Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

Rekordokat dönt hazánkban a munkaerőhiány az elmúlt öt évhez képest. A KSH adatai szerint 2022. II. negyedévében összesen 98.648 üres álláshely állt rendelkezésre. Ezen belül kiugró arányt mutat a hazai feldolgozóipar, ahonnan jelenleg csaknem 25.000 munkavállaló hiányzik. A gazdasági szakemberek szerint ez már olyan arány, ami valóban veszélyeztetheti a vállalatok fennmaradását. A leginkább a termelési területeken fennálló létszámhiányt eddig a környező országokból toborzott dolgozókkal igyekeztek megoldani a hazánkban működő vállalatok, ám a szomszédos ukrán-orosz konfliktus következtében a HR szolgáltatóknak új, távolabbi régiók felé is nyitniuk kell ahhoz, hogy értékes munkaerőt hozzanak a vállalatoknak.

Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

A magyar munkaállomány már túltelített, így onnan kell munkaerőt toborozni, ahonnan szívesen érkeznek hazánkba

És természetesen mindenki érti, hogy a legtöbb üres állás a nagyvárosokban lesz. Ha állást szeretne találni, megnézheti például a következő helyeken meghirdetett állásajánlatokat: Nyíregyháza.

Számos vállalat fennmaradását veszélyezteti a kritikus létszámhiány, sokan mégis a kulturális különbségek miatt aggódnak a külföldi munkaerő alkalmazásával kapcsolatban. Pedig éppen a válságból való kiutat jelenthetik ezek a munkavállalók a súlyosan érintett iparágak számára. A HR szakemberek szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig nagyon nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A helyzet pedig egyre súlyosabb, hiszen ahhoz, hogy a hazánkban működő termelővállalatok a jelenlegi helyzetben is fennmaradjanak, hatalmas szükség van azokra a külföldi munkavállalókra, akik szívesen jönnek hazánkba. Ehhez azonban nemcsak a cégeknek, de a hazai társadalomnak is nyitottnak kell lennie az eltérő nemzetiségű munkaerőre. „Cégünk Magyarországon kívül jelenleg két országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről. Célunk, hogy ezen nemzetek kultúráját közelebb hozzuk a magyar emberekhez, ugyanis a hazai gazdaság fejlődése jelenleg elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül. Ennek tükrében úgy gondoljuk, hogy a magyar társadalom közös érdeke, hogy közelebbről is megismerje és befogadja a hazánkba érkező külföldi munkavállalókat.” – fogalmazott Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Az ukrán munkavállalók még mindig jelentős részét teszik ki hazánkban a külföldi dolgozóknak

Ukrajna egy többségében ortodox – tehát keresztény – vallású állam, melynek lakosságából a háború kitörése előtt körülbelül 60-70 ezer fő közötti létszám dolgozott Magyarországon. És bár az ukrán-orosz konfliktus miatt számuk jelentősen megcsappant, még mindig több tízezer ukrán munkavállalót foglalkoztatnak a magyar vállalatok. A HR szakember szerint az ukrán munkavállalók népszerűsége a hazai cégek körében elsősorban a munkához való hozzáállásukban rejlik, ami kifejezetten hasonlít a magyar munkavállalók mentalitásához. „Mivel az ukránok alapvetően egy munka alapú társadalomban szocializálódtak, így nagyon jó a munkabírásuk, kitartóak, szorgosak. A fizikai munka náluk erény, így remekül boldogulnak a nagyobb erőnlétet igénylő területeken. Nem véletlen, hogy partnereink visszajelzései rendkívül pozitívak velük kapcsolatban, hisz a jelenlegi munkaerőhiányban sok üzemnek és gyárnak az életben maradást jelentik az ukrán munkavállalók.” – árulta el Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók vasárnaponként templomba járnak, kosárlabdáznak és imádják a karaoke-t

A Fülöp-szigetek 110 millió lakossal rendelkezik és az országból csaknem 10 millióan dolgoznak külföldön, ami a munkaképes népesség több mint 10%-a. Ez azt jelenti, hogy nem ismeretlen számukra a külföldi munkavállalás és az ezzel járó elvárások. Nagy előny, hogy a jelentős része szinte anyanyelvi szinten beszél angolul. Nagyon nyitottak, általában alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak. A munkában és magánéletben is rendkívül tisztelettudók, alázatosak és megbízhatóak. Emellett dolgosak és nagyon jó a munkabírásuk, így világszerte előszeretettel alkalmazzák őket a vállalatok. A filippínókról továbbá fontos tudni, hogy római katolikusok, a vallásuk gyakorlása pedig nagyon fontos számukra. Hetente legalább egyszer templomba járnak, ami a vallásgyakorláson túl egy közösségi eseményt is jelent nekik. Szabadidejükben nagyon szeretnek sportolni (kosárlabda), énekelni, az egyik legnagyobb kedvencük pedig a karaoke. Családcentrikusak, összetartóak és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el életükben a családi értékek. Érthető tehát, hogy a hazánkba érkező filippínók jelentős része azért vállal nálunk munkát, hogy innen támogassa az otthon maradt rokonságát.

„A Fülöp-szigeteki toborzás egy új gyakorlat, amit ebben az évben kezdtünk. A munkánkat természetesen rengeteg kutatás előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy hazánkban az első minősített HR szolgáltatók között vagyunk, akik kölcsönzötti állományba hozhatták a filippin munkavállalókat Magyarországra. Elsősorban azért döntöttünk mellettük, mert vallásuk és mentalitásuk alapján ők azok, akik legközelebb állnak a magyar lakossághoz. A tervek szerint az idei év végéig többszáz Fülöp-szigeteki dolgozót állítunk munkába partnereinknél.” – fejtette ki Mihályi Magdolna.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Íme néhány téves állítás a külföldi munkavállalókról, amelyek a hazai köztudatban élnek és érdemes eloszlatni.

1.Tévhit: A külföldi munkavállalók a magyarok elől veszik el a munkahelyeket – A hazánkban működő vállalatok, ha tehetik, a magyar munkaerőt részesítik előnyben, azonban jelenleg olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy az sok helyen már a termelést veszélyezteti. A külföldről toborzott munkaerő segít fenntartani a termelést, így biztosítva a vállalatok fennmaradását, ezáltal pedig a magyar munkahelyek megmaradását is.

2. Tévhit: A külföldi és a magyar munkavállalók eltérő bérezésben részesülnek – A munkavállalók bérezését a Munka Törvénykönyvében rögzített jogszabály írja elő, így a vállalatoknál azonos munkakörben dolgozó munkavállalók bére minden esetben egységes.

3. Tévhit: A külföldi munkavállalók nem kíváncsiak a magyar kultúrára – Valójában a Fülöp-szigetekről toborzott munkavállalók már az első interjúk előtt elkezdték tanulmányozni Magyarországot és a magyar kultúrát, rengeteget olvastak róla és mire arra került a sor, hogy hazánkba jöjjenek már a magyar nyelv tanulását is elkezdték.

„A filippin munkavállalóink nagyon nyitottak, nagyon érdekli őket az európai kultúra és Magyarország. Ők úgy jönnek ide, hogy szeretnék a magyar kultúrát és a hagyományokat megismerni. A legtöbben kutatnak és sokat olvasnak az országról, sőt az interjún a legtöbben már magyarul köszönnek.” – mesélte Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás: