Mennyit lehet fogyni gyaloglással, futással vagy kerékpározással?

Itt a tavasz, és szerencsére a COVID-járványnak is vége van remélhetőleg, így az idei nyáron szinte biztosan tömve lesznek a strandok, és aki teheti újra elindul hűsölni valamelyik vízpartra. Itt az ideje belebújni a fürdőruhánkba és elgondolkodni azon, hogyan tudunk megszabadulni a téli időszakban oly makacsul ránk ragadt felesleges kilógrammoktól. A diéta mellett célszerű mozogni is minden nap, hiszen így tudjuk a fogyókúránkat igazán hatékonnyá tenni. Gyaloglás, futás vagy bicikli? Melyik a leghatékonyabb módszer a kalóriák égetésére?

Mennyit lehet fogyni gyaloglással, futással vagy kerékpározással?

Gyaloglással elégethető kalóriák

A legegyszerűbb és a talán legköltséghatékonyabb mozgás a gyaloglás, hiszen egy kényelmes cipőn és alkalmas ruházaton kívül semmi komolyabb beruházást nem igényel. Bárhol, bármikor űzhető mozgásforma, akár túlsúllyal küzdők számára is.

A gyaloglással elégethető kalória mennyisége nagyban függ a gyaloglás intenzitásától, így:

- Lassú tempójú gyaloglás (kb. 80-as pulzusszám): kb. 60 kcal/10 perc

- Közepes tempójú séta (kb. 105-ös pulzusszám): kb. 90 kcla/10 perc

- Erős tempójú gyaloglás (kb. 130-140-es pulzusszám): 120 kcal/10 perc

Futással elégethető kalóriák

A gyaloglás és a futás (bár nagyon hasonló tevékenységnek látszik) két különböző módszer a testsúly csökkentésre és a fizikai aktivitásra. Míg néhány táplálkozási szakember azt sugallja, hogy a gyaloglás több kalóriát égethet, a tényleges kutatások szerint a futás több kalóriát éget el, bár a titok nyitja itt is a futás intenzitásában (is) keresendő. Így, ha az ember több kalóriát szeretne elégetni, akkor a futás hatékonyabb megoldás, mint a gyaloglás.

Nézzük meg mennyi kalóriát tudunk elégetni futás közben!

- Lassú tempójú futás (kocogás, 120-as pulzusszám): 110 kcal/10perc

- Közepes tempójú futás (140-150-es pulzusszám): 140 kcal/10 perc

- Erős tempójú futás (170-180-as pulzusszám): 165 kcal/10 perc

És mi csináljanak azok, akik nem szeretnek/tudnak szabadtéren gyalogolni vagy futni?

A gyaloglást vagy futást sokan unalmasnak tartják, nekik másfajta mozgásformát célszerű végezniük. Az egyik legkedveltebb és szórakoztatóbb aerob sportág a kerékpározás, melyet akár szabadtéren, akár (pl. rossz idő, hideg vagy épp téli időszak idején) zárt helyiségben egyaránt űzhetünk. Nem véletlenül népszerűek a szobakerékpárok, hiszen segítségükkel akár a saját nappalinkban, TV-nézés közben tudunk sporttevékenységet végezni.

Mennyi kalóriát tudunk elégetni szobakerékpározással?

- Lassú tempójú szobabiciklizés: 60 kcal/10 perc

- Közepes tempójú szobabiciklizés: 75 kcal/10 perc

- Gyors tempójú szobabiciklizés: 110 kcal/10 perc

- Verseny tempójó szobabiciklizés: 130 kcal/10 perc

A fenti adatok ismeretében mindenki eldöntheti tehát, hogy melyik mozgásformát választja az egészsége és a csinosabb testalkat érdekében. A lényeg, hogy olyan sportot válasszunk, melynek végzése során jól érezzük magunkat, mert így napról napra várni fogjuk a pillanatot, amellyel kikapcsolódhatunk a mindennapok mókuskerekéből úgy, közben odafigyelünk magunkra, egészségünkre, fizikai kondíciónkra.

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Kevesebb német vállalat aggódik a jövője miatt

Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
2023. 02. 09. 06:30
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás:

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
2023. 02. 09. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 09. 00:01
Megosztás:

Londonba utazik szerdán az ukrán elnök

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala.
2023. 02. 08. 23:30
Megosztás:

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt, a parlamentnek október 1-jéig módosítania kell a jogszabályt - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
2023. 02. 08. 23:00
Megosztás:

Elvitték a Skandináv lottó főnyereményét

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 8-án megtartott 5. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 02. 08. 22:30
Megosztás:

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
2023. 02. 08. 22:00
Megosztás:

Leállította a Duna-Odera-Elba csatorna projektjét a cseh kormány

Megszüntette a Duna-Odera-Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány - közölte Martin Kupka közlekedési miniszter szerdán Prágában.
2023. 02. 08. 21:30
Megosztás:

A közép-kelet-európai bankpiac ellenállónak bizonyul a turbulens makrogazdasági környezettel szemben

A Deloitte bemutatta a közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát, melyet immár ötödik éve készít el. A közép-kelet-európai (KKE) bankpiac számos kihívással szembesült az elmúlt években, ideértve a COVID-19 járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet. A KKE bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt. A Deloitte szakértői szerint azonban a jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz az eszközök árazására, a hitelek iránti keresletre, valamint a portfólióminőségen keresztül a jövedelmezőségre.
2023. 02. 08. 21:00
Megosztás:

Egyes nagy autógyárak hibrid autói mégsem annyira környezetbarátak

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.
2023. 02. 08. 20:30
Megosztás:

Az EU javítani szeretné a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására.
2023. 02. 08. 20:00
Megosztás:

Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor a Fidelity International évente elvégzett Elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.
2023. 02. 08. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 08. 19:00
Megosztás: