Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

Rekordokat dönt hazánkban a munkaerőhiány az elmúlt öt évhez képest. A KSH adatai szerint 2022. II. negyedévében összesen 98.648 üres álláshely állt rendelkezésre. Ezen belül kiugró arányt mutat a hazai feldolgozóipar, ahonnan jelenleg csaknem 25.000 munkavállaló hiányzik. A gazdasági szakemberek szerint ez már olyan arány, ami valóban veszélyeztetheti a vállalatok fennmaradását. A leginkább a termelési területeken fennálló létszámhiányt eddig a környező országokból toborzott dolgozókkal igyekeztek megoldani a hazánkban működő vállalatok, ám a szomszédos ukrán-orosz konfliktus következtében a HR szolgáltatóknak új, távolabbi régiók felé is nyitniuk kell ahhoz, hogy értékes munkaerőt hozzanak a vállalatoknak.

Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

A magyar munkaállomány már túltelített, így onnan kell munkaerőt toborozni, ahonnan szívesen érkeznek hazánkba

Számos vállalat fennmaradását veszélyezteti a kritikus létszámhiány, sokan mégis a kulturális különbségek miatt aggódnak a külföldi munkaerő alkalmazásával kapcsolatban. Pedig éppen a válságból való kiutat jelenthetik ezek a munkavállalók a súlyosan érintett iparágak számára. A HR szakemberek szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig nagyon nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A helyzet pedig egyre súlyosabb, hiszen ahhoz, hogy a hazánkban működő termelővállalatok a jelenlegi helyzetben is fennmaradjanak, hatalmas szükség van azokra a külföldi munkavállalókra, akik szívesen jönnek hazánkba. Ehhez azonban nemcsak a cégeknek, de a hazai társadalomnak is nyitottnak kell lennie az eltérő nemzetiségű munkaerőre. „Cégünk Magyarországon kívül jelenleg két országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről. Célunk, hogy ezen nemzetek kultúráját közelebb hozzuk a magyar emberekhez, ugyanis a hazai gazdaság fejlődése jelenleg elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül. Ennek tükrében úgy gondoljuk, hogy a magyar társadalom közös érdeke, hogy közelebbről is megismerje és befogadja a hazánkba érkező külföldi munkavállalókat.” – fogalmazott Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Az ukrán munkavállalók még mindig jelentős részét teszik ki hazánkban a külföldi dolgozóknak

Ukrajna egy többségében ortodox – tehát keresztény – vallású állam, melynek lakosságából a háború kitörése előtt körülbelül 60-70 ezer fő közötti létszám dolgozott Magyarországon. És bár az ukrán-orosz konfliktus miatt számuk jelentősen megcsappant, még mindig több tízezer ukrán munkavállalót foglalkoztatnak a magyar vállalatok. A HR szakember szerint az ukrán munkavállalók népszerűsége a hazai cégek körében elsősorban a munkához való hozzáállásukban rejlik, ami kifejezetten hasonlít a magyar munkavállalók mentalitásához. „Mivel az ukránok alapvetően egy munka alapú társadalomban szocializálódtak, így nagyon jó a munkabírásuk, kitartóak, szorgosak. A fizikai munka náluk erény, így remekül boldogulnak a nagyobb erőnlétet igénylő területeken. Nem véletlen, hogy partnereink visszajelzései rendkívül pozitívak velük kapcsolatban, hisz a jelenlegi munkaerőhiányban sok üzemnek és gyárnak az életben maradást jelentik az ukrán munkavállalók.” – árulta el Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók vasárnaponként templomba járnak, kosárlabdáznak és imádják a karaoke-t

A Fülöp-szigetek 110 millió lakossal rendelkezik és az országból csaknem 10 millióan dolgoznak külföldön, ami a munkaképes népesség több mint 10%-a. Ez azt jelenti, hogy nem ismeretlen számukra a külföldi munkavállalás és az ezzel járó elvárások. Nagy előny, hogy a jelentős része szinte anyanyelvi szinten beszél angolul. Nagyon nyitottak, általában alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak. A munkában és magánéletben is rendkívül tisztelettudók, alázatosak és megbízhatóak. Emellett dolgosak és nagyon jó a munkabírásuk, így világszerte előszeretettel alkalmazzák őket a vállalatok. A filippínókról továbbá fontos tudni, hogy római katolikusok, a vallásuk gyakorlása pedig nagyon fontos számukra. Hetente legalább egyszer templomba járnak, ami a vallásgyakorláson túl egy közösségi eseményt is jelent nekik. Szabadidejükben nagyon szeretnek sportolni (kosárlabda), énekelni, az egyik legnagyobb kedvencük pedig a karaoke. Családcentrikusak, összetartóak és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el életükben a családi értékek. Érthető tehát, hogy a hazánkba érkező filippínók jelentős része azért vállal nálunk munkát, hogy innen támogassa az otthon maradt rokonságát.

„A Fülöp-szigeteki toborzás egy új gyakorlat, amit ebben az évben kezdtünk. A munkánkat természetesen rengeteg kutatás előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy hazánkban az első minősített HR szolgáltatók között vagyunk, akik kölcsönzötti állományba hozhatták a filippin munkavállalókat Magyarországra. Elsősorban azért döntöttünk mellettük, mert vallásuk és mentalitásuk alapján ők azok, akik legközelebb állnak a magyar lakossághoz. A tervek szerint az idei év végéig többszáz Fülöp-szigeteki dolgozót állítunk munkába partnereinknél.” – fejtette ki Mihályi Magdolna.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Íme néhány téves állítás a külföldi munkavállalókról, amelyek a hazai köztudatban élnek és érdemes eloszlatni.

1.Tévhit: A külföldi munkavállalók a magyarok elől veszik el a munkahelyeket – A hazánkban működő vállalatok, ha tehetik, a magyar munkaerőt részesítik előnyben, azonban jelenleg olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy az sok helyen már a termelést veszélyezteti. A külföldről toborzott munkaerő segít fenntartani a termelést, így biztosítva a vállalatok fennmaradását, ezáltal pedig a magyar munkahelyek megmaradását is.

2. Tévhit: A külföldi és a magyar munkavállalók eltérő bérezésben részesülnek – A munkavállalók bérezését a Munka Törvénykönyvében rögzített jogszabály írja elő, így a vállalatoknál azonos munkakörben dolgozó munkavállalók bére minden esetben egységes.

3. Tévhit: A külföldi munkavállalók nem kíváncsiak a magyar kultúrára – Valójában a Fülöp-szigetekről toborzott munkavállalók már az első interjúk előtt elkezdték tanulmányozni Magyarországot és a magyar kultúrát, rengeteget olvastak róla és mire arra került a sor, hogy hazánkba jöjjenek már a magyar nyelv tanulását is elkezdték.

„A filippin munkavállalóink nagyon nyitottak, nagyon érdekli őket az európai kultúra és Magyarország. Ők úgy jönnek ide, hogy szeretnék a magyar kultúrát és a hagyományokat megismerni. A legtöbben kutatnak és sokat olvasnak az országról, sőt az interjún a legtöbben már magyarul köszönnek.” – mesélte Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a médiatanács

Júliusban megkezdett eljárása során a médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is, míg a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 12:30
Megosztás:

Infláció fölött emelkedtek a kárráfordítások a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a kárráfordítások az idei második negyedévben, az állománydíjak pedig 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön, friss negyedéves kgfb-indexe alapján.
2022. 09. 29. 12:00
Megosztás:

Bezuhant a forint, mélyponti rekordot döntött

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2022. 09. 29. 11:30
Megosztás:

Rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal - idézte fel az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 09. 29. 11:00
Megosztás:

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk; a cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak csütörtökön a vezető értékpapírpiacok. Szerdán pozitív volt a zárás.
2022. 09. 29. 10:00
Megosztás:

Beépítésre kész az első magyar ipari zöldhidrogén-projekt kompresszora

A napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén-projekthez, az Akvamarinhoz alkalmazott hidrogénkompresszort a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzemében - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 09:30
Megosztás:

Járműfejlesztési bemutatók és kvízjátékok Zalaegerszegen

A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű, változatos programmal várják a látogatókat Zalaegerszegen, a Kutatók éjszakáján - közölték az MTI-vel a szervezők.
2022. 09. 29. 09:00
Megosztás:

Fejlesztette nyomdaüzemét Algyőn az Innovariant Kft.

Uniós támogatással, 448 millió forintból bővítette nyomdaüzemének kapacitását az Innovariant Kft. Algyőn - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 29. 08:30
Megosztás:

Csaknem kilencszázmilliót fordíthat környezettudatos fejlesztésre Dombrád

Európai uniós forrásból 895 millió forintot fordíthat Dombrád környezettudatos fejlesztésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros önkormányzata.
2022. 09. 29. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök reggelre

Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 29. 07:32
Megosztás:

Soron kívüli eszközvásárlásba kezdett a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.
2022. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Előadásokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken.
2022. 09. 29. 06:00
Megosztás:

A 4 millió tonnát is megközelítette a magyar takarmánygyártás 2021-ben

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.
2022. 09. 29. 05:30
Megosztás:

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. A folyamatosan változó körülmények újabb és újabb alkalmazások megjelenését teszik szükségessé egészen addig, míg egy nagyon nehezen átlátható, egymással direkt és indirekt függőségi kapcsolatban lévő applikációhalmaz alakul ki a vállalaton belül. Ezek a különböző korú, komplexitású és gyártói támogatással rendelkező, vagy egyedi fejlesztésű rendszerek nem pusztán a mindennapi működésüket és működtetésüket tekintve okoznak egyre nagyobb fejfájást: sokszor válnak az innováció, a megújulás gátjává. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet elkerülni ezt a csapdahelyzetet.
2022. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.
2022. 09. 29. 04:01
Megosztás:

Ezentúl sebészeti robottal is műtenek a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán szerdán. A géppel a tervek szerint heteken belül műtéteket fognak végezni - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2022. 09. 29. 03:30
Megosztás:

Bemutatták a készenléti egységek vonulását segítő drónt

A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedés biztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.
2022. 09. 29. 03:00
Megosztás:

Franciaország 2,1 milliárd euróval támogat tíz zöld hidrogénes beruházást

Élisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a zöld hidrogént érintő fejlesztési stratégia keretében az állam 2,1 milliárd euróval támogat tíz nagy ipari beruházást. Emellett 3,2 milliárd eurónyi magántőke is érkezik az ágazatba.
2022. 09. 29. 02:30
Megosztás:

Az MVM Zrt. veszteséggel zárta az első fél évet

Az MVM Zrt. 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet, míg a tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett konszolidált jelentésből.
2022. 09. 29. 02:00
Megosztás: