Növelte idei olajkeresleti előrejelzését az OPEC

Növelte a világ idei olajkeresletére tett becslését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) havi rendszeres piaci jelentésének júliusi számában. Idei világgazdasági növekedési előrejelzésén nem változtatott, az euróövezetét kissé rontotta, az oroszországit pedig javította.

Növelte idei olajkeresleti előrejelzését az OPEC

Az OPEC csütörtökön publikált havi piaci jelentése szerint a világ olajkereslete 2023-ban várhatóan napi 2,4 millió hordóval nő. A júliusi prognózis így napi 0,1 millió hordóval haladja meg a júniusban 2023-ra megadott becslést, ami elsősorban Kína második negyedévben tapasztalt keresletnövekedésének tulajdonítható.

A szervezet enyhén felfelé módosította az amerikai OECD-régióra vonatkozó előrejelzését is az Egyesült Államok vártnál jobb második negyedévi gazdasági teljesítményét nyugtázva.

Az OECD-n kívüli országokban Kína mellett a latin-amerikai térség olajkeresletének a növekedése is hozzájárult a 2023-as olajfelhasználási prognózis emeléséhez.

A világ olajkereslete 2024-ben további napi 2,2 millió hordóval növekszik, és elérheti a napi 104,25 millió hordót. A keresletnövekedés súlypontja a nem OECD országokra helyeződik, közel napi 2,0 millió hordóval járulnak majd hozzá az összes növekedéshez. A legnagyobb mértékben Kína, a Közel-Kelet és más ázsiai országok kereslete növekszik, de India, Latin-Amerika és Afrika kereslete is nagymértékben bővül majd. Az OECD-tagok olajkereslete várhatóan napi 0,26 millió hordóval nő 2024-ben, ezen belül is elsősorban az amerikai tagországok körében.

Az OPEC az idén napi 29,4 millió hordós keresletet prognosztizál júliusi piaci jelentésében saját olajtermelésére. Az OPEC olaja iránti kereslet így az idén napi 1,0 millió hordóval haladja majd meg a 2022-est. Jövőre pedig a kereslet napi 0,8 millió hordóval tovább növekszik, és eléri a napi 30,2 millió hordót.

Júniusban a Brent nyersolaj átlagára 71 centtel, 0,9 százalékkal csökkent az előző havihoz képest hordónként 74,98 dollárra. A WTI júniusi átlagára 70,27 dollár lett hordónként, 1,35 dollárral, 1,9 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. Az OPEC olajkosarának júniusi átlagára 75,19 dollár lett, 63 centtel, 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző havinál.

Az energiahordozók összesített árindexe már a második egymást követő hónapban csökkent havi bázison, júniusban 1,8 százalékkal. A legnagyobb mértékben a szén ára csökkent, a második legnagyobb mértékben pedig az olaj ára, mindezt azonban részben ellentételezte a földgáz árának emelkedése Európában és Amerikában. Az összesített energiaár-index jelenleg 44,2 százalékkal áll alacsonyabban az egy évvel korábbinál.

A szén árindexe 13,1 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest, az egy évvel korábbitól pedig 62,4 százalékkal marad el. A nyersolaj árindexe 1,2 százalékkal csökkent júniusban, és 37,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az európai gázár öt havi csökkenés után júniusban 2,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, az amerikai pedig 1,7 százalékkal növekedett szintén öt havi csökkenés után. Az európai gázár éves bázison 69,2 százalékkal, az amerikai pedig 71,5 százalékkal alacsonyabb.

Az idei világgazdasági növekedési előrejelzésén az OPEC nem változtatott az előző havihoz képest, továbbra is 2,6 százalékra számít. Az OECD tagországok növekedése 1,1 százalék lehet 2023-ban. Az Egyesült Államok esetében az idén várható GDP-növekedést 0,1 százalékponttal 1,4 százalékra emelte, az euróövezet esetében pedig 0,1 százalékponttal csökkentette 0,7 százalékos növekedésre. Japánban is 0,1 százalékponttal magasabb, 1,1 százalékos növekedést vár az idén az OPEC. Kínában változatlanul 5,2 százalékos növekedést várnak, Indiában pedig 5,6 százalékost. A brazil GDP-növekedési előrejelzést 0,3 százalékkal javította az OPEC 1,3 százalékra, az orosz GDP-növekedési előrejelzést pedig 0,9 százalékponttal emelte meg 0,4 százalékra.

Jövőre 2,5 százalékos világgazdasági növekedést vár az OPEC, 0,9 százalékost az OECD, 0,7 százalékost az Egyesült Államok, és 0,8 százalékost az euróövezet esetében. Kína GDP-növekedése 4,8 százalékos, az indiai 5,9 százalékos lehet jövőre, a brazil pedig 1,1 százalékos, az oroszországi 0,8 százalékos.

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás: