Okosraktárat épít a CECZ cégcsoport Vácon

Okosraktárat épít a CECZ cégcsoport Vácon; a 25 milliárd forintos beruházás bokrétaünnepén csütörtökön a pénzügyminiszter a fejlesztést a kormány 2010-ben meghirdetett keleti nyitás gazdaságpolitikája fontos elemének nevezte, amelynek célja az ázsiai piacokkal szorosabb együttműködés kialakítása és az, hogy Magyarország hídfőállás legyen a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatokban.

Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy a programnak az első pillanattól kezdve Kína a legfajsúlyosabb szereplője, az ázsiai ország 2013-ban hirdette meg az Egy övezet egy út programot, melyhez Magyarország 2015-ben csatlakozott. Egyik kiemelt projektje pedig a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése, amely kapcsolatot teremt majd a nyugat-európai és ázsiai tengeri szállítmányokat fogadó Pireusz kikötőjével. Varga Mihály beszélt arról is, hogy jól halad a légi selyemút kiépítése is, jelenleg heti öt repülőjárat gondoskodik az áruszállításról, de a hosszabb távú tervek szerint a Liszt Ferenc repülőtér a kínai export-import áruk regionális légi elosztóközpontjává válhat.

"A mi gazdaságpolitikánk lényege a munkaalapú gazdaság kiépítése, és részben a külföldi, többek között kínai beruházásoknak is köszönhető, hogy mára lényegében megvalósult az a tíz évvel ezelőtti ígéret, amikor egymillió munkahelyet ígértünk az országban" - fejtette ki.

A gazdasági fejlődés 2019-ig töretlen volt, majd 2021-ben a magyar gazdaság rekordmértékű, 7,1 százalékos növekedéssel állt talpra a koronavírus-járvány okozta válságból - tette hozzá. "Így a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború és a szankciók okozta energiaválság következtében a legfontosabb feladat a 2010 óta elért eredmények megvédése, ugyanakkor már a háború utáni időszakra is ki kell tekintenünk, ezért a beruházásokat a lehető legnagyobb mértékig fenntartjuk és támogatjuk" - hangsúlyozta.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a 2024-es költségvetést, és mint mondta, a növekedési kilátások most is kedvezőbbek, mint az uniós tagországoké. A munkaerőpiac stabil, a foglalkoztatásban állók száma 4,7 millió, a munkanélküliség 4 százalék alatt van, a beruházási ráta pedig meghaladja a 28 százalékot a bruttó hazai termékhez viszonyítva, ami a legmagasabb az Európai Unióban - sorolta.

Arról is beszélt, a kormány célja az, hogy már idén jelentősen leszorítsa az inflációt; a csökkenő folyamat januárban megkezdődött, és bíznak abban, hogy az év végén már egyszámjegyű lesz az áremelkedési ütem mértéke, amely jövőre tovább csökken. "Ez adja meg az esélyt arra, hogy tovább növekedjenek majd a reálbérek, és 2024-ben a családok és a gazdaság biztonságos működése tovább tudjon bővülni" - mondta Varga Mihály.

Gazsó Balázs László, a CECZ Kft. ügyvezetője a többi között azt emelte ki, hogy a csütörtöki eseménnyel a logisztika, az automatizáció és a technológiai fejlődés új korszakának megjelenését is ünneplik Vác térségében. Az épülő raktárat a legújabb technológiákkal, automatizált rendszerekkel szerelik fel. Munkahelyteremtési szempontból is jelentős a beruházás, amely 200 új munkahelyet fog teremteni. A létesítmény emellett kutatás-fejlesztési tevékenység katalizátoraként is szolgál, a gyakorlati képzés lehetőségén keresztül pedig elősegíti a fiatal tehetségek fejlődését azzal, hogy valós tapasztalatokat szerezhetnek - tette hozzá.

Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a CECZ Kft. és Kína legnagyobb globális ellátásilánc logisztikai szolgáltatója, a Sinotrans képviselői. Song Rong, a Sinotrans vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az együttműködési megállapodás fontos mérföldkő a Sinotrans magyarországi belépése és európai jelenléte szempontjából. Magyarország kiemelkedő földrajzi előnyökkel, fejlett infrastruktúrával és kedvező befektetési környezettel rendelkezik - mondta -, emellett Magyarország és Kína gazdasági és kereskedelmi együttműködései széleskörűek. A két ország közötti baráti és közös munkát támogató kapcsolatoknak köszönhetően Magyarország egyre inkább a kínai vállalatok első számú befektetési célpontjává válik a közép- és kelet-európai régióban - tette hozzá.

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás:

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022-höz képest jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának eredményeiről.
2024. 06. 14. 13:00
Megosztás: