Miben segítheti egy profi könyvelő a vállalkozásunkat?

Ha vállalkozunk, ha cégünk, kft-nk, bt-nk van, ha már egy darab számlát is kiállítunk, már belekerültünk a rendszerbe. Ez önmagában nem baj: a növekedéshez hozzátartozik az, hogy az ember önálló lábra álljon, és vállalkozzon. Sajnos vagy nem sajnos azonban egy tág közösségben élünk, ami azt jelenti, hogy közösségileg tartjuk fönn magunkat, vagyis adóznunk kell a bevételünk után.

Miben segítheti egy profi könyvelő a vállalkozásunkat?

A magyar adórendszer talán nem a világ legegyszerűbb adózási rendszere, mindenesetre ebben élünk, ezzel főzünk, és az elmúlt nyarat követően talán többen döbbentünk rá a kelleténél: egy jó könyvelőre szükség van. Ha eddig nem volt, mindenképpen kérjünk ajánlást az ismerőseinktől, vagy nézzünk utána magunk, hol találunk megbízható könyvelőt. Nem fogjuk megbánni.

Nézzük, mi mindenben tudja segíteni a vállalkozásunkat, ha egy profi könyvelő segítségét vesszük igénybe.

Mit csinál a könyvelő?

Egy könyvelő alapvetően rendkívül értékes háttérmunkát végez a vállalkozásunk számára: gyakorlatilag ő az összekötő a cégünk és az adóhatóság között. Ő az, aki rögzíti a számlákat, ráadásul ellenőrzi is őket, hogy megfelelnek-e a hatályos törvényi előírásoknak. Figyelmeztet minket, ha valami nincs rendben, és elkészíti a szükséges éves bevallásokat, kimutatásokat. Ha szükséges, figyelmezteti a partnereinket, akik nem fizetnek időben nekünk.

Amit nem csinál: nem ellenőrzi a számlák valóságtartalmát - az a mi felelősségünk, mint a számlát kibocsátó cégé. Nem ő szerkeszti feltétlen a szerződéseket, és a banki utalások sem az ő feladatkörébe tartoznak. Nem tárolja a lezárt üzleti év iratait és szerződéseit - ezek mind a mi feladataink.

Hol találok jó könyvelőt?

Megfelelő könyvelőt találni nem egyszerű feladat. Kérdezzük meg ismerőseinket, ki az, akivel ők elégedettek, kit ajánlanának nekünk jó szívvel. A puding próbája mindenképpen egy esetleges ellenőrzés lesz, de addig is: aki vállalkozik, annak szükséges könyvelő, különösen most, hogy a legegyszerűbb adózási formát törvényileg módosították.

Nagyon fontos, hogy a könyvelőhöz emberileg is tudjunk kapcsolódni. Hiszen ez egy bizalmi munka, és a könyvelő tisztában van a cégünk pénzügyeivel az utolsó fillérig. Amikor először találkozunk a könyvelővel, érdemes tisztázni még a legelején, hogy mi az ő feladata könyvelőként, és mi a miénk. Kérdezzünk rá: van-e biztosítása? Szerepel-e az NGM listáján mint mérlegképes könyvelő? Kérdezzünk rá a referenciákra és az árra is, amiért dolgozik. Ha mindezt megbeszéljük, nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

A jó könyvelő majdnem mindent tud

Mindent legfeljebb a jóisten, de a könyvelő majdnem mindent tud. Amit meg nem, annak utánanéz. A profi könyvelő képben van a dolgokkal. Még ha hajtűkanyart is vesznek a jogszabályok, a könyvelő, ha érti a dolgát, csakhamar visszabillen egyensúlyi állapotba. Átrágja magát az új törvényeken, hiszen tudja, hol kell keresni és mit kell nézni. Ezt még persze önmagában egy robot vagy számítógép is képes megcsinálni, de itt derül ki, hogy mit tud egy jó könyvelő, amit a gép nem: látja a lehetőségeket a számok és a bikkfanyelven megfogalmazott törvények között. Tudja, hogy ha így vagy úgy alakul a helyzet, a különböző típusú vállalkozások hogyan járnak a legjobban a törvényi kereteken belül.

Ide tartozik az online könyvelés is. Manapság már mindenki online számlát ad, ráadásul az ügyfélkapun keresztül minden szükséges adatot be lehet nyújtani a NAV felé. Innentől kezdve mindegy, hogy a könyvelőnk egy városban van-e velünk, vagy az ország (a világ) túlfelén tartózkodik ő vagy mi, az online könyvelőprogramon keresztül a könyvelő látja a számláinkat, figyelmeztet, ha valami hiányzik, és ugyanúgy tudja vinni a “papírmunkát”, mintha személyesen találkoznánk. Az online könyvelés ráadásul nemcsak környezettudatosabb, mint a hagyományos, hiszen jóval kevesebb papírt kell hozzá kinyomtatni, de ráadásul a postán ácsorgás hosszú félóráit is megspórolja nekünk. Arról nem is beszélve, hogy biztonságosabb egy jelszóval védett felület, mint a ki tudja, hová keveredő papírok.

Ráadásul a könyvelő elérhető. Talán nem az éjszaka közepén vagy augusztus 20-án, vagy az előre bejelentett nyaralása alatt, de alapvetően válaszol, visszahív, felel a kérdésre, ha nem is azonnal - hiszen neki is időre lehet szüksége, hogy megszerezze azt az információt, amire szükségünk van -, de türelmesen és készségesen rendelkezésre áll olyan formában, hogy az mind neki, mint az ügyfelének - nekünk - jó legyen. Ha kell, tanácsot ad, vagy a vonal vagy képernyő másik végén segít, hogy minden rendben legyen akár a könyvelőprogrammal, akár a számlázással, akár egy feje tetejére állt adózási rendszerrel.

Milyen előnyei vannak egy jó könyvelőnek?

Ha megbízunk a választott könyvelőnkben, ő pedig pontosan és igényesen, tisztességesen és igényesen végzi a dolgát, azzal nemcsak pénzt, de időt is takarít meg nekünk. Pénzt, hiszen ha ellenőrzést kap a vállalkozásunk a NAV felől, minden rendben lesz, a profi könyvelő nem bíz semmit a véletlenre, és időben elkészíti a dolgokat. Időt, hiszen mindezekkel a feladatokkal nem nekünk kell foglalkozni, és utánanézni az esetlegesen változó dolgoknak. Ez azt jelenti, hogy időnket és energiánkat arra szánhatjuk, ami az elsődleges pénzbevételi forrásunk: a saját tevékenységünkre, amivel még jobban tud virágozni és prosperálni a vállalkozásunk. És alapvetően ez a fő célunk.

Ha egy ilyen könyvelőt találunk, becsüljük meg, mert olyan, mint az aranytojást tojó tyúk: aranyat ér, nem azért, mert abból van, hanem azért, amit csinál.

Csaknem négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

Zala megye foglalkoztatási szintjének növelésére hat éven át tartó, csaknem négymilliárd forint támogatással megvalósuló program indul, amely több mint 2500 embernek segítheti az elhelyezkedését - közölte a Zala Megyei Önkormányzat a pályázat konzorciumvezetőjeként az MTI-vel.
2022. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Tudatosan vásárolunk, de még így is sokat pazarolunk

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:30
Megosztás:

Ha ezt az extrudált kenyeret vetted, ne edd meg!

Határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:00
Megosztás: