Miért cserélje le régi ablakait? Milyen támogatásokat igényelhet erre?

Az ablakcsere ideje minden épület életében eljön egyszer.

Miért cserélje le régi ablakait? Milyen támogatásokat igényelhet erre?

De mikor mondhatjuk azt, hogy most már mindenképp le kell cserélni az ablakot, nyílászárókat? És van-e bármilyen támogatás, amit igénybe vehetünk? Érdemes-e régi fakeretbe minőségi műanyag ablakot építeni? Ennek járunk most utána.

Mikor működik jól egy ablak?

Egy ablaknak három fontos funkciója van: eresszen be elegendő fényt, így a fény mellett meleget is kap a belső tér az üvegházhatásnak köszönhetően, bezárt állapotban legyen kiváló légzáró hővisszatartó tulajdonsága. És van még egy negyedik, az esztétikum, vagyis hogy illeszkedjen az épület arculatához.

Érdemes felmérni, hogy milyen állapotban vannak az ablakok, ajtók, milyen módon járulnak hozzá az épület energiatakarékos működéséhez. Azt is vizsgáljuk meg, hogy kisebb javításokra vagy komplex cserére van szükségünk? Megéri-e javíttatni a szigetelést, felújíttatni a régi fa nyílászárót, vagy érdemes a csere mellett dönteni?

Mikor cseréljük le mindenképp a régi ablakokat?

Általában 20-30 évente érdemes ablakcserében gondolkodni. Természetesen vannak olyan esetek, amelyeket egyszerűbb javítással meg lehet oldani, ilyen például a rossz szigetelés: ha elöregedett az anyag és ettől romlott a légzáró képesség, ki lehet cseréltetni a szilikongumit. Ahhoz, hogy hosszú távon szigeteljen az új szilikon, fontos, hogy ne mázoljuk le, ne érje vegyszeres behatás, hiszen az rongálja a gumit és a szigetelőképességét.

Ha elöregedett fa ablakaink vannak (pl. repedések a tokon, szárnyakon), esetleg megpróbálhatjuk asztalossal felújíttatni, de könnyen lehet, hogy a felújíttatás költsége végül magasabb lesz, mintha kicseréltük volna modern, jól záródó, garanciális műanyag nyílászáróra. Az elszuvasodott (vagy más kártevő által megrongált), kirepedt fa ablakot, a régi, rosszul záródó műanyag ablakot érdemes cserélni. Minden esetben kérje szakember véleményét!  

Megéri régi fakeretbe műanyag nyílászárót helyezni?

Bár csábító lehetőség, hogy a meglévő fakeretbe berakjuk a csilivili új műanyag nyílászárót, nem éri meg. A meglévő fa keret jó eséllyel nem szigetel olyan hatékonyan, mint egy új, minőségi műanyag ablakkeret. Vagyis akármennyivel jobb a szigetelése az új ablakszárnynak, valójában nem nyerünk vele szinte semmit, hiszen az elhasználódott fa kereteken keresztül jár a huzat, kiszökik a hőenergia hideg időben, illetve felmelegszik a belső tér nyáron. Ráadásul a házunk értéke sem fog nőni egy ilyen félmegoldással. A hibridmegoldásokat nem szeretik a vevők. Vagyis ha van egy fa tokba épített műanyag nyílászáró, akkor az nem kelt bizalmat a leendő vásárlókban, lehet, hogy kiadtunk rá egy csomó pénzt, de a vevő (vagy az általa hívott szakember) csak azt látja, hogy mennyi vesződsége lesz még itt az ablakcserével.  

Akkor mi a teendő?

Ha eljött a csere ideje, akkor érdemes egyszerre az összes ablakot cserélni. A legcélszerűbb háromrétegű, kiváló hőszigetelő adottságokkal rendelkező ablakra cserélni a meglévő nyílászárókat. Természetesen ne feledkezzünk meg az alapos szigetelésről sem, hiszen egy jó ablak sem tudja egymaga megvédeni az épületet a lehüléstől, felmelegedéstől, ha nincs rendes homlokzati és födém szigetelés.

Milyen támogatást tudunk igénybe venni?

Az otthonfelújítási támogatás keretein belül 2021. január 1. és 2022. december 31. között a nyílászárókat is cserélhetjük. Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított költségvetés fele, maximum 3 millió forint. Azaz a számlákkal igazolt felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam fizet a felújításból. A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek.

Ha szeretné a teljes 3 millió forint támogatást igénybe venni, akkor 6 millió forintot kell az otthonára költenie. Az elköltött 6 millió forintról szóló számlákból vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érni a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassa a maximális támogatást. A könnyebb érthetőség kedvéért felsorolunk néhány példát. Ezeknek az összegeknek nem kell ennyire kikerekednie, csak a könnyebb számolás kedvéért írtunk kerek számokat:

- 1,5 millió forint anyag és 4,5 millió forint munkadíj

- 2,5 millió forint anyag és 3,5 millió forint munkadíj

- 3 millió forint anyag és 3 millió forint munkadíj

- 3,5 millió forint anyag és 2,5 millió forint munkadíj

- 4,5 millió forint anyag és 1,5 millió forint munkadíj

Nem kötelező a maximális támogatásra hajtanunk, kevesebb támogatás is igényelhető, azonban ilyenkor is tartani kell a munkadíj és anyagköltség számlák minimálisan előírt arányát.

Mikor kapjuk meg a pénzt?

Ez egy utólagos támogatás, vagyis mi megbízóként hitelből vagy önerőből elvégeztetjük a munkálatokat (fontos, hogy előzetesen szerződjünk a munkát végző szakemberekkel!). Ezután feltöltjük a számlákat, megfelelő papírokat és várjuk, hogy a MÁK elbírálja a beadott támogatási igénylést. A lakásfelújítási támogatás a lakáson végzett építési munkák befejezését és a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelheti. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Ha önerőből finanszírozzuk a felújítást, akkor legkésőbb 2022.12.31-ig le kell adni az igényléshez a kifizetett számlákat. Tehát minden munkálatot 2022.12.31-ig be kell fejeznie és ki is kell fizetni a számlákat! Aki igényli az otthonfelújítási hitelt (3%-os hitel), annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba. Tehát, aki igényli a hitelt annak 1 éve van befejezni a felújítást.

Az orosz gazdaság állja a szankciókat

Oroszország gazdasága nagyon tisztességesen állja a szankciós csapást, minden nehézség ellenére - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Alekszandr Lukasenkát.
2022. 05. 23. 23:00
Megosztás:

Alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés

Világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, különösen a nőket és a súlyos betegségekkel küzdő idős embereket viseli meg - olvasható egy új tanulmányban, melyet a The Guardian ismertetett.
2022. 05. 23. 22:30
Megosztás:

Kitöltési határidőket tett közzé a Digitális Agrárakadémia

Közzétette a Digitális Bemutató Gazdaság díjra, valamint a Digitális Szolgáltatók Adatbázisába jelentkezők kitöltési határidejét a Digitális Agrárakadémia - közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hétfőn az MTI-vel.
2022. 05. 23. 22:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött hétfőn a forint a bankközi devizapiacon a főbb devizákkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest.
2022. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Turbó fokozatba kapcsoltak a bankok: egyre drágább a személyi kölcsön

A személyi hitelek drágulása is rohamtempóban száguld: májusban átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a legnépszerűbb fedezetlen hitel kamata. Ha a teljes elmúlt évet nézzük, akkor a helyzet még durvább, egy év alatt a banki kamatemelések mértéke meghaladta a 4 százalékpontot.
2022. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött hétfőn a forint

Erősödött hétfőn a forint a bankközi devizapiacon a főbb devizákkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest.
2022. 05. 23. 19:00
Megosztás:

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.
2022. 05. 23. 18:30
Megosztás:

A kedvező nemzetközi hangulatban "kilőtt" a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
2022. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A Pfizer is oltaná az 5 év alattiakat

A Pfizer 5 év alattiaknak szánt oltása 80%-ban hatékony az omikron variáns ellen a gyógyszergyártó klinikai tesztje alapján.
2022. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Digitalizált döntéstámogatási megoldással járul hozzá a KITE Zrt. a mezőgazdaság fejlesztéséhez

A világban megtalálható innovatív mezőgazdasági technológiai megoldásokat felkutató KITE Zrt. 3 éve elindított világszínvonalú PGR rendszere lehetővé teszi, hogy a szántóföldekről és az egyéb szenzorokból beérkező mérési adatokat megtisztítsák, rendszerezzék, feldolgozzák majd partnereiknek a döntéstámogatási folyamataikhoz olyan formában jutassák el, amely segíti őket a fenntartható és nyereséges szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben.
2022. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást kötött az FTC és az MKB Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az FTC és az MKB Bank.
2022. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Kétszámjegyű hitel és betétállomány növekedés a K&H-nál az első negyedévben

A bank adózás utáni eredménye 10,3 milliárd forint volt a 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA befizetést követően 2022 első negyedévének végén. A bank teljes hitelállománya 12 százalékkal, betétállománya pedig 15 százalékkal emelkedett. A K&H Biztosító 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2022 első negyedévében.
2022. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Klímaváltozás: közel 10 milliárd euró értékben valósít meg zöld és fenntartható befektetéseket a Generali Csoport

A Generali Csoport a fenntarthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet a május 15-ei nemzetközi klímaváltozási akciónap alkalmából. A fenntarthatósági törekvések megvalósítása a társadalom minden tagja számára alapvető érdek, különös tekintettel a klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozásra, és annak nyomán keletkező szélsőséges meteorológiai eseményekre. A Generali Csoport tavaly év végén bejelentett új, hároméves stratégiájának mozgatórugója a fenntarthatóság, melynek elemei közt szerepel, hogy 2024-re elérje az ESG-kritériumok teljes körű integrációját.
2022. 05. 23. 15:30
Megosztás:

Munkaerőhiány a turizmusban: eddig idegen megoldásokkal barátkozik a szakma

A munkaerőhiány a turizmusban már a minőség szinten tartását veszélyezteti, ezért ágazati stratégia kidolgozására és a szolgáltatóknak egyedi megoldásokra tett javaslatot az a kutatás, amelyet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. közösen készített.
2022. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Orosz energiaembargó: Mi lesz így jövő télen?

Az Allianz Trade szakértői szerint gyors intézkedések szükségesek az uniós tagországok részéről az orosz energiaembargó negatív következményeinek mérséklése érdekében. Ezek nélkül ugyanis nemcsak az energiahiány kockázata fenyegeti a tagországokat, de ennek következtében elbocsátási hullám is lehet. Az állampolgárok megfelelő tájékoztatása a lehetséges forgatókönyvekről, a gázfogyasztás csökkentése, a tárolókapacitások feltöltése, egy egységes uniós terv az energiahiány kezelésére, a terhek elosztására és LNG-beszerzésre mind olyan lépések, melyekre a szakértők szerint szükség lehet.
2022. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Mire fizet és hogyan lehet olcsóbb a casco?

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint 2020-ban nem kevesebb, mint 400 bejelentett káresemény történt naponta a casco biztosítással rendelkező hazai autósokkal. Azaz minden áldott nap átlagosan 4 percenként érte valami baj a cascós ügyfeleket, ami után a biztosító fizetett helyettük. Méghozzá nem is keveset: az UNION Biztosítónál például a töréskárokra kifizetett átlagos összeg elérte a félmillió forintot 2021-ben. Az UNION legfrissebb blogcikkéből kiderül többek között, hogy milyen esetekben fizethet helyettünk a biztosító, és hogyan csökkenthetjük a biztosítás díját.
2022. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Oroszország nem szállít gázt Finnországnak

Egyre több európai jegybankár utal nyilatkozataiban arra, hogy júliusban megkezdődhet a kamatemelési ciklus.
2022. 05. 23. 13:20
Megosztás:

84 tonnával kevesebb a műanyag a Spar logisztikai központjaiban

A logisztikai területen használt új csomagolóanyag segítségével évente 84 tonnával csökkenti a felhasznált műanyagok mennyiségét a Spar Magyarország - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2022. 05. 23. 12:30
Megosztás: