Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton Németországban tárgyalt

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

Nagy Márton a megbeszélések kapcsán hangsúlyozta, hogy Németország hazánk egyik legfontosabb gazdasági partnere, a két gazdaság évtizedek óta ezer szállal kötődik egymáshoz. Németország 2023-ban Magyarország első számú kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 24 százalékot tett ki, ráadásul a németek a legmeghatározóbb befektetők hazánkban, a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) állománya 2022-ben 18,7 milliárd eurót tett ki, ami a teljes magyar FDI-állomány 18,6 százaléka.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország erős, versenyképes európai és német gazdaságban érdekelt. Fel kell venni a versenyt az amerikai és a kínai gazdaság rohamtempójú fejlődésével, az európai gyártást versenyképessé kell tenni. Ez a törekvés meg fog jelenni a 2024. második félévi magyar uniós elnökség versenyképességi prioritásai között is. Hazánk álláspontja szerint fokozni szükséges a digitalizációt, a támogatáspolitikát célzottabbá kell tenni, valamint olyan új egységes európai iparstratégiára van szükség, amely az ágazati szereplők véleményén alapszik - ismertette az NGM közleménye.

Nagy Márton kiemelte, hogy míg 2018-ban Európában az újonnan eladott autók 1 százaléka volt tisztán elektromos, addig 2023-ban már közel 15 százaléka. A magyar kormány időben lépett, hazánkban az elektromos autógyártás területén 21 beruházás valósult meg vagy van folyamatban, több mint 16 milliárd euró értékben. Ennek eredményeképpen a járműipar és az elektromos járműgyártás ökoszisztémája Magyarországon erős, az ország exportjának közel 25 százalékát az akkumulátor és járműkivitel adja, az akkumulátorexport pedig GDP arányosan önmagában meghaladja az 5 százalékot. A zöld energia a magyar gazdaság jövője - hangsúlyozta a miniszter.

Az elektromos autózás térnyerésében jelenleg átmeneti lassulást látunk, az újbóli lendülethez uniós szintű támogatási programmal kell segíteni az ágazatot. Kiemelt figyelmet kell fordítani az adminisztrációs terhek csökkentésére, a töltőhálózat, beleértve az otthoni töltés lehetőségének, valamint a kapcsolódó, energiahálózatot érintő fejlesztésekre, ugyanis ezek jelentős akadályt jelentenek - állapította meg a miniszter.

A tárgyalópartnerek a töltőhálózat kiemelt fontossága mellett, a karbonsemleges technológiák támogatása kapcsán hangsúlyozták, hogy 2035-re újra kell definiálni a karbonsemlegességet az autómeghajtások esetében és törekedni kell arra, hogy a technológiák egymással versenyezzenek. Továbbá 2026-ban érdemes felülvizsgálni a 2035-ös szabályozási dátumot a belső égésű motorok tiltása kapcsán a 2025-ös adatok fényében aszerint, hogy a célkitűzés mennyire tekinthető reálisnak - ismertette az NGM.

Németországban áprilisban az előző havival megegyező éves inflációt mértek

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
2024. 04. 30. 14:00
Megosztás:

Bővült a szegedi Stravaco Kft.

Uniós támogatással, egy csaknem 300 millió forintos beruházás részeként új irodaépületet alakított ki és bővítette eszköz- és gépállományát a szegedi Stravaco Építőipari Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2024. 04. 30. 13:30
Megosztás:

Sikeresen bocsátott ki társadalmi célú kötvényeket az MFB

Kimagasló befektetői érdeklődés mellett zajlott a Magyar Fejlesztési Bank első társadalmi célú kötvényeinek aukciója. A kibocsátással közel 25 milliárd forintnyi forrást vont be az MFB olyan projektek finanszírozására, amelyek pozitív társadalmi hatást fejtenek ki.
2024. 04. 30. 13:00
Megosztás:

India lehet a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Az IMF módosította a 2024-es előrejelzését az ázsiai gazdaságok teljesítményével kapcsolatban, a korábbi 4,2 százalékról, 4,5 százalékra emelték a növekedés várható mértékét.
2024. 04. 30. 12:30
Megosztás:

Jól fogadták az emberek a zsugorinfláció miatti tájékoztatókat

Pozitívan fogadta a lakosság a zsugorinfláció - az azonos áron kínált, de kiszereléscsökkentett termékek - miatt bevezetett új tájékoztatási kötelezettséget, és negyedük próbálja tudatosan elkerülni ezeket az árukat - állapította meg a Reacty Digital felmérésében, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2024. 04. 30. 12:00
Megosztás:

Az MBH Bank hetvenhat forint osztalékot fizet részvényenként

Az MBH Bank Nyrt. 24,512 milliárd forint, részvényenként 76 forint osztalékot fizet a 2023-as eredményéből, amelynek a további része eredménytartalékba kerül - közölte a hitelintézet a létrejöttét követő első éves rendes közgyűlése után hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 11:30
Megosztás:

Rizikós-e régi autót venni az esetleges futásteljesítmény-csalás és a rejtett sérülések miatt?

Számos cikk foglalkozott az elmúlt időszakban azzal, hogy egyre öregebbek a magyar autók, és általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy autó, annál több kilométert tett meg. A használt autók eladásából a lehető legnagyobb hasznot remélő csalók azonban gyakran élnek azzal a tisztességtelen gyakorlattal, hogy visszatekerik a kilométer-számlálót, és eltitkolják a jármű sérüléseit.
2024. 04. 30. 11:00
Megosztás:

Visszatért a növekedés a magyar gazdaságba - Itt a friss GDP adat

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését.
2024. 04. 30. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacok többségén.
2024. 04. 30. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel indult a kereskedés a tőzsdén - mire számíthatunk ma?

Iránykereséssel vagy kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 30. 09:45
Megosztás:

A forint árfolyamát most ezek a tényezők mozgatják

Alig változott a forint árfolyama kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 30. 09:05
Megosztás:

Cathie Wood szerint az Ethereum piaci értéke elérheti a 20 billió dollárt, a Fantom ára ellenállásba ütközik, a KANG árfolyama akár százszorosára is nőhet

Ahogy a piac tovább élvezi a bikás Bitcoin szezonot, Cathie Wood, az Ark Invest vezérigazgatója felhívta a figyelmet merész Ethereum-jóslatával. Mindeközben a Fantom árfolyama ellenállásba ütközik a 0,80 dolláros szint körül, ami aggodalmakat kelt egy lehetséges lefelé irányuló trend kapcsán. Eközben a KangaMoon bejelentette együttműködését a RaidSharksBot-tal, hogy növelje a közösségi részvételt és fokozza a szórakozást az ökoszisztémában.
2024. 04. 30. 08:42
Megosztás:

Az Európai Bizottság jóváhagyta a román állami légitársaság számára a támogatást

Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
2024. 04. 30. 08:30
Megosztás:

A Bervina Kft. Amerikában terjeszkedne

A magyar tulajdonú Bervina Kft. saját szabadalom alapján gyártott hajtástechnikai termékeivel újabb piacokat akar szerezni Észak- és Dél-Amerikában egyaránt - közölte a gépipari cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 08:00
Megosztás:

10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára az agglomerációban

A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó negyedévében) az ezt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 07:30
Megosztás:

Agrárminisztérium: tudományos eredmények segítik a nitrát rendelet felülvizsgálatát

Megalapozott szakpolitika kidolgozásához hosszú távú együttműködés szükséges a tudomány szereplőivel és a szakmai szervezetekkel, ezt bizonyítja az az 5 éves kutatási program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) indított a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet közreműködésével - közölte a szaktárca az MTI-vel hétfőn.
2024. 04. 30. 06:30
Megosztás:

Színes programokat kínál a Csabai Nyár rendezvénysorozat

Május közepétől szeptember végéig kínál összművészeti programokat a Csabai Nyár rendezvénysorozat - mondta Varga Tamás alpolgármester hétfőn a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 30. 06:00
Megosztás:

Nagyszabású vasútipari fejlesztés indul

Megegyezés született a Ganz és tunéziai partnere között, amelynek értelmében nagyszabású vasútipari együttműködés indulhathat az észak-afrikai ország vasúti hálózatának modernizálása terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Tuniszban.
2024. 04. 30. 05:30
Megosztás:

Sokrétű fejlesztési programot hajtott végre a Pécsi Gázautó Kft.

Ingatlanfejlesztéseket, energiahatékonyságot és korszerűsítést szolgáló infrastrukturális beruházásokat hajtott végre, továbbá eszközöket vásárolt a baranyai vármegyeszékhelyen harminc éve működő, magyar tulajdonú Pécsi Gázautó Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 30. 05:00
Megosztás:

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

Minden évben, a nyárhoz közeledve, növekszik a népszerűsége a vízparti ingatlanoknak. Akár építkezésbe vágnak bele, akár egy egyszeri nyaralóvásárlásról van szó, általában hasonló a motiváció: egy gyerekkori álom megvalósítása.
2024. 04. 30. 04:00
Megosztás: