Október végén rendezik a Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált

Idén Thuróczy Szabolcs, Tenki Réka és Reisz Gábor is vendége lesz a gyerekeknek és kamaszoknak szóló Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválnak, amelyet Budapesten rendeznek meg október 20. és 29 között.

Október végén rendezik a Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált

A fesztiválon mintegy nyolcvan, elsősorban a gyerekek életét érintő és az őket foglalkoztató kérdéseket feldolgozó filmet mutatnak be, az alkotások hét kategóriában versenyeznek majd az Aranymókus díjakért - áll a szervezők hétfői közleményében.

Október 21-22-én a Corvin moziban a Cinemira TEEN a kamasz korosztálynak, míg október 28-29-én a margitszigeti Kristályban a Cinemira KIDS a kisebbeknek szóló vetítésekkel és interaktív kísérőprogramokkal várja a látogatókat.

A fesztivál egyik célja, hogy a gyerekek telefonjaikat a passzív felhasználás helyett alkotásra is használják, ezért a Cinemira mind a két hétvégéjén animációs és rövidfilmeket forgathatnak, a KIDS-en pedig Gryllus Vilmos koncertjét követően a Kaláka alapítójával közösen készíthetnek egy igazi videoklipet a Maszkabál című dalhoz.

A kamaszokat célzó programokon a fiatalok találkozhatnak Rujder Viviennel, Tenki Rékával és Thuróczy Szabolccsal, akik filmes karrierjük alakulásáról mesélnek, de részt vesz a programon Reisz Gábor, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Magyarázat mindenre című film rendezője is. Mellettük találkozhatnak majd Gauder Áronnal, a legjobb nemzetközi film kategóriában a 2024-es Oscar-díjra nevezett magyar animáció, a Kojot négy lelke alkotójával, valamint a Cannes-ban rövidfilmes Arany Pálma-díjjal jutalmazott Buda Flóra Annával, a 27 készítőjével is.

A kamaszoknak szóló tematikus rövidfilmes blokkokban magyar és nemzetközi alkotásokat, animációkat és élőszereplős filmeket egyaránt vetítenek. Az Apák, anyák blokkban kapott helyet a tavalyi Cinemirán díjazott Chilton Flóra Széllel szemben című alkotása, amelyben egy gyermekotthonban élő ikerpár próbálja meg felkutatni a szüleit. A Ne add fel! blokkban szereplő, Én csak táncolok című film egy iráni lány történetét meséli el, aki elhatározza, hogy táncos lesz belőle annak ellenére, hogy hazájában a tánc a nők számára még otthon is tiltott. A Sündisznó című film pedig személyes szemszögből mutatja meg az ukrán-orosz háború emberi kapcsolatokra gyakorolt hatását.

A fesztiválon a versenyszekciók mellett panorámavetítések is várják a látogatókat. Itt lehet majd látni a Cinemira Teen nyitófilmjét, Charlotte Regan A vadóc (Scrapper) című alkotását, amely a Sundance fesztiválon elnyerte a fődíjat. A film a kamaszkor és a váratlanul jött apaság örömeiről és fájdalmáról szól. A Cinemira első hétvégéjén lesz először látható a magyar mozikban az Átjáró az álmokba című japán sci-fi anime is, amely a szerelem, a gyász és az életbe vetett hit témáját dolgozza fel.

A Cinemira KIDS panorámaprogramjában nyitófilmként a Berlinalén Generation Kplus díjat nyert, A tánc királynője (Dancing Queen) című norvég filmet mutatják be, és ugyanebben a szekcióban vetítik a Tommi, Polli és a varázsfény animációt is.

A kisebbeknek szóló vetítéseken és interaktív kísérőprogramokon részt vesz mások mellett Gubik Petra, Zsurzs Kati, Elek Ferenc, Gryllus Vilmos és Rujder Vivien is, valamint a népszerű mesehősök szinkronhangjaival, Peller Mariannal, Nemes Takách Katával és Szemenyei Jánossal is lehet majd találkozni. A gyerekek nem csak műhelytitkokat leshetnek el a színészektől, de ki is próbálhatják magukat a mikrofon mögött és a kamera előtt is, hiszen Steinhauser Andrea casting director vezetésével magyar és nemzetközi produkciókhoz is válogatnak majd gyerekszereplőket - közölték a szervezők.

Kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

A nem túl kedvező gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét - közölte a K&H szerdán az MTI-vel, saját innovációs indexe alapján.
2024. 06. 12. 23:30
Megosztás:

A Magyar Suzuki stabil évet zárt tavaly

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen - mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 06. 12. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás: