Nőtt az ipari termelés decemberben

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,6 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 2021 novemberéhez képest - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nőtt az ipari termelés decemberben

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,5 százalékkal, az energiaiparé 27, a csekély súlyú bányászaté 25 százalékkal nőtt. Az alágak közül egyedül a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 20 százalékát képviselő járműgyártásban csökkent a termelés: a kibocsátás decemberben 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A közúti gépjármű gyártásának volumene 24, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 22 százalékkal visszaesett.
    
A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 66 százalékkal emelkedett, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22 százalékkal csökkent. A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően.
    
A legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-gyártás felfutása eredményeként. A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,8, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 13,8 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
    
A vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés. Decemberben a kibocsátás 10,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában, főként a belföldi értékesítés bővülése miatt, ugyanakkor az export kismértékben csökkent. Háromhavi visszaesés után a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása 14,3 százalékkal bővült, mindkét értékesítési irányban növekedést regisztrált a KSH. A legkevésbé, 0,3 százalékkal a gyógyszergyártás emelkedett.
    
Az ipari export volumene 7,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 8,8 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,4 százalékkal nőtt.
    
Az ipar belföldi értékesítése 10,9, a feldolgozóiparé 11,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az előző évhez képest 2021-ben az ipari termelés 9,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi, 6,0 százalékos csökkenést követően. Ezen belül a feldolgozóipar kibocsátása 9,1, az energiaiparé 11,5, a csekély súlyú bányászaté 16,6 százalékkal nőtt 2020-hoz viszonyítva.
    
A feldolgozóiparban folyó áron több mint 39 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2021-ben. A termelés volumene csupán három hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű bővülés (63 százalékos) áprilisban volt, ami a koronavírus-járvány által előidézett alacsony bázis hatása.
    
A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak kettőben csökkent a termelés, a többiben 5,8 és 40 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a statisztika. A járműgyártás kibocsátása 1,9 százalékkal mérséklődött, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,9, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 8,9 százalékkal nőtt.
    
Az ipari export 8,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. (2020-ban 5,3 százalékos volt a volumen csökkenése.) A teljes ipari értékesítés 63, a feldolgozóipari értékesítés 72 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 6,1 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 2,2 százalékkal csökkent a kivitel volumene. A második legnagyobb, 16 százalékos részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 5,1 százalékkal nőtt. A leginkább, 40 százalékkal a villamos berendezés gyártása bővült.
    
Az ipar belföldi értékesítése 11,4, ezen belül a feldolgozóiparé 12,0 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 7,5 százalékkal meghaladták az előző évit. A második legnagyobb súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásának belföldi eladásai 2021-ben 22 százalékkal emelkedtek.

Végigsöpört a kamatemelés a hiteleken augusztusban

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2022. 08. 16. 19:00
Megosztás:

A Henkel eredményei 2022 első felében

A csoport árbevétele 2022 első felében szervesen +8,9 százalékkal, mintegy 10,9 milliárd euróra nőtt (nominálisan +9,9 százalékkal), az összes üzletág és régió hozzájárulásával.
2022. 08. 16. 18:00
Megosztás:

Az AM új támogatási lehetőségeket tervez a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 17:00
Megosztás:

Itt a válasz Kína hadgyakorlatára

Az Egyesült Államok és két legfontosabb ázsiai szövetségese, Japán illetve Dél-Korea bejelentette, hogy közös rakétavédelmi gyakorlatot hajtottak végre Hawaii mellett, hogy felkészüljenek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetésre.
2022. 08. 16. 16:00
Megosztás:

Még drágább lesz a gáz Németországban - illetéket vetnek ki rá

A német kormány közölte, hogy októbertől a fogyasztóknak kilowattóránként 2,419 eurócenttel többet kell fizetniük a földgázért.
2022. 08. 16. 15:00
Megosztás:

Ilyen egy kiváló Business Analyst

A Business Analyst feladatai igen szerteágazóak, és elképzelhető, hogy valaki akkor is ebben a munkakörben tevékenykedik, ha nem is tud róla. Az alábbiakban utánajárunk a Business Analyst feladatainak, és azt is megnézzük, vajon milyen más névvel rendelkező munkakörökkel áll rokoni kapcsolatban.
2022. 08. 16. 14:00
Megosztás:

A szervóhajtás lényege és hasznosítási lehetőségei

Miben rejlik a szervóhajtás lényege? Miért jelenthet nemcsak előnyt, hanem egyenesen szintlépést a célzott alkalmazása? Illetve hol és miként lehet igazán kiaknázni a benne rejlő potenciált?
2022. 08. 16. 13:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 16. 12:00
Megosztás:

Az erős dollár mindenkinek fáj - elemzés

Év eleje óta 10%-kal erősödött az amerikai dollár az euróhoz képest. Ez jó hír az amerikai turisták számára, az átváltási árfolyamnak köszönhetően nagyjából 10%-kal nőtt a vásárlóerejük. A Föld többi lakója számára azonban ez elég nyugtalanító hír. Az erős dollár negatívan hat az egész világgazdaságra, mivel a nemzetközi kereskedelem több, mint ötven százaléka dollárban történik. Ez a jelenség negatív hatást gyakorol a magánszemélyekre és vállalkozásokra egyaránt, utóbbiaknak egyedül a fedezeti stratégia nyújthat biztonságot. A kormányok sem érezhetik magukat biztonságban.
2022. 08. 16. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 08. 16. 10:00
Megosztás:

A tökéletes monitort keresed?

Ha megvan már a kiváló minőségű asztali géped és a felhasználóbarát, kezelhető klaviatúrád, akkor még mindig lehet zavar a rendszerben, hiszen a monitor legalább olyan fontos része az asztali gépednek, mint akár maga a hardver is. Hiszen ha nem látod megfelelően a monitoron megjelenő dolgokat, akkor gyakorlatilag olyan, mintha a géped nem is dolgozna.
2022. 08. 16. 09:30
Megosztás:

Csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Jelentősen csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, míg az elemzők csupán a növekedés lassulására számítottak.
2022. 08. 16. 09:00
Megosztás:

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés a honvédségnél

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés valósul meg a Magyar Honvédségnél - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Tovább csökken az üzemanyagok ára Horvátországban

Horvátországban keddtől tovább csökken az üzemanyagok ára - közölte a kormány hétfőn.
2022. 08. 16. 07:00
Megosztás:

Megbírságolta a BÉT a B+N Referencia Zrt-t

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. 500 ezer forintra bírságolta a B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t, mert nem tette közzé a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését - közölte a BÉT a honlapján hétfőn.
2022. 08. 16. 06:00
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: fokozódik a hőség és az aszály

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".
2022. 08. 16. 05:00
Megosztás:

Melyik a legolcsóbb fűtés? Villany, fa, brikett vagy a biobrikett?

Szakértők megvizsgálták a fűtőanyag-piacot, hogy megtudják, melyik fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére. Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?
2022. 08. 16. 04:01
Megosztás:

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Ahogyan az elmúlt időszakban a felnőtteknél hibrid munkavégzés alakult ki, a gyerekeknél is teljesen általánossá vált, hogy az egyik tanárnál kézzel kell megírni a leckét a munkafüzetben, a másik tanár pedig e-mailben várja a házi feladatot. Ráadásul a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz, illetve a barátokkal való kapcsolattartáshoz is egyre nagyobb arányban használnak számítógépet, laptopot vagy tabletet a fiatalok. Elengedhetetlen tehát a megfelelő technológiai háttér megléte, amellyel élmény lehet a tanulás és a szórakozás is. De milyen szempontokat kell végig gondolni, hogy a megfelelő modellt válasszuk? Valamint hogyan alakítsuk ki a megfelelő tanulósarkot? Az alábbiakban a Dell segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában!
2022. 08. 16. 03:00
Megosztás:

Több tízmilliárdos hálózatfejlesztési projektet valósít meg az OPUS TITÁSZ Zrt.

26,6 milliárd Ft értékben valósít meg komplex villamos-hálózati beruházásokat az OPUS TITÁSZ Zrt. A napelemes rendszerek integrációját biztosító hálózatbővítés költségeinek 50 százalékát a Társaság biztosítja, a további 50 százaléknak megfelelő 13,3 milliárd Ft-ot pályázati forrásból finanszírozza az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz keretében.
2022. 08. 16. 02:00
Megosztás:

Új trendek a contact centerek világában - fókuszban az ügyfélelégedettség automatikus, nagy megbízhatóságú elemzése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy hivatalos ügyek telefonos intézésekor az ügyfélszolgálati központokban törvényi kötelezettség miatt rögzítik a hívásokat. Erre külön fel is hívják a figyelmet, mielőtt szóba elegyednénk az önkormányzat, a bank, a mobil- vagy épp a közüzemi szolgáltató ügyintézőjével. Rengeteg adat keletkezik így ezeknél a szervezeteknél, amelyek hasznos információkat tartogatnak a döntéshozók számára. Mesterséges intelligenciára épülő, hazai fejlesztésű „okos rögzítő” segíti a jövőben, hogy az ügyfélszolgálatok mindezt kihasználva hatékonyabban működhessenek, és növelni tudják az ügyfelek elégedettségét.
2022. 08. 16. 01:00
Megosztás: