Miben segítheti egy profi könyvelő a vállalkozásunkat?

Ha vállalkozunk, ha cégünk, kft-nk, bt-nk van, ha már egy darab számlát is kiállítunk, már belekerültünk a rendszerbe. Ez önmagában nem baj: a növekedéshez hozzátartozik az, hogy az ember önálló lábra álljon, és vállalkozzon. Sajnos vagy nem sajnos azonban egy tág közösségben élünk, ami azt jelenti, hogy közösségileg tartjuk fönn magunkat, vagyis adóznunk kell a bevételünk után.

Miben segítheti egy profi könyvelő a vállalkozásunkat?

A magyar adórendszer talán nem a világ legegyszerűbb adózási rendszere, mindenesetre ebben élünk, ezzel főzünk, és az elmúlt nyarat követően talán többen döbbentünk rá a kelleténél: egy jó könyvelőre szükség van. Ha eddig nem volt, mindenképpen kérjünk ajánlást az ismerőseinktől, vagy nézzünk utána magunk, hol találunk megbízható könyvelőt. Nem fogjuk megbánni.

Nézzük, mi mindenben tudja segíteni a vállalkozásunkat, ha egy profi könyvelő segítségét vesszük igénybe.

Mit csinál a könyvelő?

Egy könyvelő alapvetően rendkívül értékes háttérmunkát végez a vállalkozásunk számára: gyakorlatilag ő az összekötő a cégünk és az adóhatóság között. Ő az, aki rögzíti a számlákat, ráadásul ellenőrzi is őket, hogy megfelelnek-e a hatályos törvényi előírásoknak. Figyelmeztet minket, ha valami nincs rendben, és elkészíti a szükséges éves bevallásokat, kimutatásokat. Ha szükséges, figyelmezteti a partnereinket, akik nem fizetnek időben nekünk.

Amit nem csinál: nem ellenőrzi a számlák valóságtartalmát - az a mi felelősségünk, mint a számlát kibocsátó cégé. Nem ő szerkeszti feltétlen a szerződéseket, és a banki utalások sem az ő feladatkörébe tartoznak. Nem tárolja a lezárt üzleti év iratait és szerződéseit - ezek mind a mi feladataink.

Hol találok jó könyvelőt?

Megfelelő könyvelőt találni nem egyszerű feladat. Kérdezzük meg ismerőseinket, ki az, akivel ők elégedettek, kit ajánlanának nekünk jó szívvel. A puding próbája mindenképpen egy esetleges ellenőrzés lesz, de addig is: aki vállalkozik, annak szükséges könyvelő, különösen most, hogy a legegyszerűbb adózási formát törvényileg módosították.

Nagyon fontos, hogy a könyvelőhöz emberileg is tudjunk kapcsolódni. Hiszen ez egy bizalmi munka, és a könyvelő tisztában van a cégünk pénzügyeivel az utolsó fillérig. Amikor először találkozunk a könyvelővel, érdemes tisztázni még a legelején, hogy mi az ő feladata könyvelőként, és mi a miénk. Kérdezzünk rá: van-e biztosítása? Szerepel-e az NGM listáján mint mérlegképes könyvelő? Kérdezzünk rá a referenciákra és az árra is, amiért dolgozik. Ha mindezt megbeszéljük, nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

A jó könyvelő majdnem mindent tud

Mindent legfeljebb a jóisten, de a könyvelő majdnem mindent tud. Amit meg nem, annak utánanéz. A profi könyvelő képben van a dolgokkal. Még ha hajtűkanyart is vesznek a jogszabályok, a könyvelő, ha érti a dolgát, csakhamar visszabillen egyensúlyi állapotba. Átrágja magát az új törvényeken, hiszen tudja, hol kell keresni és mit kell nézni. Ezt még persze önmagában egy robot vagy számítógép is képes megcsinálni, de itt derül ki, hogy mit tud egy jó könyvelő, amit a gép nem: látja a lehetőségeket a számok és a bikkfanyelven megfogalmazott törvények között. Tudja, hogy ha így vagy úgy alakul a helyzet, a különböző típusú vállalkozások hogyan járnak a legjobban a törvényi kereteken belül.

Ide tartozik az online könyvelés is. Manapság már mindenki online számlát ad, ráadásul az ügyfélkapun keresztül minden szükséges adatot be lehet nyújtani a NAV felé. Innentől kezdve mindegy, hogy a könyvelőnk egy városban van-e velünk, vagy az ország (a világ) túlfelén tartózkodik ő vagy mi, az online könyvelőprogramon keresztül a könyvelő látja a számláinkat, figyelmeztet, ha valami hiányzik, és ugyanúgy tudja vinni a “papírmunkát”, mintha személyesen találkoznánk. Az online könyvelés ráadásul nemcsak környezettudatosabb, mint a hagyományos, hiszen jóval kevesebb papírt kell hozzá kinyomtatni, de ráadásul a postán ácsorgás hosszú félóráit is megspórolja nekünk. Arról nem is beszélve, hogy biztonságosabb egy jelszóval védett felület, mint a ki tudja, hová keveredő papírok.

Ráadásul a könyvelő elérhető. Talán nem az éjszaka közepén vagy augusztus 20-án, vagy az előre bejelentett nyaralása alatt, de alapvetően válaszol, visszahív, felel a kérdésre, ha nem is azonnal - hiszen neki is időre lehet szüksége, hogy megszerezze azt az információt, amire szükségünk van -, de türelmesen és készségesen rendelkezésre áll olyan formában, hogy az mind neki, mint az ügyfelének - nekünk - jó legyen. Ha kell, tanácsot ad, vagy a vonal vagy képernyő másik végén segít, hogy minden rendben legyen akár a könyvelőprogrammal, akár a számlázással, akár egy feje tetejére állt adózási rendszerrel.

Milyen előnyei vannak egy jó könyvelőnek?

Ha megbízunk a választott könyvelőnkben, ő pedig pontosan és igényesen, tisztességesen és igényesen végzi a dolgát, azzal nemcsak pénzt, de időt is takarít meg nekünk. Pénzt, hiszen ha ellenőrzést kap a vállalkozásunk a NAV felől, minden rendben lesz, a profi könyvelő nem bíz semmit a véletlenre, és időben elkészíti a dolgokat. Időt, hiszen mindezekkel a feladatokkal nem nekünk kell foglalkozni, és utánanézni az esetlegesen változó dolgoknak. Ez azt jelenti, hogy időnket és energiánkat arra szánhatjuk, ami az elsődleges pénzbevételi forrásunk: a saját tevékenységünkre, amivel még jobban tud virágozni és prosperálni a vállalkozásunk. És alapvetően ez a fő célunk.

Ha egy ilyen könyvelőt találunk, becsüljük meg, mert olyan, mint az aranytojást tojó tyúk: aranyat ér, nem azért, mert abból van, hanem azért, amit csinál.

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás: