míg előbbi külföldön, utóbbi Magyarországon volt nagyon népszerű.

Kiemelte, hogy 7. éve őrzik piacvezető pozíciójukat Magyarországon az új autók eladásában: tavaly csaknem 12,5 százalékos piaci részesedést értek el mintegy 14 ezer regisztrált új autóval. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben minden 8. új autó Suzuki logóval került forgalomba az országban - mondta.

Arra is kitért, hogy a tavaly forgalomba helyezett mintegy 14 ezer Suzuki közül csaknem 6800 személyautó céges és intézményi ügyfelekhez került, amivel a márka a 4. helyet foglalja el a flottaértékesítők mezőnyében.

Az idei évről elmondta: folyamatosan figyelik és elemzik a piaci helyzetet, ezért a teljes magyarországi újautópiac 5-6 százalékos csökkenésével számolnak az idén 2022-höz képest. Ugyanakkor bíznak abban, hogy az év második felére az infláció és a kamat csökkenésével konszolidálódik annyit a piac, hogy "az új autók értékesítése itthon is magára találhat" - fogalmazott Krisztián Róbert.

A vállalat vezérigazgató-helyettese közölte, az Esztergomban gyártott modellekre globálisan folyamatosan magas az igény, ezért növelik a gyártási kapacitást a gyártósor gyorsításával és a létszám növelésével.

Idén a Magyar Suzuki Zrt.-nél a tervek szerint 168 ezer autót gyártanak, így 2021-hez képest csaknem 50 százalékkal növelik a cég termelési volumenét. Fejesné Gyurján Ildikó, a HR-ért, pénzügyekért és informatikáért felelős operatív igazgató arról számolt be, hogy a Magyar Suzuki Zrt.-nél most 3200-an dolgoznak, a létszámot 2022 év eleje és 2023 májusa között már 400-zal növelték. Az idén augusztus-szeptemberig további 178 munkavállaló felvételét tervezik.

A cégnél a foglalkoztatás három pillérre épül: saját állomány, munkaerőkölcsönzés és harmadik országbeli dolgozók foglalkoztatása. Utóbbiaknál egyelőre 161 indai kollégával dolgoznak együtt - őket a cég saját állományba vette, idén viszont munkaerőkölcsönző cégen keresztül fogadnak még 55 embert a Fülöp-szigetekről. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a harmadik országból érkezők a létszám 7-8 százalékát adják.

Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a Suzuki 2050-re karbonsemleges üzemekkel és termékportfólióval szeretne működni a világ minden táján. Az iparág és a vevői igények folyamatos változására reagálva hamarosan a világon mindenhol elérhetőek lesznek a Suzuki teljesen elektromos meghajtású autói. Az európai piacon várhatóan 2025 március 31-ig jelenik meg a márka első teljesen elektromos járműve, amit 2030-ig további 4 modell követ.

"Célunk, hogy az új típusok fejlesztésébe, későbbi gyártásába az esztergomi gyár is bekapcsolódjon. ... Azért dolgozunk, hogy a jövőben is magas minőségű, biztonságos és megfizethető termékeket, illetve szolgáltatásokat nyújtsunk" - fogalmazott a vezérigazgató.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően mintegy 10 000 munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá.

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás: