Nagy lépéseket tett meg az OTP

Egyre jobban látszanak a kilencvenes évek elején megkezdett átalakulási folyamat eredményei az OTP-nél, a társaság fontos szinteket lépett át a 2023-as eredmények alapján - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten, a tavalyi negyedik negyedév eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Nagy lépéseket tett meg az OTP

Bencsik László sikeresnek ítéli az OTP előző éves tevékenységét, a legfontosabb mutatók ugyanis meghaladták mind a várakozásokat, mind a versenytársak teljesítményét. A társaság jövedelmezősége kiemelkedő, eszközminősége, likviditási és tőkehelyzete stabil. A nettó kamatmarzs csoportszinten 3,93 százalékra nőtt, a konszolidált teljesítő hitelek árfolyamszűrt állományának organikus növekedése 6 százalék lett, a korrigált ROE (sajáttőke-arányos megtérülés) 27,7 százalékra emelkedett, a hitelkockázati ráta csökkent, minden teljesítménymutató felülmúlta tehát a menedzsment várakozásait - ismertette.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte emellett a 100 milliárd eurós szint meghaladását a mérlegfőösszegben. 2016-ban ennek még alig több mint harmadát tudták felmutatni, ennyi idő alatt ekkora emelkedést más bankok nem tudtak elérni - tette hozzá.

Bencsik László úgy véli, a külföldi OTP-érdekeltségek kiválóan teljesítenek, hiszen a részesedésük a csoportszintű profitban már az előző 2 év során is 50 százalék körül mozgott, 2023-ban pedig elérte a 64 százalékot. Még az oroszországi és ukrajnai bank is jól teljesített 2022-höz, valamint a továbbra is nehéz körülményekhez képest. A csaknem ezermilliárd forintos eredményhez hozzájárult a háborús hatások mérséklődése, 2022-ben ezek még sokkal nagyobb veszteségeket okoztak.

Belföldön a lakáshitel-folyósítások visszaestek ugyan, de az OTP-nél jóval kisebb mértékben, mint amennyivel a piac zsugorodott. Így a részesedése jelentősen nőtt. A fogyasztási hiteleknél fordítottan alakult a helyzet, sikerült felülmúlni a piac növekedését, és a lakossági betétekben ugyancsak nőtt az OTP részesedése. A lakossági megtakarítások összege összességében nőtt, de a szerkezete átalakult, felértékelődött a befektetési alapok és állampapírok jelentősége, 2023. utolsó hónapjaiban viszont már ismét gyarapodtak a lakossági betétek.

Az OTP vállalati hitelezése kissé visszaesett ugyan, de ez az ügyfelek előrehozott finanszírozási igényeivel magyarázható, ami 2022-ben eredményezett jelentős emelkedést - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Szavai szerint a tartós növekedésnek köszönhetően az OTP Csoport mostanra nemzetközi viszonylatban is jelentős társasággá vált, a hasonló méretű bankok között nincs is Európában még egy, amelyik ebből a térségből tudott volna kinőni. A sikeres nemzetközi jelenlét kiegyensúlyozott alapot biztosít, a több lábon állás erősíti a stabilitást.

Idén a gazdasági kilátások javulásának köszönhetően Bencsik László szerint szinte mindenütt kedvezőbb működési környezet várható, a hitelkereslet nőni fog, a kockázatok csökkenhetnek. A jelentős eredmények ellenére az OTP nem veszti el a lendületét, továbbra is keresi a terjeszkedés lehetőségeit. A következő években sok múlik majd a külső környezet alakulásán, valamint attól, mi válik megvásárolhatóvá. A térség országaiban az OTP folyamatosan figyeli a lehetőségeket, de az új akvizíciók mérlegelésénél az értékteremtés lesz a fő szempont, a terjeszkedés önmagában nem elég indok újabb bankok felvásárlására - mondta Bencsik László.

Csökkent a betöltésre váró állások száma

Négy vármegye kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 18. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás: