Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

Rekordokat dönt hazánkban a munkaerőhiány az elmúlt öt évhez képest. A KSH adatai szerint 2022. II. negyedévében összesen 98.648 üres álláshely állt rendelkezésre. Ezen belül kiugró arányt mutat a hazai feldolgozóipar, ahonnan jelenleg csaknem 25.000 munkavállaló hiányzik. A gazdasági szakemberek szerint ez már olyan arány, ami valóban veszélyeztetheti a vállalatok fennmaradását. A leginkább a termelési területeken fennálló létszámhiányt eddig a környező országokból toborzott dolgozókkal igyekeztek megoldani a hazánkban működő vállalatok, ám a szomszédos ukrán-orosz konfliktus következtében a HR szolgáltatóknak új, távolabbi régiók felé is nyitniuk kell ahhoz, hogy értékes munkaerőt hozzanak a vállalatoknak.

Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

A magyar munkaállomány már túltelített, így onnan kell munkaerőt toborozni, ahonnan szívesen érkeznek hazánkba

És természetesen mindenki érti, hogy a legtöbb üres állás a nagyvárosokban lesz. Ha állást szeretne találni, megnézheti például a következő helyeken meghirdetett állásajánlatokat: Nyíregyháza.

Számos vállalat fennmaradását veszélyezteti a kritikus létszámhiány, sokan mégis a kulturális különbségek miatt aggódnak a külföldi munkaerő alkalmazásával kapcsolatban. Pedig éppen a válságból való kiutat jelenthetik ezek a munkavállalók a súlyosan érintett iparágak számára. A HR szakemberek szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig nagyon nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A helyzet pedig egyre súlyosabb, hiszen ahhoz, hogy a hazánkban működő termelővállalatok a jelenlegi helyzetben is fennmaradjanak, hatalmas szükség van azokra a külföldi munkavállalókra, akik szívesen jönnek hazánkba. Ehhez azonban nemcsak a cégeknek, de a hazai társadalomnak is nyitottnak kell lennie az eltérő nemzetiségű munkaerőre. „Cégünk Magyarországon kívül jelenleg két országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről. Célunk, hogy ezen nemzetek kultúráját közelebb hozzuk a magyar emberekhez, ugyanis a hazai gazdaság fejlődése jelenleg elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül. Ennek tükrében úgy gondoljuk, hogy a magyar társadalom közös érdeke, hogy közelebbről is megismerje és befogadja a hazánkba érkező külföldi munkavállalókat.” – fogalmazott Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Az ukrán munkavállalók még mindig jelentős részét teszik ki hazánkban a külföldi dolgozóknak

Ukrajna egy többségében ortodox – tehát keresztény – vallású állam, melynek lakosságából a háború kitörése előtt körülbelül 60-70 ezer fő közötti létszám dolgozott Magyarországon. És bár az ukrán-orosz konfliktus miatt számuk jelentősen megcsappant, még mindig több tízezer ukrán munkavállalót foglalkoztatnak a magyar vállalatok. A HR szakember szerint az ukrán munkavállalók népszerűsége a hazai cégek körében elsősorban a munkához való hozzáállásukban rejlik, ami kifejezetten hasonlít a magyar munkavállalók mentalitásához. „Mivel az ukránok alapvetően egy munka alapú társadalomban szocializálódtak, így nagyon jó a munkabírásuk, kitartóak, szorgosak. A fizikai munka náluk erény, így remekül boldogulnak a nagyobb erőnlétet igénylő területeken. Nem véletlen, hogy partnereink visszajelzései rendkívül pozitívak velük kapcsolatban, hisz a jelenlegi munkaerőhiányban sok üzemnek és gyárnak az életben maradást jelentik az ukrán munkavállalók.” – árulta el Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók vasárnaponként templomba járnak, kosárlabdáznak és imádják a karaoke-t

A Fülöp-szigetek 110 millió lakossal rendelkezik és az országból csaknem 10 millióan dolgoznak külföldön, ami a munkaképes népesség több mint 10%-a. Ez azt jelenti, hogy nem ismeretlen számukra a külföldi munkavállalás és az ezzel járó elvárások. Nagy előny, hogy a jelentős része szinte anyanyelvi szinten beszél angolul. Nagyon nyitottak, általában alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak. A munkában és magánéletben is rendkívül tisztelettudók, alázatosak és megbízhatóak. Emellett dolgosak és nagyon jó a munkabírásuk, így világszerte előszeretettel alkalmazzák őket a vállalatok. A filippínókról továbbá fontos tudni, hogy római katolikusok, a vallásuk gyakorlása pedig nagyon fontos számukra. Hetente legalább egyszer templomba járnak, ami a vallásgyakorláson túl egy közösségi eseményt is jelent nekik. Szabadidejükben nagyon szeretnek sportolni (kosárlabda), énekelni, az egyik legnagyobb kedvencük pedig a karaoke. Családcentrikusak, összetartóak és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el életükben a családi értékek. Érthető tehát, hogy a hazánkba érkező filippínók jelentős része azért vállal nálunk munkát, hogy innen támogassa az otthon maradt rokonságát.

„A Fülöp-szigeteki toborzás egy új gyakorlat, amit ebben az évben kezdtünk. A munkánkat természetesen rengeteg kutatás előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy hazánkban az első minősített HR szolgáltatók között vagyunk, akik kölcsönzötti állományba hozhatták a filippin munkavállalókat Magyarországra. Elsősorban azért döntöttünk mellettük, mert vallásuk és mentalitásuk alapján ők azok, akik legközelebb állnak a magyar lakossághoz. A tervek szerint az idei év végéig többszáz Fülöp-szigeteki dolgozót állítunk munkába partnereinknél.” – fejtette ki Mihályi Magdolna.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Íme néhány téves állítás a külföldi munkavállalókról, amelyek a hazai köztudatban élnek és érdemes eloszlatni.

1.Tévhit: A külföldi munkavállalók a magyarok elől veszik el a munkahelyeket – A hazánkban működő vállalatok, ha tehetik, a magyar munkaerőt részesítik előnyben, azonban jelenleg olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy az sok helyen már a termelést veszélyezteti. A külföldről toborzott munkaerő segít fenntartani a termelést, így biztosítva a vállalatok fennmaradását, ezáltal pedig a magyar munkahelyek megmaradását is.

2. Tévhit: A külföldi és a magyar munkavállalók eltérő bérezésben részesülnek – A munkavállalók bérezését a Munka Törvénykönyvében rögzített jogszabály írja elő, így a vállalatoknál azonos munkakörben dolgozó munkavállalók bére minden esetben egységes.

3. Tévhit: A külföldi munkavállalók nem kíváncsiak a magyar kultúrára – Valójában a Fülöp-szigetekről toborzott munkavállalók már az első interjúk előtt elkezdték tanulmányozni Magyarországot és a magyar kultúrát, rengeteget olvastak róla és mire arra került a sor, hogy hazánkba jöjjenek már a magyar nyelv tanulását is elkezdték.

„A filippin munkavállalóink nagyon nyitottak, nagyon érdekli őket az európai kultúra és Magyarország. Ők úgy jönnek ide, hogy szeretnék a magyar kultúrát és a hagyományokat megismerni. A legtöbben kutatnak és sokat olvasnak az országról, sőt az interjún a legtöbben már magyarul köszönnek.” – mesélte Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 12. 16:00
Megosztás:

Ismét sztrájkotak a sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói

A sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói újabb, ezúttal 24 órás sztrájkot tartottak, miután a munkáltató nem teljesítette a szakszervezet bérköveteléseit - tájékoztatta a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet titkára az MTI-t csütörtökön, az akciót követően.
2024. 04. 12. 15:30
Megosztás: