Megjöttek a kedvezményes zöld lakáshitelek, olcsóbbá válik a kölcsönfelvétel

Megjelentek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek a bankok kínálatában. Ezekkel a kezdeti költségek egy részét megspórolhatják az igénylők, és kamatkedvezményt is kaphatnak, amivel több ezer forinttal csökkenthetik a törlesztőrészleteiket. Mindezért előírt feltételek pedig olyanok, amit egy új lakásnál vagy háznál már ettől függetlenül is érdemes vállalni, mert értékesebb és alacsonyabb rezsijű lesz tőlük az ingatlanunk - írja a Bank360.hu.

Megjöttek a kedvezményes zöld lakáshitelek, olcsóbbá válik a kölcsönfelvétel

Kedvezményesebb feltételekkel, olcsóbban juthatnak lakáshitelhez azok, aki energiatakarékos otthont vásárolnak vagy építenek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis megújította a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) feltételeit, így a bankok már zöld változatban is kínálhatnak ilyeneket, ha teljesítik az ehhez szükséges előírásokat. A zöld hitelcélok esetében folyósítási díjat, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díjat és egyéb költséget nem számíthatnak fel a bankok a feltételeknek szerint minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél. 

A hitelintézetek emellett a hiteles energetikai tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét is kötelesek egyszeri alkalommal átvállalni az ilyen kölcsönöknél. A zöld hitelcélok igazolt teljesülésére a hitelező zöld kamatkedvezményt is adhat a normál MFL-hez képest. Ez nem kötelező, de a bankoknak éppen ez ad lehetőséget arra, hogy versenyezzenek egymással a zöld MFL-ekben, amit az eddigi tapasztalatok szerint meg is tesznek.

A minősített zöld hitel felvételével az ehhez kötelezően és választhatóan adható kedvezmények kihasználásával az igénylők a kölcsön felvételekor százezres, a teljes futamidő alatt pedig akár milliós megtakarítást is elérhetnek. A bankok többségének lakáshitel-ajánlatai között jelenleg csekények a kamatkülönbségek, a minősített zöld hitel választásával azonban lejjebb lehet vinni a költségeket  - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

A havi törlesztőrészletben néhány ezer forint ugyan nem tűnik soknak, de évek alatt ebből már jelentős pénz gyűlik össze. Ha valaki új lakás vásárlásához 400 ezer forint nettó jövedelemmel 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú MFL-t vesz fel, akkor jelenleg 175-180 ezer forint körüli havi törlesztőrészlettel és 42,4-43,2 millió forint körüli teljes visszafizetendő összeggel számolhat az olcsóbb ajánlatokban. Zöld hitel választásával a havi törlesztésből és a teljes költségből is lehet faragni.

Mindezért valójában keveset kell vállalnia az ügyfélnek, jellemzően olyat, amit egyébként is érdemes lenne neki ahhoz, hogy a megvásárolt vagy felépített lakóingatlana jobban tartsa az értékét és alacsonyabb legyen a rezsije. Zöld hitelcélnak az számít, ha a finanszírozott új építésű ingatlan primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/nm/év, a besorolása pedig legalább BB, vagy használt ingatlan esetében a felújítás végén legalább BB energetikai besorolású lesz az ingatlan. A BB hamarosan már kötelező is lesz az új építésű házakra, így az új beruházásoknál jellemzően már eleve ilyet építenek.

A zöld MFL már több bank kínálatában megjelent, és a Bank360.hu szerint várható, hogy az MFL terjedéséhez hasonlóan ez is általánossá válik a fogyasztóbarát lakáshitelt egyébként is kínáló bankok ajánlatai között. 

A legfontosabb tudnivalók a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelről

Mi a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel?

A Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel a Magyar Nemzeti Bank feltételeinek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel további előnyöket nyújtó változata, amelynél a bankok meghatározott zöld célok teljesítésének fejében díj- és költségkedvezményt adnak és kamatkedvezményt kínálhatnak a kölcsönt felvevőknek. 

Az ingatlanok energiahatékonyságát figyelembe véve a bankok kedvezményes Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt (zöld MFL) nyújthatnak. A zöld hitelcélt szolgáló kölcsön esetében a bank nem számíthat fel folyósítási díjat, és az épület energetikai tanúsítványának költségét egyszeri alkalommal átvállalja az ügyféltől. Az utóbbi nem kötelező, ha a bank zöld kamatkedvezményt biztosít. A bankok egyéb költségeket is átvállalhatnak az ügyfelektől a hiteligénylés során.

Miben különbözik a zöld fogyasztóbarát lakáshitel a nem zöld fogyasztóbarát lakáshiteltől?

A zöld MFL-t ugyanolyan feltételekkel lehet igényelni, mint a „hagyományos” MFL-t, de a zöld szempontokat figyelembe véve a bankok plusz kedvezményt nyújthatnak az ügyfeleknek.

Mire igényelhető a zöld MFL?

A hitel igényelhető:

Új lakás vásárlása vagy építése, lakásépítési telek vásárlása, az új lakáshoz kapcsolódó garázs és tároló építése vagy vásárlása esetén, ha az épület primer energiaigénye (összesített energetikai jellemző számított értéke) legfeljebb 80 kWh/nm/év, valamint BB vagy annál jobb (AA++, AA+, AA) energetikai minőségi besorolással rendelkezik.

Használt lakóépület felújításához, amelynek eredményeképpen az épület energetikai besorolása eléri vagy meghaladja a BB minősítést, továbbá az összesített energetikai jellemzője nem haladja meg a 80 kWh/nm/év szintet, vagy a felújítás legalább 30 százalékos primerenergia-igény csökkenést eredményezett.

Olyan használt lakóépület adásvételéhez, amelyen a kölcsönszerződés megkötése után a 2. pont szerinti felújítást végeznek.

Ha a lakóépületen az alábbi - egy vagy több - korszerűsítést hajtják végre:
 a.) napelem vagy napkollektor telepítése,
 b.) geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése,
 c.) szélturbina telepítése,
d.) hő- és elektromos tárolóegységek telepítése,
e.) épülethatároló szerkezetek hőszigetelése,
f.) homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra,
g.) árnyékolástechnika telepítése,
h.) fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő csatlakozást is,
i.) energiahatékony világítástechnika kialakítása,
j.) alacsony vízfelhasználású konyhai, WC vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése,
k.) 3. generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére,
l.) zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (pl.: mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek),
m.) épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése

Továbbá a kölcsön összegéből a fent említett zöld hitelcélok mellett finanszírozható a korszerűsítési intézkedéseket lehetővé tevő hiteles szakmai vagy technikai tevékenység elvégzése (például az energetikai tanúsítvány elkészítése), valamint a korszerűsítés végrehajtásához szükséges kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése, ha ezek összege nem haladja meg a hitel összegének 30 százalékát.

Milyen kedvezményeket kaphatok a zöld fogyasztóbarát lakáshitel igénylésekor?

A bank nem számíthat fel folyósítási díjat, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díjat és egyéb költséget.

Az ingatlan energiahatékonyságát igazoló, hiteles energetikai tanúsítvány (HET) kiállításának – ügyfelet terhelő - költségét a bank egy alkalommal átvállalja, ha a zöld hitelcél teljesítésének az igazolásához szükséges ez a tanúsítvány.

A zöld hitelcél igazolt teljesülése esetén a bank a kedvezmény nélküli induló kamatból kedvezményt biztosíthat (ez a zöld kamatkedvezmény).

A bank ellenőrzi a megvalósítást és büntetést is kiszabhat?

A zöld hitelcél teljesülését a bank a kölcsön folyósítását követő 12 hónap elteltével ellenőrzi helyszíni szemlével vagy a felhasználást igazoló számlák bekérésével, de ennél korábban is kezdeményezhetjük az ellenőrzés elindítását. Akkor azonban, ha a megjelölt határidőn belül nem teljesül a szerződésben vállalt zöld hitelcél, a bank visszamenőlegesen érvényesítheti a hitelfolyósítási díjat, az energetikai tanúsítvány elkészítésének költségét és a többi, korábban átvállalt díjat és költséget.

Milyen feltételeknek kell megfelelni az MFL kölcsönöknek?

Az MFL-ek kamatperiódusai 5, 10 és 15 évente változhatnak, vagy a teljes futamidőre végig fixálhatod a kamatozást, így nem kell a törlesztőrészlet változása miatt aggódni.

A kamatok legfeljebb 3,5 százalékponttal lehetnek magasabbak a kiválasztott referencia-értéknél.

Gyors az ügyintézés: a hitelbírálat 15 munkanapon belül megtörténik, amint a bank megkapja az értékbecslést.

Gyors a folyósítás: 2 nap alatt, ha minden feltétel teljesült.

Alacsony folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 000 forint lehet.

Kedvezményes előtörlesztési feltételek: az előtörlesztési díj az előtörlesztett összeg maximum 1 százaléka lehet, a lakástakarékból pedig díjmentes.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: