Miért cserélje le régi ablakait? Milyen támogatásokat igényelhet erre?

Az ablakcsere ideje minden épület életében eljön egyszer.

Miért cserélje le régi ablakait? Milyen támogatásokat igényelhet erre?

De mikor mondhatjuk azt, hogy most már mindenképp le kell cserélni az ablakot, nyílászárókat? És van-e bármilyen támogatás, amit igénybe vehetünk? Érdemes-e régi fakeretbe minőségi műanyag ablakot építeni? Ennek járunk most utána.

Mikor működik jól egy ablak?

Egy ablaknak három fontos funkciója van: eresszen be elegendő fényt, így a fény mellett meleget is kap a belső tér az üvegházhatásnak köszönhetően, bezárt állapotban legyen kiváló légzáró hővisszatartó tulajdonsága. És van még egy negyedik, az esztétikum, vagyis hogy illeszkedjen az épület arculatához.

Érdemes felmérni, hogy milyen állapotban vannak az ablakok, ajtók, milyen módon járulnak hozzá az épület energiatakarékos működéséhez. Azt is vizsgáljuk meg, hogy kisebb javításokra vagy komplex cserére van szükségünk? Megéri-e javíttatni a szigetelést, felújíttatni a régi fa nyílászárót, vagy érdemes a csere mellett dönteni?

Mikor cseréljük le mindenképp a régi ablakokat?

Általában 20-30 évente érdemes ablakcserében gondolkodni. Természetesen vannak olyan esetek, amelyeket egyszerűbb javítással meg lehet oldani, ilyen például a rossz szigetelés: ha elöregedett az anyag és ettől romlott a légzáró képesség, ki lehet cseréltetni a szilikongumit. Ahhoz, hogy hosszú távon szigeteljen az új szilikon, fontos, hogy ne mázoljuk le, ne érje vegyszeres behatás, hiszen az rongálja a gumit és a szigetelőképességét.

Ha elöregedett fa ablakaink vannak (pl. repedések a tokon, szárnyakon), esetleg megpróbálhatjuk asztalossal felújíttatni, de könnyen lehet, hogy a felújíttatás költsége végül magasabb lesz, mintha kicseréltük volna modern, jól záródó, garanciális műanyag nyílászáróra. Az elszuvasodott (vagy más kártevő által megrongált), kirepedt fa ablakot, a régi, rosszul záródó műanyag ablakot érdemes cserélni. Minden esetben kérje szakember véleményét!  

Megéri régi fakeretbe műanyag nyílászárót helyezni?

Bár csábító lehetőség, hogy a meglévő fakeretbe berakjuk a csilivili új műanyag nyílászárót, nem éri meg. A meglévő fa keret jó eséllyel nem szigetel olyan hatékonyan, mint egy új, minőségi műanyag ablakkeret. Vagyis akármennyivel jobb a szigetelése az új ablakszárnynak, valójában nem nyerünk vele szinte semmit, hiszen az elhasználódott fa kereteken keresztül jár a huzat, kiszökik a hőenergia hideg időben, illetve felmelegszik a belső tér nyáron. Ráadásul a házunk értéke sem fog nőni egy ilyen félmegoldással. A hibridmegoldásokat nem szeretik a vevők. Vagyis ha van egy fa tokba épített műanyag nyílászáró, akkor az nem kelt bizalmat a leendő vásárlókban, lehet, hogy kiadtunk rá egy csomó pénzt, de a vevő (vagy az általa hívott szakember) csak azt látja, hogy mennyi vesződsége lesz még itt az ablakcserével.  

Akkor mi a teendő?

Ha eljött a csere ideje, akkor érdemes egyszerre az összes ablakot cserélni. A legcélszerűbb háromrétegű, kiváló hőszigetelő adottságokkal rendelkező ablakra cserélni a meglévő nyílászárókat. Természetesen ne feledkezzünk meg az alapos szigetelésről sem, hiszen egy jó ablak sem tudja egymaga megvédeni az épületet a lehüléstől, felmelegedéstől, ha nincs rendes homlokzati és födém szigetelés.

Milyen támogatást tudunk igénybe venni?

Az otthonfelújítási támogatás keretein belül 2021. január 1. és 2022. december 31. között a nyílászárókat is cserélhetjük. Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított költségvetés fele, maximum 3 millió forint. Azaz a számlákkal igazolt felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam fizet a felújításból. A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek.

Ha szeretné a teljes 3 millió forint támogatást igénybe venni, akkor 6 millió forintot kell az otthonára költenie. Az elköltött 6 millió forintról szóló számlákból vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érni a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassa a maximális támogatást. A könnyebb érthetőség kedvéért felsorolunk néhány példát. Ezeknek az összegeknek nem kell ennyire kikerekednie, csak a könnyebb számolás kedvéért írtunk kerek számokat:

- 1,5 millió forint anyag és 4,5 millió forint munkadíj

- 2,5 millió forint anyag és 3,5 millió forint munkadíj

- 3 millió forint anyag és 3 millió forint munkadíj

- 3,5 millió forint anyag és 2,5 millió forint munkadíj

- 4,5 millió forint anyag és 1,5 millió forint munkadíj

Nem kötelező a maximális támogatásra hajtanunk, kevesebb támogatás is igényelhető, azonban ilyenkor is tartani kell a munkadíj és anyagköltség számlák minimálisan előírt arányát.

Mikor kapjuk meg a pénzt?

Ez egy utólagos támogatás, vagyis mi megbízóként hitelből vagy önerőből elvégeztetjük a munkálatokat (fontos, hogy előzetesen szerződjünk a munkát végző szakemberekkel!). Ezután feltöltjük a számlákat, megfelelő papírokat és várjuk, hogy a MÁK elbírálja a beadott támogatási igénylést. A lakásfelújítási támogatás a lakáson végzett építési munkák befejezését és a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelheti. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Ha önerőből finanszírozzuk a felújítást, akkor legkésőbb 2022.12.31-ig le kell adni az igényléshez a kifizetett számlákat. Tehát minden munkálatot 2022.12.31-ig be kell fejeznie és ki is kell fizetni a számlákat! Aki igényli az otthonfelújítási hitelt (3%-os hitel), annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba. Tehát, aki igényli a hitelt annak 1 éve van befejezni a felújítást.

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás: