Miért cserélje le régi ablakait? Milyen támogatásokat igényelhet erre?

Az ablakcsere ideje minden épület életében eljön egyszer.

Miért cserélje le régi ablakait? Milyen támogatásokat igényelhet erre?

De mikor mondhatjuk azt, hogy most már mindenképp le kell cserélni az ablakot, nyílászárókat? És van-e bármilyen támogatás, amit igénybe vehetünk? Érdemes-e régi fakeretbe minőségi műanyag ablakot építeni? Ennek járunk most utána.

Mikor működik jól egy ablak?

Egy ablaknak három fontos funkciója van: eresszen be elegendő fényt, így a fény mellett meleget is kap a belső tér az üvegházhatásnak köszönhetően, bezárt állapotban legyen kiváló légzáró hővisszatartó tulajdonsága. És van még egy negyedik, az esztétikum, vagyis hogy illeszkedjen az épület arculatához.

Érdemes felmérni, hogy milyen állapotban vannak az ablakok, ajtók, milyen módon járulnak hozzá az épület energiatakarékos működéséhez. Azt is vizsgáljuk meg, hogy kisebb javításokra vagy komplex cserére van szükségünk? Megéri-e javíttatni a szigetelést, felújíttatni a régi fa nyílászárót, vagy érdemes a csere mellett dönteni?

Mikor cseréljük le mindenképp a régi ablakokat?

Általában 20-30 évente érdemes ablakcserében gondolkodni. Természetesen vannak olyan esetek, amelyeket egyszerűbb javítással meg lehet oldani, ilyen például a rossz szigetelés: ha elöregedett az anyag és ettől romlott a légzáró képesség, ki lehet cseréltetni a szilikongumit. Ahhoz, hogy hosszú távon szigeteljen az új szilikon, fontos, hogy ne mázoljuk le, ne érje vegyszeres behatás, hiszen az rongálja a gumit és a szigetelőképességét.

Ha elöregedett fa ablakaink vannak (pl. repedések a tokon, szárnyakon), esetleg megpróbálhatjuk asztalossal felújíttatni, de könnyen lehet, hogy a felújíttatás költsége végül magasabb lesz, mintha kicseréltük volna modern, jól záródó, garanciális műanyag nyílászáróra. Az elszuvasodott (vagy más kártevő által megrongált), kirepedt fa ablakot, a régi, rosszul záródó műanyag ablakot érdemes cserélni. Minden esetben kérje szakember véleményét!  

Megéri régi fakeretbe műanyag nyílászárót helyezni?

Bár csábító lehetőség, hogy a meglévő fakeretbe berakjuk a csilivili új műanyag nyílászárót, nem éri meg. A meglévő fa keret jó eséllyel nem szigetel olyan hatékonyan, mint egy új, minőségi műanyag ablakkeret. Vagyis akármennyivel jobb a szigetelése az új ablakszárnynak, valójában nem nyerünk vele szinte semmit, hiszen az elhasználódott fa kereteken keresztül jár a huzat, kiszökik a hőenergia hideg időben, illetve felmelegszik a belső tér nyáron. Ráadásul a házunk értéke sem fog nőni egy ilyen félmegoldással. A hibridmegoldásokat nem szeretik a vevők. Vagyis ha van egy fa tokba épített műanyag nyílászáró, akkor az nem kelt bizalmat a leendő vásárlókban, lehet, hogy kiadtunk rá egy csomó pénzt, de a vevő (vagy az általa hívott szakember) csak azt látja, hogy mennyi vesződsége lesz még itt az ablakcserével.  

Akkor mi a teendő?

Ha eljött a csere ideje, akkor érdemes egyszerre az összes ablakot cserélni. A legcélszerűbb háromrétegű, kiváló hőszigetelő adottságokkal rendelkező ablakra cserélni a meglévő nyílászárókat. Természetesen ne feledkezzünk meg az alapos szigetelésről sem, hiszen egy jó ablak sem tudja egymaga megvédeni az épületet a lehüléstől, felmelegedéstől, ha nincs rendes homlokzati és födém szigetelés.

Milyen támogatást tudunk igénybe venni?

Az otthonfelújítási támogatás keretein belül 2021. január 1. és 2022. december 31. között a nyílászárókat is cserélhetjük. Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított költségvetés fele, maximum 3 millió forint. Azaz a számlákkal igazolt felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam fizet a felújításból. A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek.

Ha szeretné a teljes 3 millió forint támogatást igénybe venni, akkor 6 millió forintot kell az otthonára költenie. Az elköltött 6 millió forintról szóló számlákból vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érni a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassa a maximális támogatást. A könnyebb érthetőség kedvéért felsorolunk néhány példát. Ezeknek az összegeknek nem kell ennyire kikerekednie, csak a könnyebb számolás kedvéért írtunk kerek számokat:

- 1,5 millió forint anyag és 4,5 millió forint munkadíj

- 2,5 millió forint anyag és 3,5 millió forint munkadíj

- 3 millió forint anyag és 3 millió forint munkadíj

- 3,5 millió forint anyag és 2,5 millió forint munkadíj

- 4,5 millió forint anyag és 1,5 millió forint munkadíj

Nem kötelező a maximális támogatásra hajtanunk, kevesebb támogatás is igényelhető, azonban ilyenkor is tartani kell a munkadíj és anyagköltség számlák minimálisan előírt arányát.

Mikor kapjuk meg a pénzt?

Ez egy utólagos támogatás, vagyis mi megbízóként hitelből vagy önerőből elvégeztetjük a munkálatokat (fontos, hogy előzetesen szerződjünk a munkát végző szakemberekkel!). Ezután feltöltjük a számlákat, megfelelő papírokat és várjuk, hogy a MÁK elbírálja a beadott támogatási igénylést. A lakásfelújítási támogatás a lakáson végzett építési munkák befejezését és a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelheti. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Ha önerőből finanszírozzuk a felújítást, akkor legkésőbb 2022.12.31-ig le kell adni az igényléshez a kifizetett számlákat. Tehát minden munkálatot 2022.12.31-ig be kell fejeznie és ki is kell fizetni a számlákat! Aki igényli az otthonfelújítási hitelt (3%-os hitel), annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba. Tehát, aki igényli a hitelt annak 1 éve van befejezni a felújítást.

Több mint két éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint most szeptemberben

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.
2022. 10. 04. 02:30
Megosztás:

Részlegesen visszavonja adócsökkentési terveit a brit kormány

Részlegesen visszavonja hatalmas piaci és politikai viharokat kavaró adócsökkentési terveit a brit kormány.
2022. 10. 04. 02:00
Megosztás:

Szeptemberben 27 havi mélypontra csökkent a német feldolgozóipari teljesítmény

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, 27 havi mélypontra csökkent a német feldolgozóipar teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2022. 10. 04. 01:30
Megosztás:

Ekkora volt júliusban a külkereskedelmi áruforgalom hiánya

Júliusban az export euróban kifejezett értéke 12,8, az importé 24,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a deficit 1,123 milliárd euróval 1,298 milliárd euróra nőtt és 148 millió euróval emelkedett az első becslésben jelzett 1,150 milliárd euróval szemben - közölte hétfőn második becslése alapján kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Az EU tovább fogja erősíteni a korlátozó intézkedéseit Oroszországgal szemben

Az Oroszországra nehezedő nyomás növelése érdekében az Európai Unió tovább fogja erősíteni korlátozó intézkedéseit, hogy Moszkva véget vessen az ukrajnai háborúnak - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.
2022. 10. 04. 00:30
Megosztás:

Szeptemberben szűkülést jelez a BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberi értéke 49,6 pontra esett az augusztusi 57,8-ról. A további növekedést jelző augusztusi érték után az index értéke kisebb, és immár enyhe szűkülést jelez - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési társaság (MLBKT) az MTI-vel.
2022. 10. 04. 00:01
Megosztás:

13 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az idei első nyolc hónapban Romániában

Romániában 13,3 százalékkal, 16,686 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az idei első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
2022. 10. 03. 23:30
Megosztás:

Két nap alatt 300 milliárd forintért vásároltak az új állampapírokból

Rekordértékesítéssel indultak az új, magas kamatozású állampapírok: két nap alatt 300 milliárd forintért vásároltak az új állampapírokból, a Bónusz illetve Prémium Magyar Állampapírokból - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.
2022. 10. 03. 23:00
Megosztás:

Jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első három negyedévben

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).
2022. 10. 03. 22:30
Megosztás:

EDP-jelentés: 6,1 százalékosra emelkedik a kormányzati szektor GDP-arányos idei hiánya

A kormányzati szektor uniós módszertannal számolt hiánya 3872,5 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka lehet ebben az évben a frissített EDP (Excessive Deficit Procedure) jelentés szerint - derül ki a KSH honlapján hétfőn megjelent friss adatokból.
2022. 10. 03. 22:00
Megosztás:

Két új partner a KPMG-nél

2022 október elsejétől két új partner dolgozik a KPMG magyarországi csapatában, mindketten az audit részleg működését segítik innovatív munkájukkal.
2022. 10. 03. 21:00
Megosztás:

Komoly megpróbáltatások előtt állunk, a béke hozhat megoldást – zárult az MCC Budapest Summit

Komoly kihívások és megpróbáltatások előtt áll Európa és Magyarország, gyökeres változtatásokra lesz szükség a háború és a szankciók okozta gazdasági problémák kezelése érdekében – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos konferenciáján. 10 országból 20 nemzetközi és 15 hazai előadó, szaktekintély osztotta meg álláspontját a szeptember 29-től október 1-ig tartott IV. MCC Budapest Summiton. A konferencián mintegy 800 érdeklődő vett részt.
2022. 10. 03. 20:30
Megosztás:

A fogyasztók az élményekre és az alapszükségletekre költenek legszívesebben a gazdasági kihívások közepette

Az online élelmiszervásárlásra fordított kiadások 70%-kal meghaladják a járvány előtti szintet. A repülőjegy-foglalások száma már a nyár folyamán 15%-kal a 2019-es szint felett volt. A távmunka komoly hatással van az életvitelünkre és a mindennapjainkra - Az egyik leglátványosabb változás a korán kezdődő hétvége.
2022. 10. 03. 20:00
Megosztás:

Még most is érdemes aranyba menekíteni megtakarításainkat

A lakossági kisbefektetők közül egyre többen fordulnak az arany felé. A viharos gazdasági környezetben hagyományosan biztonságosnak tekintett befektetési forma hozama ráadásul az elmúlt egy évben megközelítette a 30 százalékot. Szinte alig akadt olyan más megtakarítás, ami jobb eredményt produkált volna az elmúlt 12 hónapban, mint ez a nemesfém.
2022. 10. 03. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Pluszban zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 10. 03. 19:00
Megosztás:

Pluszba fordult a BUX a kereskedés végére

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 582,03 pontos, 1,54 százalékos emelkedéssel, 38 420,33 ponton zárt hétfőn.
2022. 10. 03. 18:30
Megosztás:

Kis odafigyeléssel több tízezer forintot is spórolhatunk a rezsin évente

Minél közelebb kerülünk az őszi-téli időszak egyre hűvösebb és sötétebb napjaihoz, annál nagyobb fejtörést okoz a háztartásoknak, hogy hogyan spóroljanak az energiával, és ezzel együtt hogyan csökkentsék rezsiköltségieket. A Lumenet prémium világítástechnikai webáruház szakértői összegyűjtötték azokat a mindennapi gyakorlatokat, termékeket és megoldásokat, amelyekkel spórolni lehet az áramköltségeken.
2022. 10. 03. 18:00
Megosztás:

Készpénzmentes fizetés: fintech megoldást vezet be a Coca-Cola HBC Magyarország

Banki és fintech együttműködésnek köszönhetően a Coca-Cola HBC vállalatcsoporton belül elsőként Magyarországon fizethetnek ezután azonnali átutalással és kártyával az italgyártó vállalat ügyfelei. A fejlesztéssel a Coca-Cola HBC Magyarország és mintegy 35 ezer vevőpartnere számára is lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válnak a pénzügyi tranzakciók, ez lehetőséget nyújt arra, hogy a készpénzforgalom csökkenjen és az egyre népszerűbb azonnali fizetési megoldás még gyorsabb ütemben terjedhessen.
2022. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.
2022. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Fordulat várható a munkaerőpiacon, a mértéke viszont még nem látható

Idén nyáron a vállalatok visszavettek a toborzás intenzitásából, de még nem érzékelhető igazán markáns fordulat a munkaerőpiacon. Kevesebb volt az álláshirdetés idén a júniustól augusztusig tartó időszakban, mint a tavalyi év azonos időszakában, a munkakeresők viszont az eddigieknél aktívabbak a munkaerőpiacon. A bérfejlesztések mértékének emelkedése és az ezeket leggyakrabban befolyásoló tényezők azt mutatják, hogy a cégek egyre erősebben ragaszkodnak a munkavállalóikhoz és egyre inkább a megtartásra koncentrálnak a toborzás helyett – derül ki a Profession.hu adataiból és friss, reprezentatív kutatásából.
2022. 10. 03. 16:30
Megosztás: