Nyaralni autóval megyünk, hétköznap inkább lemondunk róla

A nyári szabadságolások idején, aki teheti, útra kel, hogy országhatáron belül vagy külföldön pihenjen. A Magyar Suzuki nagy mintájú kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 95,58 százaléka nyaraláskor inkább autóval utazik. Tízből heten nem változtattak korábbi szokásaikon: ragaszkodnak a saját járműhöz. Úgy gondolják ugyanis, hogy ez adja a legnagyobb szabadságot, praktikus, ugyanakkor a vezetés élvezetes elfoglaltság is, miközben biztonságos, kiszámítható megoldás.

Nyaralni autóval megyünk, hétköznap inkább lemondunk róla

Az elmúlt másfél évben megnövekedett költségek idén éreztetik először hatásukat a nyári szabadságolások terén. Megfontoljuk, hova, mennyi időre és milyen közlekedési eszközzel utazzunk. A Magyar Suzuki kutatására beérkezett válaszokból kitűnik, a megkérdezettek 95,58 százaléka autóval utazik nyaralni, mert a saját jármű szabadságot ad (33,48%), praktikus (a csomagok, háziállat miatt – 31,63%), a vezetés élvezetes elfoglaltság (20,79%), biztonságos (4,98%), megválaszthatóak az útitársak (4,52%), költséghatékony (3,85%) és kiszámítható (0,75%), nem vagyunk például kitéve járattörléseknek.

Visszatartó erő a költségnövekedés

Tízből heten ugyanannyiszor választják az autózást vakációzáshoz, mint korábban. Ugyanakkor a megkérdezettek 27 százaléka változtatott. A módosítók 16,86 százaléka hétköznap kevesebbet, nyaraláskor viszont többet használja az autót, 8,97 százalék továbbra is autóval nyaral, de kevesebbszer utazik külföldre, mindössze 1,6 százalék vallja, hogy már nem indul útnak autóval országhatáron túli helyre. Azok, akik nem autóval mennek nyaralni, többek között a megemelkedett költségek, így a benzinárak (39,89%), a nem megfelelő jármű állapot (36,75%) vagy éppen kényelmi okok miatt döntöttek így (például fárasztónak találja a hosszabb ideig tartó vezetést, 13,89%).

Bevált praktikákkal kötjük le a gyerekeket

A KSH statisztikái[2] alapján a legtöbb közúti baleset nyáron történik, ami érthető, hiszen ilyenkor többen használják az autót, a forgalom is gyakran torlódik egyes útszakaszokon és a hét egyes időszakaiban (péntek-vasárnap). A kánikula ráadásul sokkal jobban megterheli a szervezetet, amely a koncentrációra is hatással van, emellett a nem megfelelő műszaki állapotban lévő autók is balesetveszélyesek.

A Magyar Suzuki kutatásából az derült ki, hogy tízből hatan akár három óránál hosszabb útnak is nekivágnak, többségük pedig (68,20%) spontán pihenőt tart fáradtság esetén, míg a megkérdezettek 16,91 százaléka előre tervezett megállást iktat be. Vannak azonban olyan tényezők, mint az időjárás (32,97%), a sötétség (21,93%), vagy éppen a fáradtság (5,68%), amely  miatt a sofőr mégsem vág neki egy hosszabb útnak. Egy autós utazás előtt sok családban külön figyelmet fordítanak arra is, hogy mivel foglalják le a járműben utazó gyerekeket: az elektronikai eszközök (24,17%), a hangoskönyv (15,45%) és a mesemondás (14,81%) a három leggyakoribb praktika, amelyet a szülők bevetnek.

Hosszabb út előtt az autósok inkább átvizsgáltatják a kocsit

Jó hír, hogy nemcsak az utazásszervezésre és a csomagolásra fordítunk időt, hanem hosszabb út előtt az autóval is foglalkozunk: a megkérdezettek többsége nem indul el a gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése nélkül (67,64%), viszont csupán az elővigyázatosabbak fele viszi autóját szakemberhez. Több, mint 38 százalék maga ellenőrzi az autó megfelelő műszaki állapotát.

„Cégcsoportunk több, mint 100 éves fennállása óta nagy figyelmet fordít arra, hogy olyan termékeket hozzon létre, melyek kiszolgálják az ügyfelek igényeit. Autógyártóként kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra, azonban ez önmagában nem elegendő. A vezetők és a közlekedés összes résztvevőjének felelősségteljes viselkedése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a közutakon mindenki biztonságban érezze magát. A nyár az önfeledtségről, a pihenésről és a kikapcsolódásról is szól, fontos azonban, hogy a vakáció alatt is körültekintőek legyünk, amikor volán mögé ülünk. Járművünk legyen mindig megfelelő műszaki állapotban, ezért fontos rendszeresen, szakember segítségét kérni a gépjármű ellenőrizéséhez. Érdemes azokon a körülményeken is elgondolkodni, amelyek hatással lehetnek vezetői képességeinkre. A mentális- és fizikai fáradtság mellett vegyük figyelembe azt is, van-e kellő rutinunk, hogy a megnövekedett forgalmi helyzetben magabiztosan helyt álljunk.” – vélekedett a kutatásra reagálva Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a magyar tőzsde

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az elemző szerint.
2024. 04. 23. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 23. 09:00
Megosztás:

Veszteséges volt a tavalyi év a román fuvarosok számára

A romániai teherfuvarozókat 2023-ban 2,55 milliárd euró kár érte a schengeni csatlakozás elmaradása miatt - közölte a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR) hétfőn.
2024. 04. 23. 08:30
Megosztás:

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, melyre maguk mellé hívják az egész országot, mert mint írják: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.” Mint felhívják rá a figyelmet, csak lokális választ adhatunk a globális problémákra. Ez a válasz a 10 millió Fa szerint, hogy legyen Magyarország Európa legzöldebb országa.
2024. 04. 23. 07:35
Megosztás:

Az UniCredit gondol a látássérült ügyfeleire is

A Mastercarddal való partnerség részeként az UniCredit minden - betéti, hitel- és prepaid - kártyáját Mastercard Touch Card kártyára cseréli, amely megkönnyíti a bankolást a vakok és gyengénlátók számára - közölte a pénzintézet hétfőn.
2024. 04. 23. 07:30
Megosztás: